Kotimaa

Valtaosa perhesurmista äitien tekemiä

KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 20.9.2012 19:32
Riikka Tuomivaara

Sisäasiainministeriön julkaisemasta perhesurmien taustoja käsittelevästä tutkimuksesta selviää, että valtaosa perhesurmista on äitien tekemiä.

Tuloksia esiteltiin Oulussa Varjosta valoon -seminaarissa, jonka järjesti Oulun ensi- ja turvakoti ry.

Tutkimuksen mukaan vuosien 2003 ja 2012 välillä Suomessa tehtiin 35 perhe- ja lapsensurmaa, joissa menehtyi 55 ihmistä. Heistä seitsemän oli puolisoita ja 48 lasta.

35:stä surmatapauksesta 24 oli äidin ja 11 isän tekemää.

”Tämän on tieto, joka ei ole tullut mediassa ilmi. Surmia tulee käsitellä nykyistä laajemmalla skaalalla”, sanoo väkivallan riskiä arvioivan Marak -työryhmän puheenjohtaja Siskomaija Pirilä.

Lue lisää 21.09.2012 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Nyt ovat isiä ja äitejä ne nuoret aikuiset , joille ei lapsenakaan mikään riittänyt tai ollut kyllin hyvää , ja joille vanhemmat antoivat rajotuksetta tukensa !! Näin minä näen .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kodeissa tarvitaan ihmisiä ja siihen tulisi panostaa tulevaisuudessa. On turhaa käydä polemiikkia Oululisän poistolla. Ei ne muutama kymmenen euroa poista sitä ongelmaa mikä tämän päivän nuorissa perheissä on. Siellä tarvitaan vanhan mallin kodinhoitajia. Neuvolapalveluiden tehostaminen ja hallintokuntien yli tapahtuva yhteistyö varmaan parantaisi perheiden hyvinvointia ja se, että niitä avustavia henkilöitä ois saatavilla perheeseen silloin kun on tarve, eikä kuukauden jonotusajan jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se joka lapsen tekee, se myös hoitaa ja kantaa vastuun. Pitäkää tämä mielessänne, nuoret! Turha syyttää kaupunkia, valtiota, neuvolaa, sosiaalipolitiikkaa, isovanhempia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Se joka lapsen tekee" tarkoitatko yksinomaan äitejä, siis hoitaa ja kantaa vastuun! Huh, huh taas yksi sovinisti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi katsot, että äiti olisi pääasiallinen hoitaja?

Ensinnäkin ylempi kirjoittaja tarkoittaa yleisesti äitejä ja isiä, että ne jotka sen lapsen päättävät tehdä niin siitä sitten huolehtikoon myös.

Älä käännä tätä sovisnismiksi. On todella seksististä odottaa että vain äiti olisi pääasiallinen hoitaja. Kukahan sen rahan kotia tuo jos äiti on kotona ja isä töissä. Jos taas toisinpäin niin äiti tuo rahat ja isä hoitaa kotona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipas kärkäs, muistetaanko nyt kuitenkin että aina asiat ei mene suunnitellusti vaikka kuinka hyvin oltaisiin suunniteltukin. Ja myös se että lapset eivät valitse millaiseen perheeseen syntyvät ja meillä kaikilla on velvollisuus pitää huolta yhteiskuntamme lapsista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo suhdeluku on suoraan verrannollinen siihen kuka sen vastuun muutenkin perheessä kantaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupunki ja erityisesti kaupungin ylin johto ei ymmärrä asiaa ja ottaa heikoilta vähätkin pois eli Oulu-lisät. Siinä sitä KOK-tyyppistä välittämistä. Elekää vaan äänestäkö Kok-poliitikkoja, ne ei ainakaan välitä muusta kuin itsestään ja rahasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etkös sinä itse juuri välittänyt vain rahasta kun sanoit että "ottaa heikoilta vähätkin pois eli Oulu-lisät"? Siinä oli taas aimo annos itsestään ja rahasta välittämistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kodinhoitotyötä ei voi ulkoistaa yhteiskunnalle. Kodinhoito kuuluu tasa-arvoisesti koko perheelle, myös isälle. Nimike täytyy ainakin muuttaa ja antaa apua vain vanhempien sairauteen, väsymykseen. Kodinhoito on eri asia kuin lastenhoito.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äidit, lähinnä yksinhuoltajat väsyvät ja surmaavat alle yksi vuotiaat lapset. Miehet surmaavat koko perheen. Väkivaltainen teko, yleensä pahoinpitely tehdään useasti alkoholin vaikutuksen alaisena. Lapsi tarvitsee turvallisen kodin; liian moni joutuu pakenemaan äidin kanssa kodista viranomaisten huostaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi satsata ennltaehkäisevään apuun ja hoitoon! Madaltaa kynnystä saada esim. Kodinhoitaja yms. kotiapua helpommin kuin nykyisin saa. Kriisiavun tarpeen ilmaantuessa ollaan jo myöhässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole sukua, ei ole kodinhoitajia, ei ole yhteisöä, ei ole rahaa ostaa palveluita. Mitäpä siinä sitten tekee? Jos neuvolassa valittaa väsymystä, niin sanotaan "semmoistahan se lasten kanssa on". Mummot on kiireisiä tai kaukana. Setämiehet ja tädit ei ymmärrä miksi nykyperheet kärsii ja jos valittaa niin sanotaan " kuule, ei sitä ollut apua silloinkaan kun oli 7 lasta ja navetta".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä jokainen joka lapsia hankkii pitää aikuisena ihmisenä kyetä ennakoimaan kuinka monta lasta jaksaa ja kykenee hyvin hoitamaan ja kasvattamaan. Jos olet vähänkin epävarma kykenetkö, älä hanki niitä lapsia. Turha on myöhemmin valittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet oikeassa mutta väsymyskin kuuluu asiaan, siis pienten lasten hoitamiseen. Aika menee nopeasti ja pian se helpottaa. Kyllä neuvolasta pitäisi saada neuvoja mistä lastenhoitoapaua saa jos ja kun on liian väsynyt. Ottaisitko yhteyttä vaikka Pelastakaa Lapset järjestöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinnittäkääpä huomiota enemmän äidin jaksamiseen neuvolakäynneillä. Äidit peittää omaa pahaa oloaan ja väsymystään liiankin hyvin, myös raskauden jälkeinen masennus mielestäni yleisempää kuin luullaan eikä äiti hevillä myönnä olevansa masentunut, masennus myös jatkuu hoitamattomana hyvin pitkään. Isän keinot puuttua äidin huonoon oloon joskus äärettömän vaikeaa ulkopuolisen tuki lähes mahdotonta saada. Olen isänä tämän läpikäynyt viimeisen kymmenenvuoden aikana ja nyt vasta aletaan olla voiton puolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tuo henkinen paine sitten joku oikeutus syyllisyyden ulkoistamiselle näissä tapauksissa naisten kohdalla, ihme kyllä miesten kohdalla ei koskaan yritetä etsiä syitä muualta kuin tekijästä itsestään.
Vähitellen tästä naisen pyhimys ja uhri myyteistä aletaan pääsemään eroon, kaikki ei sittenkään ole miesten syytä ehkä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

141
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
67
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
54
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
46
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
34
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
33
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koominen sijoitusneuvoja

Sulla saattaa olla liian kiire? Hetikaikkimullenyt hosujille tulee varmasti vaikeuksia, koska menestyksellinen day treid... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image