Kotimaa

Valtion budjetista rahaa luon­to­mat­kai­luun, ensi vuoden kohteina Saana ja Oulujärven Ärjänsaari

Saanalle johtavat portaat olivat menneet niin huonoon kuntoon, että ne piti purkaa. KUVA: Pekka Lassila
Kotimaa 1.9.2017 13:08 | Päivitetty 1.9.2017 13:22
Kaleva

Metsähallituksen mukaan ensi vuoden budjetti edistää merkittävästi luontomatkailun kehittämistä kansallispuistoissa, retkeilyalueilla ja muissa luontokohteissa, jotka kuuluvat hallituksen kärkihankkeisiin.

Lisäksi ensi vuoden budjetissa on nostettu esiin kolme muuta luontokohdetta. Niistä kaksi sijaitsee Pohjois-Suomessa. Ensinnäkin talousarviossa esitetään portaiden rakentamista Enontekiön Kilpisjärvellä sijaitsevalle Saana-tunturille. Toiseksi Oulujärvessä sijaitsevaa Ärjänsaarta halutaan kehittää luontomatkailuun ja virkistyskäyttöön sopivaksi. Kolilla tuetaan puolestaan maalämpöjärjestelmän rakentamista Kolin hotellin yhteyteen.

Metsähallitus kertoi heinäkuussa, että Saanan huipulle johtavat portaat joudutaan purkamaan. Portaat olivat erittäin huonokuntoiset.

Kokemattomat liikkujat huomioon

Hallituksen kärkihankkeisiin sisältyy muun muassa reittien ja muiden palvelujen kehittämistä. Tarkoitus on lisätä kohteiden ympärivuotista käyttöä sekä reittien helppoutta.

– Luonnon merkitys Suomen matkailussa ja kansanterveyden kustannustehokkaassa edistämisessä kasvaa jatkuvasti. Toteutuessaan hallituksen budjettiesitys vie tehokkaasti eteenpäin niiden kasvumahdollisuuksia, sanoo Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen.  

Metsähallituksen mukaan uudistukset palvelevat erityisesti kokemattomampia retkeilijöitä sekä esteettömiä palveluita tarvitsevia vierailijoita. Kärkihanke hyödyttää myös eräilyä. Esimerkiksi retkeilyalueet ovat metsästyksen ja kalastuksen kannalta tärkeitä alueita.

Hallituksen kärkihankkeeseen sisältyy myös Metsähallituksen Luontoon.fi- ja Retkikartta.fi-palvelujen kehittäminen niin, että ne palvelevat matkailijoita ja lähivirkistyjiä entistä paremmin.

Kohteet, joita esitetään parannettavaksi hallituksen kärkihankerahoituksella:
Kansallispuistot:
Saaristomeren, Sipoonkorven, Kolin, Syötteen, Rokuan, Oulangan, Pyhä-Luoston, Pallas-Yllästunturin ja Urho Kekkosen kansallispuistot
Retkeilyalueet: Ruunaan, Iso-Syötteen, Kylmäluoman, Napapiirin ja Inarin retkeilyalueet Muut luontokohteet: Vallisaari, Aulanko, Punkaharju, Korouoman ja Saariselän alue

Hallituksen budjettiesitykseen sisältyvät muut luontokohteet:
Saanan portaat
Ärjänsaari
Kolin luontokeskus

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Metsähallitushan purkaa ja myy maakunnissa retkeilyreittejään ja mökkejään , työllistäisi pitkäaikaistyöttömiä niiden korjaamisessa ja ylöspidossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ärjän saari on todellinen "helmi",kun sitä siistitään ja kunnostetaan.Myös sinne johtava Vuoreslahdentie kaipaa kunnostusta jos halutaan kävijöitä.Kukaan ei lähde tuhoamaan autoaan,vaikka olisi mitä tiedossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saanalla kävijöiden talkootyönä valmistuisi kuin huomaamatta, nimikoidut askelmat 1 euron kappalehintaan itse ylös vietyinä pianovirityksellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tulisi rahaa vuokra mökeistä myös rahaa. tevallisen palkansaajan palkolle vaan turhan kalliita. pitäisi alentaa hintoja niin menisi paremmin vuokralle ja tulisi paremmin katetta eikä lahoaisi pystyyn

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaimon kanssa kiivettiin juuri silloin kun viimeisiä puita polttivat ja ihan terveen näköistä puuta oli. Voihan olla, että on ollut huonojakin kohtia mutta me mentiin huipulle ilman portaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun vielä saataisiin Liminganlahdelle, Litokairaan ja Oulujärvelle kansallispuistot. Oulunjärven retkeilyalue pitäisi muuttaa kansallispuistoksi. Retkeilyalueet eivät vedä väkeä niinkuin kansallispuistot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansallispuistoja on jo liikaa,on tullut inflaatio.Retkeilyalue status on Oulujärvelle just oikea,UPEA järvi.Liminganlahti taas ei tarvi mitään statusta,toimii noin tai on toimimatta,lintualueena hieno,opastuskeskus täysin turha ei siellä ketään käy.Litokaira on kans ihan ok nuin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viikko ennen purkua nousin Saanalle noita portaita ja ei ne kyllä niin heikoilta vaikuttanut että purkaa olis pitänyt. Nyt tuota reilun puolen kilometrin jyrkkää nousua nousijat polkee rinteeseen pian leveän uran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:59
Kaksi uutta tekniikan alan YAMK-koulutusta Oulun ammattikorkeakouluun, talotekniikka ja hitsausala
10:28
Analyysi: Paljastiko Heinäluoman ilmoitus Sdp:n sisäisen kisan EU-pestiin? Kumpula-Natri: "Minulle on ollut itsestään selvää, että Eero on käytettävissä"
10:19
Tunnistamaton sähkölaite aiheutti säteilyhälytyksen liminkalaisessa romuliikkeessä
10:05
Analyysi: Altavastaajan rooli sopii Suomelle – keltanokkamiehistöltä vaaditaan täydellistä onnistumista, jotta matka jatkuu Bratislavan mitalipeleihin Tilaajille
10:05
Auto suistui bussipysäkin liikennemerkkiin ja mäntyyn Oulun Maikkulassa
9:58
STUK on saanut niukasti lupa-aineistoa Fennovoimalta tänä vuonna – yhtiö oli aikonut lähettää suuren osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alussa
9:46
St. Louis Blues etenee Stanley Cupin finaaleihin – Joonas Donskoin San Jose lähtee kesälaitumille
29
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
23
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
13
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
9
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
9
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
8
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image