Kotimaa

Väitös: Armeija tukee tupakointia eikä kannusta terveelliseen ruokaan

Epäterveelliset elämäntavat ovat yleisiä varusmiehillä. KUVA: Neena Kuukasjärvi
Kotimaa 21.4.2015 8:23
Kaleva

Armeijan arki tukee varusmiesten tupakointia. Tämä käy ilmi Helsingin yliopistossa tarkastettavasta Anni Ojajärven väitöskirjasta.

Tutkimuksen mukaan tupakointi on yksi stressinhallintakeino, joka sopii armeijan käytäntöihin, imagoon ja historiaan.

- Varusmiespalveluksessa oman tilan saaminen on vaikeaa, mutta tupakoiville nuorille on varattu oma, instituution sääntöjen ulkopuolelle jäävä vapauden valtakunta, tupakkakoppi, Ojajärvi sanoo tiedotteessa.

Puolustusvoimissa on alettu miettiä keinoja varusmiesten tupakoinnin vähentämiseen.

Ojajärven mukaan mielikuvat varusmieselämästä tukevat muutenkin epäterveellisiä valintoja.

Tutkimuksessa kiinnitettiin huomiota esimerkiksi varusmiesten ruokailutottumuksiin. Ojajärven mukaan ruokailu jakautuu armeijassa kahteen osaa: pikaisen tankkaukseen toiminnan aikana sekä iltavapailla tapahtuvaan herkutteluun. Jos nuori ei itse pidä terveellisiä ruokailutottumuksia tärkeinä, hän mukautuu armeijan ruokailutapoihin.

Myönteisenä seikkana tutkija huomasi sen, että yksin pärjäämisen myytti on murtumassa. Varusmiehet keskustelevat yhä avoimemmin vaikeista asioista.

Ojajärvi tutki varusmiesten terveystajua suorittamalla alokaskauden heidän kanssaan. Väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopistossa perjantaina.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (48)

Ihme tutkimuksia. Se on laki kun velvoittaa tupakanpolttajat suljettavaksi sellaiseen "omaan tilaan". Suurin osa kasarmirakennusta on tupakoimattomien käytössä ja tupakkaa polttavat ovat siellä pienessä kopissa. Toki sinne voi tupakoimatonkin tulla ottamaan omaa aikaa ja tilaa. Se pitää päättää armeijassakin, että ruokatunti 11.00-12.00. Ruoka pitää tarjota pöydän ääressä, lautaselta, vaikka metsässä. mitenkähän se salaatti pärjää pakkasessa. Olen aina luullut, että tällaiset akateemiset tutkimukset ovat vähintäänkin viisaita, mutta eivät näköjään ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan varmasti syödään terveellistä ruokaa! Se on nähty. Jos joku tupakoi, niin se on hänen asiansa, kunhan ei tupakoi sisätiloissa. Voi helv.... näitä tutkimuksia, taatusti oli Puskan ja Thl:n tilaama. Aina vain kieltoja ja kielteisyyttä, jopa armeijasta. Kuka näistä edes hyötyy?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hevon... Sodankylässä sai kyllä terveellista ruokaa ja riittävästi. Se on jokaisen oma asia vetääkö munkkia ja karkkia iltavapailla. Raaka fakta on kuitenkin että palveluksessa tarvitaan energiaa ja esimerkiksi suklaapatukka jne on hyvä tiukan paikan lisä tai moraalinkohottaja.

Mitä tupakointiin tulee niin eikös se ole vieläkin jokaisen oma valinta, tupakointi ei ainakaan paranna suoritustasi armeijassa ja on pois muusta ajankäytöstäsi. Ei tupakointiin ole varattu omaa aikaa erikseen vaan jokainen varusmies voi sitä siihen käyttää jos on mahdollisuus.

