Kotimaa

Vainottu toimittaja vaatii MV:n tekijöiltä yli 100 000 euron va­hin­gon­kor­vauk­sia — Syyttäjä: Toiminta tuhosi uhrin elämän

MV on kutsunut kannattajiaan mielenosoitukseen ja kehottanut häiritsemään jutusta raportoivia toimittajia oikeuskäsittelyn aikana. KUVA: Jussi Leinonen
Kotimaa 12.6.2018 5:00 | Päivitetty 12.6.2018 9:25
Rebekka Härkönen

Syyttäjä pitää Ylen toimittaja Jessikka Aroon vuosien ajan kohdistunutta järjestelmällistä vääristelyä ja mustamaalaamista ainutlaatuisena Suomen oikeushistoriassa.

Nettisivusto MV:tä vastaan keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa alkava oikeudenkäynti linjaa ensimmäistä kertaa valeuutissivustojen toimintaa Suomessa. Tuomioistuimen ratkaisulta odotetaan ennakkopäätöksen tuntua.

– Kyseessä on erittäin kiinnostava juttu ja äärimmäisen tärkeä koko suomalaiselle yhteiskunnalle, arvioi rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta Lännen Medialle.

– Tuomio tulee linjaamaan, miten valeuutistoiminta ja sananvapaus suhteutuvat muihin oikeuksiin yhteiskunnassa.

Poliisihallitus ei kommentoi keskeneräisiä juttuja, mutta seuraa mielenkiinnolla MV-oikeudenkäyntiä. Poliisihallitus näkee tärkeänä, että Suomessa saadaan oikeuskäytäntöä sananvapauden rajoista.

– Oikeudenkäynti linjaa myös sitä, onko suomalaisessa yhteiskunnassa riittävät sanktiomenetelmät puuttua vihapuhetoimintaan, toteaa poliisiylitarkastaja Mikko Eränen.

Keskiviikkona alkava oikeuskäsittely on ensimmäinen osa MV-sivustoon liittyvässä rikosvyyhdissä. Mukaan on poimittu vain yhteiskunnalliselta merkitykseltään tärkeimmät jutut.

– MV:n yleinen toiminta, miten se on hankkinut juttunsa sekä rahoitustaan ja se, mitä kaikkea Suomessa saa sananvapauden nimissä tehdä, syyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen tiivistää.

Kesäkuun lopulle kestävän oikeuskäsittelyn merkittävin asianomistaja on Ylen toimittaja Jessikka Aro. Lännen Media julkaisee poikkeuksellisesti uhrin nimen, koska tapaus on saanut laajaa julkisuutta ja myös teot ovat tapahtuneet pitkälti julkisuudessa.

Syyttäjä luonnehtii tapausta ainutlaatuiseksi Suomen oikeushistoriassa.

– Kyse on vuosia kestäneestä rankasta ja järjestelmällisestä toiminnasta, jolla on tuhottu käytännössä ihmisen elämä, Hämäläinen toteaa.

– Juttuvyyhdin seuraamukset tekijöille tulevat määräytymään pitkälti sen perusteella, miten oikeus arvottaa nimenomaan Aroon kohdistuneen toiminnan.

Aron asianajajana jutussa toimiva Martina Kronström kertoo Lännen Medialle, että vahingonkorvausvaatimukset jutussa kohoavat reilusti yli 100 000 euroon.

– Taloudellista vahinkoa, kärsimystä ja henkilövahinko, Kronström avaa yksityiskohdiltaan salassa pidettäväksi määrätyn vaatimuksen sisältöä.

Jutun toinen suuri asianomistaja on Sanoma Media Finland Oy, jonka omistamia lehtijuttuja MV-sivusto on julkaissut luvatta vähintään kymmenittäin. Sanoma ei kommentoi korvausvaatimustaan, mutta varastetun materiaalin laajuuden perusteella myös se lienee mittava.

Syyttäjä vaatii MV:n perustaja Ilja Janitskinille rangaistusta yli kahdestakymmenestä rikoksesta. Lisäksi syytteessä ovat Venäjä-yhteyksistään tunnettu dosentti Johan Bäckman ja kaksi muuta sivuston toimintaan osallistunutta yksityishenkilöä.

MV-oikeudenkäyntien toinen näytös on vuorossa myöhemmin. Syyttäjän mukaan laajuus siinä tulee olemaan miltei yhtä mittava kuin ensimmäisessä.

– Asianomistajia on enemmän ja painopiste on yksityishenkilöihin kohdistuvissa kunnianloukkauksissa, Hämäläinen sanoo.

Juttua muokattu 9.25: Asianajaja Kronströmin etunimi on Martina.

Tuomio linjaa valeuutisointia

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa keskiviikkona 13. kesäkuuta MV-sivustoa koskeva oikeudenkäynti.

