Kotimaa

Väitös: Armeija tukee tupakointia eikä kannusta terveelliseen ruokaan

Epäterveelliset elämäntavat ovat yleisiä varusmiehillä. KUVA: Neena Kuukasjärvi
Kotimaa 21.4.2015 8:23
Kaleva

Armeijan arki tukee varusmiesten tupakointia. Tämä käy ilmi Helsingin yliopistossa tarkastettavasta Anni Ojajärven väitöskirjasta.

Tutkimuksen mukaan tupakointi on yksi stressinhallintakeino, joka sopii armeijan käytäntöihin, imagoon ja historiaan.

- Varusmiespalveluksessa oman tilan saaminen on vaikeaa, mutta tupakoiville nuorille on varattu oma, instituution sääntöjen ulkopuolelle jäävä vapauden valtakunta, tupakkakoppi, Ojajärvi sanoo tiedotteessa.

Puolustusvoimissa on alettu miettiä keinoja varusmiesten tupakoinnin vähentämiseen.

Ojajärven mukaan mielikuvat varusmieselämästä tukevat muutenkin epäterveellisiä valintoja.

Tutkimuksessa kiinnitettiin huomiota esimerkiksi varusmiesten ruokailutottumuksiin. Ojajärven mukaan ruokailu jakautuu armeijassa kahteen osaa: pikaisen tankkaukseen toiminnan aikana sekä iltavapailla tapahtuvaan herkutteluun. Jos nuori ei itse pidä terveellisiä ruokailutottumuksia tärkeinä, hän mukautuu armeijan ruokailutapoihin.

Myönteisenä seikkana tutkija huomasi sen, että yksin pärjäämisen myytti on murtumassa. Varusmiehet keskustelevat yhä avoimemmin vaikeista asioista.

Ojajärvi tutki varusmiesten terveystajua suorittamalla alokaskauden heidän kanssaan. Väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopistossa perjantaina.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (48)

Ihme tutkimuksia. Se on laki kun velvoittaa tupakanpolttajat suljettavaksi sellaiseen "omaan tilaan". Suurin osa kasarmirakennusta on tupakoimattomien käytössä ja tupakkaa polttavat ovat siellä pienessä kopissa. Toki sinne voi tupakoimatonkin tulla ottamaan omaa aikaa ja tilaa. Se pitää päättää armeijassakin, että ruokatunti 11.00-12.00. Ruoka pitää tarjota pöydän ääressä, lautaselta, vaikka metsässä. mitenkähän se salaatti pärjää pakkasessa. Olen aina luullut, että tällaiset akateemiset tutkimukset ovat vähintäänkin viisaita, mutta eivät näköjään ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan varmasti syödään terveellistä ruokaa! Se on nähty. Jos joku tupakoi, niin se on hänen asiansa, kunhan ei tupakoi sisätiloissa. Voi helv.... näitä tutkimuksia, taatusti oli Puskan ja Thl:n tilaama. Aina vain kieltoja ja kielteisyyttä, jopa armeijasta. Kuka näistä edes hyötyy?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hevon... Sodankylässä sai kyllä terveellista ruokaa ja riittävästi. Se on jokaisen oma asia vetääkö munkkia ja karkkia iltavapailla. Raaka fakta on kuitenkin että palveluksessa tarvitaan energiaa ja esimerkiksi suklaapatukka jne on hyvä tiukan paikan lisä tai moraalinkohottaja.

Mitä tupakointiin tulee niin eikös se ole vieläkin jokaisen oma valinta, tupakointi ei ainakaan paranna suoritustasi armeijassa ja on pois muusta ajankäytöstäsi. Ei tupakointiin ole varattu omaa aikaa erikseen vaan jokainen varusmies voi sitä siihen käyttää jos on mahdollisuus.

