Kotimaa

Väitös: Vael­lus­ka­la­kan­to­jen palauttaminen luon­non­kier­toon vie vuo­si­kym­me­niä, voi­ma­lai­tok­set estävät alavirtaan vaelluksen

Kalatiet eivät yksin riitä vaelluskalakantojen palauttamiseen. KUVA: jouni knihtilä
Kotimaa 20.1.2018 14:08
Kaleva

Viime vuosina Suomessa vaelluskalakantojen hoidossa päätavoitteeksi on nostettu kalakantojen luonnonkierron palauttaminen. Tämän tavoitteen saavuttaminen rakennetuissa joissa kestää vuosikymmeniä, selviää Oulun yliopistossa tarkastetussa tuoreessa väitöskirjassa.

Lohikantojen palauttamishankkeiden näkyvin toimenpide on usein jokeen palaavia kutukaloja varten rakennettu kalatie. Tutkimuksen mukaan huomiota täytyy kuitenkin kiinnittää myös muihin keinoihin.

Riina Huuskon väitöskirjassa todetaan, että istutukset ovat jatkossakin keskeinen menetelmä hävinneiden ja heikentyneiden kalakantojen palauttamiseen.

Tutkimus osoitti, että laitoskasvatuksen olosuhteilla on vaikutusta vaelluspoikasten eli smolttien käyttäytymiseen joessa. Kasvatusolosuhteiden muutoksilla voidaan tuottaa sellaisia lohen vaelluspoikasistukkaita, jotka ovat ominaisuuksiltaan ja käyttäytymiseltään lähempänä luonnossa kasvaneita vaelluspoikasia kuin nykyisillä kasvatusmenetelmillä tuotetut poikaset. 

Tutkimuksessa selvisi myös, että smoltit selviytyvät paremmin, jos istutukset tehdään villien vaelluspoikasten vaellusajankohdan mukaisissa olosuhteissa. 

Jokiin rakennetut voimalaitokset hidastavat vaelluskalapoikasten vaellusta alavirtaan. Poikaset voivat vahingoittua, kun ne uivat turbiinien läpi. Pahimmassa tapauksessa ne voivat estää vaelluksen kokonaan. Väitöstutkimuksessa todetaan, että alavirtaan liikkuville vaelluskalapoikasille pitäisi rakentaa toimivat vaellusreitit tai turvata muuten niiden pääsy myös alavirtaan.

MAINOS

Kommentoi

Niin niitä on jonkinlaista tutkimusta ja hyvä niin , totuus löytyy tieteestä ja kaurapuurosta kuten tutkijat on sanoneet. Mutta Kuusamon jokien taimenkannasta ei tunnu välittävän tutkijatkaan , kyseessä on maailman ainutlaatuinen taimen ja matkailun kanootti ja kumilautta safaarit tuhoavat taimenien poikastuotannon vuosittain ja näin on tapahtunut jo -90 luvulta lähtien eli siitä lähtien kun matkailu rupesi räpimään euroja jokimaisemasta siihen asti matkailijat liikkuivat rannoilla ja tyytyivät likamaan vedet paljuvessojen kautta eli kuten karhunkierroksella matkailu kertoo käyvän satoja tuhansia vierailijoita ja jos 30 %käy wc tarpeillaan voi kuvitella että että vuosikymmeniä tapahtunut rasite ei voi olla näkymättä joki ekosysteemissä . Olisi toivottavaa että kansallispuistojemme joet Kitka-Oulanga jokien vedet rauhoitetaan ikuisesti kaikenlaisilta ihmisien toiminnalta sinne ei ennään yhtään kumilauttaa ja kanoottia laskettais niiden pohja imu imee kaiken hedelmöittyneen mädin ja vasta kuoriutuneet kalan poikaset mennessään hapettomiin joki hautoihin ja kaiken viimeistelee niin sanottujen huolto veneiden teräväpiirtoiset aallot eli suojelu ja matkailu tuhoaa kun sinne väkisin houkutellaan massoittain turismia se nopeuttaa luonnon tuhoa . Sama tuho on edessä myös Hossassa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En halua olla ilkeä, enkä mitenkään vähätellä väitöskirjaa ja ehkä toimitus on vielä yksinkertaistanut selvää asiaa, sillä voimalaitos- tai mikä muu pato hyvänsä estää kalojen nousun kutupaikoille ja myös niiden paluun kokonaan tai elinkelpoisena.Tiettävästi Pohjois-Suomessakin on rakennettu jo vuosikymmeniä sitten pienempiin sivujokiin (lue kutujokiin) mylly- ja/tai yksityisiä pienvoimalapatoja, joilla on tukittu koko jokiuoma. Ainakin vielä 1950-luvulle saakka. Liekö ollut mitään lupia ja taitaa olla osa vieläkin "tukossa". Mutta monenlaista hyvää ruokakalaa on vesitöissämme, kun pyytää viitsii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väitös ei sisällä jutussa mitään uutta, vain vanhan kertausta. Uutta voisi olla, että patojen - voimaloitten ohitus nousuun ja laskuun vaatii erilaiset rakenteet: nousu-uoman alettava padon juurelta, samoin lasku-uoman alettava juuri padon päältä, ei yhtään kauempaa kumpikaan. Sillon kalat voivat osuakin oikealle uomalle. Näitten rakenteitten toteuttaminen samaan kalatiehen on korkeuseron vuoksi yleensä miltei mahdotonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

