Kotimaa

Va­kuu­tus­lää­kä­rei­den toiminta koetaan epä­oi­keu­den­mu­kai­sek­si – oululaismies teki kan­sa­lais­aloit­teen

Aloite vakuutuslääkärin arvion painoarvon muuttamisesta on julkaistu Kansalaisaloite.fi-palvelussa.
Kotimaa 7.3.2018 7:15 | Päivitetty 7.3.2018 12:20
Heidi Peltonen

Vakuutusyhtiössä tai sosiaalivakuutusyhtiöissä työskentelevien asiantuntijalääkäreiden eli vakuutuslääkäreiden toimintaa arvostellaan. Epäoikeudenmukaiseksi koettu toiminta on poikinut kansalaisaloitteita ja eduskunnassa tehtyjä lakialoitteita.

Tammikuussa avattu tapaturmavakuutuslain 41 d §:n muuttamista ja vakuutuslääkärien "mielivaltaista oikeutta kumota hoitavan lääkärin päätös" vastustava kansalaisaloite on kerännyt jo yli 49 000 kannattajaa. Aloite tähtää siihen, että hoitavan lääkärin antamalla lausunnolla olisi suurempi painoarvo korvauspäätöstä tehtäessä.

Kansalaisaloitteen tehnyt oululainen Pertti Latvala perustelee aloitteen jättämistä sillä, että on nähnyt yhdistyksissä ja vertaistukitoiminnassa usean vammautuneen uupuneen korvauksia hakiessaan.

Hänellä on myös omaa kokemusta korvausmenettelystä. Katsastusmiehenä työskennellyt Latvala vammautui loukkaannuttuaan työtapaturmassa vuonna 2005. 

Latvalan mukaan kansalaisaloite on saanut runsaasti kiitosta.

– Kannatuksen määrä yllätti silti, Latvala toteaa. 

Latvala painottaa, että hän on jättänyt kansalaisaloitteen yksityishenkilönä, vaikka toimiikin useassa yhdistyksestä. Työtä hän tekee omalla ajallaan ja rahallaan.

– Rahaa tässä ei liiku, Latvala painottaa.

Vakuutuslääkärien Yhdistys ry:n puheenjohtaja Janne Leinonen kertoo, että vakuutuslääkärin tai vakuutusyhtiössä työskentelevän asiantuntijalääkärin asemaa ei aina ymmärretä.

– Vakuutuslääkäri ei tee diagnooseja tai laadi lääkärinlausuntoja, vaan hän antaa yhtiön sisällä kannanottoja tai arvioita hoitavien lääkärien välittämien tietojen perusteella ja varmistaa lääketieteelliset perusteet korvaukseen tai etuuteen.

Leinonen muistuttaa myös siitä, että vakuutuslääkäri ei itse tee korvauspäätöstä. Korvauspäätöksen tekevät yhtiön asiantuntijat.

Leinosen mielestä ajatus siitä, että hoitavan lääkärin diagnoosi oikeuttaisi suoraan korvauspäätökstä tehdessä ei ole mielekäs.

– Ihminen voisi käydä vaikka kymmenellä tai sadalla eri lääkärillä saadakseen lopulta itseään miellyttävän päätöksen, Leinonen summaa.

Aloitteen tehnyt Latvala painottaa, ettei hän halua, että hoitava lääkäri voisi yksin tehdä korvauspäätöksen. 

– Haluan tämän olevan päänavaus siihen, että saadaan oikeudenmukainen systeemi, Latvala lisää.

Juttua muokattu kello 10:15: Täsmennetty Leinosen kommentteja.

Juttua muokattu kello 12:20: Lisätty Latvalan kommentti jutun loppuun.

Kansalaisaloite

Oikeusministeriön tuottama ja ylläpitämä kansalaisaloite.fi-palvelu avattiin 1. joulukuuta 2012.

Aloitemenettely on kolmivaiheinen. Vireillepanon jälkeen aloite etenee kannatusilmoitusten keräämiseen.

Jos aloitteella on 50 000 hyväksyttyä kannatusilmoitusta, se voidaan toimittaa eduskunnan käsittelyyn.

Tasa-arvoinen avioliittolaki oli ensimmäinen kansalaisaloitteen pohjalta tehty lakimuutos.

Avoinna olevista kansalaisaloitteista eniten kannatusilmoituksia on kerännyt Latvalan tekemä vakuutuslääkärien toimintaan liittyvä aloite lakimuutoksesta.

Muita suosittuja kansalaisaloitteita ovat aloite perintö- ja lahjaveron poistamisesta ja kosmetiikan mikromuovien kieltoon tähtäävä aloite.

