Kotimaa

Väi­tös­tut­ki­mus: Omakohtainen kokemus peittoaa tutkijat ra­vit­se­mus­kes­kus­te­lus­sa

Arkistokuva. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 31.3.2016 9:44
STT, Kaleva

Ravitsemuskeskustelussa ihmisten omakohtaiset kokemukset ovat murentamassa tutkijoiden auktoriteettia.

Tutkijat voivat kuitenkin saada äänensä paremmin kuuluviin, jos he ottavat huomioon muuttuneen viestintäympäristön, selviää Janne Huovilan väitöstutkimuksesta.

Ruoasta puhutaan paljon, kiivaasti ja samalla yhä ristiriitaisemmin. Aiemmin ravitsemuskeskustelussa ääneen pääsivät yksinomaan tutkijat tutkimustietoineen ja tilastoineen, mutta viime vuosina he ovat saaneet rinnalleen myös tavallisen kansalaisen.

Aiemmasta valistuksen kohteesta on tullut mediassa täysverinen ravitsemusasiantuntija.

- Ennen ihmisiä puhuteltiin mediassa ensisijaisesti kansalaisina, ja perusteluissa nojattiin väestön keskiarvoihin. Nyt mediassa on vahvoilla se, joka vetoaa yksilölliseen ja omakohtaiseen kokemusmaailmaan; käytännölliseen ja subjektiiviseen ymmärrykseen, kiteyttää Helsingin yliopistossa väittelevä elintarviketieteiden maisteri Janne Huovila.

Huovila tutki väitöskirjaansa varten ravitsemusymmärryksen yksilöllistymistä 2000-luvun mediateksteissä. Lähdeaineistona hän on käyttänyt Helsingin Sanomia, Suomen Lääkärilehteä ja ravitsemusblogeja.

Syöminen yksilöllistyi

Huovilan mukaan julkisessa ravitsemusajattelussa on siirrytty uuteen aikakauteen.

- Keskeisin syy muutokseen ovat syömisen yksilöllistyminen ja globaaliin tietoverkkoon kiinnittyvät ruokayhteisöt. Sosiaalisen median aikakaudella ajatukset ja omakohtaiset kokemukset leviävät nopeasti ja vahvistavat kansalaisten omia ajatuksia. Tämä kyseenalaistaa osaltaan ravitsemustutkijoiden auktoriteettia.

Uusi aikakausi näkyy myös median tavassa kirjoittaa ruoasta.

- Mediassa korostuu yhä enemmän tässä hetkessä koettava tapauskohtainen hyvinvointi kansansairauksien ennaltaehkäisyn sijasta.

Tutkijat ovat turhautuneita, kun perinteinen asiantuntemus on jäänyt alakynteen. Huovilan mukaan tutkijat voivat saada äänensä paremmin kuuluviin, jos he ottavat huomioon muuttuneen viestintäympäristön.

- Samaan aikaan on oltava tieteellisen tiedon auktoriteetti ja tulee käsittää, miten ihmiset ymmärtävät arkijärjellään globaalit ruokavaliosuuntaukset, kuten karppauksen tai superruoan. Pelkän tilastotiedon sijasta erityisesti omakohtaisella kokemuksella, kuten kliinisellä asiakaskokemuksella, on retorista voimaa nykyjulkisuudessa; sen kautta välittyy kuva ihmisten kohtaamisesta ja yksilöllisyyden huomioimisesta.

Elintarviketieteiden maisteri Janne Huovilan väitöstutkimus Tapauskohtaisuuden taju - Julkisen ravitsemusymmärryksen yksilöllistyminen ja ravitsemusasiantuntijuus 2000-luvun mediateksteissä tarkastetaan Helsingin yliopistossa lauantaina 16. huhtikuuta kello 12.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Noin viikko sitten oli ihan asiatekstiä tutkimuksista joissa todettu ettei "kova" rasva eli maitotuotteet aiheuta kovettumia suoniin, ainakaan näin ei voi tutkimuksin todistaa. Se on ruokateollisuus, maatalouspolitiikan alas-ajopolitiikka ja teollisuus jotka tykkää tehdä keinotekoista ruokaa, eli bisnes ja raharaharaha haluaa hallita ruokatuotantoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äh. Kyllä tutkijoilla on oma auktoriteettinsa, mutta heidän on turha olettaa sen ulottuvan jokaiseen arkipäivän asiaan. Arjen asiat ovat tavisihmisen toimintakenttä, ja kyllä he ovat hyvin pitkälle asiantuntijoita omissa asioissaan ja elämässään. Muutenkin suomalainen terveysvalistus on liian pitkälle ylhäältä alas -opettamista. Valistuksen kaava menee perinteisen kirkkosaarnan kaavan mukaan: ensin luodaan uhkakuva ja sitten annetaan pelastustie. Tiedoksi tutkijoille: tavisihmiset eivät ole tyhmiä. Nykypäivän ihminen osaa itsekin etsiä tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman tutkimusturhakkeitakin on sanomattakin selvä fakta, että mikä sopii toiselle, ei automaattisesti sovi kaikille. Siksi on ajan hukkaa markkinoida yksisilmäisesti jokaiselle samanlaista ravintoympyrää. Tervettä järkeä käyttäen ja rohkeasti kokeillen itsekukin kyllä elää kohtuudella kuolemaansa asti. Pitemmälle kun se ei onnistu - noudattipa miten viisaita suosituksia tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihinkähän tutkijoita ja asiantuntijoita tarvitaan, kun esim. täältä Kalevan yleisöpalstoilta löytyy absoluuttinen totuus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rivien välistä luettavissa, että ihmisen hallittavuus on tärkeää, onhan se oleellinen tekijä osana globaalia maailman taloutta, koska hallinnan ja ohjauksen kautta vain on mahdollista maksimoida voitot. On niin huolestuttavaa kun näitä ikäviä ja itse ajattelevia ihmisiä tuntuu riittävän vaikka kuinka heitä neuvoo ja opastaa. Ihan tutkimus tehtävä ja oppiarvo siitä helposti siinä sivussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä. Tämä ei koske pelkästään ravintokeskustelua. On vaarallista, että virallinen totuus ei enää ole virallisen totuudenhaltijan saneltavissa, eikä sitä voi enää rahalla ostaa. Tieto leviää epävirallisia kanavia pitkin.

