Kotimaa

Vain joukkovoima voi muuttaa asenteita – Onko vaikea tehdä eroa flirtin ja seksuaalisen ahdistelun välillä?

Seksuaalinen ahdistelu määriteltiin ja kriminalisoitiin laissa vuonna 2014. Laissa puhutaan vain koskettelusta. Monet naiset kertovat kokeneensa seksuaalista ahdistelua esimerkiksi työpaikalla. KUVA: Pekka Rautiainen
Kotimaa 2.12.2017 21:42
Tuulia Viitanen

Väkivaltatutkija ja tietokirjailija Satu Lidman vastaa kuuteen väitteeseen seksuaalisesta ahdistelusta.

Seksuaalisesta ahdistelusta puhutaan vasta 2017.

Ei tämä ole ensimmäistä kertaa puheenaiheena, tämä on vain tosi iso ja raskas pyörä. Meillä on taustalla tuhansia vuosia vanha patriarkaalinen traditio, joka sienirihmaston lailla ulottuu kaikkiin yhteiskunnan ja yksityisen elämän alueisiin kulttuurissamme.

Siinä mittakaavassa ei ole ihme, että muutos kestää. Isot rakenteet muuttuvat hitaasti. Kysymyksessä on vallankäyttö ja rakenteellinen sukupuolinen väkivalta.

Seksuaalinen ahdistelu on vain koskettelua.

Seksuaalinen ahdistelu määriteltiin ja kriminalisoitiin laissa vasta vuonna 2014. Laissa puhutaan vain koskettelusta. Herääkin kysymys, onko pykälä riittävä. Seksuaalista ahdistelua tapahtuu kuitenkin paljon sanallisesti kasvotusten ja erityisesti netissä, jossa levitetään myös halventavia kuvia.

Pykälälle pitäisi harkita laajennusta, jotta se kattaisi ahdistelun kaikki ulottuvuudet. Seksuaalinen itsemääräämisoikeus on tarkoitettu kokonaisvaltaiseksi suojaksi.

Seksuaalinen ahdistelu on vähentynyt.

Ihmiset ovat aina kiinnostuneita luvuista, siitä paljonko, seksuaalista ahdistelua tapahtuu.

Väkivaltatilastojen pitäminen on tärkeää, mutta niissä on valtavasti puutteita. Suomessa esiintyy paljon rikoksia ja sellaista käytöstä, jota on vaikea mitata ja pitää kirjaa. Seksuaalinen ahdistelu on yksi tällainen hankalasti mitattavissa oleva asia.

Seksuaalinen ahdistelu juontaa juurensa sukupuolten välisestä epätasa-arvosta. Meillä on patriarkaalinen asetelma: ylhäältä on annettu ja asetettu miehelle ja naiselle tietynlaiset roolit. Tähän naisen rooliin on kuulunut alistuminen.

Seksuaalisen ahdistelun esiintuoja on helposti syyllistetty ja leimattu siveettömyydellä. Edelleen hän kokee herkästi häpeää. Sen vuoksi asiasta mieluummin vaietaan kuin siitä kerrotaan. 

Meillä on vahva myytti pärjäävästä, vahvasta naisesta, joka ei turhista valita. Tämä liittyy myös muuhun väkivaltaan.

Mitä parempi naisen asema on yhteiskunnassa, sitä parempi tilanne on siinä mielessä, että asia voidaan ottaa herkemmin keskusteluun. Se ei tarkoita, että ahdistelua olisi vähemmän, vaan että siitä on mahdollista puhua.

Historiallisesti katsottuna meillä on nykyään paremmat välineet puuttua seksuaaliseen ahdisteluun. Lain seksuaalisen ahdistelun pykälä on sanoittanut ongelman. Sanoittaminen on aina hyvä asia, sillä se voi toimia ennaltaehkäisevästi.

Ennen kyseistä pykälää seksuaalista ahdistelua tapahtui, muttei sille ollut samalla tavalla määritelmää. Ihmisille jäi olo, että väärää oli tapahtunut, muttei ollut osoittaa, mikä meni pieleen.