Nuo "imago" hommat on taas ihan puhdasta mututuntumaa koska se imago ja fiilis vaihtelee ihan täysin taistelijakohtaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän kukaan enää uskalla pitää minkäänlaista kuria missään,ei päiväkodissa,ei koulussa,ei armeijassa jne...
Siitähän saa pian syytteen niskaansa jos vaatii jotain kuria ja terveitä elämäntapoja.
Tämä lössykkä sukupolvi joidenka vanhemmat on passanneet lapsosensa kuin paskan tikunnokkaan, ei niille mitään kuiria saa toimittaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun poikani oli armeijassa, metsäretkille annettiin kaikille mm. nakkipaketti reppuun. Niitä nakeltiin kuin luita koirille. Tämä kuvastaa ruokakulttuurin puutetta ja tietämättömyyttä. Muuten piilosimputuskin sallitaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja oikeassa sodassa näille varmaan katetaan buffet keskelle tannerta. Toivottavasti poikasi ei saanut kovin pahoja traumoja
eikä isäkään.... Kannattaa hommata sellaisetpaperit ettei tarvitse mennä armeijaan nakkeja syömään,kamalaa...!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko armeijastamme tullut jo pizza- ja hampurilaisarmeija? Jos näin on, niin ei tarvitse ihmetellä, että miksi maamme miehistä suuri osa rappeutuu rapakuntoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No johan on taas tutkimusrahat menny hukkaan. Eiköhän ne ruokailutottumukset tule kotoa. Ei intti ole sitä varten että opetetaan syömään, siellä opetetaan maanpuolustusta ja tehdään pojista miehiä, tai ainaki viiskytvuotta sitte. Kaikenlaisilla tutkimuksilla sitä ammattipätevyyden näköjään saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se vaan kummalista että kansa EI muista mitä sielä taistelukenttällä tapahtuu,
tämä maa vetäisee jo viimeisiä ku kukkamekko päällä muka maata puolustetaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä näitä tämäntasoisia väitöstutkimuksia oikein tulee? Muodollisesti kyllä riittäviä, mutta sisällöt mitä sattuu.
Varsinkin alemmista sosiaaliluokasta tulevat saavat intissä uutta terveystietoa. Ruoka on monipuolista ja oikein ajoitettua. Liikunta kohottaa monen kuntoa. Jos tehtäisiin oikea tutkimus vertailuryhmänä sivarit, armeija osoittautuisi todelliseksi terveysparantolaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei toud. ole mikään "terveysparantola", varsinainen vitsiniekka taidat olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kantahenkilökunta pitää saada savuttomaksi, mällittömäksi, normaalipainoiseksi ja viinattomaksi, sekä mielellään myös kiroilemattomaksi. - Kyllä varuskuntamiehuuden merkiksi mitättömimmillekin käskijöille riittää jo huutaminen ja korostettu R-äänne kaikessa puheessa sekä huutamisessa. - Vaikka normaali keskustelu luo luonnollisestikin vahvemman auktoriteettiaseman varusmiesikäisten ympäristössä. - Johtamisen on tapahduttava kaikissa asioissa edestä, ei taustalta. Siitä se terveyden edistäminen intissäkin alkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sotahommissa kun hermopaineet ovat suuret, saivat sotilaat lisää voimaa taisteluihin tupakan rauhoittavasta vaikutuksesta. Ruoka kuin ruoka oli tervetullut, jos sitä sai joinakin päivinä, eivät ehtineet sodassa paljon syömään ennenkuin oli välillä taukoa sodasta. Armeijassa luulis olevan ruokaa, tarvinneeko olla niin kamalan monipuolista ja polttaa kuka polttaa, ihmiselle pitää antaa vapaus eikä kahlita kaikenlaisilla kielloilla. Onko pakko syödä kaikkia jos ei halua, se ei pitäis kuulua kellekään, liikaa terveyspoliisit ottavat kantaa, koska ns terveellisten elämäntapojen noudattajatkin näyttävät sairastavan ihan samalla tavalla. Aina pitää ihmistä jollakin saada alemmas kuin itse on, olkaa eläkää ja antakaa muidenkin elää, jokaisen elämä on oma. Tullien tuonteihin kannattais puuttua paremmin, koska sieltä tulee sitä kaikkein vaarallisinta ainetta jolla on tosiaan tuhoisat vaikutukset nuorisoon, huumeet, siinä on urakkaa tarpeeksi että ne saadaan pois tästä maasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laihduin armeijassa normaalipainoiseksi, säännöllisten ruokailuiden ja liikunnan avulla. Lopetin myös tupakoinnin liian vähäisten tupakkataukojen takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kas, vain, ettei Anni tutkinut miten 'epäterveellistä' on se, että kun sota syttyy, niin sotilas voi kuolla aivan yllättäen, olipa sitten tupakoitsija tai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on jo alkanut kuolla vanhuuteen sukupolvi, joka syntyi 2. maailmansodan jälkeen (tai oli liian nuori sen todella kokeakseen). Sen jälkeen olemme nähneet ainoastaan Afganistanin sodan, mutta sen kokeneiden suomalaisten joukko on todella rajallinen. Eli toisin sanoen suomalainen sotilas tai asevelvollinen on ollut jo pitkään paljon suuremmassa vaarassa kuolla tupakointiin ja elintasosairauksiin kuin vihollisen hyökkäyksen seurauksena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä on jo aikaa parikymmentä vuotta, mutta aloin tupakoimaan armeijassa koska sillä sai nakkisuojan. Eli yksikertaisesti nakki aina tupakoijille, niin loppuu se tupakointi. Toisekseen, tupakointiriippuvuudessa on suuri osa sitä että saa olla rauhassa, tai sitten porukassa, ilman mitään tarkoitusta tai tavoitetta, ja hengittää. Yksinkertaisesti hengittää, se rauhoittaa ja rentouttaa. Kumpa tupakoijat (ja muutkin) osaisivat ottaa hengitysmeditaation osaksi arkeaan. Mutta ei taida mennä läpi näin yksinkertainen ja helppo konsti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Armeija on miesten koulu. Antaa miesten olla miehiä ja tehdä omia päätöksiä. Jos tupakkakoppi on ainoa vapauden valtakunta, niin pitääkö sekin ottaa pois vai lisätä rinnalle tupakoimaton vapauden valtakunta?

