Kotimaa

Valtion budjetista rahaa luon­to­mat­kai­luun, ensi vuoden kohteina Saana ja Oulujärven Ärjänsaari

Saanalle johtavat portaat olivat menneet niin huonoon kuntoon, että ne piti purkaa. KUVA: Pekka Lassila
Kotimaa 1.9.2017 13:08 | Päivitetty 1.9.2017 13:22
Kaleva

Metsähallituksen mukaan ensi vuoden budjetti edistää merkittävästi luontomatkailun kehittämistä kansallispuistoissa, retkeilyalueilla ja muissa luontokohteissa, jotka kuuluvat hallituksen kärkihankkeisiin.

Lisäksi ensi vuoden budjetissa on nostettu esiin kolme muuta luontokohdetta. Niistä kaksi sijaitsee Pohjois-Suomessa. Ensinnäkin talousarviossa esitetään portaiden rakentamista Enontekiön Kilpisjärvellä sijaitsevalle Saana-tunturille. Toiseksi Oulujärvessä sijaitsevaa Ärjänsaarta halutaan kehittää luontomatkailuun ja virkistyskäyttöön sopivaksi. Kolilla tuetaan puolestaan maalämpöjärjestelmän rakentamista Kolin hotellin yhteyteen.

Metsähallitus kertoi heinäkuussa, että Saanan huipulle johtavat portaat joudutaan purkamaan. Portaat olivat erittäin huonokuntoiset.

Kokemattomat liikkujat huomioon

Hallituksen kärkihankkeisiin sisältyy muun muassa reittien ja muiden palvelujen kehittämistä. Tarkoitus on lisätä kohteiden ympärivuotista käyttöä sekä reittien helppoutta.

– Luonnon merkitys Suomen matkailussa ja kansanterveyden kustannustehokkaassa edistämisessä kasvaa jatkuvasti. Toteutuessaan hallituksen budjettiesitys vie tehokkaasti eteenpäin niiden kasvumahdollisuuksia, sanoo Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen.  

Metsähallituksen mukaan uudistukset palvelevat erityisesti kokemattomampia retkeilijöitä sekä esteettömiä palveluita tarvitsevia vierailijoita. Kärkihanke hyödyttää myös eräilyä. Esimerkiksi retkeilyalueet ovat metsästyksen ja kalastuksen kannalta tärkeitä alueita.

Hallituksen kärkihankkeeseen sisältyy myös Metsähallituksen Luontoon.fi- ja Retkikartta.fi-palvelujen kehittäminen niin, että ne palvelevat matkailijoita ja lähivirkistyjiä entistä paremmin.

Kohteet, joita esitetään parannettavaksi hallituksen kärkihankerahoituksella:
Kansallispuistot:
Saaristomeren, Sipoonkorven, Kolin, Syötteen, Rokuan, Oulangan, Pyhä-Luoston, Pallas-Yllästunturin ja Urho Kekkosen kansallispuistot
Retkeilyalueet: Ruunaan, Iso-Syötteen, Kylmäluoman, Napapiirin ja Inarin retkeilyalueet Muut luontokohteet: Vallisaari, Aulanko, Punkaharju, Korouoman ja Saariselän alue

Hallituksen budjettiesitykseen sisältyvät muut luontokohteet:
Saanan portaat
Ärjänsaari
Kolin luontokeskus

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Metsähallitushan purkaa ja myy maakunnissa retkeilyreittejään ja mökkejään , työllistäisi pitkäaikaistyöttömiä niiden korjaamisessa ja ylöspidossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ärjän saari on todellinen "helmi",kun sitä siistitään ja kunnostetaan.Myös sinne johtava Vuoreslahdentie kaipaa kunnostusta jos halutaan kävijöitä.Kukaan ei lähde tuhoamaan autoaan,vaikka olisi mitä tiedossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saanalla kävijöiden talkootyönä valmistuisi kuin huomaamatta, nimikoidut askelmat 1 euron kappalehintaan itse ylös vietyinä pianovirityksellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tulisi rahaa vuokra mökeistä myös rahaa. tevallisen palkansaajan palkolle vaan turhan kalliita. pitäisi alentaa hintoja niin menisi paremmin vuokralle ja tulisi paremmin katetta eikä lahoaisi pystyyn

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaimon kanssa kiivettiin juuri silloin kun viimeisiä puita polttivat ja ihan terveen näköistä puuta oli. Voihan olla, että on ollut huonojakin kohtia mutta me mentiin huipulle ilman portaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun vielä saataisiin Liminganlahdelle, Litokairaan ja Oulujärvelle kansallispuistot. Oulunjärven retkeilyalue pitäisi muuttaa kansallispuistoksi. Retkeilyalueet eivät vedä väkeä niinkuin kansallispuistot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansallispuistoja on jo liikaa,on tullut inflaatio.Retkeilyalue status on Oulujärvelle just oikea,UPEA järvi.Liminganlahti taas ei tarvi mitään statusta,toimii noin tai on toimimatta,lintualueena hieno,opastuskeskus täysin turha ei siellä ketään käy.Litokaira on kans ihan ok nuin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viikko ennen purkua nousin Saanalle noita portaita ja ei ne kyllä niin heikoilta vaikuttanut että purkaa olis pitänyt. Nyt tuota reilun puolen kilometrin jyrkkää nousua nousijat polkee rinteeseen pian leveän uran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

177
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
45
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
36
Sarjakärki oli liian kova Lipolle – pesisleiri ja ilmaiskampanja täyttivät Raksilan lehterit
30
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
23
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
20
Qstockin rakentaminen alkaa viikonloppuna – katso kartasta, miten festivaali muuttaa liikennejärjestelyjä
19
The Guardian: Persianlahden tilanne kiristyi dramaattisesti – Pidätetyn brittitankkerin miehistö on nyt Iranissa satamassa ja yhä laivassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

84 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Pienellä paikkakunnalla kykenee toimia vaikka sahayrityksessä ym. ammateissa, mutta miten on toiminta hieman laajemmin k... Lue lisää...
Hakkarainen on äijä,...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image