Seksuaaliseen ahdisteluun ei puututa riittävästi.

Ennen ahdistelupykälää tilanne oli vielä pahempi. Jos kerroit asiasta, mitä siitä seurasi? Asiat jäivät levälleen ja uhrin häpeä vain laajeni. Tuoko lainsäädäntö nykyäänkään apua seksuaalisen ahdistelun uhrille? Yksi syy vaikenemiseen on epäily oikeusjärjestelmän kykyyn auttaa.

Puuttuminen ja puhuminen ovat tärkeitä. Mitä enemmän hyssytellään, sitä kauemmin meillä on ongelma.

Vaikka suurimmalta osalta puhutaan teoista, jotka kohdistuvat naisiin, ongelma on koko yhteiskunnan. Vain osa miehistä syyllistyy ahdisteluun, mutta kun ongelmasta ei puhuta, syyllistetään miehet kollektiivisesti. Olisi tärkeää, että miehet osallistuisivat keskusteluun, jossa ahdistelu tuomitaan.

Elämme mielenkiintoisia aikoja, koska käynnissä on monenlaisia kampanjoita, kuten He for She ja Me too, ja miehetkin kirjoittavat ahdistelusta.

Asian muuttamiseen ja ratkaisemiseen tarvitaan joukkovoimaa. Jos kuulet tai näet, puutu.

Kyllä miehiäkin ahdistellaan.

Kulttuuri tukee sitä, että nainen kertoo ahdistelusta, vaikka usein hänkin vaikenee. Miehen on vaikeampi kertoa asiasta. Laki on sukupuolineutraali, mutta sitä tulkitaan kuitenkin sukupuolittuneessa todellisuudessa. Meihin on niin syvään rakennettu oletus siitä, että uhri on nainen ja tekijä mies.

On tarpeellista puhua miestenkin ahdistelusta. Lähes kaikki naiset ovat kuitenkin kokeneet seksuaalista ahdistelua. Sitä faktaa ei voi ohittaa sanomalla, että kyllä miehetkin kokevat ahdistelua.

Kohdistuupa ahdistelu naiseen tai mieheen, se on aivan yhtä vakavaa. Ongelma on kuitenkin sukupuolittunut, joten se tulisi ottaa huomioon ennaltaehkäisyä pohtiessa. Suomessa on selkeä tarve muuttaa asenteita, saada ihmiset kertomaan kokemuksistaan niin, että he tulisivat kuulluiksi eivätkä pelkäisi kasvojen menetystä.

Jokainen rikos on liikaa.

Flirtin ja seksuaalisen ahdistelun eroa on vaikea vetää.

Joissakin tilanteissa rajanveto voi olla haastavaa. Yhdelle ihmiselle käytös, sanat tai kosketus voivat merkitä ihan muuta kuin jollekin toiselle. Tässä vaaditaan jokaiselta ihmiseltä herkkiä sosiaalisia tuntosarvia tunnistaa tilanteita ja myös valmiutta perääntyä ja lopettaa välittömästi, kun tajuaa, että toisen ihmisen raja on ylitetty.

Kysymys on siitä, että pitäisi osata lukea toisen tunteita. Myös omia rajoja tulisi rohkaistua puolustamaan ja ilmaista ne selkeästi.

Nämä ovat toisen ihmisen kunnioittamisen perusasioita. Niiden tulee sisältyä jo varhaiskasvatukseen. Lopulta kysymys on yksinkertaisesta asiasta: että opimme tulkitsemaan, milloin toiselle tulee paha mieli ja mistä toinen pitää. Kyse ei ole ydinfysiikasta, vaan inhimillisistä perusasioista ja maalaisjärjestä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Seksuaalisen häirintä riipuu yksilön asenteesta, jollekkin jopa katse on myrkkyä, ongelma vaikuttaa veteen piirretyltä viivalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä oli värittynyt kirjoitus. Todetut asiat olivat kirjoittajan subjektiivisen havainnoinnin varassa. 2/10.

