Kotimaa

Valtion omis­ta­jaoh­jaus on vaikea rasti – se on nähty moneen kertaa

Pääministeri Antti Rinne (sd.) piti perjantaina tiedotustilaisuuden, jossa hän muun muassa kertoi, että omistajaohjausministeri Sirpa Paatero on jättänyt eronpyynnön.
Kotimaa 29.11.2019 15:16
Anita Simola

Valtion omistajaohjaus ei ole helppo nakki. Se on nähty moneen kertaan, kun kaivelee arkistoista tapauksia, joihin omistajaohjauksesta vastanneet ministerit ovat kaatuneet, tai ovat olleet vaarassa kaatua.

Omistajaohjaamisen salkku on vähän kuin heittopussi. Se tiedetään hankalaksi, eikä sitä monikaan himoitse. Salkku on vuosien varrella ollut monen eri ministeriön kylkiäisenä.

Menneiltä vuosilta löytyy monta esimerkkiä.

Omistajaohjaus oli pitkään, jopa parikymmentä vuotta entisessä kauppa- ja teollisuusministeriössä, eli nykyisessä elinkeinoministeriössä ennen vuotta 2007.

Mari Kiviniemen (kesk.) hallituksessa ja Matti Vanhasen (kesk.) kakkoshallituksessa omistajaohjausasiat kuuluivat puolustusministeri Jyri Häkämiehen (kok.) salkkuun.

Häkämies sai moitteita ainakin Paperiliitolta, ettei puolustusministerillä ollut tarpeeksi aikaa paneutua omistajaohjausasioihin.

Fortumin sähköverkkoyhtiö myyntiin Carunalle vuonna 2013. Omistajaohjauksesta vastasi Pekka Haavisto (vihr.)., joka oli kehitysministeri. Haavisto sai lisänimen Caruna-Pekka. Kauppa herätti voimakasta arvostelua ja Haavisto myönsi myöhemmin virhearvion.

Päätös antoi luvan myydä Fortumin sähköverkot ulkomaalaisten sijoittajien 80-prosenttisesti omistamalle Carunalle. Haavistoa ei kuitenkaan erotettu. 

Samana vuonna 2013 tuli julki Arctic Shippingin ja Greenpeacen jupakka, joka johti rikosilmoitukseen. Se vedettiin kuitenkin takaisin. Omistajaohjauksesta vastasi Heidi Hautala (vihr.)  Hautala erosi ministerin tehtävästä annettuaan mielestään liian vähäisin tiedoin lausuntoja valtio-omisteiseen Arctia Shippingiin liittyvästä omistajaohjauksesta. 

Juha Sipilä (kesk.) piti pääministerinä ensin omistajaohjausasiat itsellään, mutta luovutti ne myöhemmin silloiselle elinkeinoministeri Mika Lintilälle (kesk.). KUVA: Silja Viitala

Finnairin toimitusjohtajalle junailtiin hulppea lisäeläke vuonna 2017. Omistajaohjauksesta vastasi entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja myöhemmin Mika Lintilä (kesk.) Kritiikkiä oli ilmassa runsaasti. 

Finavian johdon johdannaistappiot olivat tarjottimella seuraavaksi. Niistä sai satikutia enemmänkin liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) kuin omistajaohjausministeri. Bernerin koko kausi oli tuulista, mutta hän jatkoi pestissään.

Samana vuonna Sipilä luovutti omistajaohjauksen salkustaan silloiselle elinkeinoministeri Lintilälle.

Taustalla oli Sipilän ja valtion omistajaohjauksen rooli liittyen Terrafamen rahoitukseen ja Chempoliksen vienninedistämiseen.

Kyse oli siitä, oliko Sipilä jäävi, koska hänen sukulaisillan oli omistusta kyseisissä yhtiöissä tai niiden kumppaneissa.  Eduskunnan oikeusasiamies totesi myöhemmin, ettei Sipilä ollut esteellinen päättämään Terrafamen lisärahoituksesta. 

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksessa omistajaohjaus kytkettiin kuntaministeri Sirpa Paaterolle (sd.). Paateron erosta ilmoitettiin perjantaina. Taustalla monta päivää kestänyt vyyhti postikiistaan liittyen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Että poliittisesti valitut päättäjät ryhtyy sekoittamaan tsaarinajalta peräisin olevaa virkamiesjärjestystä joka on erottamaton ja muuttumattomana pysynyt yli sata vuotta! Virka on kerran ja ikuisesti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä yritti päästä käsiksi valtion taseisiin, mutta tuli onnekeksi torjutuksi .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisista palveluista tehdään yhtiöitä, jotta pojat pääsisivät rauhassa huseeramaan ilman että eduskunta häiritsee. Nimellisesti on olemassa omistajaohjausministeri, mutta jos sotket poikien leikkejä, ja jos varsinkin olet nainen, niin kosto on raju. Veljet ei puolusta naista. Kuinka häpeällinen näytelmä. Postin johto ja pääministeri Rinne joutaisivat erotetuksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Justiinsa nytkin tekee - nyt on vain poliittiset kansan valitsemat ryhtyneet sekottamaan sitä pakkaa jota ei passaisi (heidän mielestään) sekottaa!

Sikäli yksityistäminen ei tuo mitään etua jos sama sakki pysyy, joka siellä on nyt viroissa ja nauttii boonuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:04
Kokoomuksen Orpo esittää, että hallitustunnustelija olisi sdp:n pääministeriehdokas – "On hieman erikoista, että Antti Rinne toimisi tunnustelijana"
16:56
Pohjantiellä tapahtui peräänajo-onnettomuus Kontinkankaan liittymästä pohjoiseen päin
16:52
Perussuomalaiset harkitsee välikysymystä, jos vihreiden Haavisto jatkaa ulkoministerinä uudessa hallituksessa
16:35
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
16:24
Käräjäoikeus piti Päivi Anttikosken kertomusta syrjinnästä uskottavana, mutta katsoi, ettei hän ollut valitsijoiden mielestä tehtävään paras
15:43
Perussuomalaisten kannatus jatkaa nousuaan gallupeissa – professori Jokisipilä: "Voi nousta 30 prosenttiin"
15:31
Punamultakriisi lauennut? – SDP ja keskusta vakuuttavat löytäneensä taas toisensa
109
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
71
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
63
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

330 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image