Kotimaa

Val­tio­va­rain­mi­nis­te­ri Stubb: Ar­von­li­sä­ve­ron korottaminen on vaihtoehto

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) korostaa, että ensisijaisesti hallitus vie nyt eteenpäin kilpailukykylainsäädäntöään. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 17.12.2015 13:03
Lauri Nurmi

Hallituksessa käydään edelleen keskusteluja arvonlisäveron (alv) korottamisesta, vahvistaa valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.).

– Arvonlisäveron korottaminen on yksi vaihtoehto, jota myös tutkailemme ja pohdimme, kuten muitakin vaihtoehtoja, Stubb (kok.) kertoo Lännen Medialle.

Stubb korostaa, että ensisijaisesti hallitus vie nyt eteenpäin kilpailukykylainsäädäntöään. Tällöin lähtökohtana on, ettei yleistä arvonlisäveroa tarvitsisi nostaa.

Keskustalähteistä vahvistetaan niin ikään, että hallituksessa on edelleen keskusteltu alvin korottamisesta keinona vahvistaa valtiontaloutta. Monet keskustalaiset vierastavat silti ajatusta, koska heidän mielestään alvin korottaminen heikentäisi pienituloisten asemaa.

Alv-ratkaisua pidetään ongelmallisena siitäkin syystä, että hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi, ettei kokonaisveroaste saisi nousta. Keskustasta huomautetaan kuitenkin, että alvin korottamista ei voida sulkea vaihtoehtojen joukosta pois, koska julkinen talous saattaa ajautua ennakoitua pahempiin vaikeuksiin. Pahentuva työttömyys lisää julkisia menoja, samoin pakolaiskriisi.

Alv-avain saattaisi avata työmarkkinoiden pattitilannetta

Kuluttajahintoja maltillisesti ylöspäin hilaavaa alv-korotusta pidetään Lännen Median tietojen mukaan hallituksessa varavaihtoehtona, jos kilpailukykylainsäädäntö karahtaa esimerkiksi perustuslaillisiin ongelmiin.

Palkansaajajärjestöt Akava ja STTK ovat näyttäneet vihreää valoa alvin kiristykselle, joka leivottaisiin osaksi pakettia, jolla hallituksen epäsuosittu kilpailukykylainsäädäntö ainakin osittain voitaisiin korvata.

Kokonaisveroasteen nousua hallitus voisi halutessaan hillitä keventämällä palkkaverotusta, jolloin hallitusohjelman hengestä ei lipsuttaisi.

Akavan vero-ohjelmassa arvioidaan, että kaikkien alv-kantojen korottaminen prosenttiyksiköllä lisäisi verotuloja noin 850 miljoonalla eurolla.

Hallituksessa tiedostetaan vahvasti, että alvin korottaminen antaisi hallitukselle taloudellista liikkumatilaa. Mahdollisen korotuksen suurimpana varjopuolena pidetään vaikutusten kohdentumista pienituloisiin, joilla kaikki tulot menevät pakollisiin menoihin ja muuhun kulutukseen.

Toisaalta alvin korottamisen kautta hankittavat verotulot mahdollistaisivat luopumisen joistakin hallituksen työmarkkinatoimista, jotka niin ikään heikentävät pienituloisten asemaa.

Yleinen alv, joka koskee useimpia tavaroita ja palveluita, on Suomessa 24 %. Elintarvikkeiden, rehun sekä ravintola- ja ateriapalveluiden arvonlisävero on 14 %. Kirjat, lääkkeet, liikuntapalvelut, elokuvanäytökset, kulttuuri- ja viihdetilaisuuksien sisäänpääsy, henkilökuljetus, majoituspalvelut ja televisio- ja yleisradiotoiminnasta saadut korvaukset ovat 10 %:n alvin piirissä.

Alv-korotuksella rahoitettaisiin työnantajamaksujen alentaminen

Arvonlisävero nousi keskiviikkona esille Snellman-säätiön Talviseminaarissa, jossa valtiovarainministeri Stubb kysyttäessä pohti alv-kortin käyttöä.

