Kotimaa

Val­ta­kun­nan­so­vit­te­li­ja Piekkala lakonuhkien sovittelusta: "Tullaan uudestaan samoilla kysymyksillä sovitteluun"

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala joutuu taas ottamaan kantaa kiky-tuntien kohtaloon, kun lakonuhkien osapuolet tulevat erimielisyyden kanssa valtakunnansovittelijan toimistoon. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 14.1.2020 12:44
Pekka Mauno

Valtakunnansovittelijan toimistossa riittää kiirettä lähiajat. Osaa riidoista sovittelee sivutoiminen valtakunnansovittelija

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ei ryhdy ratkomaan tiistaina työehtoriitojen sovitteluun tulevia lakonuhkia ilman hyviä taustatietoja.

– Lähes kaikki osapuolethan ovat olleet jo ennen vuoden vaihdetta täällä. Samoilla kriittisillä kysymyksillä tullaan, jotka olivat jo aiemmin sovittelussa esillä, Piekkala sanoo.

Valtakunnansovittelija tapaa Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton neuvottelijat, jotka olivat sovittelijan luona jo ennen joulua. Sama tilanne on Ammattiliitto Pron ja Teknologiateollisuuden työriidassa. Sitäkin on yritetty sovitella valtakunnansovittelijan toimistossa jo kuukausi sitten.

– Välissä on käyty kierros, jossa osapuolia on hoputettu käymään neuvotteluja keskenään. Ratkaisuja ei ole kahdenvälisissä keskusteluissa löytynyt, sanoo Piekkala.

Sen sijaan metsäteollisuuden riidan osapuolet Metsäteollisuus ja Paperiliitto marssivat tiistaina iltapäivällä ensi kertaa Piekkalan luo.

Sovittelija joutuu ottamaan kantaa Kiky-sopimusten sitovuuteen

Tämän kierroksen sovittelussa näkyvimmin on noussut esiin kiky-tuntien kohtalo: työntekijäliitot haluavat niistä eroon, työnantajat eivät.

Asia on Piekkalalle tuttu. Hänen johdollaan ratkottiin Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton työriitaa, jossa Teollisuusliitto hylkäsi kaksi kertaa valtakunnansovittelijan esityksen.

Sittemmin osapuolet pääsivät keskenään sopimukseen. Sovinnon keskeinen kohta oli se, että kiky-tunnit poistuvat Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton työehtosopimuksista.

– Kiky-asia on ollut aiemmissa sovitteluissakin esillä. Kiky-tunnit ovat olleet työehtosopimuksessa sisällä, niitä ei ole irtisanottu, sanoo Piekkala.

Teknologiateollisuus suostui hyväksytyssä neuvottelutuloksessa siiihen, että kiky-tunnit on neuvoteltavissa ulos työehtosopimuksesta

Juuri tästä on nyt valtakunnansovittelijan sovitteluun tulevissa riidoissa kysymys. Osapuolilla on asiasta syvä periaatteellinen erimielisyys. Työnantajien mielestä kiky-tunneista sovittiin pysyvästi, työntekijöiden mielestä niistä voidaan neuvotella samalla tavalla kun kaikista muistakin työehdoista.

Osaa riidoista sovittelee sivutoiminen valtakunnansovittelija

Valtakunnansovittelijan toimistossa on lakonuhkien sovittelu jaettu niin, että Ammattiliitto Pron ja Teknologiateollisuuden riitaa sovittelee sivutoiminen valtakunnansovittelija Jukka Ahtela. Piekkala sovittelee kemianteollisuuden ja metsäteollisuuden kiistoja.

– Yritetään katsoa kokonaispakettia ja aikatauluja. Ei ole järkevää jakaa sovittelutehtäviä kovin monelle, selittää Piekkala.

Ahtelan lisäksi sivutoimisina sovittelijoina on kaksi muuta henkilöä, joista toinen on keskittynyt Ahvenanmaan työriitoihin.

Sivutoimisilla sovittelijoilla on päätyö muualla kuin valtakunnansovittelijan toimistossa.

– Kaikki nämä riidat linkittyvät toisiinsa. Yleensä on niin, että osa riidoista odottaa toisen ratkaisua. Päänavauksia odotetaan, Piekkala sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

10:24
Jalkansa loukannut joutsen huolettaa oululaisia – lintu kököttänyt Raatissa jään päällä pakkasessa
10:14
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli kahdeksaankymmeneen – Aasian pörssit ja matkailuosakkeet laskivat
9:36
Aurinko innosti Nallikarin edustalla ja muuallakin jäällä - lukijat kuvasivat valoisten pakkaspäivien touhuja
9:15
Ylen MOT-ohjelma: Veikkaus jätti kilpailuttamatta kymmenien miljoonien sopimuksen – lakitoimiston arvio sopimusmuutoksen laittomuudesta ohitettiin
9:09
NBA-koripallotähti Kobe Bryantin ja hänen tyttärensä kuolemaa on surtu ympäri maailman – tämä helikopteriturmasta tiedetään
9:00
Auton lämmitysjohdosta lähtenyt palo tuhosi henkilöauton ja uhkasi sytyttää katoksen Muhoksella
8:24
Suunniteltu tehtaan laajennus vetää jo yrityksiä Kemiin – "Kaupungille tulevien erilaisten kyselyiden määrä on moninkertaistunut" Tilaajille
48
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
40
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
9
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
8
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
6
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
3
Keihäsmatkat-sarja on humalainen pätkä suomalaista matkailuhistoriaa – ensin ollaan kivassa kännissä ja sitten iskee krapula

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

218 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Minulla on omakotitalossani jopa kaksi vessaa. Voin ihan huvikseni käydä kummassa vaan sen mukaan miten huvittaa. En ymm... Lue lisää...
Äly hoi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image