Kotimaa

Valtava verimäärä 51 vuodessa – oululaismies luovuttanut 111 litraa verta

Tapani Miettinen luovutti keskiviikkona 222:nnen kerran verta. Miettistä auttoi vastaava hoitaja Hanna Hilli. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 31.8.2017 7:10
Antti Ervasti

SPR:n veripalvelun Oulun toimistolle tulee aamupäivällä tasaiseen tahtiin verenluovuttajia. Yksi heistä on oululainen 70-vuotias Tapani Miettinen, joka luovuttaa käsivartensa vastaavalle hoitajalle Hanna Hillille. Miettiselle touhu on tuttua, sillä hän on tehnyt saman 221 kertaa aiemminkin, ensimmäisen kerran 19-vuotiaana syksyllä 1966.

Hän on luovuttanut säännöllisesti niin tiuhaan kuin on saanut 51 vuoden aikana. Neljä vuotta sitten hän joutui pitämään pakollisen seitsemän kuukauden paussin, ja 201:nen kerta oli jäädä viimeiseksi. Silloin laki määräsi, että 66 vuotta täytettyään ihminen ei enää saa luovuttaa verta.

Seuraavana vuonna laki muuttui siten, että yläikärajaksi tuli 71 vuotta. Miettisellä on nyt tasan vuosi aikaa vielä käydä verenluovutuksissa. Hän on laskenut, että viimeinen, 228:s kerta, tulee olemaan 24. elokuuta ensi vuonna samana päivänä, kun presidentti Sauli Niinistö täyttää 70 vuotta.

Verenluovutusväli miehillä on 61 päivää palautumisen takia, eli vuodessa luovutuskertoja voi kerätä kuutisen kappaletta. Naisilla luovutusväli on 91 päivää.

Veripalvelu aloitti elokuussa Suomi 100 -haastekampanjan, joka kannustaa yritykset, yhteisöt, oppilaitokset, joukkueet sekä muut porukat perustamaan oman veriryhmän ja luovuttamaan yhteensä 10 000 pussia verta vuoden loppuun mennessä.

Oulun veripalvelun tavoite on kerätä toimistolla viikoittain kaikkiaan 167 veripussia. Lisäksi Oulun liikkuvan veripalvelun viikkotavoite on 180 veripussia.

Lue lisää 31.08.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Huikea määrä Tapani, KIiitos, minulla tulee tämän kuun puolivälissä 240 kerta, ensimmäinen kerta armeijassa Hiukkavaarassa 1969. Aikaa on maaliskuun alkuun 2021 siis 3,5 vuotta jos kaikki menee hyvin kertoja tulee noin lisää noin 20.
Olen suurimman osan luovuttanut Oulussa, pari kertaa Helsingissä, muutamia kertoja Tampereella.
Kaikissa toimipaikoissa on mukava henkilökunta, tulee joka kerta hyvä mieli kun voi luovuttaa verta ja siitä tehtäviä valmisteita niitä tarvitseville.
Hyvää illanjatkoa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Tapani! Mikä mahtaa olla ruokavalio, jossa hemoglobi pysyy kerrasta toiseen riittävän korkealla?

Verenluovuttajien ansiosta usean ihmisen elämä jatkuu sairaalareissun jälkeenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veripalvelu, vaikka SPR:n alainen onkin, ei jaa tuottojaan SPR:lle. https://www.veripalvelu.fi/veripalvelu/talous

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verenluovuttaminen sinänsä on hieno asia. SPR:n monopoli ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Minä ehdin ajatella, että tästä jutusta ei edes kukaan oululainen voi keksiä negatiivista kommentoitavaa. Mutta näköjään näitä yhden asian ihmisiä tämäkin piinaa. Harmi, että joillain joku yksittäinen, merkitykseltään varsin vähäinen asia voi vallata mielen ja kaiken ajattelun. Saman tarmon kun saisi suunnattua johonkin positiiviseen, niin omakin elämä reipastuisi.

Ei mitään siis pois tältä luovuttajalta, vaan hatunnosto ja kiitos kaikkien vakavista sairauksista kärsivien puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun mielestäni jatkuva, valtion varoin tapahtuva haitalinen ja yhteiskuntavastainen toiminta ei ole yksittäinen eikä merkityksetön.
SPR:llä on maineikas historia, mutta viime aikojen politisoituminen on pilannut yhdistyksen. Silti se pitää kiinni julkisoikeudellisesta asemastaan, ilman että sille nykyään on perustelua.
Jos vaikka jokin asioihin päinvastaisesti suhtautuva yhteenliittymä pitäisi hallussaan tuota monopolia, olisitko yhtä positiivnen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähän myöhäistä ottaa tähän kantaa, kun et enää näe, mihin alunperin kommentoin. Spr ja Veripalvelu eivät sitäpaitsi ole sama asia. Ja olisiko sinusta parempi, ettei verta luovutettaisi? Verenluovutuksesta juttu oli, ei Spr:stä. Minä en jaksaisi politikoida kaikissa asioissa, joskus voisi vaan ilahtua toisten hyvyydestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannate tätä tärkeää asiaa mustamaalata millään tavalla. Verta menee Suomen sairaaloihin ja muihin pohjoismaihin. En tiiä mihin muualle kaikkialle. Erittäin tärkeää esim onnettomuuspotilaiden leikkauksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerran kerkesin luovuttaa verta, kun omalla paikkakunnalla oli kiinteä verenluovutuspiste. Pian kiinteä piste lopetti, eikä minua todellakaan kiinnosta jonottaa liikkuvissa luovutuspaikoissa tuntikausia, joten siihen loppui verenluovutusura.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä olisi mistä voisi moni ottaa mallia edes neljä kertaa vuodessa, joka tekisi kolmen kuukauden välein yhden käynnin.
Täältä voi tarkistaa sopiiko luovuttajaksi; https://www.veripalvelu.fi/verenluovutus/luovuta-verta/Voitko-luovuttaa
Ikävä kyllä tarkistin oman tilanteeni ja en voi olla luovuttaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luovutettu veri on tärkeä sairaanhoidolle.
On omituista, että SPR:lla on käytännön monopoli, vaikka yhdistys on nykyisin poliittisesti latautunut ja jopa yhteiskuntavastainen.
Olisi aika siirtää veripalvelu muiden hoidettavaksi, sairaalat ja lääkäriasemat voisivat hoitaa asian yhtä hyvin. Samalla luovuttajien määrä kasvaisi, koska ei ole pelkoa leimautumisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairaalat on huono paikka mennä luovuttamaan verta koska niissä on vierasparkit kortilla ja parkkimaksut. Kävelymatkat ovat yleensä myös pitkät, joten luovuttajia tulisi vähemmän. Terveyskeskuksia on enemmän ja niitä on hajautettu alueille, jonne pääsee helposti autolla ja on ilmainen parkki. Jokaisessa terveyskeskuksessa voisi olla luovutuspäivä pari kertaa viikossa. SPR pitäisi saada pois välistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinon SPR tehnyt hyvää tiliä hänen kustannuksellaan, johto on kuitannut monet "optiot". Joka tapauksessa hatunnosto Tapanille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On siinä SPR pannut rahoiksi ko.henkilön kohdalla (500€/pussi) että on varaa maksaa johtajille kunnon palkkaa (yli 100000€ vuodessa).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kaupunkiin matkaa 20 km. Yleinen liikenne pelaa hyvin. Lentokentälle sentään on matkaa se 30 km jotta pääsee avartumaan.... Lue lisää...
OKT asukki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image