Lähde: Kansalaisaloite.fi

Lue lisää 07.03.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (105)

Hei paras uutinen aikoihin..
asiantuntija lääkärit eivät tee lausuntoja vaan vakuutusvirkailija käytännössä ne tekee ja laatii.
Paperissa kyllä ja ei kohtia ja kas kummaa ei kohtiin tulee merkintä.
SEn jälkeen lausuma mielestämme ei mitään uutta joten valitus siltä osin tulee hyllätä.
Se että missään vaiheessa ei lausuntoja, joihin viitataan niin niitä ei toimiteta asiakkaalle vaan seuraavan asteeseen ja niille asiantuntija ryhmälle joka taas tekee kielteisen päätöksen..
80 v salassa pidettäviä huh huh.
Miettikää jos joku teloo toisen hengiltä niin itse se siitä vastaa oikeudessa..
Mutta äläs kuN menettäätyökyn tai loukkaantuu ja vaatii korvauksia niin niihin ei pääse käsiksi.
Saa siinä oikeuden mukaista kohtelua..
Jos olen ymmärtänyt niin eu on jo 1992 tehnyt lain jota suomi ei jostain syystä ole ratifiounut.. Niin sen turvin tiedot kyllä löytyvät vaatii vain enemmän työtä ..
Hyvä pertti hienoa että aloitteesi läpi ja muutos täytyy tapahtua..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korjaan Suomi on ratifioinut lain 1992 eu-ihmioikeus lain. Vaan Suomen vakuutusyhtiöt eivät viellä tänä päivänäkään noudata sitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäkin asiassa todellisuus on paljon monimutkaisempi kuin keskimääräinen kaduntallaaja ymmärtää. Ennemmin kuin vakuutuslääkäreitä pitäisi arvostella hoitavia lääkäreitä, jos eivät osaa oikeaoppisesti perustella miksi tutkittavan työ-/toimintakyky on alentunut! Lisäksi pitäisi ymmärtää se, että kaikki jotka väittävät olevansa oikeutettuja etuuksiin/korvauksiin, eivät sitä ole...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jalka poikki polven kohdalta, eiköhän siinä ole perustetta itsessään? Tarviiko tuota hoitavan lääkärin enää rautalangasta vääntää vakuutuslääkärille? Tietty vakutuuslääkäri ei osaa tulkita oikein sitä rautalankaväännöstäkään. Tässä onkin kyse juuri niistä tapauksista, joissa kansalaistajun mukaan olisi pitänyt saada korvaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vakuutuslääkäri palkataan vakuutusyhtiöön hakemaan mahdolliset porsaanreiät joiden vuoksi vakuutuksia ei tarvisi myöntää. Vakuutukset ovat puhdasta bisnestä ja kaikki pois valuva raha on huonoa bisnestä.
Jenkkilässä tämä on jo arkipäivää, että vakuutuslääkärit kaatavat ihan päivänselviä asioita ja etsivät ne porsaanreiät ettei tule kalliiksi yhtiölle. Varautukaa Suomessa täysin samaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikessa lakeihin ja asetuksiin perustuvassa toiminnnassa on tärkeintä, että asiat hoidetaan pykälien mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taisipa Hannu Karpokin ihmetellä tätä jo 30 vuotta sitten. Ei mikään uusi asia siis..olisi varmaan aika jo korjata tämä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastuu on vakuutusyhtiön "asiantuntijoilla", jotka eivät ole lääkäreitä? Eli he ovat lakimiehiä, jotka arvioivat tapaukset, voisiko kielteinen päätös aiheuttaa korkeimmassa oikeudessa korvausvelvoitteen. Jos hylsy tulee, niin valitaan yhtiön tietokannasta sopivin kirje lähetettäväksi vakuutuksenottajalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä asiassa valitettavasti ymmärtämätön vie toisia samanlaisia.
Asianomaisella on varmasti kaikki syy tyytymättömyyteensä, mutta järjestelmästä se ei johdu.
Janne Leinosen asialliset kommentit kannattaisi lukea, tarvittaessa kahteen kertaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin luinkin. Ja taas huomattiin kui vakuutusyhtiön palkkalistoilla oleva ei osaa lukea asiakirjoja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syksyllä A-studiossa olivat vieraina Vakuutuslääkärit ry:n puheenjohtaja Janne Leinonen ja aivovammapotilaita oikeudessa menestyksekkäästi puolustanut asianajaja Vesa Laukkanen. Katso ohjelma, niin näet selvästi, että kumpi näistä yksilöistä on suoraselkäinen, ja kumpi muuntelee sanojaan ja viestiä tilanteen mukaan. Muuten tämä Vesa Laukkanen käytti oikeusjutuissaan todistajana pitkäaikaista aivovammojen Käypä hoito-suosituksen tekijää neurologi Olli Tenovuota. Tenovuo vaikutti asialliselta lääkäriltä ja persoonalta. Kun oikeus päätti useimmissa näissä aivovammatapauksissa myöntää korvaukset, niin alkoi Validian hajotuspolitiikka.

