Kotimaa

Vanhanen: "P­re­si­den­tin­vaa­leis­ta tulee väistämättä osittain Nato-vaalit"

Matti Vanhanen. Arkistokuva. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 12.6.2016 9:15 | Päivitetty 12.6.2016 12:44
STT, Kaleva

Keskustan tuore presidenttiehdokas Matti Vanhanen sanoo, että presidentinvaaleista tulee väistämättä osittain Nato-vaalit. Hänen mukaansa sitä ei voi välttää, sillä ihmiset ja media ovat siitä kiinnostuneita.

Vanhasen tavoitteena on, että keskustelu ei pelkisty ainoastaan siihen, onko ehdokas Naton kannattaja vai vastustaja.

Hänen mukaan tässä vaiheessa pitäisi mennä syvemmälle kansainvälisen politiikan syy-seuraussuhteisiin ja niiden analysointiin, sillä Nato-jäsenyys ei ole Suomelle mustavalkoinen asia.

Vanhanen ennakoi, että presidentinvaaleissa teemoiksi nousee myös Suomen suhde Venäjään.

Vanhanen haluaa Suomen pysyvän Naton ulkopuolella

Keskusta nimesi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhasen tänään virallisesti puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Keskustalla ei ollut muita ehdokaskandidaatteja. Vanhanen sanoi puoluekokouksessa pitämässään puheessa ehdokkuuden olevan kunnia-asia. Vanhanen on nyt toista kertaa ehdokkaana.

Hän sanoo tuntevansa nöyryyttä päätöksen edessä.

- Herkkyyttä tuo se, että on tasan 40 vuotta siitä, kun puoluekokous valitsi minut ensimmäisen kerran Uudenmaan edustajana puoluevaltuuskuntaan. Sittemmin olen saanut palvella keskustaa monissa käänteissä. Nyt edessä on urakka, jossa tarvitsen teidän apuanne pitkällä matkalla enemmän kuin kertaakaan aikaisemmin.

Vanhanen kertoi, että kymmenen vuotta sitten hänen ehdokkuutensa oli vain muutaman kuukauden mittainen. Hän sanoo tietävänsä, millaista on käydä vaaleja lyhyellä kampanjalla valtakunnallisesti.

- Siinä keskitytään iskulauseisiin, imagoihin ja yksittäisiin, jopa irrallisiin asioihin.

Tuore presidenttiehdokas sanoo kokevansa paljon paremmaksi sen, että ihmiset saavat arvioida presidenttiehdokasta ja hänen linjaansa perusteellisesti ja että ehdokas voi nostaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan moninaisia ja monimutkaisia syy-seuraussuhteita esille enemmän kuin esimerkiksi tviitin sataanneljäänkymmeneen merkkiin mahtuu.

Vanhanen kuitenkin muistutti, että varsinainen vaalikampanja varhaisesta ehdokkuudesta huolimatta on lyhyt ja alkaa vasta loppusyksyllä 2017.

"Venäjän ei tarvitse pelätä"

Vanhanen otti puheessaan kantaa myös Suomen hakeutumisesta Naton jäseneksi.

- En kannata Suomen hakeutumista Naton jäseneksi. Tuen puoluekokouksen täällä päättämää kannanottoa.

Vanhasen mukaan Suomen kannattaa työskennellä sen puolesta, että geopoliittinen suurtasapaino Pohjolassa säilyy niin, että Suomi ja Ruotsi pysyttäytyisivät sotilasliiton ulkopuolella.

- Se on varma omissa käsissämme oleva keino vahvistaa vakautta. Sen tausta on yksinkertainen historiallisuudessaan: Venäjän ei tarvitse pelätä, että maatamme käytettäisiin sitä vastaan kohdistettuihin vihollisuuksiin.

Lännen Media: Kaikkonen nousemassa ryhmän johtoon

Keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen on Lännen Median tietojen mukaan nousemassa puolueensa eduskuntaryhmän uudeksi puheenjohtajaksi. Lännen Media perustaa tietonsa puoluekokouksesta Seinäjoelta hankittuihin tietoihin.

