Kotimaa

Väi­tös­tut­ki­mus: Pappien rip­pi­sa­lai­suus rikkoo lasten oikeuksia

KUVA: Satu Kreivi-Palosaari
Kotimaa 12.10.2013 8:01
Minna Akimo

Pappien vaitiolovelvollisuutta tutkinut Johannes Alaranta esittää väitöstutkimuksessaan, että papeilla pitäisi olla samanlainen ilmoittamisvelvollisuus lapsiin kohdistuvasta kaltoinkohtelusta kuin lääkäreillä.

Hän esittää, että kirkkolakia pitäisi muuttaa siten, että papin on ryhdyttävä toimiin joka kerta, kun hän havaitsee lapsen edun olevan vaarassa.

”Kirkkolakiin tehtävä muutos tarkoittaisi sitä, että papit ja lääkärit olisivat samalla viivalla. Lääkäreillähän on ilmoittamisvelvollisuus joka kerta, kun he huomaavat lasten kaltoinkohtelua. Lakimuutoksen jälkeen sama ilmoittamisvelvollisuus koskisi myös pappeja”, Alaranta sanoo.

Käytännössä lakimuutos tarkoittaisi sitä, että kuullessaan lapsen kaltoinkohtelusta, papin pitäisi tehdä lastensuojelulain mukainen lastensuojeluilmoitus.

Ehdotustaan Alaranta perustelee sillä, että evankelisluterilaisen kirkon rippisalaisuus on ristiriidassa kansainvälisten ihmisoikeuslakien ja YK:n lasten oikeuksien kanssa.

Alarannan väitöstutkimus ”Taakkojen kantaja vai ilmiantaja” tarkistetaan lauantaina Itä-Suomen yliopistossa. Väitöstutkimuksessaan Alarannan mukaan rippisalaisuutta koskevaan kirkkolain kohtaan tulisi kirjata myös poikkeus, joka sallisi ripissä tai sielunhoidollisessa keskustelussa kuultujen raskaiden asioiden käsittelyn työnohjaustilanteissa.

”Rippisalaisuutta koskevaan lakiin tulisi kirjata poikkeus, joka sallisi rippitilanteessa kuultujen asioiden käsittelyn työnohjaustilanteissa. Varsinkin erityisviroissa olevat papit kuulevat raskaita asioita, joista olisi hyvä puhua työnohjaajan kanssa”, Alaranta sanoo.

Alarannan mielestä hänen ehdottamat lakimuutokset eivät murra nykyistä ehdottoman tiukkaa rippisalaisuutta.

Lue lisää 12.10.2013 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Uskon varjoon voi piilouta ilman selityksiä. Vatikaanissa on maailman alhaisin (12 vuotta), lasten suojaikäraja, aika sairas laki, paikassa jossa pitäisi olla esimerkkinä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rippisalaisuus on asia jonka suhteen pitää olla harkitseva, mutta kyllä lapseen kohdistunut hyväksikäyttö, väkivalta tai muu vastaava toiminta mielestäni pitäisi saattaa viranomaisten tietoon. Myös henkirikokset ovat sen laatuisia asioita jotka tulisi saattaa viranomaisen tietoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silloin koko järjestelmän voi poistaa, koska kukaan ei uskalla tulla kertomaan asioistaan. Uhrilla ja tekijällä on siltikin paha olla, vaikka toinen kertoisi tarinansa. Pappi voi ohjata asiakastaan viemään asiansa eteenpäin, mutta hän ei ehdottomasti saa tehdä sitä/puhua siitä itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös lääkäreiden, sekä pankkien vaitiolo tietyissä tilanteiissa on järjetöntä rikollisten suojelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kirkkohan suojelee kaikkia! Eroon valtiosta, mikäli ei voi toimia avoimesti ja SUOMEN lakien mukaan. Sitten voi tarjota sielullisia palveluitaan kenelle tahtoo ja antaa anteeksi niin paljon, kun ehtii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäköhän väitöstyön tieteellinen sisältö oikein on? Yleensä raportoidaan tieteen keinoin tehdystä tutkimuksesta, eikä tehdä poliittisia ehdotelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko olet saanut lukea väitöskirjan? Siellä yleensä perustellaan näkemykset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On käsittämätöntä ja järjenvastasista että "nykyajan taikauskoiset shamaanit", toisinsanoen papit, joutuvat pitämään sisällään tiedon lapsiin kohdistuneista rikoksista. Suomen lakia pitää modernisoida niin että sieltä poistetaan kaikki "taikauskoon" viittaavat höpötykset pois. Siirrytään kansalaiset vuoteen 2013.

