Kotimaa

Van­gin­var­ti­joi­den liitto: Eduskunnan oi­keus­asia­mie­hen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa

Vankilavirkailijain liiton puheenjohtaja Antti Santamäki kiittelee vankeinhoitolaitoksen johtoa toimenpiteistä, joilla jengivankien vallankäyttö pyritään saamaan kuriin vankiloissa. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 10.12.2019 19:00
Rebekka Härkönen

Liitto pitää isoimpana ongelmana ratkaisua, jonka mukaan jengivangit saavat liikkua osastoilla vapaasti kahdeksan tuntia päivässä. Eräässä suljetussa vankilassa tämä on tarkoittanut sitä, että jengiläiset ovat pakottaneet muita vankeja salakuljettamaan huumeita, perineet näiltä sellivuokraa ja omineet vankipuhelimet yksin jengiläisten käyttöön.

Vanginvartijoiden ammattiliitto arvostelee lainsäätäjää ja -tulkitsijoita jengiongelman pahentamisesta vankiloissa. Liiton mukaan eduskunnan oikeusasiamiehen (EOA) ratkaisut vankien tekemiin kanteluihin ovat suurin yksittäinen vankilaturvallisuutta heikentänyt tekijä viime vuosina.

– Viime vuonna vangit tekivät EOA:lle 434 kantelua, joista 34 prosenttia aiheutti toimenpiteitä vankiloissa. Suurin osa niistä helpotti vankien oloja vankilassa, sanoo puheenjohtaja Antti Santamäki Vankilavirkailijain liitosta.

Santamäen mukaan lainsäätäjä ja tulkitsijat ovat näyttävät unohtaneen sen tosiasian, että vangit käyttävät kanteluita ja valituksia vankilahenkilökunnan painostamiseen.

– Valittaminen on lisääntynyt valtavasti, sillä lainsäätäjän ja -tulkitsijan mukaan kaikesta pitää nykyisin kuulla vankia itseään ja joka ikisestä ratkaisusta voi valittaa, sanoo Santamäki.

Pahin ongelma aiheutui EOA:n ratkaisusta, jonka mukaan jengivangeilla on samanlainen oikeus olla kahdeksan tuntia päivässä ulkona sellistä kuin tavallisillakin vangeilla. Kyseistä ratkaisua on arvostellut myös Keskusrikospoliisi (LM 8.12.).

Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) virkamiehet eivät halua arvostella laintulkitsijan päätöksiä julkisesti nimellään. Eräästä suljetusta vankilasta kerrotaan, että vapaa liikkuminen antoi jengivangeille käytännössä oikeuden painostaa ja uhkailla kahdeksan tuntia päivässä muita vankeja.

Kyseisessä vankilassa tämä on tarkoittanut sitä, että jengivangit ovat alkaneet pukeutua jengiväreihin, pakottaneet muita vankeja tuomaan huumeita vankilaan, perineet heiltä sellivuokraa ja omineet osastojensa vankilapuhelimet yksin jengiläisten käyttöön.

Liitto kiittää Risen johtoa

Lännen Media uutisoi sunnuntaina (8.12.), että vankiloissa otetaan kovat keinot käyttöön jengivankien kuriin laittamiseksi. Kaikkiin suljettuihin vankiloihin on tulossa ensi vuonna normaalia tiukemmin valvotut jengiosastot ja lisäksi varmuusosastopaikkojen määrä kolminkertaistuu.

Vankiloissa aiotaan ottaa käyttöön myös henkilökunnan turvatarkastukset ja vankiosastoilla työstelevien haalarikamerat, molempia hankkeita pilotoidaan ensi vuoden aikana.

Vartijoiden ammattiliitto kiittää Rikosseuraamuslaitoksen johdon ryhtiliikettä.

– Liikkeelle laitetut toimenpiteet ovat hyviä, tosin henkilökunnan turvatarkastukset ovat jakaneet mielipiteitä. Keskushallinnon turvallisuuspuoli on koko ajan tiennyt jengiongelman laajuuden, hyvä, että pääjohtokin herännyt asiaan, Santamäki sanoo.

Risen entinen pääjohtaja Esa Vesterbacka jäi eläkkeelle kesällä, ja syyskuun alussa vankeinhoitolaitosta alkoi johtaa Arto Kujala.

– Nyt vielä vankiloiden johtajien pitäisi ymmärtää, että jengivangit on saatava tiukempaan valvontaan ja jengiosastoille on resursoitava lisää väkeä henkilökunnan ja vankien oman turvallisuuden takaamiseksi, Santamäki sanoo.

– Tiettyjen vankiloiden johtajat eivät edelleenkään ymmärrä, kuinka vakava jengiongelma omassa laitoksessa on, Santamäki väittää.

Juridista apua tarvitaan

Vanginvartijoiden ammattiliitto toivoo, että vankeinhoitolaitos ymmärtäisi myös satsata vankiloiden työntekijöiden juridiseen tukeen.