Suomessa oli täydet kaksi kautta nainen presidenttinä. Mitenköhän korkealta ne rakenteet siis tulee? Ongelma on nimenomaan olemattomien asioiden ja kummitusten syyttely, kuten "patriarkaaliset rakenteet". Kirjoittaja itse vielä mainitsee, että miehiä yleistetään tekijäksi. NO KAPPAS. Mutta, koska aate ei etene jos syyttelee yhtä sukupuolta, niin puolivälissä tekstiä liennytellään ja puhutaan miehistäkin uhreina. Patriarkaalisten rakenteiden uhrina vai NAISTEN UHREINA?

Feministin mielessä kaikki ongelmat lakkaavat olemasta vasta kun kyseiset rakenteet on purettu. Nyt vaan sattui taas käymään niin, että purettavat "rakenteet" ulottuu kaikkiin poliittisiin virkoihin, yrityksiin yksityisellä ja julkisella sektorilla, joihin pitäisi palkata enemmän kouluttamattomia naisia (koska tasa-arvo: Ei koske ulkotöitä tai matalapalkkaisia aloja) Oikeuskäsitteet kuten "syytön kunnes tuomittu" täytyy täysin unohtaa, koska silloin ei "kuunnella naisia". Kirjoittaja itse hyötyisi tällaisesta maailmasta aika tavalla. Eikö se olekaan sitä samaa "seksismiä", vaan toisin päin?

Kuitenkaan kirjoittaja ei kerro, eikä feminismin yleensäkään määrittele, mitä nämä konkreettiset ongelmat tai niiden aiheuttajat ihan oikeesti ovat?
Asioiden korjaamiseksi ei myöskään ole osoittaa todellista päämäärää, joten "taistelu niitä vastaan" jatkuu ja kuuluukin jatkua ikuisesti. Vihollisena kun toimii ihmisten asenteet ja ajatukset... Mikä on sinällään jo huolettavaa: alkaa korjaamaan tai kyttäämään toisten mielipiteitä.

Ei siis kuullosta yhtään noitavainoilta tämä. Seksuaalisesta ahdistelusta syyttäminen ollen vain yksi työkalu "valtarakenteita" vastaan taistellessa käytettävissä olevasta arsenaalista. On totta, että naisten liityttyä sotien jälkeen kaupalliseen työvoimaan, he ovat olleet ENNEN heikommassa asemassa. Mutta eivät enää. Syyllisiä ja vikoja haetaan historiasta tähän päivään todellisten puuttuessa.

Mitä sitten nykypäivänä on ei rikollinen seksuaalinen häirintä? Se on normaalia pariutumista. Sitä, kun toinen ei pistä saamaansa huomiota pahaksi. Kamalaa. Erona voi olla vain sen aloitteen tehneen persoona, ulkomuoto, tai parisuhdestatus. Esim varattu varakas komea mies voi olla ihan mieluisa "ahdistelija"/ihailija, mutta vapailla markkinoilla vaikuttava ylipainoinen kahdella finnillä karaistu opiskelija on nuorelle naiselle kamala stalkkaaja. Ihmisiin käsiksi käyminen on tietenkin osa rikoslakia jo, mutta kun sponttaanin huomionosoituksen ja rikosilmoituksen välillä on vain vastaanottavan osapuolen subjektiivinen tilanteen tulkinta, niin en menisi ainakaan laajentamaan rikoslain pykäliä, koskemaan kuvia tai tekstiviestejä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta on epämiellyttävää kohdata roiseja puheita työpaikalla ja flirttiäkin. Se on kuitenkin työpaikka. En siitä yöuniani menetä mutta minusta ei kuulu sinne. Siellä kun pitää käydä joka päivä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On surullista lukea tällaista liennytystekstiä jolla on vaikutusta siihen kuinka jatkossa taas voidaan sivuuttaa täysin naisten seksuaalinen itsemääräämisoikeus ja sen loukkauksiin liittyvä vallankäyttö jota vastakkainen sukupuoli toteuttaa.