OULUN RIISTO ENERGIA EI HALUA RAKENTAA KALAPORTAITA saati sitten laskea vettä siitä nykyisestä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti näemme päivän että Kemijoessakin vaelluskala kulkee muutenkin kuin turbiinin läpi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norjasta saa halpaa lohta. Pitäisikö puhtaan energian tuotanto pysäyttää vain muutaman euron tähden.
No saa nekin tuotettua ydinenergialla..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella puhdasta kun koko joen ekosysteemi tuhoutuu. Antibiooteilla kasvatettua ja värjättyä lohta on toki kiva syödä. Itse en söisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kemijoen vesikin on rapavettä ja saastunutta.Mennään kalaan sinne missä on kalatkin eli Ruotsiin ja Norjaan.Tänne on turha maksaa mitään lupamaksuja.Sauli suojelee omaa herrapiiriä ja se saa sen pitää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas on toimittaja ottanut vesivoimayhtiön toivoman pessimistisen asenteen juttuun.

Suomi on sitoutunut kv. sopimuksin siihen että uhanalaiset eläinlajien mahdollisuus luonnolliseen lisääntymiseen turvataan. Iijoella näin ei nyt käy. Istuttaminen ja ylisiirrot eivät siksi valitettavasti riitä täyttämään sopimuksien ehtoa vaikka niitäkin kyllä tarvitaan.

Mutta on se vaan kumma että ulkomailla vaelluspoikaset pääsee merelle voimalaitosten läpikin. Hävikkiä toki on, mutta sitä on muutenkin. Sellaiset voimalaitokset pitää viime kädessä purkaa jotka estävät alasvaelluksen, eikä asiaa saada muuten ratkaistua. Kutuvaelluksen palauttaminen padottuun jokeen vie vuosikymmeniä. Tämä on tiedetty jo kauan. Joskus se ei edes täysin onnistu jos patojen annetaan jäädä jokeen. Ulkomailla, mm. USAssa ja Ranskassa, voimalaitoksia on purettu vaarantuneiden vaelluskalakantojen pelastamiseksi. Halpaa se ei ole, mutta kaikkein nopeimmin toimiva ratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaa tänne on kirjoittaa,ei ne kuuntele kansaa ja sen huolia maassamme.Pääasia että poreammeesa on puhdasta vettä ja kumiankkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen vesivoimaloista 70% saisi purkaa kokonaan. Nämä voimalat tuottavat vain murto-osan sähkötarpeestamme. Joet säästyisivät ja kalakannat paranisivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:00
Edes aivoinfarkti ja paha eteisvärinä eivät pysäyttäneet Harri Heliniä – entinen Kempeleen Kirin pelaaja on tuomaroinut pesäpalloa jo 50 vuotta Tilaajille
18:40
Osuuskauppa Keskimaa Keski-Suomessa testaa, miten työnhakijan valintaan vaikuttaa, jos työtä haetaan nimettömänä
17:57
Kova tuuli aiheutti yllättäviä hankaluuksia Röyttä Rockissa – festarivieraita kuskattiin mantereelle meripelastajien veneillä
17:39
Juutalainen seurakunta harkitsee rikosilmoitusta epäillystä ilkivallasta hautausmaallaan Hietaniemessä
17:11
Veitsi-iskuyritystä tutkitaan terroristisena – poliisin mukaan jalkakäytävälle ajaneen auton tapauksessa on kyse onnettomuudesta
17:08
Maaseutuvihreiden puheenjohtaja jättäisi maatalouden ilman kriisitukea – "On löydettävä kestävämpiä tapoja parantaa kannattavuutta"
17:04
Poliisi puuttuu humalassa pyöräilyyn vain harvoin – maistissa ajamisesta tulee rikos vasta kun aiheuttaa vaaraa muille
114
Iinattiin rakennetaan Liikuntamaa – alueelle tulossa maastopyöräreittejä, fitness-puisto ja kuntoportaat
108
Oulun kaupungintalon mittava remontti alkaa vuodenvaihteessa – rakenteista ja sisäilmasta paljastui laajoja ongelmia
79
Kommandopipoinen mies ryösti kaupan Intiössä, pakeni skootterin kyydissä – poliisi pyytää havaintoja
66
EU:lta tylyä postia: Ei rahaa jäsenmaiden kuivuuskriisiin – Ruotsi auttaa viljelijöitään 120 miljoonalla eurolla, MTK toivoo samaa Suomen hallitukselta
42
Vorojahdin lopputulos: ”Valistuneet kansalaiset vs. rosvot 3-0” – Oulun poliisilaitoksen partio otti kiinni ulkomaalaisporukan
36
Metoo-liikkeen keskushahmo Asia Argento hiljensi syytökset hyväksikäytöstä rahalla – väitetty uhri oli 17-vuotias
35
AC Oululle uusi suuromistaja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kantaväestön sopeuduttava ja suvaittava?

vanhusten elämä paremmaksi? Ei se parane sillä, että tuotetaan joku meidän kulttuurista erillinen porukka tänne, muka ho... Lue lisää...
Miten niin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image