Kotimaa

Valvira: Van­hus­ten­hoi­don on­gel­mayk­si­köi­tä yhä liikaa – kuntien rahapula heikentää oloja entisestään

Esperi Caren toimitusjohtaja Stefan Wentjärvi seuraamassa Esperin hoivakoti Tilkan toimintaa Helsingissä. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 23.1.2020 13:33
Kirsi Turkki

Vanhusten hoivaskandaalin keskiössä oleva hoiva- ja terveyspalvelualan yritys Esperi Care Oy esitteli tänään toimiaan hoivan laadun ja luottamuksen palauttamiseksi. Alaa valvovan Valviran ja lähi- ja perushoitajia edustavan Superin mielestä tekemistä vanhustenhoidon parantamiseksi on yhä paljon.

Vanhustenhoidon heikko tila pullahti julkisuuteen vuosi sitten, kun Valvira keskeytti Esperi Caren hoivakoti Ulrikan toiminnan Kristiinankaupungissa lukuisten epäkohtien takia. Puutteita oli muun muassa hoitohenkilökunnan määrässä, perushoidossa, asianmukaisessa lääkehoidossa ja potilasturvallisuudessa. Valviran selvittelyjen kohteena oli myös hoivakodin asiakkaan kuolemantapaus.

Hoivaskandaalin jälkeen Esperi perusti ulkopuolisista asiantuntijoista koostuvan laaturyhmän arvioimaan ja kehittämään Esperin toimintaa.

– Pääpaino oli aiemmin Esperin kasvussa. Viime tammikuussa yritysostot lopetettiin ja painopiste on nyt henkilöstön kehittämisessä ja laadun parantamisessa, Esperi Caren varatoimitusjohtaja Heini Pirttijärvi sanoo.

Esperin laaturyhmän puheenjohtajana toimi geriatrian professori, emeritus Jaakko Valvanne. Valvanteen mukaan Esperin pitää muuttaa toimintaansa asiakaslähtöiseksi ja henkilöstöstä välittäväksi. Ryhmän keskeinen havainto oli, että hoivakotien asukkaita pitää kuulla ja heidät pitää ottaa mukaan oman arkensa suunnitteluun.

– He haluavat normaalia aikuisten elämää. Heitä harmittaa lapsellinen puuhastelu.

Ryhmän suosituksiin kuuluu omaisviestinnän parantaminen, asukkaiden omatoimisuuden tukeminen ja saattohoidon kehittäminen. Henkilökunnan määrän ja rakenteen pitää vastata asukkaiden hoitoisuutta, henkilökunnan perehdytys on varmistettava ja esimiestyötä on tuettava.

Esperi kertoo perustaneensa kohun jälkeen 2000 uutta työsuhdetta, joista noin 850 on vakituisia. Henkilöstöjohtaja MarjaPajamon mukaan tukitöiden tekijöiden määrää on kasvatettu, jotta hoiva-aikaa ei kuluisi niihin. Esperi on lisännyt myös esimiesten koulutusta ja perehdyttänyt henkilökuntaa muun muassa muistisairaiden kohtaamiseen ja saattohoitoon.

Pistokokeita ei tehty

Esperin hoivayksiköt tiesivät etukäteen laaturyhmän vierailuista. Laaturyhmä teki yhteensä noin 30 käyntiä hoivayksiköihin. Tavoitteena ei Valvanteen mukaan ollut tehdä pistokokeita.

– Kyllä oikean tilanteen näkee, kun siellä koko päivän viettää.

Valvanne sanoo, että yrityksen voittoa ei pidä ottaa iäkkäiden ihmisten eikä henkilökunnan selkänahasta. Hänen mukaansa tuntui siltä, Esperissä oli toimittu näin ennen uudistuksia. Vanhusten arjessa se näkyi muun muassa vähäisenä liikuntana ja muuna aktiviteettina. Vanhusten oleminen oli passiivista ja ruokaakaan ei aina pidetty ravitsevana.

Valvanne arvioi, että Esperin toiminnan puutteet tulivat ilmi varsin myöhään siksi, että valvonta ei ollut riittävää. Kunnat tekevät sopimukset yksityisten palvelutuottajien kanssa.

– Kuntien olisi pitänyt puuttua jämäkämmin puutteisiin. Toivottavasti kunnat valvovat nyt paremmin tilannetta. Kunnat ovat päässeet kuin veräjästä, kun on keskitytty isoihin hoivayrityksiin. Kunnilla on vastuu yksityisten hoivapalveluyritysten tuottamista palveluista ja kuntien omasta pitkäaikaishoidosta.