Suomen oikeusjärjestelmään on muodostunut vastaavanlainen ongelma kuin työelämäänkin, jossa ongelma tunnetaan nimellä naisen euro. Työelämässä tällä naisen eurolla osoitetaan naisen arvo ja asema suhteessa mieheen ja kolikon kääntöpuolella on tietenkin mihen arvo ja asema suhteessa naiseen.
Oikeusjärjestelmämme yksi merkittävä rakenteellinen ongelma on siinä ,että jo oikeutta hakiessaan naisen asemaa on heikennetty näillä ilennytyskäytännöillä jotka eivät ole mihinkään lakiin kirjattu eli niitä ei ole kriminalisoitu. Näitä liennytyksiä naisen valta-aseman heikentämiseksi käytetään lähes kaikissa tilanteissa joissa naisen sanaa punnitaan miehen sanaa vasten. Tämä korostuu oikeuslaitoksen toiminnassa ja sillä on huomattavasti suurempi yhteiskunnallinen negatiivinen vaikutus kuin tuolla naisen eurolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensinnä... Palkkakuilu, ei ole totta. Naisille ei makseta samasta työstä vähempää palkkaa. Naiset vain on tehtävissä ja semmoisina aikoina töissä kun siitä ei saa yhtä paljon palkkaa. (Esim. Ylityöt). Et kai vain ehdota että miehiltä otettaisi ylityökorvauksia pois, tai naisille isompia ylityölisiä, koska se jos mikä heikentäisi naisten asemaa työelämässä ja palkkauksessa, kun naisen palkkaaminen tulisikin yritykselle kalliimmaksi?

Toiseksi, missä tuo että naisen itsemääräämisoikeus otettaisi pois lukee? Mikä oikeuden (hovi, korkein? Mikä?) aste tekee naisen aseman niin sitämättömäksi? Tai mikä poliisin keino tutkinnan aikana on heikentää naisen valta-asemaa? Nämä on siis suoraan sinun jutuista, mutta kun niissä ei ole oikeen järkeä. Tuollaista puhkumista. Voisitko tarkentaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutustu teokseen Lappi-Seppälä, T., Niemi, H. & Hinkkanen, Rikosten viranomaiskäsittely ja rikosprosessin kesto.

Todennäköisesti päädyt samalle kannalle että seksuaalirikoksien harvinaisen pitkät selvitely ja käsittelyajat muodostuvat naisen kannalta epäedullisemmaksi, kuin syytteessä olevan mihen kannalta tarkasteltuna. Tällä on vääjäämättä heikentävä vaikutus asianomistajan kannalta oikeusprosessissa ja lopputuloksessa, koska pelkästään todistelutaakan läpivieminen on raskaampi kuin vastaajan roolissa jossa ei ole velvoitetta pysyä totuudessa , ei sanomisissa eikä vastatodisteiden todistusarvojen näyttön luotettavuuden arvoissa.

Huomaat myös asiantuntijoiden tarkastelevan kuinka haastavaa asianomistajalle on pyrkiä pitämään epämieluisat kokemusmuistikuvat tuoreena vuosien ajan siihen hetkeen kun niitä oikeudessa taas auki revitään sellaisten edessä jotka tuntevat jopa nautintoa toisen alistamisesta muiden edessä. Kaikella tällä on suoranaista vaikututusta myös siihen, että tapahtumasta eheytyminen ei pääse kunnolla alkuun joten se kahlitsee ja rajoittaa paluuta normaali elämään.

Prosessien pitkittyminen verratuna muihin väkivaltarikoksien käsittelyaikoihin lisää myös häpeän kestoa ja tietyissä tilanteissa prosessia lisää sitä täysin asiattomien syytösten ja vastapuolen usein välinpitämättömän suhtautumisen vuoksi, joissa on myös mukana ennakkoasetta. Tätä on pyritty helpottamaan kansallisella lainsäädännöllä jota Eu on Suomelta vaatinut uhrin aseman parantamiseksi. Valitettavasti se ei vielä näissä viranomaisten ja oikeusoppineiden rutiineissa näy vaan asiat hoidetaan maan tavan mukaan.

