Kotimaa

Valtaosa ikä­tes­ta­tuis­ta tur­va­pai­kan­ha­ki­jois­ta on osoittautunut täysi-ikäiseksi

Kotimaa 14.4.2016 5:00 | Päivitetty 14.4.2016 13:23
Susanna Kemppainen

Valtaosa oikeushammaslääketieteellisillä tutkimuksilla testatuista turvapaikanhakijoista ei olekaan alaikäisiä.

Suomessa tehdään oikeushammaslääketieteellisiä tutkimuksia turvapaikanhakijoille, joiden alaikäisyyttä viranomaiset syytä tai toisesta epäilevät.

Iänmääritys tehdään myös esimerkiksi silloin, jos turvapaikanhakijan iästä esitetään useita erilaisia väitteitä tai jos hänellä ei ole henkilöpapereita lainkaan.

Oikeushammaslääkäri Vivian Visnapuun mukaan viime vuonna tehdyissä tutkimuksissa 70 prosenttia tutkituista olikin täysi-ikäisiä. Täysi-ikäiseksi osoittautuvien testattujen turvapaikanhakijoiden prosenttiosuus on hänen mukaansa noussut.

Turvapaikanhakijoiden iänmääritykset ovat lisääntyneet huomattavasti. Turvapaikanhakijoille on tänä vuonna tehty jo noin sata oikeushammaslääketieteellistä iänmääritystä, kun niitä koko viime vuoden aikana tehtiin 156. Määrä on moninkertaistunut parissa vuodessa.

Iänmäärityksessä oikeushammaslääkärit antavat lausunnon siitä, onko turvapaikanhakija alaikäinen vai ei. Alaikäisyydellä on merkitystä muun muassa siihen, millaisia palveluita hänelle annetaan.

”Tiedän tapauksen, jossa poliisit hakivat turvapaikanhakijan pois koulusta kesken koulupäivän tulosten selvittyä”, Visnapuu kuvailee.

Turvapaikanhakijoiden iän määrityksen lisäksi hammastutkimuksia hyödynnetään muun muassa suuronnettomuuksissa kuolleiden vainajien tutkimiseen. Niiden avulla voidaan selvittää myös se, onko kuolleena löydetty vauva syntynyt elossa ja jos on, minkä ikäisenä hän on kuollut.

Menetelmän avulla selvitettiin, että Oulun Heinäpäästä kesällä 2014 kuolleina löytyneet viisi vauvaa olivat eläneet 1–4 vuorokautta. Vauvojen äiti, viidestä murhasta ja viidestä hautarauhan rikkomisesta syytetty oululaisnainen on väittänyt luulleensa, että hän synnytti kuolleita lapsia.

Nainen vaatii hovioikeutta muuttamaan hänen käräjäoikeudelta saamaansa elinkautista vankeustuomiota. Hovioikeudenkäynti jatkuu torstaina.

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomesta haki turvapaikkaa vuonna 2015 kaikkiaan 3024 alaikäistä. Oikeushammaslääketieteellisiin tutkimuksiin lähetettävien määrä on siten vain hyvin pieni osa kaikista maahan saapuvista alaikäisistä turvapaikanhakijoista.

Juttua täydennetty ja oikaistu kello 13.23 Maahanmuuttoviraston tiedoilla ja oikaistu jutun alkua sekä otsikointia. Jutun otsikossa luki aikaisemmin, että ”Valtaosa alaikäisiksi luulluista turvapaikanhakijoista ei olekaan alaikäisiä” ja jutun alussa luki, että ”valtaosa alaikäisiksi luulluista turvapaikanhakijoista ei olekaan alaikäisiä”. Ilmaisut antoivat harhaanjohtavan kuvan.

Lue lisää 14.04.2016 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (58)

YKSIKÄÄN Suomeen asti tulleista ei ole oikeasti apua tarvitseva. Muutoin olisi jäänyt ensimmäiseen turvalliseen maahan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä Migrin otsikko aiheesta: – Valtaosa alaikäisenä turvapaikkaa hakevista on alaikäisiä. Uskotaan se, miten asiat ovat. Ei uskota omia ennakkoluuloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän viranomaisille siis valehdellaan tässä asiassa ja varmaan monessa muussakin asiassa. Luotettavuus koko turvapaikanhakujärjestelmään on monella tavalla mennyt. Valtio velkaantuu hurjaa vauhtia ja maahanmuuttoon
rahaa tuntuu riittävän valheista ja toiminnan heikkouksista huolimatta. Kansaedustajat lopultakin järkevöittämään maahanmuuttoa siten että vain pakolaiset otetaan niille tarkoitettuun järjestelmään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Valtaosalle alaikäisistä ei tarvitse tehdä testiä, koska nähdään ja arvioidaan, että he ovat alaikäisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähtökohtaisesti ongelma on siinä että olemme suomessa ja pohjoismaissa tottuneet siihen että ihmiset puhuvat totta, erityisesti silloin kun ollaan viranomaisten kanssa tekemisissä, jopa silloin kun se on oman edun vastaista.