Puutteita riittää paikattavaksi

Sosiaali- ja terveysalaa valvova Valvira ja lähi- ja perushoitajia edustava Super pitävät laaturyhmän suosituksia ja Esperin jo toteuttamia toimia hyvänä alkuna, mutta puutteita on edelleen paljon sekä Esperin että alan muiden yritysten ja kuntien toimissa.

– Päivittäin saamme valituksia sekä Esperi Caren että muiden toimijoiden toiminnasta. Syynä on hoidon heikko laatu, ihmiset unohdetaan, lääkitykset ovat huonosti, potilasturvallisuus on laiminlyöty. Ihan samoja asioita, joista kohu alkoi, sanoo Superin puheenjohtaja Silja Paavola.

Hänen mukaansa suuri ongelma on myös se, että yritykset eivät saa työntekijöitä niin paljon kuin haluaisivat.

– Tämän ovat työnantajat tehneet itse. Vuosia on puhuttu, että työnteko ja työtilanne ovat huonoja, mutta he ovat vain jatkaneet. He joutuvat nyt itse syömään sitä soppaa, joka on keitetty.

Kuntien rahapula näkyy sopimusneuvotteluissa

Valviran ylijohtajan Markus Henrikssonin mukaan on selvää, että tilanne vanhustenhoidossa on edelleen päällä, mutta hyviä asioita on ilmassa. Varmuutta ei kuitenkaan ole siitä, miten pitkäjännitteisesti korjaustoimet tehdään.

– On rohkaisevia signaaleja siitä, että yritykset ja kunnat ovat ryhtyneet korjaustoimiin, mutta samaan aikaan on huolestuttavia signaaleja toimintayksiköistä. Voidaan sanoa, että aivan liikaa on ongelmallisia toimintayksiköitä. Tilanne on edelleen päällä.

Henrikssonin mukaan Valviralla on iso huoli siitä, miten kuntien rahat saadaan riittämään ja miten henkilöstöpula saadaan korjatuksi.

Henriksson sanoo, että kuntien rahapula heijastuu niin, että kuntien ja palvelutuottajien neuvottelut ovat olleet hyvin kiperiä. – Mitä mahdollisuuksia kunnilla on maksaa siitä palvelusta, jota tuottaja tarjoaa ikäihmisille, joiden palvelutarpeet koko ajan kasvavat.

Valvira ei ole tehnyt rikosilmoituksia esimerkiksi haamuhoitajista eli hoitajista, jotka eivät ole oikeasti työvuorossa paikalla. Henrikssonin mukaan syynä on se, että Valvira ei ole saanut palvelujen tuottajilta tietoisesti harhaan johtavaa väärää tietoa.

– Me olemme saaneet sekavaa, epäselvää tietoa huonosta toiminnasta, huonoa työvuorolistojen hallintaa. Se on ollut toistaiseksi oikeaa tietoa huonosta toiminnasta, ei väärää tietoa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Oikeustieteen professorit, oikeusanseri, perustuslakivaliokunta:

Olisi syytä tutkia mistä on kysymys.

Kaupunki siirsi tai jakoi aikaisemmin itselleen kuuluneen rahoitusvastuun kaikkien maakunnan asukkaiden maksamaan maakuntaveroon, jolloin kaupunki saa omien palvelujen maksajiksi ympäryskunnat.

Se mikä oli perustuslain vastaista lakia säädettäessä, aiheutti sen että jotku(t) kaupungit hätäpäissään (toivottasti eivät päissään) myivät yhdelle ja samalle pörssiyhtiölle kaikki sosiaali- ja terveyspalvelujen kiinteistönsä. Monopolistinen asema. Ei edes kilpailua synny. Jos kilpailua pitäisi saada, pitäisi luoda julkinen perustuslaillinen toimija rinnalle. Se on mahdotonta, koska syntyisi ylikapasiteettiä.

Kaupunki sai rahaa kiinteistöjen myynnistä, mutta samalla myi eli ulkoisti tuotannon. Kysymys ei ole ulkoistamisesta silloin, jos julkinen myyjä ei voi myynnin jälkeen palata entiseen omaan tuotantoon.

Oliko kysymys ulkoistamisesta vai yksityistämisestä?