Vastaiskuna mielipidevaikuttajat tekevät tuhannen ihmisen otannalla nykyään kyselyitä, joissa kansalle kerrotaan mitä mieltä kansa on. Tai ainakin mitä mieltä sen pitäisi olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta tässä sotketaan kaksi asiaa: yksilölliseen kokemukseen perustuva käsitys ja auktoriteettivastaisuus. Edellinen on täysin luonnollinen asia, kun puhutaan ravitsemuksesta, sillä se jos joku on hyvinkin yksilökohtaista. Mikä sopii yhdelle, voi olla myrkkyä toiselle. Tämä johtuu yksilöllisestä aineenvaihdunnasta. Parasta olisikin, asiantuntijoiden ja tutkimustiedon perusteella, kokeilla juuri se itselle paras vaihtoehto. Onhan toki ns. absoluuttisiakin totuuksia, kuten että tupakka tappaa. Mutta esim. eri ruoka-aineiden terveellisyys riippuu vähintäänkin yhtä paljon ruuan nauttijasta kuin ruoka-aineesta itsestään. Itselläni on se kokemus, että jos syön ns. virallisen lautasmallin mukaisesti, lihon, vaikka kalomäärät olisivat alle suosituksen. Mutta jos vähennä viljatuotteet minimiin, saan painon hallintaan. Minullle on siis turha tyrkyttää puuroja ja leipiä terveellisenä, koska ne eivät metabolialleni sovi. Ei myöskään sokeri tai rypsiöljy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä puhutaan asiaa. Kyllä tieteentekijät sponsoroineen on itse aiheuttaneet oman auktoriteettinsa murentumisen ja hyvä niin. Ja todellakaan tämä ruokavalio keskustelu ei ole ainoa missä ihmiset ovat huomanneet, että "asiantuntijoiden" lausunnot ovat kaukana ns. maalaisjärjestä. Ruokavaliossa omat empiiriset kokemukset ja kehon tuntemus on huomattavasti tärkeämpi asia kuin valtion virallisen ravitsemisteraupeutin neuvot. Tutustukaa mieleen ja kehonne. Sieltä löytyvät vastaukset niin terveellisen ruuan, kasvatuksen, elämäntapojen, lääketietämyksen ja muunkin hyvinvoinnin saralta. Internetin ihmeellinen maailma on onneksi murtamassa kovaa vauhtia valtion propaganda koneistoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ollut jo pitkään sitä mieltä, että eri ihmisille sopii erilainen ruokavalio, vaikkei allergioita ja keliakiaa olisi. Yleiset ravintosuositukset eivät sovi kaikille. Toisilla eläinperäinen rasva nostaa kolesterolia, toisilla ei. Joillekin sopii vähähiilihydraattinen ruokavalio, toisilla se aiheuttaa ummetusta yms. Toisille sopii maitotuotteet, joillekin ei ollenkaan (vaikkei keliakiaa olisikaan). Joillakin suolan käyttö nostaa verenpainetta, kun taas toisilla ei jne. Tulevaisuudessa kullekin ihmiselle voidaan tutkimusten perusteella räätälöidä juuri hänelle sopiva ruokavalio ja nykyiset kaikille tarkoitetut yleiset ravintosuositukset joutavat romukoppaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkijat ovat kyllä tehneet oman osansa auktoriteettinsa murentamiseksi. Tieteellä tai moraalilla ei ole mitään virkaa kun "tutkimuksille" halutaan sponsorin mielen mukainen tulos. Pätee muihinkin kuin ravitsemustutkimuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on aika pitkälle vainoharhainen käsitys ja väärä yleistys muutaman paljastuneen (lääke)tieteellisen tutkimuksen puolueellisuudesta tai suoranaisesta valheellisuudesta. Kyllä nykyajan tutkimus länsimaissa on tarkkaan kontrolloitua ja vertaisarvioitua ja siten luotettavaa. Maallikot eivät vain yleensä ymmärrä sitä, että tutkimustieto harvoin suoraan ja sinänsä antaa mitään suoria vastauksia, ja että eri tutkimuksissa - täysin oikein toteutetuissa - voidaan saada myös ristiriitaisia tuloksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahamiehet lukee samoja tutkimuksia, osa sivuutetaan, ja "hyvät" saa julkisuutta. Olisi niin ihanaa jos voisi olla sinun lainen sinisilmä vielä. Että joku tuolla tavalla luottaa länsimaihin jne... Mutta kuten sanoin, ole onnellinen uskossasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
6:00
Yrittäjyys on Suomen moottori Kaupallinen yhteistyö
6:00
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6:00
Saako kala maksaa enemmän kuin liha? – "Kotimaisen kalan kulutuksen kasvua jarruttaa etenkin kalan saatavuus" Tilaajille
19.2.
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
19.2.
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
13
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
3
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
3
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
3
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
3
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
2
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
1
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image