Kotimaa

Vain Katainen kannatti Nato-jäsenyyttä

Kotimaa 24.4.2014 20:50 | Päivitetty 24.4.2014 22:38
STT,

Suomalaiset puoluejohtajat eivät pelkää Venäjää. Ylen ruotsinkielisen Fem-kanavan EU-vaalitenttiin osallistuneet seitsemän eduskuntapuolueen puheenjohtajat olivat asiasta yhtä mieltä.

Nato-jäsenyyden puolesta nosti vihreän lapun vain kokoomuksen Jyrki Katainen. Hänkään ei osannut sanoa, milloin jäsenyyttä pitäisi hakea.

- Jos Suomi olisi Naton jäsen, emme olisi Venäjää tai mitään muutakaan vastaan, Katainen sanoi.

RKP:n Carl Haglund kyseli, onko Suomella varaa ylläpitää itsenäistä ja uskottavaa puolustusta, vaikka puolueensa linjan mukaisesti ei kannattanutkaan Nato-jäsenyyden hakemista.

Keskustan Juha Sipilä huomautti, että Nato-jäsenyydestä ei päätetä EU:ssa. Nato-jäsenyysoption hän halusi säilyttää.

Vihreiden Ville Niinistön mielestä Ukrainan kriisissä kyse on vain taloudesta, eikä kriisiä voi ratkaista esimerkiksi Naton avulla.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini arvioi, että Ukrainan kriisi on osa Venäjän laajempaa pyrkimystä palata suurvallaksi.

Vaalitentistä puuttui aamulla sairastunut SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Kataisen mielistely EU:n suuntaan jatkuu omanedun tavoittelun mytä vähät välittämättä kansan hyvinvoinnista niin sisä- ulko- kuin turvallisuuspolitiikan tasolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kataisen kommentissa paistaa läpi mahdollinen virka Nato-johdossa. Euroopan Unioniinkin liityttiin vain siksi, että nämä tyhjäntoimittaja poliitikot saisivat rahakkaan viran. Kotimaassahan palkkiovirkoihin suhtaudutaan jo vähän nihkeästi. Siksi on parempi luikkia muihin maihin pakosalle, että naama unohtuisi. Joskus kun kuulisi, että mitä asioita siellä EU:ssa oikein ajetaan ja kuinka aktiivisia meidän meppimme ovat, niin asioihin saisi jotain mihin tarttua. Mutta luulen,että EU:ssa ja Natossa meitä tarvitaan vain rahalahjoitus ominaisuudessa. Vain suomalainen poliitikko on niin tyhmä, että ostaa rahalla arvostusta muilta mailta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä Katainen voisi muuttaa muutamaksi vuodeksi johonkin Nato-maahan ja kertoa sitten oliko elämä siellä niin perinpohjin makeampaa kuin täällä. Parhaassa tapauksessa jäsenyys ei muuta mitään muuta kuin puolustusmenoja eli on siis täysin turha. Huonossa tapauksessa tänne tulee lisäksi kansainvälistä porukkaa harjoittelemaan eli sotkimaan, ärsyttää itänaapuria turhaan ja leimaa tämän maan lopullisesti länsimaiseksi sotahulluksi. Haglund voinee esittää omat laskelmansa siitä, miten Nato-jäsenyys tulee halvemmaksi kuin nykyinen malli, toistaiseksihan kukaan ei tällaista ole perustellut mitenkään konkreettisesti. Ei se Natokaan taida ihan ilmaiseksi toimia ja jos aletaan jauhamaan tätä "maksa enemmän, saat enemmän" kukkua, niin voisihan sitä budjettia sitten kasvattaa nykymallissakin. Suomen puolustuskyky ei ole se keskeinen asia Nato-jäsenyydessä vaan taitaa olla se mitättömin. Taustalla on ihan muut arvot ja sopimukset. Rauhanturvaamista voi harrastaa ilmankin ja jos ei kerran veli Venäjää pelätä, niin eihän tälle touhulle jää mitään julkaisukelpoisia järkisyitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kataisen NATO-kannatus on samaa jatkumoa hänen Eurooppa-myönteiselle linjalleen, jota hän on harjoittanut koko puoluejohtaja-aikansa, ja ainoana taka-ajatuksena hyvien suhteiden ylläpitäminen EU:n isokenkäisiin. Näin sitä omaa uraa luodaan ja kehitellään kansakunnan hyvinvoinnin ja turvallisuuden kustannuksella. Mutta kun mikään muu ei ole pyhää kuin oma etu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olisimme aikanaan liitytty, ei meillä olisi mitään ongelmaa. Nyt saadaan jänskätä, mitä Putin aikoo meidän kanssamme. Putinin seuraaja joskus on ihan yhtä arvaamaton. Väärällä tiedonvälityksellä on Venäjän kansa saatu uskomaan, että venäläisiä sorretaan naapurimaissa. Kohta kansa alkaa vaatimaan tekoja. Tämä kaikki yksipuolisen tiedonvälityksen ansiosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos puoluejohtajat eivät pelkää Venäjää, miksi he kyyristelevät Kremlin komentojen edessä ja Putinin kenraalien käskystä hokevat, että Suomi ei tarvitse Nato-jäsenyyttä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulisi Kataisenkin EU:n virkoihin pyrkivänä osaavan ajatella asioita avarasti, mutta kun ei. Tietysti Suomen liittoutumattomuus on Suomen kaikinpuolinen etu, mutta myös ystävänpalvelus Venäjälle sekä omalta osaltamme rauhan tae Pohjolaan ja koko maailmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain saksa auttoi suomea sodassa.nykyään euroopalla ei ole poveria.vain usalla / natolla.ruotsilla muutama sotilas kiisin hallintaan.yhteiseksi hyväksi natoon vaan jos päästään.tavaraa kuitenkin mahd.saadaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja onkos poimittu historiankirjoista rusinat? Ei kannattaisi tuollla tietotasolla yrittää päteä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Historia on osoittanut, että Venäjän ystävyys ei hyvin pääty. Venäjä polkee jälleen sellaisessa taloudellisessa ja poliittisessa suossa, että siitä pääsee irti vain ystäviä kurittamalla. Ukraina on jo käsittelyssä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa se taloudellinen suo olla jossain ihan mualla kuin Venäjällä tällä hetkellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidentti ja rauhannobelisti Martti AHTISAARI suosittelee Suomelle Natoa ja yleistä asevelvollisuuden säilyttämistä.

