Kotimaa

Vanha palovaroitin antaa vääriä tai myöhästyneitä hälytyksiä eikä sitä meinaa kuullakaan

Vanhat palovaroittimet eivät toimi aina sillä tavalla kuin palovaroitinten kuuluisi toimia. KUVA: Lassi Sivonen
Kotimaa 8.3.2018 10:00 | Päivitetty 8.3.2018 10:24
STT, Kaleva

Vanha palovaroitin ei toimi luotettavasti, ja palovaroitin on vaihdettava vähintään 5-10 vuoden välein, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Virasto selvitti iän vaikutusta palovaroittimen toimintaan.

Selvityksessä testattiin 70 palovaroitinta, jotka olivat iältään 2-33-vuotiaita. Lisäksi testattiin vertailun vuoksi kahdeksan uutta palovaroitinta. Testeihin valittiin ainoastaan varoittimia, joiden äänihälytys toimi testinapista painamalla.

Savuherkkyyttä testattiin kahdella erityyppisellä palolla: kytevällä puupalolla ja polyuretaanipalolla. Puupalossa muodostuu hitaasti vaaleaa savua, kun taas polyuretaania poltettaessa savu on tummaa ja se muodostuu nopeasti.

Testatut palovaroittimet reagoivat savuun, mutta reaktioajoissa oli suurta hajontaa. Kaikkein likaisimmissa, ruostuneimmissa tai vanhimmissa palovaroittimissa myös äänenvoimakkuus oli selvästi heikentynyt.

Likaantuminen voi myös aiheuttaa varoittimen liiallista herkistymistä tai herkkyyden alenemista. Liika herkistyminen lisää vääriä hälytyksiä ja sitä kautta riskiä palovaroittimen käytöstä poistamiseen, kun taas herkkyyden hidastuminen jo muutamalla minuutilla on merkittävä turvallisuusriski.

Tukesin mukaan palovaroitin pitää uusia viimeistään 10 vuoden iässä, ellei valmistaja ole merkinnyt palovaroittimeen lyhyempää käyttöikää.

MAINOS

Kommentoi

Ostaapi uuden hälyttimen ja siihen litiumpatterin joka kestää 10 vuotta, kerran 10 vuodessa sitten molemmat vaihtoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image