Maakunta vs. kaupunki vs. kaupungin ulkopuoliset kunnat

Kaupunki laskee sen varaan, että pörssiyhtiö, joka palvelut tuottaa saa tuotannosta maksun tulevan maakunnan maakuntaverosta (tai valtiolta). Ei kaupungin kuntaverosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli kun en tiedä annan sitten epäselvän vastauksen joka pitää tulkita että se ei ole väärä vastaus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä esperin toiminta on edelleen pielessä. Pöly laskeutui ja työntekijöiden selkärangasta otetaan voitot. Yksikön päällikkö olisi paljon vartija, mutta hän saa johtaa miten haluaa. Läheltä seuranneena päällikkö luulee olevansa poheetta talossa ja työntekijät joutuvat listalla epä oikeuden mukaiseen kohteluun työvuoroista. Tilapäisiä otetaan ja tunnit ovat muutamia pv.ssä. saman aikaisesti vetastaan joku tekemään koko lista töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terveydenhoito vanhustenhoitoa myöten täytyy kansallistaa. Näillä isoilla faceless pääoma yksityisiltä ei saa muutakuin huonoa palvelua törkyhintoineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallista sotkamolaista julkista vanhustenhuoltolaitoksesta toooooooodella pöyristyttävän huonoja kokemuksia. Huonoa kohtelua niin vanhukselle kuin omaisellekin.
Pissi haisee ja oleskeluhuoneessa ei näy ketään. Aulassa nököttää tyhjä edesnenneiden joutilas kiikkutuoli-rivistö ja Jymyn Mestaruusmiesten joku almu-eleen kehusto-taulu. Nuoret alzheimerit hömppää ees-takaisin käytävillä ja vanhusten huoneen ovet ovat yöt lukossa turvallisuus-syistä öisin eikä osastolla ole omaa yökköä yöllä. Ja hoitajat tietää k a I k e n paremmin kuin asiakas tai asiakasta puolustava omainen.
Jumalan kiitos, on omakseni yhä elävien kirjoissa yli 100 vuotiaana yksityisessä hoivakodissa kotipaikkakunnallani jo toista vuotta Himmelin hoidon/hoivan jälkeen.

Komee on kyllä pytinki, oulun koulua kai.

Sitä, miten vähän sotkamolaiset ääneen ihmettelee eikä granquistikaan ravi- ynnä tieliikenne-juttuloiltaan ota esille ( muuta kuin niitä puolukka-ämpärinpoimijoita Himmelin vanhalle väelle syksyllä , nyyh, nyyh.... ) Sotkamolehdessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen oli paremmin vai?
Kyllä valtio kannattaa pitää kaukana näistä hommista, loppuu nimittäin laadun vaatiminen kuin seinään.
Nyt on kivaa yrittää kovistella yksityisiä tekemään jotain, mitä eivät itse saaneet koskaan toimimaan.
(ei ole väärin vaatia, mutta kaikki maksaa. Se pitää vähintään ymmärtää.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli kaikki pielessä. Työvuorolistojakin varten on olemassa laki. Tästä jutusta tulee sellainen käsitys ettei määräyksiä ja lakeja tarvitse noudattaa kenenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haastaisivat sitten oikeuteen. Siellä voi puntaroida asiat oikein päin.
Koska eivät ole näin tehneet, väitteet mitä luultavimmin eivät pidä paikkaansa ja sisältävät aimo annoksen poliittista näkemystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:58
Veljensä sorakuopalle ampunut hovioikeudessa: ”Purskahdin hysteeriseen itkuun” Tilaajille
12:47
Jokinen ja Karvinen takaisin kokoonpanossa, Annusen paluu venyy ­– Manner kasasi uuden kakkosketjun HPK-peliin: ”Uskon, että tuossa on nyt oikea koostumus”
11:52
Poliisin menettely selvitetään – rahankuljetuksen ryöstöyritys olisi voinut ratketa jo 14 vuotta sitten
11:27
VR poisti koronavirusepäilyn vuoksi junavaunuja käytöstä – "Varotoimenpiteenä on tehty ylimääräinen tehosiivous"
11:21
Arvio: Arto Paasilinnan romaanihenkilöille kasvoi pitkät korvat – Vatanen pyrkii irti oravanpyörästä ja muuttuu jänikseksi Tilaajille
11:13
Osallistu kyselyyn: Pitäisikö Oulun yliopiston muuttaa Linnanmaalta kaupungin keskustaan?
10:59
Kolumni: Koronavirus muistuttaa ihmisiä sarsista ja on saanut Hongkongin pelon valtaan
26
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
23
Osallistu kyselyyn: Pitäisikö Oulun yliopiston muuttaa Linnanmaalta kaupungin keskustaan?
20
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
18
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
16
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
15
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image