Kotimaa

Valoa kohti: Kirkas kiil­to­ma­to­naa­ras löytää kumppanin paremmin kuin himmeä naaras, kertoo Oulun yliopistossa tarkastettava väitös

Kiiltomato on kovakuoriaislaji, jonka naaras pystyy tuottamaan valoa takaruumiissaan sijaitsevalla valoelimellä. KUVA: Jouni Valkeeniemi
Kotimaa 9.11.2018 6:59
Pekka Rahko

Kiiltomatokoiraan kannattaa suunnata kirkkainta valoa kohti. Tämä selvisi Juhani Hopkinsin väitöstyössä, jossa perehdyttiin naaraiden seksuaalisten signaalien kustannuksiin.

Oulun yliopistossa tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan kiiltomadolla koiraat suosivat kirkkaimpia naaraita, sillä ne ovat suurimpia ja tuottavat eniten munia.

Pienemmät naaraat voivat silti pärjätä kilpailussa siirtymällä suosiolla kauemmas kirkkaammista kilpailijoistaan, jolloin koiraat eivät voi tehdä tarkkaa vertailua naaraiden kirkkaudesta tai laadusta.

Hopkins osoitti, että naaraan valon havaittu vahvuus verrattuna ympärillä oleviin valoihin oli kiiltomatokoiraille tärkeämpää kuin valon todellinen vahvuus.

Kiiltomadolla naaraat ovat siivettömiä ja tuottavat koosta riippuen 20–200 munaa elämänsä aikana. Koiraat puolestaan muistuttavat normaaleja kovakuoriaisia ja lentävät etsien naaraita. Naaraan valon tarkoitus on houkutella lentäviä koiraita.

Kumpikaan ei voi syödä aikuisena, vaan joutuu tuottamaan munat tai lentämään toukkavaiheessa keräämänsä ravinnon turvin.

Hopkins sai selville, että vaikka valon tuottaminen kuluttaa naaraan energiavarastoja, se on silti edullisempaa kuin olla loistamatta.

Tämä johtuu siitä, että loistamalla naaras tekee itsensä huomattavasti helpommaksi löytää ja siten se pääsee parittelemaan aiemmin eikä sen tarvitse säästää energiaa hengissä pysymiseen.

Juhani Hopkinsin väitöskirja Naaraiden seksuaalisten signaalien kustannukset ja seuraukset tarkastetaan Oulun yliopistossa 9.11.

MAINOS

Kommentoi

Luulin kerran, muinoin luontoretkellä iltasella, että jollakin puonnu eriksonnin puhelin pöpelikköön, kun kimmelsi viheriänkeltanen valo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olenkin ihmetellyt, miten leopardikuosisista amatsooneista tulee
kotirouvia ja minä vaan säästän ja säästän!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossahan selvisi sivutuotteena elämän tarkoituksen mysteeri. Vielä kun joku löisi kansiin sen mitä valo oikein on..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka olen amatööribiologi, en ole sattunut kiiltomatoa suomen luonnossa näkemään. Sir David paljasti
dokumentissaan, että ko. kovakuoriaiset myös "morsettavat" valoelimellään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nythän se maailma paranee ja pelastuu kun tiedämme enemmän kiiltomatojen seksuaalisesta käyttäytymisestä ja anatomiasta. Olipa tärkeä tutkimus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta ei valitettavasti liikenteessa, ainakaan kevyenliikenteen osalta vaikka luulisi että hengissä pysymiseen kannataa panostaa ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image