Kulttuurit joista nämä maahantulijat ovat lähteneet valehteleminen on aivan normaalia. Olet jopa hieman tyhmä ellet yritä tilaisuuden tullen hieman vedättää, erityisesti viranomaisia.

Suomalaiselle sinisilmäisyydelle nauretaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että Suomessa viranomainen myös tarkistaa asiat. Se voi hieman vaikuttaa siihen, että suomessa yleensä puhutaan totta :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viranomainen tarkistaa, hyvä veli saa tarpeensa sivusta, rikas käyttää veroparatiisia, eläkeveropakolainen lähtee Portugaliin...esimerkkejä rehellisyyydestä a la Finland.
Tottakin puhutaan totta kai.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä kai valehtelen aina. Voiko se olla loogisesti edes mahdollista, mutta niin minä teen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä me ollaan aika monta kertaa onnikassa valehdeltu lasten ikää vähän alemmaksi että pääsevät ilmaiseksi. Ja ihan Suomessa syntyneitä ollaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin. Sehän on ihan sama asia kuin täysin toisten eläteiksi heittäytyminen vieraassa maassa, samalla vaatien kaikkien omien tapojensa (todellisten ja kuviteltujen) kunnioittamista ja kantaväestön alistuvan tahdolle oli mikä oli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pidä paikkansa. Faktat kertovat, että suurinosa alaikäisistä on oikeasti alaikäisiä. He eivät vaadi mitään enempää tai vähempää, mitä ihmiselle kuuluu. Samassa veneessä olemme kaikki . Asioista täytyy ottaa selvää, tutustua ja kouluttaa itseä. Sillä rakennamme parempaa yhteiskuntaa, emme vastakkainasettelulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maahanmuuttoviraston tilaston mukaan v. 2015 oli yksin tulleita alaikäisiä turvapaikanhakijoita yhteensä 3024. Jos näistä tutkittiin 156, joista 70 % olikin täysi-ikäisiä, ei sitä tietenkään voi yleistää koko kolmen tuhannen joukkoon! Tutkittavaksi on varmasti otettu nimenomaan ne, joita on ollut syytä epäillä täysi-ikäisiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suhdeluku suhteutettuna isompaankin lukuun pysyy kutakuinkin samana. Eikö tuon nyt jo ihan maalaisjärkikin sano! Itse luulen että määrä koko porukasta on lähempänä 90% kuin 70% koskapa ikä arvioidaan parisen vuotta testattavan eduksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinun arvio ei pidä paikkansa. Sinun arviosi on ennakkoluulo, rasistinen. Ota selvää, tutustu, kohtaa. Elämä paranee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fakta on, että suurinosa alaikäisistä on oikeasti alaikäisiä, eli lapsia. Tämä ei ole mielipide kysymys. Sinun luulo on ennakkoluulo, joka ei pidä paikkansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei hei hei!!!
Olisikohan nyt kuitenkin uutisoinnissa pitänyt kertoa enmemmän asiaa kuin asiatonta koska noin ilmaistuna asia näyttää aivan toisenlaiselta kuin se oikeasti onkaan?

Iänmäärityshän tehtiin 156 henkilölle joita epäiltiin ilmoitustaan vanhemmiksi. Heistä oli 70 prosenttia ilmoittamaansa vanhempia. Ei suinkaan tutkimuksessa edes väitetä, että turvapaikan alaikäiseksi itseään sanoneista hakijoista 70 prosenttia olisi täysi-ikäisiä. Vaan vain noista epäillyistä! Mielestäni Kalevan olisi asiallista korjata tuota uutistaan ihan otsikkoa myöden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (58)

Uutisvirta

8:23
Kysyimme, voisiko äänestysikärajan laskea osan kohdalla 16 vuoteen – Metsästyskortilla äänestämään?
7:00
Muistatko sähäkät kasarikikkarat? Permanentit tekivät taas paluun, mutta moni asia on nyt toisin, sanovat kampaajakonkarit Tilaajille
7:00
Suomen viimeaikaista jätepolitiikkaa ja -lainsäädäntöä ei voi pitää onnistuneena Lukijalta
7:00
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
7:00
Muhoslaisen Benjam Myllyselän oppilaat haastoivat maailman johtajat ilmastoasioista jo vuosikymmeniä sitten – "Mitä suurempi viskaali, sen paremmin ne ottavat lasten yhteydenotot huomioon" Tilaajille
7:00
Valmennuskursseja markkinoidaan pian jo yläkoululaisille – yksityisopetus lisääntyy, mutta aasialainen pikkulasten koulutus on vielä kaukana Tilaajille
6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
23
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
15
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
14
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
4
Kysyimme, kuinka vanha passi kelpaa tunnistukseen uutta passia tai henkilökorttia noutaessa – "Tässä on asiamiehellä tapahtunut valitettava virhe"
4
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
4
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image