Kotimaa

Väitös: Poliisiin kohdistunut väkivalta voi jäädä rankaisematta – lievä väkivalta on poliisille "pe­rus­vään­töä"

Henri Rikander on tutkinut poliisiin kohdistuneita väkivaltatilanteita. Hän väittelee perjantaina Itä-Suomen yliopistossa. KUVA: Jukka Ritola / Aamulehti
Kotimaa 26.3.2019 22:21
Anna Kilponen

Väkivalta poliisia kohtaan on kaksinkertaistunut vuosituhannen alusta. Poliisit kokevat vähäisen väkivallan työhön kuuluvaksi. Voimankäyttötilanteiden jälkeen voidaan tuntea syyllisyyttä.

Poliisiin on syntynyt ei-toivottua sietämisenkulttuuria, sillä vähäinen poliisiin kohdistuva väkivalta koetaan työhön kuuluvana.

– Kuvaava ilmaisu väkivaltaan suhtautumisesta on poliisien käyttämä termi ”perusvääntö” tai se, että ankaraa väkivaltaa lievempien tapausten lukumäärää ei edes muisteta, kuvailee hallintotieteiden maisteri Henri Rikander tuoreessa väitöstutkimuksessaan.

Tutkimusaineistoa kerätessään hän havaitsi, että poliisiin kohdistunut väkivalta on kaksinkertaistunut 20 vuoden aikana.

Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin poliisin voimankäytön toimivaltaa, voimankäyttötilanteiden syntyä ja seurauksia sekä poliisin kohtaamia väkivaltatilanteita ja oikeusturvakysymyksiä.

Tutkimuksen mukaan poliisit suhtautuvat heihin kohdistuneeseen väkivaltaan arkipäiväisesti.

– Tapauksissa, joissa väkivallan laatu oli ollut puremista tai sylkemistä ja niissä, joissa nyrkein tai potkien oli onnistuttu vahingoittamaan poliisia, haastatellut kokivat vihaa, suuttumusta ja epäoikeudenmukaisuutta.

Kohdehenkilön väkivaltaisuuteen varautuminen on sitä huonompaa, mitä vähemmän alkutietoja poliisipartiolla on käytettävissä.

Työssä jaksamisen haasteita poliiseille aiheuttivat etenkin tilanteet, joissa oma henki tai terveys oli ollut uhattuna.

Oikeudessa esiintyminen koetaan turhaksi

Tutkimuksesta kävi ilmi, että kaikista poliisiin kohdistetuista väkivallan teoista ei seuraa näiden tekijälle lain edellyttämää seurausta.

Syinä tälle ovat poliisin puutteellinen osaaminen virkamiehen toimintaa suojaavan säännöksen soveltamisessa, sietämisenkulttuuri ja prosessiekonomia.

Jälkimmäisellä Rikander viittaa lähinnä siihen, että poliisi kokee käräjäoikeudessa esiintymisen vastenmielisenä, turhana tai ylimääräisenä tehtävänä.

Rikander arvelee, että kyse voi olla myös siitä, että poliisille on epäselvää oma roolinsa ja sen merkitys rikosprosessissa.

Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että vaikka lainsäätäjä on halunnut suojella kriminalisoinnilla virkamiehiä väkivallalta, tosiasiassa suojelu näyttää heikentyvän.

Voimakeinoista syyllisyyttä ja vihaa

Kun poliisi kohtaa väkivaltaa, on turvauduttava voimakeinoihin. Suomessa poliisin voimakeinojen käyttö on väitöksen mukaan pidättyväistä ja voimankäytön seurauksena syntyneet vakavat seuraukset ovat harvinaisia.

Rikanderin mukaan voimankäyttötilanteen jälkeen poliisi voi tuntea muun muassa syyllisyyttä ja vihaa. Tutkimus paljasti, että tilanteissa toimittiin välillä vajailla ja muuttuvilla tiedoilla.

Poliisit kertoivat olleensa hyvin tietoisia sivullisista seuraajista sekä mahdollisuudesta, että heidän toimiaan videoidaan voimankäyttötilanteiden aikana.

Alustavia puhutteluja lykättävä tarvittaessa

Tilanteet, joissa joudutaan turvautumaan voimankäyttöön, ovat kuormittavia. Tutkimuksessa ehdotetaankin, että niiden jälkeisiä tutkintatoimenpiteitä olisi kehitettävä.

Alustavan puhuttelun käytännöt vaihtelevat tilanteissa, joissa on jouduttu turvautumaan aseeseen. Selkeitä suosituksia ei ole. Alustava puhuttelu pitäisi ajoittaa tapauskohtaisesti, poliisin vointi edellä.

– Uupuneen tai loukkaantuneen poliisin ei voida katsoa antavan sellaista oleellista tietoa, joka veisi tutkintaa eteenpäin. On myös tärkeä tiedostaa, että ampumatilanteesta toipuvan poliisin painostaminen traumaattisen tapahtuman läpikäymiseen liian aikaisin voi johtaa siihen, että tieto voi olla epätäydellistä tai jopa vääristynyttä.

