Kotimaa

Vain joka toinen pyöräilijä käyttää pyöränlamppua – poliisi jakoi huomautuksia ja sakkoja Oulussa

Poliisin muistuttaa, että talvella pyörässä pitää olla valo. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 14.11.2017 10:05
Kaleva

Oulun poliisi valvoi ajovalojen käyttöä Oulussa viime viikon torstaina. Poliisin mukaan oululaispyöräilijät käyttävät turhan vähän valoja.

– Karkeasti arvioiden joka toinen pyöräilee valottomana, mikä on erittäin huolestuttavaa. Nyt onkin korkea aika laittaa valoasiat kuntoon, sanoo komisario Pasi Rissanen poliisin tiedotteessa.

Tieliikennelain mukaan valoja tulee käyttää jokaisessa ajoneuvossa, kun sitä kuljetetaan tiellä pimeän tai hämärän aikaan. Valottomat pyöräilijät voivat saada 40 euron rikesakon tai kirjallisen huomautuksen. Partiot antoivat valottomille pyöräilijöille 38 sakkoa ja 20 huomautusta sekä niiden lisäksi pyöränvalon.

Rissasen mukaan moni pyöräilijä ajattelee, että katuvalot takaavat riittävän näkyvyyden.

– Ajovaloa pitää käyttää aina hämärällä ja pimeässä, jotta näkee minne on menossa ja auttaa muita liikkujia havaitsemaan pyöräilijän ajoissa, hän toteaa.

Myös autojen ajovalojen käyttöä valvottiin Oulussa viime viikolla. Poliisi antoi huomautuksen 42 autoilijalle. Osassa autoja oli viallisia valoja tai valot eivät olleet päällä.

Poliisi jatkaa ajovalojen valvonta tällä viikolla.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (170)

Hyvä, että valvovat. Josko säästyisi muutaman lapsen henki. Toisaalta, minä en ota mitään omantunnon tuskia, jos sattuu tulemaan kolari valottoman pyöräilijän kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valoista.... tietenkin pitää olla valot pyörässä. Saman ilmiön olen huomannut kuin joku muukin täällä, että joillakin on niin kirkkaat valot pyörässä, että vastaavat melkein auton "pitkiä valoja". Luulisi, että kaupunkialueella vähempikin riittää. Se myös kiinnostaa tietää pyörien vilkkuvalot, onko ne sallittuja. Itse en pidä niitä tarpeellisena ja itselle ne vilkkuvalot aiheuttaa fyysisesti pahan olon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parasta olisi, jos jokaiselle saataisiin muodin mukaiset majakat fätbaikkeihinsa. Sellaiset, joilla voi valaista Rotuaarilta Kiiminkiin koko tieosuuden kertaheitolla. Siitä muutkin sitten tunnistaa KUNNOLLISEN ihmisen, ja omistautuneen harrastajan! On hienoa huomata, miten 15kmh etenevät pyöräilijät todella ovat panostaneet turvallisuuteen ja ostaneet markkinoiden tehokkaimpia valaisimia sadan metrin valokeilalla, ja huomioarvon takaamiseksi suunnanneet sen vielä vastaantulijoiden silmiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Passaako, jos yläpää loistaa, eli lamppu on päässä ja siinä (lampussa) on valo?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolmenkymmenen euron rikesakko valotta pyöräileville kuten myös jalkakäytävällä ajaville aikuisille. Ei monen viikon kampanjaa tarvittu, kun oppivat ja uskoivat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on huono havaita, pyörä jolla ei oo minkäänlaisia valoja,kun monella veilä tummat vaatteet täällä Pudasjärvelläkin on tosi paljon valottomia pyöriä vois kyllä pitää ratsiaa ja antaa sakkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rappioonhan tämä pyörien valottomuus johtaa. Meno on kuin Sodomassa ja Gomorrassa. Valottomuus on portti kovimpiin rikoksiin. Näin se on nähtävä. Tä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Polkupyöräilijöiden sakottaminen on täysin tyhjänpäiväistä homma. Poliisien palkkakustannukset taitavat olla suuremmat kuin sakkotulot joten poliisit voisivat tehdä järkevämpää valvontaa. Ylipäätään sakottaminen on vanhanaikaista ja idioottimaista homma koska sillä ei saavuteta yhtään mitään eikä liioin paranneta liikenneturvallisuutta. Pitääkin vähän ihmetellä näitä kotipoliisien kommetteja jotka taitavat elää kieltolain aikaista elämää.

