Kotimaa

Vainajien säi­ly­tys­ti­lois­ta pula Oulussa, kuolemien määrä lisääntyy

Intiön kappeli peruskorjataan lähivuosina. Siinä yhteydessä myös vainajien säilytystilojen lisääminen nousee esille. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 13.3.2018 8:10
Markku Rättilä

Intiön kappelin vainajien säilytystila on jotakuinkin jatkuvasti täynnä. Vainajia riittää säilytystiloissa usein myös katafalkkeihin (koroke, jonka päällä ruumisarkku siirretään siunauskappeliin tai kirkkoon). Esimerkiksi maanantaina tilanne oli Intiössä akuutti.

Kuolemien määrä lisääntyy kaupungin kasvun ja suurten ikäluokkien vanhenemisen myötä.

Oulun seurakuntayhtymän hautaustoimen johtaja Tuomo Vuontisjärvi perää toimia tilanteen parantamiseksi. Hän näkee ongelman koko kaupungin asiana

Vielä ongelmatilanteista on selvitty kuljettamalla vainaja kylmätiloihin muun muassa Haukiputaalle. Jatkossa voi tulla vastaan tilanne, etteivät asianmukaiset säilytystilat riitä.

Sairaalat toivovat, että vainajat siirrettäisiin mahdollisimman nopeasti seurakunnan tiloihin, sillä niidenkin kapasiteetti on koetuksella.

Paineita säilytystiloja kohtaan tuo myös se, että Oulussa tuhkataan muun Pohjois-Suomen vainajat.

Tuhkausten määrä on kasvanut viime vuosina selvästi.

Säilytysaika noin parikymmentä päivää

Vainajia säilytetään kuoleman ja siunauksen välillä keskimäärin parikymmentä päivää. Tuhkattavien osalta aika on sitäkin pidempi.

Intiön kappeli peruskorjataan lähivuosina. Siinä yhteydessä myös vainajien säilytystilojen lisäämistarve nousee esille.

Tuomo Vuontisjärvi toivoo, että koko vainajien huoltoketju käydään yhteistyössä seurakunnan, kaupungin ja hautaustoimistojen kanssa läpi, jotta ongelmaan löydetään optimaalinen ratkaisu.

Lue lisää 13.03.2018 Kalevasta.

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Joo hautausmaat vois ottaa soteen ja sais valta haluaako yksityiseen vai julkiseen vai kirkon hautaan valinnan vapau

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö ruumista voisi tuhkata jo Oysissa, siellä kun tietääkseni on jo polttomahdollisuus? Kanta.fi-palveluun vain hoitotahtoon tieto siitä, niin voisi tuhkata hyvinkin pian ja omaiset tai seurakunta voisi hakea uurnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan heti osaa ajatella, mitä muuttoliike kasvukeskukseen tuo tullessaan - ruuhkat ruumishuoneelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäin miettimään otsikkoa: kuolemien määrä lisääntyy. Eikö se kuitenkin ole edelleen niin että on yksi kuolema jokaiselle elämälle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tarvi enää kuolemani jälkeen roppiani, joten minut voisi polttaa kemiran tai toppilan polttolaitoksella. On meinaan sen verran massaa kasautunu vyötärölle, että sais porukka käytettyä viimeisetki kilojoulet kaukolämpöverkkoon ja katujen sulanapitoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järkevä mielipide. Nuo tuhkauksesta syntyvät "kilojoulet" ohjataan kyllä Euroopassa paikoin lämmittämään rakennuksia. Johtuen kirkon monopoliasemasta ja väärästä hurskastelusta meillä ei ole tähän menty.
Krematorio- sekä vainajiensäilytysalalle kaivataan ehdottomasti kilpailua, nyt julkiset toimijat saavat vapaasti määrätä esim. vainajien säilytyksen hinnan. Kylmäkaapin vuokra/yö taitaa olla suurempi kuin hotellihuoneella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohan tuossa nyt tillaa hyrymykket ja rakentaa toinen rivi, kirkolla kyllä riittää rahat tuommoseen rakentamisseen ja samalla saahaan monta "aktiivimallia" siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä luterilaiset voisivat ottaa oppia muslimeista, jotka pitää haudata 24 tunnin sisällä kuolemasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla vähän enemmän.

Suuret ikäluokat ovat jo oikeasti poistuneet siksi paljon, että suurin ikäluokka tämän hetken suomalaisia onkin seiskytluvulla syntyneitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tuhkaus, kuolintodistukset tai hautaus on pullonkauloja niin niihin lisää resursseja ja joustoa. Poistakaa ongelma älkääkä säilökö sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hautaustoimen pitäisi olla kunnallinen palvelu. Nyt on tilanne se, että uskonnottomat ja eriuskoiset joutuvat tekemisiin evankelisluterilaisen kirkon kanssa vastoin tahtoaan ja kaiken huippu on se, että vaikka yhteiskunta maksaa kirkolle hautausmaiden ylläpidosta, useissa seurakunnissa hautausmaiden rakennuksia ei käyttää uskonnottomiin muistotilaisuuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Useissa maissa hautaustoimea ei ole annettu kirkkokunnalle kuten suomessa. Suomessa valtio suosii yhtä kirkkokuntaa uskomattoman paljon. Hautaustoimi on ev.lut. kirkolle tärkeä, koska tapaluterilaiset pysyvät kirkon helmoissa näiden riittien takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verovaroistahan sitä kirkkoa jo nyt hyvitetään, ei kirkko tässä mikään hyväntekijä ole vaan enemmän ottavat kuin todelliset kulut ovat. Turha välikäsi siis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äitini kuoli OYS:ssä. Kuolemasta tuhkaukseen meni 3 viikkoa. Sillä aikaa äitini ruumista säilytettiin OYS:ssä. Tuhkauspäivänä äiti laitettiin arkkuun ja vietiin Intiöön tuhkattavaksi, sen jälkeen uurna laskettiin hautaan. Onneksi ruumista ei tässä välissä tarvinnut siirrellä mihinkään. Toivottavasti tilaongelma ratkeaa ja tuhkauskapasiteettia lisätään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyään hautajaiset pidetään hyvin usein tosi pitkän ajan päästä siitä, kun ihminen on kuollut. Jos hautajaiset pidettäisiin aikaisemmin, niin ei olisi niin paljon tarvetta vainajien säilyttämiselle kylmässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monet hautajaiset pidettäisiin aikaisemmin jos kuolintodistukset saataisiin ajoissa..mikä niissä kestää???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iso ongelma Oulussa on se, että omaiset haluavat hautajaiset usein lauantaille, eikä tietenkään kaikkia mahdu siunaamaan lauantaisin. Pitäisi ryhtyä enemmän pitämään hautajaisia myös viikolla. Ongelma on myös siinä, että kaupunki on kasvanut ja siten vainajien määrät on lisääntynyt, mutta vainajien säilytystiloja ei ole lisätty sitten vuoden 2010 vaan vähennetty. Seurakunta tai kaupunki ei ole lisännyt tilojaan tuon jälkeen lainkaan. Seurakunnat eivät ehdi siunamaan, hautaamaan ja tuhkaamaan vainajia siinä tahdissa mitä niitä tulee.
Kaupunki on vähentänyt tiloja Uuden Oulun aikana. Ainoa missä tilaa on tullut lisää on OYS, mutta sielläkin ne käy ahtaaksi kokoajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitääkö kaikille vainajille tehdä kuolinsyytutkimus?Se ainakin hidastaa toimintaa,olis järkevää haudata joka päivä,kauhea ryysis viikonloppuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image