Nyt uudistetussa aivovammojen Käypä hoito-suosituksessa on yhtenä osallistujana neurologi Janne Leinonen, joka ei aiemmin siellä ole ollut. Voi vaan kuvitella mitä tästäkin seuraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ei ole muuta kuin järjestelmän vika..
Vammat eivät saa maksaa niin kauan ne hoidetaan jos alkaa tulemaan kuluja tai ne voidaan ennakoida niin hylky tulee että napsahtaa ja kun kerran olet sen saanut .
Niin sieltä montusta et ylös nouse siitä nämä asian tuntija lääkäri ((VAKUUTUVIRKAMIHET/NAISET PITÄVÄT HUOLEN )
Ja se selkänoja joka heillä on takana niin sitä ei monelta löydy.
Lääkäri valelääkäri ja asiantuntija lääkäri mitä eroa heillä on!!
Asiantuntijalääkäri (vakuutuvirkailija) ei näe potilasta mutta silti tekee suurimmat päätökset..
Miettikää jos teloo toisen hengiltä niin itse vastaat siitä oikeudessa.
Mutta auta armias jos sairastut ja haet eläkettä ja joudut hylättyyn laariin niin et saa nähdä papereita ne on 80 v salassa pidettäviä..
Tähänkin on kait eu,ssa laki 1992 mutta suomi ei ole ratifioinut sitä eli kyllä ne asiat saa tietoon se vain vaatii työtä..
Viimeisen päälle hieno aloite. Jes Pertti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Potilasta hoitavilla (erikois)lääkäreillä tulisi yksinomaan olla oikeus päättää potilaan vammojen vakavuusaste ja toimintakyvyn menetys. Väärinkäytösten estämiseksi esim. kolmen lääkärin lausunnot ja vakuutusyhtiöllä ei pidä olla minkäänlaista sananvaltaa kävellä tämän päätöksen yli noin vain. Valitusoikeus toki pitää vakuutusyhtiölläkin olla, mutta ns. vakuutusyhtiön omien lääkärien käyttö tulee olla kielletty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläkerahastoilla pidetään valtion lainojen luottoluokitus AA- luokassa, mikä sinänsä on hyvä asia, ettei valtion tarvitse maksaa miljardeja enemmän korkoja. Paradoksi on, että eläkeläiset syövät tämän johdosta kaurapuuroa, kun rahat ovat valtion velkojen panttina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lyödääänkö vetoa, että kansalaisten aloitetta tullaan käyttämään vessapaperina. Eihän nyt kansalaiset voi mitään päättää. Vallassa ovat tuhannet virkamiehet ja puoluejohto määrää. Kansalaiset ovat vain alamaisia, joiden tulee totella ja maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että ihmisen kyvystä olla työssä tai sieltä pois päättää joku joka ei koskaan ole potilasta tavannut, tutkinut ja ei tiedä sairaushistoriaa. Minulla on työkyvyttömyysdiagnooseja puolisen tusinaa. Liikkuminen on erittäin haastavaa kovien kipujen vuoksi. Pystyn kävelemään 4000askelta maximissaa vrk.ssa. Kivut niin kovat ja lääkkeet ei tuo apua. Taistelu oli Kevan kanssa kova. Lopulta voitin, että pääsin määräaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle jota nyt takana 4v. Tosin 1/2v välein he odottavat uutta jatkohakemusta kuntoutussuunnitelman kera. Josko ihmeparantuminen ois tapahtunut. Jatkoa on se puoli vuotta haettu erikoislääkärin kanssa. Mutta tämä pu o li vuotta kerralla on täyttä juoksuttamista. Minä ja moni muu tiettyjä sairauksia sairastavat ei tästä parannuta. Haluaisin työkyvyttömyyseläkkeelle, mutta 45v ikä on este. Työkokeiluihin pakotetaan, vaikka ne kerta toisensa jälkee keskeytyy. Nöyryyttävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen lauluja laulat jonka leipää syöt. Pätee erittäin hyvin vakuutuslääkäreihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kätevä juttu, että tuttavapiirissäni on useita sairaseläkkeellä olevia jotka ovat eläkepäätöksen saatuaan parantuneet täysin - ovat ilmeisesti käyneet jonkin ihmeparantajan luona ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (105)

Uutisvirta

6:58
Kiinan koronaviruskuolemien määrä kiipesi yli sadan, vahvistettujen tartuntojen määrä pomppasi yli 4 000:een
6:38
Tieliikennekeskus varoittaa: Satava ja pöllyävä lumi vaikeuttaa ajamista Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa
6:00
Ammatillinen koulutus tarvitsee nyt työrauhaa,  taloudellista turvaa antaisi ammatillisen koulutuksen valtakunnallisen perusrahoituksen nosto Lukijalta
6:00
"Viime vuosi oli karmea" – Lehto Groupin kova kasvu sai johdon euforiaan ja teki ylimieliseksi, eikä varoittavia ääniä kuunneltu, myöntää toimitusjohtaja Hannu Lehto Tilaajille
0:01
Näin Tara Koivukoski selvisi vuosikausia kestäneestä väkivallasta
0:01
Liivijengeissä pyörivän Tara Koivukosken esikoiskirja kertoo selviytymisestä väkivallan syöksykierteessä – "Hyvien riveissä on pahoja ja pahojen riveissä hyviä" Tilaajille
27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Muonio ja Enontekiö pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

188 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image