Häntä on syytä kuunnella,
kokemus venäjän johtajista,
rauhanteoista puhuu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ja Ruotsi Natoon, jotta Venäjä rauhoittuu ja lopettaa lapsellisen uhoilun. Viro on hyötynyt Nato-jäsenyydestä. Ei ole Venäjä enää uhitellut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä ei ole uhoilija ainakaan mitä Ukrainan kriisiin tulee. Länsihän se järjesti Kiovan laittoman kapinan tai ainakin kannatti sitä, minkä seurauksena Ukrainassa on nyt tämä kyseenalainen johto. Venäjä näyttää myös olevan ainoa Geneven sopimuksen allekirjoittajista, joka haluaa, että sopimus pannaan voimaan sen kaikilta osin ja sopimuksessa sovitulla tavalla. Tämän vaatiminen ei liene uhoamista.

Viron kanssa Venäjällä taisi olla erilainen näkemys heidän välisestään rajasta. Tietääkseni asia on sovittu ajat sitten. Venäjä on normaali valtio, jonka kanssa voi olla myös erimielisyyksiä. On aika ilkeää sanoa kaikkia Venäjän jonkun toisen maan mielipiteestä poikkeavia kannanottoja uhoamiseksi. Yhtä paljon tai yhtä vähän Viron näkemykset olivat uhoamista.

Siihenkään en ole perehtynyt onko Venäjä tyytymätön Viron venäläisten kohteluun. Saattaa olla. Joskus kuulin asiasta jotain ja ajattelin, että kylläpäs Viro kohtelee rankasti vähemmistöjään, mutta en siis tiedä asiasta paljoakaan. Tällaiset asiat pitää kuitenkin panna kuntoon kaikissa maissa jo inhimillisistäkin syistä. Aika noloa, jos Venäjä joutuu puuttumaan jonkin toisen maan vähemmistöpolitiikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin Venäjä on Suomea uhitellut? Viimeisin virallinen kannanotto oli, että Venäjällä on Suomen kanssa erinomaiset suhteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

108
JHL:n lakko sulkee Oulun jäähallit ja uimahallit – Liiga-joukkueelle ja vanhimmille junioreille järjestetty aamuvuorot Raksilan kakkoshallista
70
Oulun Teatterin johtaja Kari-Pekka Toivonen irtisanoutui – Karhula: "Mitään akuuttia syytä eroamiseen ei tiedossani ole"
69
Hallituksen työllisyyspolitiikka sai eduskunnan luottamuksen äänin 101-73 - Sipilä: Irtisanomislain valmistelua jatketaan
47
Uudet polttoainemerkinnät voivat hämmentää tankkaajia – B on diesel
45
Kelan pääsy asiakkaiden tilitietoihin voi helpottua – "Sähköisiä tiedonsaantioikeuksia on helppo käyttää väärin"
37
Ympäristöministeri Tiilikainen teki ilmastolakiesityksiä – kivihiili kiellettäisiin 2029, biopolttoaineet korvaisivat
32
Kalen! kalluppi: Yritäkkö nää estää ilimastonmuutoksen?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Eläkerahastoissa on rahaa vaikka latoja kattaa. Miljardikasat sen kun kasvavat. Sieltä on varaa jakaa pienituloisille el... Lue lisää...
Rahaa riittää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image