Nuo "imago" hommat on taas ihan puhdasta mututuntumaa koska se imago ja fiilis vaihtelee ihan täysin taistelijakohtaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän kukaan enää uskalla pitää minkäänlaista kuria missään,ei päiväkodissa,ei koulussa,ei armeijassa jne...
Siitähän saa pian syytteen niskaansa jos vaatii jotain kuria ja terveitä elämäntapoja.
Tämä lössykkä sukupolvi joidenka vanhemmat on passanneet lapsosensa kuin paskan tikunnokkaan, ei niille mitään kuiria saa toimittaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun poikani oli armeijassa, metsäretkille annettiin kaikille mm. nakkipaketti reppuun. Niitä nakeltiin kuin luita koirille. Tämä kuvastaa ruokakulttuurin puutetta ja tietämättömyyttä. Muuten piilosimputuskin sallitaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja oikeassa sodassa näille varmaan katetaan buffet keskelle tannerta. Toivottavasti poikasi ei saanut kovin pahoja traumoja
eikä isäkään.... Kannattaa hommata sellaisetpaperit ettei tarvitse mennä armeijaan nakkeja syömään,kamalaa...!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko armeijastamme tullut jo pizza- ja hampurilaisarmeija? Jos näin on, niin ei tarvitse ihmetellä, että miksi maamme miehistä suuri osa rappeutuu rapakuntoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No johan on taas tutkimusrahat menny hukkaan. Eiköhän ne ruokailutottumukset tule kotoa. Ei intti ole sitä varten että opetetaan syömään, siellä opetetaan maanpuolustusta ja tehdään pojista miehiä, tai ainaki viiskytvuotta sitte. Kaikenlaisilla tutkimuksilla sitä ammattipätevyyden näköjään saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se vaan kummalista että kansa EI muista mitä sielä taistelukenttällä tapahtuu,
tämä maa vetäisee jo viimeisiä ku kukkamekko päällä muka maata puolustetaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä näitä tämäntasoisia väitöstutkimuksia oikein tulee? Muodollisesti kyllä riittäviä, mutta sisällöt mitä sattuu.
Varsinkin alemmista sosiaaliluokasta tulevat saavat intissä uutta terveystietoa. Ruoka on monipuolista ja oikein ajoitettua. Liikunta kohottaa monen kuntoa. Jos tehtäisiin oikea tutkimus vertailuryhmänä sivarit, armeija osoittautuisi todelliseksi terveysparantolaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei toud. ole mikään "terveysparantola", varsinainen vitsiniekka taidat olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kantahenkilökunta pitää saada savuttomaksi, mällittömäksi, normaalipainoiseksi ja viinattomaksi, sekä mielellään myös kiroilemattomaksi. - Kyllä varuskuntamiehuuden merkiksi mitättömimmillekin käskijöille riittää jo huutaminen ja korostettu R-äänne kaikessa puheessa sekä huutamisessa. - Vaikka normaali keskustelu luo luonnollisestikin vahvemman auktoriteettiaseman varusmiesikäisten ympäristössä. - Johtamisen on tapahduttava kaikissa asioissa edestä, ei taustalta. Siitä se terveyden edistäminen intissäkin alkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sotahommissa kun hermopaineet ovat suuret, saivat sotilaat lisää voimaa taisteluihin tupakan rauhoittavasta vaikutuksesta. Ruoka kuin ruoka oli tervetullut, jos sitä sai joinakin päivinä, eivät ehtineet sodassa paljon syömään ennenkuin oli välillä taukoa sodasta. Armeijassa luulis olevan ruokaa, tarvinneeko olla niin kamalan monipuolista ja polttaa kuka polttaa, ihmiselle pitää antaa vapaus eikä kahlita kaikenlaisilla kielloilla. Onko pakko syödä kaikkia jos ei halua, se ei pitäis kuulua kellekään, liikaa terveyspoliisit ottavat kantaa, koska ns terveellisten elämäntapojen noudattajatkin näyttävät sairastavan ihan samalla tavalla. Aina pitää ihmistä jollakin saada alemmas kuin itse on, olkaa eläkää ja antakaa muidenkin elää, jokaisen elämä on oma. Tullien tuonteihin kannattais puuttua paremmin, koska sieltä tulee sitä kaikkein vaarallisinta ainetta jolla on tosiaan tuhoisat vaikutukset nuorisoon, huumeet, siinä on urakkaa tarpeeksi että ne saadaan pois tästä maasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laihduin armeijassa normaalipainoiseksi, säännöllisten ruokailuiden ja liikunnan avulla. Lopetin myös tupakoinnin liian vähäisten tupakkataukojen takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kas, vain, ettei Anni tutkinut miten 'epäterveellistä' on se, että kun sota syttyy, niin sotilas voi kuolla aivan yllättäen, olipa sitten tupakoitsija tai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on jo alkanut kuolla vanhuuteen sukupolvi, joka syntyi 2. maailmansodan jälkeen (tai oli liian nuori sen todella kokeakseen). Sen jälkeen olemme nähneet ainoastaan Afganistanin sodan, mutta sen kokeneiden suomalaisten joukko on todella rajallinen. Eli toisin sanoen suomalainen sotilas tai asevelvollinen on ollut jo pitkään paljon suuremmassa vaarassa kuolla tupakointiin ja elintasosairauksiin kuin vihollisen hyökkäyksen seurauksena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä on jo aikaa parikymmentä vuotta, mutta aloin tupakoimaan armeijassa koska sillä sai nakkisuojan. Eli yksikertaisesti nakki aina tupakoijille, niin loppuu se tupakointi. Toisekseen, tupakointiriippuvuudessa on suuri osa sitä että saa olla rauhassa, tai sitten porukassa, ilman mitään tarkoitusta tai tavoitetta, ja hengittää. Yksinkertaisesti hengittää, se rauhoittaa ja rentouttaa. Kumpa tupakoijat (ja muutkin) osaisivat ottaa hengitysmeditaation osaksi arkeaan. Mutta ei taida mennä läpi näin yksinkertainen ja helppo konsti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Armeija on miesten koulu. Antaa miesten olla miehiä ja tehdä omia päätöksiä. Jos tupakkakoppi on ainoa vapauden valtakunta, niin pitääkö sekin ottaa pois vai lisätä rinnalle tupakoimaton vapauden valtakunta?

