Kotimaa

Valio määrättiin maksamaan mil­joo­na­kor­vauk­set pai­kal­lis­mei­je­reil­le – summa kuitenkin paljon pienempi kuin alkuperäinen yli 40 miljoonan euron vaade

Valio on Suomen suurin maidonjalostaja, joka myös vie paljon esimerkiksi laktoosittomia tuotteitaan. Oikeuden päätös koski perusmaidon hinnoittelua. Kuvituskuva. KUVA: Annina Mannila
Kotimaa 18.6.2019 11:16
Virpi Niemistö

Valio joutuu korvaamaan Osuuskunta Maitomaalle 4,5 miljoonaa euroa ja Osuuskunta Maitokolmiolle 3,5 miljoonaa euroa. Helsingin käräjäoikeuden päätös liittyy oikeuskäsittelyyn, joka koski Valion perusmaidon hinnoittelua lähes kymmenen vuotta sitten.

Perusmaidoilla tarkoitetaan rasvatonta maitoa, ykkösmaitoa, kevytmaitoa ja täysmaitoa.

Valio joutuu maksamaan myös korvaussummien korot keväästä 2013 alkaen sekä kummallekin meijerille erikseen yli 300 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Kantajien vaatimukset ylimääräisten lainojen korko- ja hoitokulujen korvaamisesta sekä tuottokorkoa vastaavan vahingonkorvauksen tuomitsemisesta käräjäoikeus hylkäsi.

Maitomaa vaati korvauksia alun perin yli 17 miljoonaa euroa ja Maitokolmion arvio aiheutuneesta vahingosta oli yli 10 miljoona euroa.

Paikallismeijereiden vahingonkorvausvaatimukset Valiolta nousivat alun perin yhteensä yli 40 miljoonaan euroon. Valio pääsi kuitenkin vuoden alussa sopuun asiasta Osuuskunta Satamaidon ja Ilmajoen Osuusmeijerin kanssa.

Suuremman kokoluokan meijerijätti Arlan kanssa Valio teki sovintoratkaisun jo kesällä 2018.

Oikeus: Tarkoitus syrjäyttää

Käräjäoikeuden mukaan Valiolla on ollut vahingonkorvausvelvollisuuden edellyttämä tuottamus, koska Euroopan unionin oikeuden tehokkuusperiaate edellyttää, että kansallisessa hallinnollisessa menettelyssä todettu kilpailurikkomus on otettava vahingonkorvausta koskevan päätöksen perustaksi.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) antoi Valiolle vuonna 2016 määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä noin 70 miljoonan euron seuraamusmaksun.

KHO katsoi, että Valion tarkoituksena oli syrjäyttää markkinoilta ainakin kovin kilpailijansa Arla.

– Tässä asiassa esitetty selvitys osoittaa, että Valio Oy:llä, joka on myöntänyt hinnoitelleensa perusmaitonsa alle kokonaiskustannustensa, on ollut saalistustarkoitus. Selvitys osoittaa, että Valio Oy on hinnoitellut perusmaitonsa alle keskimääräisten muuttuvien kustannustensa, mikä sinällään osoittaa tuottamusta, todetaan käräjäoikeuden tiedotteessa.

Ei niin suurta vahinkoa

Käräjäoikeus on arvioidessaan pienmeijereille kilpailunrajoituksella aiheutuneen vahingon määrää ottanut huomioon, että niiden esittämä taloustieteellinen todistelu on perustunut monilta osin virheellisiin oletuksiin.

Alkuperäinen arvio aiheutuneesta vahingosta ja samalla alkuperäiset korvausvaateet olivat käräjäoikeuden mukaan liian korkeita.

– Todisteena esitetyt Osuuskunta Maitomaan ja Osuuskunta Maitokolmion tilinpäätöstiedot osoittavat, että saalistushinnoittelu on vaikuttanut merkittävästi niiden liiketoimintaan ja aiheuttanut niille vahinkoa. Tilinpäätöstietojen perusteella kantajille aiheutunut vahinko ei käräjäoikeuden käsityksen mukaan ole kuitenkaan voinut olla lähellekään niiden esittämien korvausvaatimusten suuruinen, käräjäoikeus arvioi.

Käräjäoikeuden päätökseen voi hakea muutosta hovioikeudessa. Valio ei kommentoinut asiaa tiistaina enempää.

MAINOS

Kommentoi

Mahtava tämä käpykylä nimeltään Suomi. Jos joku alkaa jotain tuotetta valmistamaan halvemmalla kuin muut ja kansalaiset saisivat rahaa muuhunkin kuin peruskuluihin niin eikö vain haaste heti oikeuteen. Kartellia se on, jos kaikkien pitää valmistaa tuotetta samaan hintaan ja vielä oikeuden päätöksellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä näin. Jos valio olisi ainoa maidon toimittaja ja muiden meijeri tuotteiden toimittaja kaupoille ja mm ravintola alalle maksaisimme siitä paljon enemmän kuin nyt. Valio märäisi hinnan niin tuottajille tiloila ja myös kaupoille ja sitä kautta kuluttajille. Hyvä että on kilpailua ja maidon maahantuontia ja muiden meijerituotteiden maahantuontia. lisää saisi tulla kilpailua edelleen. Touttajille ei vaan tunnu euroja löytyvän. on se ihme. Lisää kilpailua ja lisää ulkomaisia kauppaketjuja Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valio on tuottajien osuuskunta eli he itse päättävät tuottajahinnoistaan.
Nyt tuottajat ns. pissivät omiin muroihinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinhän ne väittää, mutta kyllä ne pukumiehet loppuviimeen tekee bisneksen ja nostaa palkat... ja me peltopellet itketään ja auotaan ranteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi annatte noin tapahtua? Eikö olisi aika korjata tilanne, vain typerät antaa huijata itseään vapaaehtoisesti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

50
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
41
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
27
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
15
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
14
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
13
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
10
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image