Mikäli poliisi haluaisi olla oikeasti hyödyksi niin poliisi voisi tilata alibabasta 10,000 kpl halpoja (1€) lamppuja jakaa niitä ilmaiseksi valottomille pyöräilijöille. Itselläni on juuri tämmöinen 1€ valo ja hyvin toimii (tosin maksoin siitä 5€ kun ostin suomalaisesta kivijalkakaupasta).

Tietysti kun ollaan Suomessa niin kukaan ei saa ajatella asioita rakentavasti vaan kaikkien pitää noudattaa poliitikkojen määräämää poliisien pamputtamista. Ei edes Suomi100 vuotena voida olla mukavia ja fiksuja. Hävettää tämmöinen homma koko Suomen puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka ilmaiseksi jaetaan, suurin osa ei viitsi pitää päällä. Siinä sinulle tyyppisuomalainen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet aivan oikeassa koska ongelma on asenteessa. Eikä monikaan näistä tyyppisuomalaisista ei käyttäisi valoa vaikka saisi 1000€ sakon. On siis parempi valistaa näitä tyyppisuomalaisia fiksuimmilla tavoilla, ilmaisen lampun saaminen jäisi varmasti paremmin mieleen kuin tyhjänpäiväinen ja katkeruutta aiheuttava sakkolappu.

Poliisin lamppu tempaukset saisivat myös aikaan positiivisempaa media näkyvyyttä ja some peukutusta jolloin poliisi arvostus kasvaisi koska poliisi oli reilu ja mukava. Poliisien työpäiväkin olisi varmasti mukavampi kun ei tarvitsisi kuunnella haistatuksia.

Poliisin lamppu tempauksesta sopisi hyvin ensiviikon lumo-valofestivaaliin jossa poliisi voisi valistaa ihmisiä käyttämään polkupyörässä valoja. Poliisi saisi aivan varmasti tämmöiseen tempaukseen mukaan myös Oulun kaupungin ja paikallisia polkupyörälamppujen asentajia ja myyjiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistithan käyttää puuruuvia kun kiinnitit sen valon otsaasi.Eipä sitten putoa ja on aina mukana kun johdat kotimaan asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suositelkaapa viisaammat mulle hyvä lamppu Shimanon napadynamon jatkeeksi? Nyt pyörässä on joku tehtaalla pyörään asennettu mitä lie muinaista tekniikkaa edustava onneton tuikku jolla ehkä juuri näkyy muulle liikenteelle, mutta ei sillä itse kyllä mitään näe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taskulamppu on hyvä vaihtoehto. Valostoresta ostin lampun ja kiinnikkeen pyörään. Hyvin toimii!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen nettikaupasta: Fenix BC21R 79 €, esim. verkkokaupasta
Saksan nettikaupasta: Busch + Müller IXON IQ Premium 46,79 €. Esim. bike-discount.de

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

-jo muutamalla kympillä saa hyviä led-lamppuja napadynamon jatkeeksi ja mikä parasta se kun on kiinteästi asennettava niin se kulkee aina mukana!
-ja ennen kaikkea valot tulevat aina kun lähdet liikkeelle, ei tarvi erikseen huolehtia siitäkään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on pikku hiljaa lisääntynyt jo joka toinen! Ajoin vielä noin kuukausi sitten itse, niin ei ollut valoja kuin itselläni ja jollakin toisella ehkä. Kahdeksan kymmenestä tuli pimeässä vastaan ilman valoja, nyt on vähentynyt pyöräilijät paljon, alkaa olla ympäri vuoden pyöräilijät! Vielä kun joskus oppisivat väistämään suojatiellä autoja, ettei taas hajoitettaisi autoja ajamalla auton alle. Moni autoilija väistää, kun pelkäävät koslansa naarmuuntuvan, on ne niin nuukia, eivät kohtelijaita, koska moni jää sitten auton alle kun liikennesäännöillä ajetaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ajoin vielä noin kuukausi sitten itse, niin ei ollut valoja kuin itselläni ja jollakin toisella ehkä."
Oliko niitä valoja toisilla vai ei?
Kyllä sinä varmaan pysyt tuon asian sanomaan suoraan, etkä pähkäile oliko ehkä vai ei.
Kommentistasi saa kuvan, että kaikilla oli valot ja myös käyttivät niitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on sellainen vakaumus, että haluan elää mahdollisimman pitkään, enkä halua aiheuttaa muillekaan vaaratilanteita liikenteessä eikä missään muuallakaan. Siksi valot kunnossa ja liikennesäännöt hallussa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (170)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Saisipa sitten joskus edes jotain. Ettei vaan jää ilman sitä kaikkea, mitä muut saavat ja minä en. En ala. Mulla nyt su... Lue lisää...
Osittain myöhennetty...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image