– Katsoimme aikaisemmassa vaiheessa fiskaalista devalvaatiota ja erityisesti alv-kantojen muokkaamista suuntaan tai toiseen. Nyt etenemiskaavamme on selkeä: ensimmäisen viiden prosentin kohdalla etenemme kilpailukykypaketin kanssa. Jos matkan varrella työmarkkinajärjestöt pystyvät todennettavasti kertomaan meille, millä tavalla viisi prosenttia tehtäisiin toisin, olemme edelleen heitä valmiita kuulemaan, Stubb kertoi.

Hallitus haluaa parantaa suomalaisten yritysten kustannuskilpailukykyä noin 15 prosentilla Saksaan ja Ruotsiin verrattuna. Toista viiden prosentin parannusta hallitus odottaa maltillisesta palkkapolitiikasta ja kolmatta tuottavuuden kasvusta eli muun muassa paikallisen sopimisen vaikutuksista.

Stubbin mainitsema fiskaalinen devalvaatio olisi vaihtoehtoinen toimintamalli, jossa työnantajien sivukuluja alentamalla parannettaisiin hintakilpailukykyä. Työnantajien maksujen alentaminen rahoitettaisiin pääosin arvonlisäverotuksen kiristyksellä.

Perussuomalaiset nosti alvin korottamisen esille eduskunnassa

Perussuomalaisissa ALV:n korottamista pidetään myös vaihtoehtona. Puolue nosti asian esille eduskunnassa ryhmäpuheenvuorossaan maanantaina.

– Voitaisiinko työn sivukuluista ja alvista tehdä jonkinlainen kiikku, jolla voitaisiin taloutta ohjata? Näin huonoina aikoina tehtäisiin siis fiskaalinen devalvaatio ja nostettaisiin alvia. Hyvinä aikoina alvia taas puolestaan laskettaisiin ja sivukuluja kasvatettaisiin. Olen toki miettinyt asiaa vain hyvin alustavalla tasolla, totesi perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron pitänyt kansanedustaja Ville Vähämäki.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (88)

Sukupuoliarviointi auttaisi päästövelvoitteiden saavuttamista arvonlisäverokorotuksen avulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se Stubbi tiedä, että yhden prosentin alv;n nosto hävittää 50000 työpaikkaa? Ei vissiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odotan mielenkiinnolla miten "puolueeton palkkiolautakunta" korottaa Stubbin, muiden hallituksen jäsenien ja kansanedustajien palkkoja 150%, kun ne ovat niin valtavasti jälkeenjääneitä. Ja kaikki korotuksen kohteet huutavat kovaan ääneen tuskissaan sitä kun he eivät voi mitään palkankorotuksille, koska sen tekee "puolueeton palkkiolautakunta". Siinä on varsinainen joukkio todellisia jeesustelijoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja sitten ihmetellään miksi Suomalaiset jakautuvat ja radikalisoituvat (mikä on aivan oikein). Jos tällaista soopaa puhutaan ja samalla toisella kädellä mätetään rahaa rikkaille(yritystukina, verohelpotuksina jne), jotka muka työllistävät. Se on suoraan sanottuna p....kapuhetta. Ensi keväänä jokainen maksettu tukiaissentti jaetaan yrityksen omistajille osinkoina, eikä yhtään työpaikkaa synny. Näin kävi jo edellisellä kerralla, joten miksi tilanne olisi nyt millään tavalla toisin. Pikemminkin päinvastoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Hulluutta on se, että tekee samat asiat uudelleen ja uudelleen ja odottaa eri tuloksia." -Albert Einstein

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TOTTAKAI, se on vaihtoehto, se on vain yksi keino "heikomman aineksen" poistoon, joka kuuluu kokoomuksen ohjelmaan. Eläkeläiset, työttömät, sairaat ja köyhät ajetaan vararikkoon ja hautaan koska heillä ei ole varaa ostaa enää ruokaa, eikä lääkkeitä. Mutta siihenhän kokoomus pyrkiikin. Rikkaille yritetään samalla rakentaa veronkiertoautomaatteja ja maajusseille jaellaan "biotaloustukea", joka on vain uudelleen nimettyä maataloustukea. KEPU PETTÄÄ AINA! KOKOOMUS HUIJAA AINA!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän on tultava loppu. Meidän on yksinkertaisesti leikattava virkamiesten ja virastojen määrää ja reilusti. Alv ja vastaavat on saatava lopulta pois kokonaan eikä todellakaan aleta korottamaan.