Ja niinkuin joku jo tuossa aiemmin mainitsi, niin lapsille ei saa tuputtaa uskontoja totena!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ei olekaan ratifioinut yk ihmisoikeuksia !!! Eli ei ole siis ristiriidassa minkään kanssa ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on allekirjoittanut ja ja ratifioinut suuren joukon kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. Ratifiointi on kuitenkin kesken useiden sopimusten osalta, kuten esim. YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva yleissopimus lisäosineen. Kannattaa tutustua aiheeseen vaikkapa ulkoasiainministeriön verkkosivuilla, jotka antavat tietoa asiasta hyvin yleistajuisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hyvä muuttaa laki avoimemmaksi ja lain kautta ilmaistaan myös yhtiskuntajärjestyksen tahtotila, jota kansalaisten on noudatettava. Valitettavampi puoli tässä on se, että vaikka virallinen laki muuttuisikin, niin vanhoillislestadiolaisuudessa oleva käsitys "maallikkoripistä" ei siitään miksikään muutu. Eivät vanhoillislestadiolaiset ole tänäkään päivänä noudattaneet rippiasiassa kirkkolakia. Toinen seikka on se, että lakimuutoksen myötä todennäköisesti epäaidot katuvat jättäytyvät pois rippikopeista ja sinne astelee vain totaalisesti elämänparannusta haluava henkilö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli lapsen kehitys ja turvallisuus on vaarantunut on vastuullista toimintaa tehdä ilmoitus asiasta. Ei riitä, että lahkojen tms. sisällä on oma taho em. asioiden hoitamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ihminen ripittäytyy, niin kyseessä ei ole mikään salaisuuksien paljastus kerho. Vaan kyseessä on asia, joka painaa ihmisen omaatuntoa. Oman tunnon herättäjänä on Pyhä Henki. Ihminen ei ripittäydy ihmiselle vaan Jumalalle. Toinen ihminen on van kanava joka vahvistaa synninpäästön tai pidättää sen.

Synninpäästö tulee Jumalan sanasta eli raamatusta. Kyseessä on viime kädessä asiasta. Että toinen ihminen on Jumalan ääni toiselle. Olisi aivan hullua, jos puhu Jumalle muuttuisikin puheeksi ihmiselle. Ainoastaan Pyhä Henki voi kutsua ihmistä parannukseen ei toinen ihminen.
Siksi ripin vastaanottaja ei voi ottaa asiaa omksi henkilökohtaiseksi asiakseen.