Lähtökohtaisesti naisen asema ennen ensimmäistäkään käyntiä rikosprosessin selvitelyssä osallisena olevien viranomaisten luona on asenteellisuuden värittämä. Tästä asenneilmapiiristä on median avulla pidetty huolta antamalla julkisuuteen selkeä kuva siitä että naisen mahdollisuus voittaa juttunsa on luokkaa 0.6 ja miehellä todennäköisyys on lähempänä 0.8, eikä jälkimmäisen tarvitse muuta kuin kiistää ja senkin voi tehdä pysymättä totuudessa.

Lisäksi oikeusjärjestelmään uskottavuutta nakertaa korvauskäytännöt ja rangaistusten mittaustavat. Korvauskäytäntö esimerkiksi asianomistajan ja vastaajan välillä on epäedullisempi asianomistajan kannalta tilanteissa joissa prosessien kestot pitkittyvät. Sen mitä tuo tarkoittaa saat selvittää itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli mikä näistä on se jolla poistetaan naiselta itsemääräämisoikeus?

Muutenhan tuo oli ihan jännä teksti, mutta taas mennään subjektiivisuuden puolelle. Ihmisten omiin kokemuksiin. Se ei ole minkään oikeuasteen "vika", jos käsittelyaika on jokin, ja jos jollakulla toisella se on jokin muu. Aika hyvin heität stooria että "jotka tuntevat jopa nautintoa toisen alistamisesta muiden edessä"... Niin, paitsi kun syytettynä on syytön ihminen. Hups.

Ihme kiilto sullakin silmissä tämän asian suhteen. Edelleen konkretiaa pyydän. Kiva että siitä "naisen eurosta" päästiin nyt sentään jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten kalevan kuva aina ajatellaan vain miesten ahdistelevan naisia...miehiä siis saa ahdistella edelleen? Ainakin minä olen saanut osakseni erittäin epämiellyttävää ahdistelua naisilta,
45+ ja kaikki on sallittua? Ai niin , jos et ole kiinnostunut, olet homo...okei?
Perspektiiviä asioihin....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei flirtin ja ahdistelun välille pidä yrittää tehdää mitään rajaa, koska kyse on samasta asiasta. Ainoan poikkeuksen muodostaa ne tilanteet, joissa flirtin kohde jostakin syystä sattuu toivomaan flirttiä juuri siltä henkilöltä, joka hänelle flirttailee. Pääsääntöisesti miehet heittävät flirttiä väärille naisille ja siksi lähtökohtana pitäisi olla, että miehen flirttaillessa hän syyllistyy rangaistavaan ahdisteluun. Nainen voi sitten halutessaan ilmaista, että hän haluaa miehen jäävän vaille rangaistusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylilyöntejä on molemmilta tahoilta ja raadollisia tapauksia joita ei saisi tapahtua, mutta varmaa on että ihmiset on herkkänahkaisempia nykyään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kysymys on siitä, että pitäisi osata lukea toisen tunteita. Myös omia rajoja tulisi rohkaistua puolustamaan ja ilmaista ne selkeästi. Nämä ovat toisen ihmisen kunnioittamisen perusasioita. Niiden tulee sisältyä jo varhaiskasvatukseen"

Totta joka sana. Kun suhtautuu toisiin ihmisiin kunnioituksella, ei mitään ongelmia edes pääse syntymään. Asiallinen käyttäytyminen ja toisten huomioiminen herättää aina huomiota positiivisella tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdellä kommentilla on 10 erillaista asia yhteyttä riippuen henkilöistä. Jonkun henkilön kommentti on toivottava, toiselta samat sanat ahdistavat ja pelottavat. Ikä , esimies asema , auktoriteetti asema , ulkonäkö jne jne. Miten voi vedota lakiin jos asia on näin epäselvä?
Tämä julkinen syyllistämis ryöpytys on seuraus vain siitä ettei henkilökohtaisesti uskalleta tilanteissa syyttää henkilöä. Kun ei syytetä välittömästi, myöhemmin jää tämän henkilön oma toiminta arvioimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Seksuaalisesta ahdistelusta puhutaan vasta 2017."

