Kotimaa

Valtionyhtiö Fortum sijoittaa ydin­toi­min­tan­sa ulkopuolelle – kas­vu­ra­has­toon Kaliforniaan 150 miljoonaa euroa

Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark perustelee sijoituksia uusille toimialueille yhtiön tarpeella uusiutua. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 3.12.2018 16:57
Kirsi Turkki

Toimitusjohtaja Pekka Lundmark vakuuttaa, että yhtiön ykkösstrategia on edelleen energian tuotanto ja voimalaitosten tuottavuus ja joustavuus.

Energiayhtiö Fortum on alkanut tehdä sijoituksia liiketoimintansa ulkopuolisille alueille. Maanantaina Fortum julkisti 150 miljoonan euron sijoituksen uuteen Valo Ventures-kasvurahastoon, jota johdetaan Kalifornian Palo Altosta. Jo aiemmin Fortum on tehnyt suoria sijoituksia start-up-yrityksiin.

Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark perustelee sijoituksia uusille toimialueille yhtiön tarpeella uusiutua. Fortum tavoittelee kasvua uusissa innovatiivisissa liiketoiminnoissa. Yhtiö haluaa pärjätä myös digitalisaatiossa.

Lundmarkin mukaan kukaan ei voi jättää start-up-yrityksiä huomioimatta, kun kyse on uudistumisesta. Uteliaisuus on Fortumissa merkittävä arvo ja yhtiön on oltava avoin kaikille ideoille.

Lundmark myöntää, että start-up-investointien riskiprofiili on korkeampi kuin joidenkin muiden investointien, mutta toisaalta myös niiden tuottopotentiaali on korkeampi.

– Tulevaisuuden sähköyhtiön perustuote on tulevaisuudessakin sähkö, mutta sähkön ympärille pystyy rakentamaan huomattavasti kiertotalouteen, biotalouteen ja uusiin palveluihin liittyviä liiketoimintoja. Tässä start-up-yritysten merkitys on iso.

Verkoista saaduille rahoille käyttöä

Valtion omistama Fortum myi joitakin vuosia sitten omistamansa sähköverkot ja on sen jälkeen etsinyt kaupoista saaduille rahoille sijoituskohteita. Yhtiö sijoitti lähes neljä miljardia euroa saksalaisen energiayhtiön, Uniperin ostamiseen. Fortum omistaa nyt vajaat puolet Uniperistä.

Kotimaasta Fortum osti äskettäin kiertotalousyhtiö Ekokemin vajaalla 500 miljoonalla eurolla.

Uuteen liiketoimintaan Fortum sijoittaa siis varsin varovaisesti. Valo Ventures-kasvurahastoon 150 miljoonaa euroa laitetaan kymmenen vuoden kuluessa. Rahaston maksimikoko on 250 miljoonaa dollaria. Muiden sijoittajien tulo mukaan rahastoon on vielä auki.

Lundmarkin mukaan Fortum haluaa tehdä start-up-sijoituksensa niin ammattimaisesti kuin mahdollista. Valo Ventures-rahastossa Fortumin kumppanina ja rahaston vetäjänä on Scott Tierney, yksi Google Capitalin perustajista. Rahasto tekee pääomasijoituksia digitaalisiin ja laajeneviin kasvuyrityksiin Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa.

– Uskon, että nyt on löydetty huippuluokan kumppanit. On hirveän tärkeätä, että on kokenut tiimi valitsemassa sijoituskohteita.

Lundmark painottaa, että Fortumilla on kaksi tärkeää tavoitetta. Toinen on sijoituksen tuotto ja toinen on yhtiön strateginen uusiutuminen.

– Rahaston kautta nähdään, mitä maailman start-upit tekevät ja missä ovat parhaimmat.

Fortumin suoriin sijoituksiin kasvuyrityksissä Lundmark on varsin tyytyväinen. Yhteistyö Euroopan suurimman sähköautojen latausverkoston Plugsurfingin kanssa alkoi viime vuoden Slush-tapahtumasta ja viime maaliskuussa Fortum osti koko yhtiön. Plugsurfing tarjoaa 81 000 latauspistettä ympäri Eurooppaa. Toinen Fortumin merkittävä kasvuyhtiösijoitus on oululainen biojalostusalan teknologiayhtiö Chempolis.

Slush kerää noin 20 000 osallistujaa

Nyt yhdettätoista kertaa järjestettävä Slush on tehnyt todennäköisesti jotakin oikein, koska se on kasvanut tuhansien ihmisten kansainväliseksi messutapahtumaksi.

Aluksi noin 300 osallistujan messusta on kasvanut noin 20 000 osallistujan tapahtuma, jonka ydintoiminta juuri ja juuri mahtuu Helsingin messukeskukseen.