Nykyinen ryhmänjohtaja Matti Vanhanen luopuu tehtävästä, koska hänet valittiin keskustan presidenttiehdokkaaksi puoluekokouksessa aamulla.

Kaikkonen toimii tällä hetkellä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Turhat vaalit. Sauli jatkaa nuorikkonsa kanssa. Älkää panko valtion rahoja hukkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan sama mieltä ollaan natosta, mutta olen aina eri mieltä kuin kuiva-Vanhanen ja hän ei ääntäni saa ikinä! Voiko kepulimpaa enään olla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun äänen saa se ehdokas joka vie Suomen Natoon. Ei ainakaan tämä venäjän äänitorvi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistavaa ajattelua kokeneelta politikolta! Muistaakseni ainoat natoa ajaneet puoluejohtajat väistyivät eilen taka vasemmalle, ja se suurin natoilija taisi saada potkut!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhasessa olisi se hyvä puoli, että presidentti-instituution ylläpitokustannukset romahtaisivat. Toisin kuin hänen edeltäjänsä, Vanhanen ei tarvitsisi Presidentinlinnaa tai Kultarantaa, koska Matti Vanhaselle riittää lautakasa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhanen kaiholla muistelee kymmeniä vuosia sitten, kun hän astui politiikan alttarille.
Kun kysytään muutaman vuoden takaisista vaalirahoista, en muista, en voinut tietää!
Medborgare, luottakaa Suomen Keskustaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matti voittaa Nato vastauksissaan ja vastustaessaan.Sota uhoavat saavat rauhassa palaa kytöniittyjen savut silmiäni kirvelemättä.Kepu nuoret eivät tee soinilaisten lailla takinkääntöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskittyyköhän Matti nyt ihan liikaa Venäjään, sillä Venäjällä ei ole enää suurtakaan merkitystä Suomelle?

Venäjän uhoaminen Itämerelläkin on vain merkki siitä katkeruudesta, jonka suurvaltastatuksen menettäminen aiheutti. Nyt venäläiset sotakoneet ja sotalaivat pendelöivät Kaliningradin ja Pietarin väliä muka osoittaakseen Itämeren sotilaallista merkitystä Venäjälle.

Venäjä ei oikeastaan edes ole Itämeren aito rantavaltio. Uhoaminen ja eristäytyminen osoittaa myös sen, että Venäjä ei oikeastaan ole edes aito eurooppalainen valtio. Turha siis mesota tästä turhakkeesta - Venäjästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi oltava jämäkkä ja uskottava, myös poliitikon. Nyt Suomella on näitä luusereita liikaa, vaikka Vanhanen ei osoittelun kohde suoranaisesti olekaan. Häneltä puuttuu uskottavaa karismaa, vaikka puolue ja uskolliset toki tukevat tämän miehen taivalta sinne jonnekin. Nyt tirautellaan kyyneliä siellä ja täällä, ei kansan kaapin päällä ole aina ruusuista olla. Mutta että nolla presidentiksi, se olisi pahinta mitä Suomi voisi saada. Ymmärretään aina väärin, niin uskon, mutta sen tulevan presidentin olisi oltava tyyppiä Paasikivi ja Kekkonen. Tähän aikaan sopivanan vahvuutena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkäs se on Matti kun tuli tehtyä se isäntämaasopimus. Se antaa oikeuden käyttää Suomen maa-vesi ja ilmatilaa vihollisuuksiin Venäjää vastaan. On jopa velvollisuus auttaa Naton joukkoja jos ne sitä tarvitsevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää muistaa, että tämä mies nostatuti ihmisten eläkeikää ja sitä me äänestäjät emme unohda, joten Matti Vanhanen voi unohtaa presidentti haaveet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikea valinta sen suhteen kannattaako Vanhasta äänestää. Pitäisi tietää onko hänestä enemmän harmia pressana vai kansanedustajana? Toivottavasti saamme jonkun toisen hyvän ehdokkaan jota äänestää presidentiksi seuraavissa vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaa alkaa ehdokkaaksi. Liian värikäs menneisyys. Lautakasat ja jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tää nyt ihan tosissaan vanhasen aikaan raju velan otto alkoi eli mies saanut suomen tähän jamaan niin vielä luulee et kannatusta löytyy

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

112 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image