Ruotsissa puhuttiin seksuaalisesta ahdistelusta 80-luvulla ja Suomessa 90-luvulla ad nauseam.
Sen jälkeen kukaan mies ei ole uskaltanut juuri vilkuilla naisia pelätessään, että saa haukut. Ja suomalaiset naiset todellakin suuttuvat hyvin näkyvästi ja kuuluvasti pienestäkin syystä tai tekosyystä.

"Meillä on patriarkaalinen asetelma: ylhäältä on annettu ja asetettu miehelle ja naiselle tietynlaiset roolit. Tähän naisen rooliin on kuulunut alistuminen."

Suomalaiset naiset eivät todellakaan alistu. Suomalainen nainen kasvatetaan dominoimaan kotia.

"Ihmisille jäi olo, että väärää oli tapahtunut, muttei ollut osoittaa, mikä meni pieleen."

Naiset kyllä osoittavat, jos joku menee pieleen. Toki miehen arvattavaksi jää, mikä meni pieleen, oli asia mikä tahansa.

" Jos kerroit asiasta, mitä siitä seurasi?"

Ainakin työpaikoilla ahdistelija sai potkut heti tai kohta ja muualla seurasi julkinen nolaus.

"Vain osa miehistä syyllistyy ahdisteluun, mutta kun ongelmasta ei puhuta, syyllistetään miehet kollektiivisesti."

Käytännössä miehet aina syyllisetään kollektiivisesti.

" Olisi tärkeää, että miehet osallistuisivat keskusteluun, jossa ahdistelu tuomitaan."

Miehet yleensä eivät saa osallistua keskusteluun muuten kuin lukemalla ennalta annettua käsikirjoitusta.

"Flirtin ja seksuaalisen ahdistelun eroa on vaikea vetää."

Siksi miehet eivät nykyään juuri flirttaile. Treffejä sovitaan lähinnä netin kautta ja avioliitossakin odotetaan aina naisen aloitetta koskettaa. Suuri osa miehistä elääkin selibaatissa ja ulkomaan viettelijättäret tienaavat helposti suuret summat varomattomilta miehiltä.

"Lopulta kysymys on yksinkertaisesta asiasta: että opimme tulkitsemaan, milloin toiselle tulee paha mieli ja mistä toinen pitää."

Psykopaatti osaa tulkita sen, muttei välitä, vaan ahdistelee, huijaa ja hakkaa niin miehiä kuin naisia. Siinä ei auta mitkään asenteet.

"Kyse ei ole ydinfysiikasta, vaan inhimillisistä perusasioista ja maalaisjärjestä."

Ydinfysiikka on yksinkertaista. Naiset ovat monimutkaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkin asia on miten sen kokee, eli tulkintakysymys hyvin pitkälti. Jos toiselle sanoo moro, voi toinen kokea sen ahdisteluna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kauan kun ongelmat nähdään enimmäkseen sukupuolittuneina ja ratkaisua haetaan vain rajattuun sukupuoleen ei hyviä muutoksia synny. Nämä kuvatut ongelmat ovat osa paljon laajempaa ja syvempää ihmisten välistä vuorovaikutustaidottomuutta johon vain tasapuolinen sukupuoleton lähestymistapa on ratkaisu. Tässä käy niin että vain naisilla on lupa puhua yhdestä asiasta ja miehet vaiennetaan surutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanoppa kerrankin mikä auttais, kun feministeillä on tapana puhua ongelmista mutta ei ratkaisuista tai käytännöistä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pidä paikkaansa - että joukkovoima ...
Kyse ei edes ole asenteista vaan pysyvistä arvoista, arvoista jotka opitaan ja varsinkin omaksutaan kotona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on perinteisesti matriarkaalinen yhteiskunta. Sotaveteraanit saivat luvan leikkiä machoa vielä kotonaan, mutta sen jälkeiset miessukupolvet ovat eläneet tossun alla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image