Kun alustavia puhutteluita siirretään myöhemmäksi, kuultava kykenee harkitsemaan kertomuksensa sisällön ja valmistelemaan puolustustaan asianmukaisesti.

Rikanderin väitöstutkimuksessa selvitettiin myös, millaisiin oikeudellisiin toimiin väkivaltaa kokenut poliisi ryhtyy ja miten poliisit kokevat sekä heihin kohdistuneen laillisuusvalvonnan että osallistumisen hallinto- ja rikosprosesseihin eri asianosaisrooleissa ja todistajina.

1 699 poliisiin kohdistunutta väkivallantekoa

Vuositasolla poliisilla on noin miljoona erilaista poliisitehtävää.

Vuonna 2016 poliisi suoritti Suomessa yli miljoona tehtävää, joista 85 765 oli kiinniottoa.

Samana vuonna tilastoitiin 1 699 poliisiin kohdistunutta väkivallantekoa.

Vuonna 2016 voimankäyttöselvityksiä tehtiin 1 047 kertaa, joista kolmannes koski etälamautinta.

Väitöstutkimus

Henri Rikanderin rikosoikeuden alaan kuuluva väitöskirja Custos publicus gladium frustra non fert – Empiirinen tutkimus poliisin voimankäytöstä ja poliisin kohtaamasta väkivallasta tarkastetaan perjantaina Itä-Suomen yliopistossa.

Haastattelututkimukseen osallistui 20 väkivaltaa työssään aineistokeruuaikana kokenutta poliisia.

Kyselytutkimukseen osallistui syyttäjiä, Poliisiammattikorkeakoulun päällystö- ja alipäällystöopiskelijoita ja voimankäytön kenttäkouluttajia. Yhteensä 103 henkilöä.

MAINOS

Kommentoi

Parempihan se oli antaa se kenttätuomio heti, kuin odotella jeesustelevien tuomareiden mitättömiä sakkotuomiota. Laissa kuienkin sanootaan väkivaltaiseta vastustamista aivan jotain muuta, mutta käräjäokeudelle sillä ei ole mitään merkitystä. Miksi poliisi kokee turhauttavana lähteä jonkun painin tai pahemmankin vuoksi kuuntelemman joutavanpäiväisiä käräjäoikeuteen. 37:n vuoden kokemuksella, voin sanoa, että tuokin tutimus on aivan turhaa yhteiskunnan varojen haaskaamista, kun omakohtaisia kokemuksia ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väkivalta synnyttää lisää väkivaltaa, jotkin poliisit itse aiheuttavat nämä nujakat, kuten nuorempana sattui itsellekin, mitäs muuta siinä tekee kun poliisi itse hyökkää kimppuun, onneksi oli rehti partio kaveri, ei tullut tuomiota , kun nykäisin nenään poliisia.Todisti että poliisi itse kävi kimppuuni, silloin kaatui kuulustelussa koko asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun saataisiin oikeus ymmärtämään, että hyökkäys/väkivalta virkatehtävällä olevaa poliisia vastaan on hyökkäys yhteiskuntaa vastaan. Nyt oikeus rinnastaa poliisin ja tekijän tasavertaisiksi "nakkikoppitappelijoiksi", jossa poliisi oma myötävaikutus tapahtumaan tekee vastapuolen teon oikeutetuksi.
Joku kauna oikeudella on poliiseja kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se muuttuu hiljalleen koko suomi, kansa tätä ei halua mutta eu-viroilla ja muilla palkkioviroilla on hintansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

5.12.
Tuira kutsuu nyt jouluihmisiä - yhteisöllinen Titta på Tuira goes Christmas kokoaa väkeä ylilääkärin talolle lauantaina
5.12.
Hurmos lisäsi tappioputkessa rämpivän Ettan murheita – oululaisille jo viides peräkkäinen häviö
5.12.
Kymmenen pelaajan poissaolosta kärsinyt Kärpät kaatoi KooKoon kymmenessä minuutissa – Pyörälä: ”Väitän meidän pelanneen paremmin monessa aiemmassa pelissä” Tilaajille
5.12.
Ulkoministeri Haavisto vastasi ulkoministeriön ammattijärjestön kysymyksiin – Työntekijät ihmettelivät, pitääkö heidän hankkia tiedot työpaikan asioista mediasta
5.12.
Ottelukooste: Kärpät voitti KooKoon Raksilan kotihallissa 6-3
5.12.
Kuvagalleria: Kärpät päihitti KooKoon 6-3 Raksilan kotihallissa
5.12.
Edustajainhuone laatii virkasyytteen Trumpia vastaan – Virkasyytteen nostamisesta saatetaan äänestää vielä ennen vuodenvaihdetta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

347 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

Katso vain Ruotsiin ja mieti sitten, että mikä asia on tärkeää. Lue lisää...
Haluatko kuolla kadu...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

6.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image