Kotimaa

Val­ta­kun­nal­lis­ta ulkotöiden pakkasrajaa ei ole - "Nenä on virallinen mittari"

Suomessa vallitsee kylmä pohjoisenpuoleinen virtaus. Tänään tuuli voimistuu ja lisää pakkasen purevuutta. KUVA: Peura Pekka
Kotimaa 26.2.2018 10:27
STT, Kaleva

Suomessa ei ole määritelty valtakunnallista pakkasrajaa ulkotöille. Tämä liittyy siihen, että lämpötilan lisäksi pakkasen purevuuteen vaikuttavat tuuli ja kosteus.

Fyysisten ulkotöiden pakkasrajana pidetään yleensä 20 asteen pakkaslukemaa. Ulkotyöt voivat estyä myös koneiden vuoksi: koneiden ja autojen käytölle saattaa olla määritelty 25 asteen pakkasraja.

Rakennusalalla sääeste voidaan määritellä työmaakohtaisesti. Rajaksi saattaa olla sovittu esimerkiksi 15 tai 20 pakkasastetta. Erään työmaasanonnan mukaan "kakkosella se alkaa ja nenä on virallinen mittari".

Myös metsäalalla on mahdollista tarvittaessa sopia pakkasraja.

Kilpahiihdossa pakkasrajana pidetään yleensä noin miinus 20:tä astetta.

Välitunnit opettajan harkinnalla

Koulujen pakkasraja ulkosalla vietettäville välitunneille on yleensä miinus 20 ja 25 asteen välillä, joissakin kouluissa kuitenkin miinus 15 astetta.

Käytännössä opettaja katsoo, onko sää sellainen, että ulos voi mennä. Toimintaa säätelee perusopetuslain turvallisuuspykälä. Kouluilla on myös omia ohjeita ja sääntöjä, joissa saattaa olla määriteltynä tarkka pakkasraja.

Entä kuinka kovalla pakkasella vauvan voi nukuttaa ulkona? Moni neuvola antaa rajaksi 10 pakkasastetta, mutta osassa perheitä vauva nukutetaan ulkona vielä 15 asteen pakkasella.

Kylmä ja kuiva pakkasilma supistaa ylähengitysteitä, joten siinä mielessä vauvan ulkona nukuttaminen ei ole suositeltavaa kovalla pakkasella. Lapsi nukkuu ulkona pidempään kuin sisällä, mutta kylmällä säällä ulkounia voi lyhentää.

Vauvanvaunujen pohjalle on tärkeä laittaa eristykseksi esimerkiksi lampaantalja, ja on syytä muistaa lapsen kerrosvaatetus.

Pakkanen hytisyttää alkavalla viikolla

Suomessa vallitsee kylmä pohjoisenpuoleinen virtaus. Tänään tuuli voimistuu ja lisää pakkasen purevuutta, kertoo Ilmatieteen laitos.

Pilvisyys vaihtelee, ja etenkin idässä voi tulla siellä täällä lumikuuroja. Lämpötilat vaihtelevat koko maassa kymmenen pakkasasteen molemmin puolin.

Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen purevasta pakkasesta maan etelä- ja keskiosiin. Maanantai-illasta keskiviikkoaamuun pakkanen voi aiheuttaa terveysongelmia riskiryhmille.

Etelässä saatetaan mitata talven kylmimpiä lukemia viikon alkupuolella. Pakkasasteet etelässä saattavat olla jopa 20-30. Lisäksi tuuli lisää pakkasen purevuutta. Esimerkiksi etelässä ja kaakossa noin parinkymmenen asteen pakkanen voi iholla tuntua noin 30 miinusasteen lukemilta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Meillä lehdenjakajilla ei myöskään pakkasrajoja tunneta. Eikä muitakaan keliolosuhteita paljon työssä noteerata. Kesät talvet lehden pitäisi olla määräaikaan laatikossa vaikka puukkoja sataisi. Väliin on talvella näpit jäässä, kun repii auki kiinnijäätyneitä laatikoita, joiden lumikuormaakaan ei asujat suvaitse puhdistaa. Sitten hikeen juostaan kerrostaloissa, kun on ensin omakotitaloalueella jäädytty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennuksilla töissä ja vaikka pakkasta olisi - 35 niin töihin on tultava. Miehen heikkouttahan se on jos ei pikku pakkasta kestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hytisyttää heti kun kehä kolmosen sisäpuolella on alle -10 Lapissa kun on alle -30 ei lehdet kirjoittele, että pakkanen hytisyttää Suomalaisia? Marssilaisiako ovat Lapissa asuvat, häh?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinhän se on, Suomi=etelä-Suomi. Senhän huomaa jo varsinkin kolmosen sääkartoista. Etelä-Suomea näytetään hyvinkin tarkasti, mutta pohjois-Suomi näytetään kerralla Kajaanista Utsjoelle näkyvällä osalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image