Olemme menossa kohti ahdistavaa kontrolliyhteiskuntaa, vaikka lopullinen totuus on se, ettei koko elämää voi tehdä täysin turvalliseksi ja ikuisesti kestäväksi kenellekään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (48)

Uutisvirta

15:40
Poliisin lupapalvelut suljettuna perjantaina, myös löytötavaratoimistolla poikkeuksellisia kiinnioloja
15:22
Puolankalaiselta pihalta anastettiin Majava, Buster ja Yamaha
15:00
Karhujen riemulla ei ole rajaa, kun ne pääsevät telmimään heinäpaalien kanssa – katso video Kuusamon Suurpetokeskuksesta
14:35
Mitä tapahtuu seuraavaksi brexit-rintamalla? Näin asiat voivat edetä
13:04
Kanadassa alkamassa juuri jännittävä äänestyspäivä: Justin Trudeau joutuu tiukoille parlamenttivaaleissa
13:00
Olli Rehn kirjoitti eurokriisin opetuksia viisi kesälomaansa Puulaveden rannalla: " Eurosta on tehtävä iskunkestävä ennen seuraavaa taantumaa"
13:00
Ouluun rakennettiin suurten kaupunkien pienimmät yksiöt – Oulu teki poikkeuksen myös uusien asuntojen asukkaiden ikärakenteessa
248
Raksilan markettien tilalle rakennetaan asuintaloja – uusi kauppakeskus nousee pysäköintialueen paikalle
65
Eteläiset maakunnat himoitsevat Itä- ja Pohjois-Suomen EU-rahoja – Onko se moraalisestikaan kestävää, kysyy veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen
55
Oulussa on suurista kaupungeista maan alhaisin HPV-rokotekattavuus – myös alueen ympäristökuntien tilanne on huono
36
Stora Enso suunnittelee organisaatiomuutoksia Oulun tehtaan muuntamisen yhteydessä – Oulusta vähenee asiakaspalvelutehtäviä "merkittävällä tavalla"
33
Avohakkuukielto on liian ehdoton, väittää Metsäteollisuus – kansalaisaloite menossa eduskuntaan tiistaina
30
"Tämä ei ole vihreä aalto, vaan tsunami" – Vihreät nousi vaalivoittajaksi Sveitsissä
29
Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus myönsi yritystukia 2,7 miljoonaan euron edestä – katso jutusta tukea saaneet yritykset

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ei varoituksia.

Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

107 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rikkaan ajatuksia

Ole ja elä vaan. Ei tarvitse hävetä. Jos et pääse häpeästä eroon, niin ota ammattiauttaja apuun. Syyy on jossakin lapuu... Lue lisää...
Elä vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.10.

Fingerpori

21.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image