Perustuslakiin on myös saatava muutos. Tämä ei kerta kaikkiaan enää käy, että hallinnolla ei ole minkäänlaista rajaa pistetty. He voivat aina paikata omaa tyhmyyttään veroja kiristämällä ja uusia maksuja virittämällä. Hallinnon toiminnan täytyy perustua viisauteen, että miten saadaan paketti toimimaan niissä rajoissa minkä perustuslaki sallii. Jos meinaa mennä yli, niin sitten sellaista laitosta ei perusteta eikä virkamiehiä enää palkata lisää. Lopun on tultava tähän ylettömään rahan tuhlaamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkäpä Stubbin puheisiin näissä veronkorotusasioissa voi luottaa. Kun on kyse kansan kurjistamisesta, virheitä jostakin kumman syystä ei tapahdu 😉

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älytöntä ruveta tässä tilanteessa alvia nostaan loppuu se viimenenki ostovoima.Nyt mietintämyssy päähän järki hoi älä jätä!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä, tarvitaanko lisää näiden urpojen avustajien palkkioiden nostoja. No tottakaihan me työtätekevät jaksamme painaa pienemmällä palkalla ihmisten eteen jotka eivät TEE YHTÄÄN MITÄÄN!! Suomi nousuun ja työllisyys laskuun :'D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitikkojen puheet voi ihan hyvin jättää omaan arvoonsa, sillä totuusprosentti niissä on todella alhainen.

Jos esim. 90 prosenttia on oikeasti 10 prosenttia, niin valheen osuus on (90-10)/ 90 * 100 = noin 89 prosenttia!
Totuuden osuus tässä esimerkissä on siis noin 11 prosenttia.

Jos vähän yleistetään em. esimerkkiä, niin vain noin 10 prosenttia poliitikon puheesta on totta eli kun hän päästelee suustaan 10 lausetta, niistä yksi on totta.

Mutta sori siitä, jos tämä ei jotain miellytä!

Totuuden osuus tietty vaihtelee poliitikoittain ja tilanteittain nollan ja sadan välillä.
Siis täydellisen potaskan puhujan nollasta sadan prosentin totuuden torveen, mutta keskiarvo on surkea totuuden kannalta.

Ai niin, nykyäänhän liki kaikilla onkin ns. oma totuutensa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruoan ALV:n lasku oli historiallisen suuri virhe. Juuri tällaisen tuotteen verottaminen on niin fiskaalisesti kuin tasapuolisuudeltaan yritysten suhteen veroista pienin paha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä tilanteessa alvin korottaminen nostaisi hintoja kohtuuttomasti ja johtaisi kymmenen prosentin palkan korotuspaineisiin .
Vain täys idiootti ehottaa alvin nostoa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kansa köyhtyy entisestään ja herrasväki se vain rikastuu. Hyvä Stuppi, hyvin sä vedät...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jo on hommaa taas, kansalaisilla maksatetaan tämä älytön maahanryntäys. Näille matukeskuksille lappu luukulle ja maksakoon tulijoiden ylläpidon ne jotka haluaa. Minä en halua. Ja sinne mistä tulleetkin ne, joille ylläpitoa ei löydy...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

heh melkoista vatulointia! eikös niitä vasta muokattu! nooh tällä saadaan kotimainen kysyntä nousuun!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli palkkoja haluttaisiin laskea ja hintoja nostaa....ja tällä Stubidon mukaan
pitäisi Suomi saada nousemaan lamasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Stubb! Yhteisöeroa laskettiin, yritysveroa laskettiin ja piti kilpailutilanne parantua ja työllisyys nousta? Mitä on tapahtunut, ainainen kokkareiden ja kepun duunareiden kyykytys jatkuu ja jatkuu.. Entinen kokoomuslainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (88)

Uutisvirta

25
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
22
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
14
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
13
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
10
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
9
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
8
Harkimo vihjaa loikkauksesta: "Huomenna selviää, kuka kansanedustaja liittyy Liike Nyt -eduskuntaryhmään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

231 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image