Olemme menossa kohti ahdistavaa kontrolliyhteiskuntaa, vaikka lopullinen totuus on se, ettei koko elämää voi tehdä täysin turvalliseksi ja ikuisesti kestäväksi kenellekään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (48)

Uutisvirta

9:18
Uusi ryhmä ehdolla kirkolliskokousvaalissa Oulun hiippakunnassa
9:06
Metallirockin suurnimi Volbeat on Qstockin lauantain pääesiintyjä ensi heinäkuussa
8:59
Poliisi: Mies katosi Pallastunturilla – liikkui ilmeisesti laskettelusuksilla ja liitovarjolla
8:42
Yksi ihminen kuoli ja seitsemän loukkaantui ampumisessa pikaruokaravintolan edessä Seattlessa ruuhka-aikaan – kahta ampujaa etsitään
7:49
Mopoauto syttyi palamaan ja tuli levisi myös viereiseen henkilöautoon Ylivieskassa – pelastuslaitos esti palon leviämisen taloon
7:00
Päivän leffapoiminnat: 1970-luvun salaliittojännäri muistuttaa, että Warren Beatty oli aikanaan karismaattinen tähti
7:00
Lentoturmatutkinta kiinnostaa ja opettaa – sarjaa on esitetty vuosituhannen alkupuolelta saakka eikä sen tenho ole laantunut vieläkään
13
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
11
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
8
Kyllästetyn puun kierrätyksestä vastaava Demolite Oy ihmettelee Kiertokaaren hinnoittelua – pelkää korkean jätemaksun johtavan puun ohjautumiseen jatkossa vääriin paikkoihin
8
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
7
Kiinalaismatkailijat täyttävät nyt Rovaniemen, mysteerivirus saanut matkailuyrittäjät tarkkailulinjalle – "Eihän siitä vielä kovin paljon tiedetä", sanoo Joulupukin kammarin yrittäjä
7
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon Tilaajille
5
Lääketukkuri Oriola halusi salata viimeiseen asti raportin, joka kertoo kriittisistä Suomen lääkejakelua vaarantaneista puutteista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Viikot töissä toisella paikkakunnalla ja viikonloput kotona

On tietenkin kokemuksia. Melko avartavia myös ammatillisesti. Se tämä meidänkin valtakunnan väki on melko erilaista, voi... Lue lisää...
Pontus.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image