Kotimaa

Valoa kohti: Kirkas kiil­to­ma­to­naa­ras löytää kumppanin paremmin kuin himmeä naaras, kertoo Oulun yliopistossa tarkastettava väitös

Kiiltomato on kovakuoriaislaji, jonka naaras pystyy tuottamaan valoa takaruumiissaan sijaitsevalla valoelimellä. KUVA: Jouni Valkeeniemi
Kotimaa 9.11.2018 6:59
Pekka Rahko

Kiiltomatokoiraan kannattaa suunnata kirkkainta valoa kohti. Tämä selvisi Juhani Hopkinsin väitöstyössä, jossa perehdyttiin naaraiden seksuaalisten signaalien kustannuksiin.

Oulun yliopistossa tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan kiiltomadolla koiraat suosivat kirkkaimpia naaraita, sillä ne ovat suurimpia ja tuottavat eniten munia.

Pienemmät naaraat voivat silti pärjätä kilpailussa siirtymällä suosiolla kauemmas kirkkaammista kilpailijoistaan, jolloin koiraat eivät voi tehdä tarkkaa vertailua naaraiden kirkkaudesta tai laadusta.

Hopkins osoitti, että naaraan valon havaittu vahvuus verrattuna ympärillä oleviin valoihin oli kiiltomatokoiraille tärkeämpää kuin valon todellinen vahvuus.

Kiiltomadolla naaraat ovat siivettömiä ja tuottavat koosta riippuen 20–200 munaa elämänsä aikana. Koiraat puolestaan muistuttavat normaaleja kovakuoriaisia ja lentävät etsien naaraita. Naaraan valon tarkoitus on houkutella lentäviä koiraita.

Kumpikaan ei voi syödä aikuisena, vaan joutuu tuottamaan munat tai lentämään toukkavaiheessa keräämänsä ravinnon turvin.

Hopkins sai selville, että vaikka valon tuottaminen kuluttaa naaraan energiavarastoja, se on silti edullisempaa kuin olla loistamatta.

Tämä johtuu siitä, että loistamalla naaras tekee itsensä huomattavasti helpommaksi löytää ja siten se pääsee parittelemaan aiemmin eikä sen tarvitse säästää energiaa hengissä pysymiseen.

Juhani Hopkinsin väitöskirja Naaraiden seksuaalisten signaalien kustannukset ja seuraukset tarkastetaan Oulun yliopistossa 9.11.

MAINOS

Kommentoi

Luulin kerran, muinoin luontoretkellä iltasella, että jollakin puonnu eriksonnin puhelin pöpelikköön, kun kimmelsi viheriänkeltanen valo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olenkin ihmetellyt, miten leopardikuosisista amatsooneista tulee
kotirouvia ja minä vaan säästän ja säästän!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossahan selvisi sivutuotteena elämän tarkoituksen mysteeri. Vielä kun joku löisi kansiin sen mitä valo oikein on..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka olen amatööribiologi, en ole sattunut kiiltomatoa suomen luonnossa näkemään. Sir David paljasti
dokumentissaan, että ko. kovakuoriaiset myös "morsettavat" valoelimellään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nythän se maailma paranee ja pelastuu kun tiedämme enemmän kiiltomatojen seksuaalisesta käyttäytymisestä ja anatomiasta. Olipa tärkeä tutkimus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta ei valitettavasti liikenteessa, ainakaan kevyenliikenteen osalta vaikka luulisi että hengissä pysymiseen kannataa panostaa ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:18
Hongkongin demokratiaprotestia johtaneet joutuvat tuomiolle – keltaiset sateenvarjot avattiin syytteitä vastaan
10:34
Antti Rinnettä kuullaan tänään Kittilä-käräjillä – kuulusteluissa hän kommentoi potkuja käsitellyttä hotellitapaamista: "Tiedän, etten ollut humalassa"
10:32
Lumo valaisee Oulun viikonloppuna – valofestivaalille odotetaan ennätysyleisöä, järjestäjät kehottavat käyttämään joukkoliikennettä
10:24
Oulun kaupunki kysyy kaupunkilaisten kokemuksia päihteistä – tavoitteena parantaa ehkäisevää päihdetyötä
10:14
Osa Rautatienkatua suljetaan liikenteeltä kolmen päivän ajaksi
10:04
Taloyhtiön ja omakotiasujan annattaa tarkistaa poliisin rekisteristä, että lukituspalvelua tarjoavalla yrityksellä on lain edellyttämä lupa
10:00
Crown-sarjasta tuttu Claire Foy hyppäsi gootinmustiin saappaisiin ja rakastui talviseen Skandinaviaan: "Maailman kaunein kaupunki!" Tilaajille
46
Lappiin tulossa huima sesonki, satoja kausityöpaikkoja auki
37
HS: Peruskoululaisilta vaaditaan sellaisia taitoja, joihin lapsilla ei ole valmiuksia – professori tuoreesta tutkimuksesta: peruskoulun tasa-arvo vaarassa
18
Raahe väläyttää yt-neuvotteluja – konsultin selvityksen mukaan vähennysvaraa olisi erityisesti ateriapalveluissa ja päiväkodeissa
18
Pakkanen ja lumettomuus käänsivät ilmanlaadun huonoksi Oulussa – kaupunki aloitti pölynsidonnan
17
Hyvät ihmiset, arvostakaa suomalaista koulutusta Lukijalta
16
Trumpin puheet Suomen metsien haravoinnista ovat väärinkäsitys – Niinistö puhui metsänhoidosta ja metsäpalojen tarkkailujärjestelmästä
14
Puolustusvoimien entiset upseerit pääsevät konsultteina mukaan hävittäjäneuvotteluihin: "Ei meillä ole mitään syytä kieltää sitä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kittilän kunta

Minä olen kuvitellut lahjukset toisinpäin ja Rinne lahjuksen saajaksi. Nyt kun esitit asian, saanen minäkin esittää oman... Lue lisää...
Sopotti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image