Siulenhoidolliseen keskusteluun kylläkin voidaan liittää pohtivaa ja ohjaavaa keskustelua. Rippissä kyse ei ole siitä.
Ihmiset jotka eivät ole uskovaisia eivät ymmärrä ripin merkitystä. Ne luulevat että kyseessä on paikka jossa jokainen tekopyhä saa syntinsä anteeksi jotta voi taas jatkaa synnin tekemistä. Tällai ajattelevat ei uskovat, koska näin he juuri itse toimisivat. Uskovaisia kutsutaan parannukseen ja katumukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisoikeudet tulevat ennen uskonnollisia riittejä. Ota vain toisenlainen katsantakanta,kyllä sillekin perusteet löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liirum laarum lorum. Pitkä puhe ilman sisältöä. Lain rikkomukset on vietävä eteenpäin sanoi se poppamiesten opus mitä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alaranta sotkee kaksi aivan eri asiaa ja siten halventaa synninpäästöä eli hengellistä vapautusta joka on ihmiselle se kakista tärkein asia.Hengellinen vapautus kulkee aina maallisen lain yläpuolella.Alaranta kulkee lainmiekka kädessä.Armoa ihmiset tarvitsee.Kaikki ihmiset tarvitsee armollisuutta ja armoa ei lain sivaltelua ja armottomuutta joka tässä asiassa nyt näkyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukahan se antaisi vapautuksen tälle pedofiilin uhrille? Mielestäni tuollainen synninpäästö on ihan yhtä tyhjän kanssa. Kuka vapauttaisi pienen ihmisen, pedofiilin uhrin ,siitä taakasta, jota hän tantaa koko elämänsä ajan. Ei tuo teko poistu uhrin mielestä vaikka tekijä kuinka tunnustaisi tekonsa papille. Jos tuollaisia tekoja tekee niistä pitää myös pystyä ottamaan rikosoikeudellinen vastuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lueppa hiukan raamattua.Daavidkin sai huoruuden ja murhan synnin anteeksi.Arvet siitä jäi mutta kun sai tunnon puhdistaa ja Naatan antoi hänelle raskaat synnit anteeksi hän sai uuden mielen ja uuden kielen ja hän eli vapaata armolapsen elämää.Tietenkin rikos pitää sovittaa maallisen lain edessä,mutta se ei anna sielunrauhaa ihmiselle.Vain synninpäätös voi antaa sielunrauhan.Tämä armottomuushan ,että luullan oikeuslaitoksesta saatavan lopullinen tuomio juuri jäytääkin tätä yhteiskuntaa kun ei sovita asioita ja ei pyydetä anteeksi eikä anneta anteeksi.Tämä asia paistaa Alarannasta läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen varmasti lukenut Raamattuni huonolla menestyksellä, mutta jostain minulle on jäänyt sellainen kuva, että eikös siellä Isossa Kirjassa ole totemus jotenkin siihen suuntaan, että joka satuttaa lasta niin parempi olisi, että myllynkivi ripustettaisiin hänen kaulaansa ja upotettaisiin meren syvyyksiin. Ihmetellä täytyy että täällä kommentoijissa on niin paljon sellaisia jotka hyväksyvät pedofilien teot , ja sen että kaikki korjaantuu kun käy tunnustamassa tekonsa papillle..Edelleenkin olen sitä mieltä että kun tuollaisia tekoja tekee niin pitäisi olla myös miestä vastata tekojensa seuraukset. Taitaa kuitenkin olla "kasvojen menetys" suurempi häpeä jos joutuu vastaamaan rikosoikeudellisesti tekosistaan kaiken kansan edessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

20.9.
30 vuotta teatterissa työskennellyt Erja Kärkkäinen aloitti uuden uran kuvataiteilijana – 5-vuotisnäyttely esillä Valveella
20.9.
Mökki tuhoutui palossa Enontekiöillä – sisällä ollut henkilö pääsi pois vahingoittumattomana
20.9.
Tuoreet miehet heti ratkaisuroolissa Kärppien vierasottelussa Tampereella: "Paljon paremmin ei olisi voinut alkaa"
20.9.
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
20.9.
Jukka Keskitalo teki uransa ensimmäisen piispantarkastuksen Karjasillalla – satoja vuosia vanha perinne saa uutta väriä ilmastoasioista
20.9.
Hirsimökki tuhoutui tulipalossa Kittilässä – tilanteessa ei henkilövahinkoja
20.9.
Kärpät päihitti Ilveksen Tampereella lukemin 1–3, maalintekijöinä Pesonen, Karvinen ja Koskenkorva, katso videot maaleista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Iiris Suomela uskaltaa sanoa

Niin, haluaa feministinä lain, ettei raiskauksesta tuomitsemiseen tarvitse enään olla vedenpitävää näyttöä, vaan naisen ... Lue lisää...
Sairasta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image