Juttu on ensimmäinen valeuutissivustojen toimintaa linjaava oikeudenkäynti Suomessa.

Syyttäjä vaatii MV:n perustajalle Ilja Janitskinille rangaistusta yli kahdestakymmenestä rikoksesta.

Syytteessä ovat myös Venäjä-yhteyksistä tunnettu dosentti Johan Bäckman ja kaksi vähemmän tunnettua yksityishenkilöä.

Suurin osa törkeimmistä rikoksista on kohdistunut Ylen toimittaja Jessikka Aroon.

Aro vaatii muun muassa vuosia kestäneestä vainosta ja törkeistä kunnianloukkauksista yhteensä yli 100 000 euron vahingonkorvauksia.

Toinen juttuvyyhdin pääomistaja on Sanoma Media Finland Oy, jonka omistamia lehtijuttuja MV on julkaissut luvatta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (64)

Tarkoittaako tämä sitä, että Sanoma media on myös valeuutisia julkaiseva taho jos heidän uutisiaan on varastettu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä tarkalleen mistä ja kenestä kyse mutta naurattaa koko touhu että joku toimittaja jaksaa itkeä. Kyllä esim kärkkäisen vaino ja monet muut asiat uutisoinnit on ollut jotain niin kuvottavaa lukea kuin myös sen toimittajan puolustelu kaikissa medioissa joka julkaisi puolustusvoimien materiaalia. sananvapautta silloin kun se just mulle sattuu sopii. haistakaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Väitän että tätä ns. Vastamediaa ei edes olisi jos Sanoma, Alma ja kumppanit osaisivat tehdä objektiivista journalismia. Mutta kun kaikki on tuota monikulttuuritasaarvopunaviher -höttöä, niin tarvitseeko ihmetellä miksi noita ämveelehtiä tulee?
Objektiivinen media on vastuussa kaikille, nykyinen vallassa oleva vain kannattajilleen. Oksettavaa kaksinaamaisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miä pelleilyä nämä 100 000 ovat?
Vaatimusten on oltava vähintään 1 000 000 korvaamaan edes taloudellisesti uhrin tuhottu (ammatti-) elämä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on vielä onneksi lehdistön sananvapaus, jota äärioikeisto vihaa.
Vihapuheet on karsittava pois virallisen tiedon välityksen voimin, missä vapaat uutiset ja lehdistö on tärkeässä roolissa.
Toivottavasti ääri oikeisto puolueet, eivät saa liikaa valtaa, jossa YLE ajetaan alas ja maksulliset mainos mediat saa vallan.
Nykyinen Sininen viestintäministeri on ollut YLE:n kimpussa ja mm. urheilulähetykset loppuu ja ajankohtaisuhjelmat vaarassa, jossa kansa saa puolueetonta ja oikeudenmukaista tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on asian ydin, onko suomalaisessa yhteiskunnassa riittävät sanktiomenetelmät puuttua vihapuhetoimintaan.
Jessikka Aroon vuosien ajan kohdistunutta järjestelmällistä vääristelyä ja mustamaalaamista pidetään ainutlaatuisena Suomen oikeushistoriassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki Jessika aroa koskevat uutiset on totta, tämä selviää oikeuspöytäkirjoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhteiskunnan varoilla ylläpidetyn oikeuslaitoksen kallista aikaa hukataan pyytämällä julkisen loanheittokilpailun arvostelutuomariksi. Itseään toimittajaksi tituleeraava neiti Aro voisi pohtia hiljaisuudessa, miten julkisuuden henkilöt muutenkin mustamaalataan suomalaisessa mediassa, puhumattakaan siitä, miten sanansäilää heilutellaan takaisinkinpäin.

Sananvapautta käytetään muutenkin härskisti poliittisesti värittyneisiin kampanjoihin. Vahvana esimerkkinä HS:n vihakampanja tunnettua suomalaista liikeyritystä, J.Kärkkäinen Oy:tä vastaan.

Jos on valmis heittämään lokaa, on oltava myös valmis ottamaan takaisin päällensä. Ei tässä tapauksessa oikeuslaitosta tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä keskiaikaa me oikein elämme? Ilja on teljetty linnaan määrittelemättömäksi ajaksi ja hänen näkemyksiään asiasta ei kysytä, eikä kerrota missään. Puhutaan vain MV lehdestä ja panetellaan. Varmaan tuomiokin on jo ennalta päätetty? Erittäin outoa toimintaa lehdistöltä ja kailta muiltakin osapuolilta. Nimittän lopulta tässä on kysymys vain ja ainoastaan sananvapaudesta, ei mistään murhista. Outoa, todella outoa on meno nyky Suomessa???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän hän odotellut oikeudenkäyntiä tutkintovankeudessa, koska epäilyt oikeudenkäynnin välttelystä ja maasta poistumisesta oli aika vahvat. Ilman aiempaa maastapoistumista ei varmaankaan olisi kiinniotettuna. Vai oliko Andorrassa turistimatkalla ? Ja hän pääsee kertomaan näkemyksensä itse oikeudenkäynnissä kuten käytäntö on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

