Kotimaa

Valvovien val­tuu­tet­tu­jen ja asiamiesten virkoja on perustettu viime aikoina lukuisia – näillä näkymin lisää on luvassa van­hus­asia­val­tuu­te­tun verran

Kirsi Pimiä on toiminut yhdenvertaisuusvaltuutettuna vuoden 2015 keväästä lähtien. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 25.6.2019 11:00
Hannu Mustonen

Monella viralla on kansainvälinen tausta. Esimerkiksi EU edellyttää riippumatonta valvontaa yhdenvertaisuuslainsäädännölle.

Suomessa toimii jo useita eri alojen valtuutettuja ja asiamiehiä. Lisää on luvassa: hallitus päätti juuri perustaa eläinasiamiehen viran, ja vanhusasiavaltuutettukin on näillä näkymin tulossa.

– Sen perustamista me ryhdymme nyt selvittämään, oikeusministeriön osastopäällikkö Johanna Suurpää kertoo toimesta, josta on maininta tuoreessa hallitusohjelmassa.

Oikeusministeriön alalla toimivat jo tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä, tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio ja lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. Uusin on juuri aloitteleva tiedusteluvalvontavaltuutettu. Valtioneuvosto nimitti tehtävään huhtikuussa Kimmo Hakosen.

Maa- ja metsätalousministeriön yhteyteen perustettiin juuri elintarvikemarkkinavaltuutetun virka, johon hallitus nimitti toissa viikolla Olli Wikbergin.

Erilaisia asiamiehiä riittää eduskunnan oikeusasiamiehestä kuluttaja-asiamieheen sekä potilasasiamiehiin, jotka ovat lakisääteisiä terveydenhuollon toimintayksiköissä.

Riippumattomampaa ääntä tarvitaan

Valtuutettujen ja asiamiesten virkoja on perustettu terästämään eri alojen valvontaa ja edistämistä.

– He täydentävät järjestelmää. Virkoja on pyritty perustamaan sellaisiin kohtiin, joissa tarvitaan riippumattomampaa ääntä. Ne eivät ole suorassa hallinnollisessa ketjussa, Suurpää kuvaa.

Valtuutettujen mandaateissa on kuitenkin eroja.

– Joillakin on valvontavaltuutus, kuten yhdenvertaisuusvaltuutetulla ja tasa-arvovaltuutetulla. Lapsiasiavaltuutetulla on edistämistehtävä.

Lain mukaan lapsiasiavaltuutetun tehtävä on edistää lapsen edun ja oikeuksien toteutumista yleisellä yhteiskunnallisella tasolla yhdessä muiden alan toimijoiden kanssa. Yhdenvertaisuusvaltuutettu ja tasa-arvovaltuutettu voivat valvoa oikeuksia yleisellä tasolla sekä niin, että he avustavat syrjinnän kohteeksi joutunutta yksittäistapauksessa.

Monella viralla kansainvälinen tausta

Valtuutettujen virkojen syntyhistoriassakin on eroja.

– Monessa on kansainvälistä taustaa. EU edellyttää riippumatonta valvontaa yhdenvertaisuuslainsäädännölle, ja YK:n lapsikomitea suositteli monta vuotta lapsiasiavaltuutettua ennen kuin virka päätettiin perustaa. Tiedusteluvalvontavaltuutettu liittyy isoon perustuslakiuudistukseen, joka tapahtui tiedustelulainsäädännön hyväksymisen yhteydessä, Suurpää kertaa.

Valtuutetuista esimerkiksi Pimiä on entinen oikeusministeriön demokratia-, kieli- ja perusoikeusasioiden yksikön johtaja, joka on toiminut myös oikeusministeri Tuija Braxin erityisavustajana sekä vihreiden eduskuntaryhmän juristina.

Tuoreimmista valtuutetuista Hakonen työskenteli oikeuskanslerinvirastossa kansliapäällikkönä ja apulaisoikeuskanslerin sijaisena. Wikberg siirtyy uuteen tehtäväänsä oikeusministeriön lainsäädäntöneuvoksen paikalta.

Suurpää ei osaa ottaa äkkiseltään kantaa siihen, tarvitaanko vastaavanlaisia valtuutettuja vielä lisää.

– Hirveän montaa pientä organisaatiota ei kannata perustaa, hän toteaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Suomessa jo ennestään korkeintaan 25% tuottavassa työssä ja lisätään vain tuottamattomia työpaikkoja. Jokainen, paitsi poliitikko ymmärtää ettei se voi toimia kuin lainarahalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis on yhtä aikaa tasa-arvovaltuutettu ja yhdenvertaisuusvaltuutettu !
Pitäisi olla vielä kolmas valvomassa noita kahta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisää väkeä palkataan valvomaan kansalaisia, vaikka kaikenlaista byrokratiaa ja hallintoa pitäisi keventää ja pienentää. Hullua hommaa, en muuta sano.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, tutuille ja poliittisesti sopiville pitää pedata hyväpalkkainen homma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja arvatkaa kuka maksaa nämäkin hyväpalkkaiset suojatyöpaikat (ei tarvita kysymysmerkkiä tässä).
Pistäkää sanktiot ja järkevä itsevalvonta/nimetön ilmoitusjärjestelmä kuntoon, niin ei tarvittaisi kaikenkattavaa ja äärimmäisen kallista ja ilmeisen tehotonta valvontalaardia laardia lisää. Vai pitääkö kaikki apinoida Kreikasta, joka on jo konkurssissa?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Kumma kukka.
yks mummeliini

Uusin lukijakuva

Forest

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sotkun munkki.

98 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

Käy koulua alalle, jossa on töitä tarjolla. Valmistu hyvillä papereilla ja pidä jo opiskeluaikana kesätöissä huoli posit... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image