– Vangit saavat käyttää lakimiestä avustajanaan kaikissa kanteluissaan ja valituksissaan. Ja myös esimerkiksi rangaistusaikansa suunnitelman tekemisessä, Santamäki sanoo.

Kun tiedossa on, että jatkuva kanteleminen on keino painostaa vankilahenkilökuntaa, Santamäki ihmettelee, miksi työnantaja ei panosta työntekijöiden juridiseen tukeen enemmän.

– Käytännössä tilanne on se, että vangilla on lakimies apunaan ja vankilavirkailijan pitää selvitä tätä vastaan omin neuvoin, Santamäki sanoo.

Epätasapainoinen asetelma näkyy Santamäen näkemyksen mukaan myös laintulkitsijan ratkaisuissa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Oikein toimivaan vankilaan ei saa sisälle mitään sinne kuulumatonta. Jos se vuotaa niin henkilökunta on tehnyt virheen tai rikoksen.
Suomen lainsäädäntö, oikeuslaitos ja rikosseuraamuslaitos suojelee rikollisia meidän lainkuuliaisten kaiken maksajien kustannuksella.

Taas näyttää olevan niin että välttämätön muutos tehdään vasta kun se on pakko - kuten käsityskyvyttömät aina ensin tuhoavat ehyen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelma onkin ihmiset. Ei ole maailmassa sellaista vankilaa, jonne ei kantautuisi jotain sinne kuulumatonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi sisäministeriö on vihreillä niin saadaan tämäkin asia varmasti kuntoon ja nopeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, eikös vankila ole paikka missä opetellaan takaisin yhteiskunnan lakien noudattamiseen? Miten siellä voi olla mm päihteitä, huumeita, kiristystä yms? Onko sukupolvien kokemusten ja hyvien tapojen aika- kadonnut - sanan helinäksi kun kaikkea pitää vain ” ymmärtää” loputtomiin?.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä jengivangit voisi laittaa liiveineen lusimaan Venäjän vankiloihin. Kyllä sieltä varmasti tiloja löytyy vuokralle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin samaa mieltä. Ja oikeusasiamieshän voisi lähteä mukaan vaikka valituksia tekemään puutinille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellivuokra? Joka päivä maksu? Kyllä pitäs kieltää pahimpien liikkuminen minnekkään. Istukoon sellissään. Ei saa päästää muita pelottelemaan. Seikka on saletti. Ruoka luukun kautta ja Päätalon kirja sivistyksen ylläpitoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sillä politiikalla ei ole koskaan ollut hyviä seurauksia. Tässä tuli taas yksi esimerkki muiden huonojen lisäksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikilla on vain oikeuksia, kenelläkään ei ole enää velvollisuuksia. Tämä on tätä liberaalia vihervasemmistolaisuutta millä esim. Ruotsi on pilattu täysin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain asutuskeskukset on pilattu, suurissa on kansainvälinen meininki ja pienet kuolevat rahanpuutteeseen. Asutuskeskusten välejä ei ole pilattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se hienoa, että näillä jengiläisillä on kavereita eduskunnassa asti. Ei ihme, kun katselee viimeaikaisia tapahtumia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se ihana kun meillä on tämä Helsinki-niminen pääkaupunki, jonka kymmenet tuhannet keskushallinnon virkamiehet meidän pitää elättää. Eikä ole ihme, että Helsingillä menee taloudellisesti niin hyvin. Meidän rahoilla. Sitten kehtaavat vielä valittaa niistä, kun joutuvat maksamaan jotakin rahaa muille kaupungeille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset ylimmät lainvalvojat ovat ulkona kuin lumiukko oikeista ongelmista, parasta olisi keskittyä vaikka vanhojen nettijuttujen lukemiseen tai koululaisten joulujuhliin. Siihen niiden kompetenssi juuri ja juuri riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vika on lainsäädännössä, joka ei mahdollista tarvittavia rajoituksia.

Lain tulkitsijat ovat sidottuja lainsäädäntöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:49
Lähetä kuva, mikä pitää sinut sinut lämpimänä talven kylmässä - osallistu kilpailuun
15:48
Bachin kantaatin mottona on, että älä tuomitse liian ankarasti – Vanhan musiikin festivaalilla Oulussa voi tehdä syyllisyyden kokemisen ja siitä vapautumisen matkan Tilaajille
15:22
Kesätyöhaku alkaa Kempeleessä – vaihtoehtoina kunnan työt, kesätyöseteli sekä kesäyrittäjyys
15:16
Punaista päin kävelleet jalankulkijat jäivät auton alle Rovaniemellä
15:13
Traktori suistui katolleen ojaan Kiiminkijoentiellä Oulussa
15:10
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Siikajoella – rekkakuski auttoi vöihin roikkumaan jääneen kuljettajan ulos autosta
15:05
Suomalaisen Sonja Laukkasen tutkimusmatka tyssäsi koronaviruksen sulkemassa Kiinassa – hostellin koirakin puri niin, että oli mentävä tarkistettavaksi sairaalaan Tilaajille
48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
30
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
26
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
21
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
15
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
13
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
10
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image