Osallistujien joukossa on noin 2 600 startup-yritystä, 1 600 sijoittajaa ja 600 journalistia. Osallistujia tulee ympäri maailmaa.

Slushin tarkoituksena on edesauttaa startup-yrityksiä menestymään, saamaan sijoittajia taakseen ja tekemään kansainvälinen läpimurto. Samalla pyritään luomaan yrittäjämyönteisempää asennetta.

Tapahtumassa yrittäjät voivat tavata sijoittajia, toisiaan sekä saada näkyvyyttä mediassa. Slushiin tullaan myös oppimaan, kuuntelemaan, keskustelemaan ja luomaan verkostoja.

Slush toteutetaan suureksi osaksi vapaaehtoistyön voimin. Erityisesti opiskelijat ovat olleet alusta asti suuri voima Slushin takana.

Slush on lisäksi laajentunut, sillä Tokiossa, Singaporessa ja Shanghaissa järjestetään vuorollaan omat Slush-tapahtumansa.

Työtään esitteleviä yrityksiä tulee monilta aloilta. Tänä vuonna muun muassa tekoäly oli suuressa roolissa, kuten myös monet muut teknologian kehitykseen liittyvät keksinnöt.

Slushia järjestää voittoa tavoittelematon yhteisö, joka koostuu sijoittajista, yrittäjistä, opiskelijoista ja vapaaehtoisista.

Lähde: www.slush.org

MAINOS

Kommentoi

Kuka maksaneekaan viulut kun Fortum parin vuoden päästä (kun California dreaming on ohi), tulee verissäpäin maitojunalla takaisin sijoitusseikkailultaan suuren veden takaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eipä voi muuta sanoa kuin että kokoomus ei ole enää sama puolue mitä se on joskus ollut eli uskonnon ja isänmaan kunnioitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulostaa lähes yhtä "hirveän tärkeän" loistavilta, kuin on totuttu näkemään muidenkin entisten valtionyhtiöiden erityisen loistavat aluevaltaukset esim. Sonera jne...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin sitä kansalta monopolin kuppaamia rahoja siirretään piiloon, minneköhän sieltä joutuu evat kun hetki menee ja siirto unohtuu. Monin keinoin rahaa siirretään.... Yrityskauppojen, investointien ym muodossa kun kontrollia ei ole

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fortumilla on paalua niin ettei askalle taivu, mikäs siinä kekkuloidessa kun voi kerätä pakkomaksuja kuin feodaaliruhtinas konsanaan. Alamaiset maksaa investoinnit jotka itse maksoit ennen entisistä tuloista, nyt voit kuitata kaikki suoraan vaan korotettuina maksuina asiakkailta jotka eivät voi valittaa.

Joku 150 miltsiä on pikkuraha jonka voi vaikka käyttää jenkkimatkojen perusteluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ois se kiva jos valtio edes joskus sijoittaisi Suomeenkin. Mikä on kun omiin kansalaisiin ei luoteta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö niitä investointeja pitänytkään saada suomeen? Valtio voisi itse näyttää esimerkkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:36
Kyselytunnilla Sipilää hiillostettiin Anne Bernerin SEB-pankin paikasta ja Jussi Niinistön taleban-kommenteista
17:00
Anita Korvan arvokisadebyytti oli lyhyt ja ytimekäs, mutta hiihtäjälupaus ei työnnä päätään lumihankeen – "Olisi kiva itsekin olla joskus taistelemassa kärkisijoista tällaisissa kisoissa" Tilaajille
16:55
Mäki ja Hakola eivät yltäneet sprintin MM-välieriin, molemmat jäivät kolmansiksi
16:32
Poliisi pyytää tietoja Rovaniemellä varastetusta perävaunusta ja moottorikelkasta
16:23
Antti Kaikkonen tuuletuskokouksen jälkeen: Keskustan ryhmä tukee ministeri Berneriä yksimielisesti
15:40
Oulun lääkärikopterin tukikohta saneerataan, valtion rahoitusta tuli 9 miljoonaa euroa toivottua vähemmän
15:35
Pääministeri SS-selvityksestä: "En lyttää historian tutkimusta, mutta ei kiistetä näiden miesten ansioita Suomen puolustuksessa"
80
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
71
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
46
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
30
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
27
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
24
Asiantuntija: Perussuomalaiset saattavat kiriä vihreiden ohi eduskunnassa — Sdp:n ja kokoomuksen vääntö ykköspaikasta tiivistyy vaalipäivään
22
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Koko maassa vallitsee normaali ajokeli.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vuokralla asumisen helppous

Asunnon voi aina myydä ja muuttaa varakkaana vuokralle. Ulkomaillakin voi olla kuukausia vuodesta. Vuokralla ikänsä asun... Lue lisää...
Maksettu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image