Kotimaa

Valtion budjetista rahaa luon­to­mat­kai­luun, ensi vuoden kohteina Saana ja Oulujärven Ärjänsaari

Saanalle johtavat portaat olivat menneet niin huonoon kuntoon, että ne piti purkaa. KUVA: Pekka Lassila
Kotimaa 1.9.2017 13:08 | Päivitetty 1.9.2017 13:22
Kaleva

Metsähallituksen mukaan ensi vuoden budjetti edistää merkittävästi luontomatkailun kehittämistä kansallispuistoissa, retkeilyalueilla ja muissa luontokohteissa, jotka kuuluvat hallituksen kärkihankkeisiin.

Lisäksi ensi vuoden budjetissa on nostettu esiin kolme muuta luontokohdetta. Niistä kaksi sijaitsee Pohjois-Suomessa. Ensinnäkin talousarviossa esitetään portaiden rakentamista Enontekiön Kilpisjärvellä sijaitsevalle Saana-tunturille. Toiseksi Oulujärvessä sijaitsevaa Ärjänsaarta halutaan kehittää luontomatkailuun ja virkistyskäyttöön sopivaksi. Kolilla tuetaan puolestaan maalämpöjärjestelmän rakentamista Kolin hotellin yhteyteen.

Metsähallitus kertoi heinäkuussa, että Saanan huipulle johtavat portaat joudutaan purkamaan. Portaat olivat erittäin huonokuntoiset.

Kokemattomat liikkujat huomioon

Hallituksen kärkihankkeisiin sisältyy muun muassa reittien ja muiden palvelujen kehittämistä. Tarkoitus on lisätä kohteiden ympärivuotista käyttöä sekä reittien helppoutta.

– Luonnon merkitys Suomen matkailussa ja kansanterveyden kustannustehokkaassa edistämisessä kasvaa jatkuvasti. Toteutuessaan hallituksen budjettiesitys vie tehokkaasti eteenpäin niiden kasvumahdollisuuksia, sanoo Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen.  

Metsähallituksen mukaan uudistukset palvelevat erityisesti kokemattomampia retkeilijöitä sekä esteettömiä palveluita tarvitsevia vierailijoita. Kärkihanke hyödyttää myös eräilyä. Esimerkiksi retkeilyalueet ovat metsästyksen ja kalastuksen kannalta tärkeitä alueita.

Hallituksen kärkihankkeeseen sisältyy myös Metsähallituksen Luontoon.fi- ja Retkikartta.fi-palvelujen kehittäminen niin, että ne palvelevat matkailijoita ja lähivirkistyjiä entistä paremmin.

Kohteet, joita esitetään parannettavaksi hallituksen kärkihankerahoituksella:
Kansallispuistot:
Saaristomeren, Sipoonkorven, Kolin, Syötteen, Rokuan, Oulangan, Pyhä-Luoston, Pallas-Yllästunturin ja Urho Kekkosen kansallispuistot
Retkeilyalueet: Ruunaan, Iso-Syötteen, Kylmäluoman, Napapiirin ja Inarin retkeilyalueet Muut luontokohteet: Vallisaari, Aulanko, Punkaharju, Korouoman ja Saariselän alue

Hallituksen budjettiesitykseen sisältyvät muut luontokohteet:
Saanan portaat
Ärjänsaari
Kolin luontokeskus

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Metsähallitushan purkaa ja myy maakunnissa retkeilyreittejään ja mökkejään , työllistäisi pitkäaikaistyöttömiä niiden korjaamisessa ja ylöspidossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ärjän saari on todellinen "helmi",kun sitä siistitään ja kunnostetaan.Myös sinne johtava Vuoreslahdentie kaipaa kunnostusta jos halutaan kävijöitä.Kukaan ei lähde tuhoamaan autoaan,vaikka olisi mitä tiedossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saanalla kävijöiden talkootyönä valmistuisi kuin huomaamatta, nimikoidut askelmat 1 euron kappalehintaan itse ylös vietyinä pianovirityksellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tulisi rahaa vuokra mökeistä myös rahaa. tevallisen palkansaajan palkolle vaan turhan kalliita. pitäisi alentaa hintoja niin menisi paremmin vuokralle ja tulisi paremmin katetta eikä lahoaisi pystyyn

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaimon kanssa kiivettiin juuri silloin kun viimeisiä puita polttivat ja ihan terveen näköistä puuta oli. Voihan olla, että on ollut huonojakin kohtia mutta me mentiin huipulle ilman portaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun vielä saataisiin Liminganlahdelle, Litokairaan ja Oulujärvelle kansallispuistot. Oulunjärven retkeilyalue pitäisi muuttaa kansallispuistoksi. Retkeilyalueet eivät vedä väkeä niinkuin kansallispuistot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansallispuistoja on jo liikaa,on tullut inflaatio.Retkeilyalue status on Oulujärvelle just oikea,UPEA järvi.Liminganlahti taas ei tarvi mitään statusta,toimii noin tai on toimimatta,lintualueena hieno,opastuskeskus täysin turha ei siellä ketään käy.Litokaira on kans ihan ok nuin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viikko ennen purkua nousin Saanalle noita portaita ja ei ne kyllä niin heikoilta vaikuttanut että purkaa olis pitänyt. Nyt tuota reilun puolen kilometrin jyrkkää nousua nousijat polkee rinteeseen pian leveän uran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:48
Oulun torihotellin työmaan suuri torninosturi rikkoutui ja puretaan – nosturi tarkoitus saada töihin taas keskiviikkona
15:39
Riikka Moilanen valittiin hallintojohtajan viransijaiseksi Oulaisiin
15:29
Kokoomus vaatii tiukennuksia terrorismilakeihin – syyttää keskustaa kahden lakimuutoksen pysäyttämisen hyväksymisestä
14:29
THL päivitti ohjeet terveydenhuollolle ja riskialueille matkustaneille – koronan leviäminen lisää painetta myös poliitikoille
14:11
"Egyptiä ja minua ei eroteta ennen kuin makaan hänen mullassaan" – Egyptin ex-presidentti Hosni Mubarak on kuollut: Nousi valtaan vahingossa ja piti siitä kiinni 30 vuotta
13:50
Talviriehassa riitti ohjelmaa Oulun Pikkaralassa
13:45
Posti ostaa uusia lajittelukoneita, osa sijoitetaan Ouluun ja osa Helsinkiin – kone lajittelee lähetykset jakelujärjestykseen
42
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
31
Oululaisen lähiöpubin omistajat myivät alkoholia ohi kassan eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
22
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
20
Suuret lumimäärät voivat johtaa poikkeuksellisiin tulviin Lapissa – viimeksi suurtulva koetteli 15 vuotta sitten
18
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.
17
Korona saavutti Teneriffan ja leviää yhä Italiassa – virus masensi pörssejä maanantaina, miten käy tänään?
17
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on loppupeleissä aina yksin

Oletko itse iloinen ja onnellinen toisten ihmisten hyvästä tuurista ja menestyksestä? Miten ilmaiset sen? Oletko itse hy... Lue lisää...
Väärät ystävät sinul...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image