korkea aika lyödä maanpetturi Bäckman polvilleen. Tuollainen 300000 euroa olisi sopiva aloituskorvaus. muihin rikoksiin palataan myöhemmin,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten joku MV:n kaltainen marginaalijulkaisu on kyennyt tämän julkisuuden valokeilassa paistatellun ja eräissä piireissä kovin suuresti arvostetetun toimittajan elämän tuhoamaan? Eppäillä tuota soppii!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aro loi käsitteen ”Putinin trolli”, jolla on vaiennettu moni vähänkään valtavirrasta poikkeava ääni, esimerkiksi tutkijoita - vaikka heillä ei mitään venäjäsympatioita olisi. Aro myös kaivoi esille vastustajiensa vanhoja oikeusjuttuja ja julkaisi niitä. Voidaanko elämän tuhoutumiseksi sanoa sitä, että Aro sai tapauksen vuoksi ylioppilaspohjalta Koneen säätiön post doc- tason stipendin ja kutsuttiin mm Natoon ja eduskuntaan ”asiantuntijaksi”. Aro myös keräsi luvatta lahjoituksia sapattivuotta ja julkaisematonta kirjaansa varten.

Janitskinista en perusta pätkääkään, mutta Aro näkee malkoja vain muiden silmissä. Toivottavasti oikeus tekee lopun pelleilystä, eikä osallistu siihen itse, kuten syyttäjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tietenkään, ei Iljan tuomiota ainakaan, ja hänellä on vankeustuomio myös pahoinpitelystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on sekaisin, kun käydään rukoilemassa Trampin kanssa.
Lehdistö ja rehelliset ammattitaitoisesti töitään tekevät toimittajat ovat joutuneet kiusaamisen kohteeksi toisin ajattelevien itsekkäiden toimesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (64)

Uutisvirta

18:25
Seutukaupungit iloitsevat, maakuntien keskuskaupungeissa ehdotus siirtää rahanjaon painopistettä huolestuttaa – Oulu toivoo aluekehitysrahojen säilyvän nykyisellä tasolla
18:00
Kannuksen karhuhyökkäys on tyyppiesimerkki, mutta tapaukset ylipäätään ovat harvinaisia – "Saat helpommin lottovoiton kuin karhun kimppuusi"
17:49
Elinkautisen tiukentaminen edelleen oikeusministeriössä mietittävänä – selvitystehtävä laajeni kesällä hallitusohjelman kirjauksen myötä
17:00
"Kusi ja potki, mutta opetti paljon" – Lapin ensimmäisissä lämminverisissä riitti luonnevikaisia ja loppuunajettuja, mutta niistä alkoi ravien uusi aika Tilaajille
16:41
Kommentti: Vasta Macronin tviitti räjäytti pankin Amazon-kannanotoissa – näin ei olisi pitänyt olla, sillä helvetintuli on raivonnut viikkotolkulla
16:06
Heijastuvatko Brasilian sademetsien maastopalot ja mahdollinen kauppasopimuksen hyllytys suomalaisen kahvikupilliseen? – Näin vastaa Paulig
15:56
Sotkamossa on liikkeellä haavoittunut karhu – "Väistää ihmistä, jos sitä ei uhata"
114
Muovin kierrättäminen on monelle epäselvää – tarkista ainakin pakkausmerkintä ja kokeile rypistystestiä
99
Kaupungin päättäjillä edessä isojen päätösten syksy – kovaa tasapainoilua liiallisen velkaantumisen ja välttämättömien investointien välillä
59
Kahden naisen epäillään varastaneen pankkikortteja palvelutalon asukkailta Oulussa – varkaat saivat saaliikseen useita tuhansia euroja
54
IS: Jyrki Katainen nousemassa Sitran johtoon
45
Onko kuusivuotias liian vanha aloittamaan uuden harrastuksen? Lukijalta
42
Iin IlmastoAreenalle tultiin pohtimaan kestäviä ilmastoratkaisuja sadesäästä huolimatta – "Paljon on muuttunut meidän aikanamme, ilmaston tilanne huonoon suuntaan, mutta ihmisten käytös parempaan"
38
Latitude 66 -kaivosyhtiö aikoo etsiä teknologiamineraaleja Lapista – yli 2000 neliökilometrin alue levittäytyy Rovaniemelle, Tervolaan, Ranualle ja Kemijärvelle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Työvoimapula on vaivannut Suomessa jo vuosikymmeniä! Ei tuo mitään uutta ole! Lue lisää...
Työvoimapula jyllää!

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image