Kotimaa

Vahva Euroopan unioni selvisi vaalien voittajaksi Suomessa – EU-myönteiset ryhmät joutuvat kuitenkin yhdistämään voimiaan parlamentissa

Ville Niinistö johti vihreät hurjaan vaalivoittoon 111 598 äänellään.
Kotimaa 27.5.2019 7:30
Joonas Kuikka

Kansainväliset kaupunkilaiset äänestivät tukensa yhtenäiselle Euroopalle ja ilmastotoimille, kun kokoomus ja vihreät olivat kahden kärki. Brysselissä ja Strasbourgissa Suomen hiipuvien syrjäkylien ääntä kantaa Teuvo Hakkarainen (ps.).

Suomen eurovaalien tuloksesta voi vetää heti yhden johtopäätöksen. Voittajana oli vahva, yhtenäinen Euroopan unioni.

Suomesta Euroopan unioniin lähtee 11 europarlamentaarikkoa eli meppiä puolueista, jotka haluavat rakentaa EU:ta yhdessä. Perussuomalaiset jäi kuukauden takaisesta eduskuntavaalien tuloksestaan ja lähettää Brysseliin sekä Strasbourgiin 2 eurokriittistä ja kansallismielistä meppiä.

Euroopan tukijat kärjessä

Eurovaalien voittajia olivat Suomessa suurin puolue kokoomus 20,8 prosentilla ja suurin nousija, toiseksi kivunnut vihreät 16 prosentilla. Vihreille tulos oli eurovaalihistorian ylivoimaisesti paras.

Kokoomukselle äänisaalis tarkoitti kolmea meppiä. Vihreät saa kaksi meppiä ja kolmannen, jos Britannia lähtee EU:sta.

Eurovaalit sai tulosten perusteella etenkin kaupunkilaiset ja koulutetut suomalaiset liikkeelle. Kokoomus ja vihreät ovat kaupunkilaispuolueita.

Näiden puolueiden kannattajat ovat kansainvälisiä ja kannattavat avointa Euroopan unionia ja sen tuomia etuja Suomelle. He jaksoivat äänestää puolustaakseen kaikkea sitä hyvää, mitä Suomi saa yhtenäisestä Euroopasta.

Kokoomuslaisille korostuu vapaa yhteismarkkina ja EU:n tuoma turvallisuus, vihreille taas suuremmat mantereenlaajuiset vaikutusmahdollisuudet ilmastonmuutoksen nopeaan torjuntaan.

Sdp otti kolmannen sijan 14,6 prosentilla. EU-myönteinen puolue saa europarlamenttiin kaksi meppiä. Lisäksi sdp saa Suomen paikan EU-komissioon, jos puolueen puheenjohtaja Antti Rinne saa kasaan hallituksen Suomeen.

Perussuomalaiset oli vasta neljäs 13,8 prosentin kannatuksella. Suomalaiset äänestävät eurovaaleissa eri periaatteella kuin eduskuntavaaleissa. Moni perussuomalaisten kannattaja ei jaksanut lähteä uurnille. Matala äänestysprosentti 42,7 söi puolueen tulosta eduskuntavaaleihin verrattuna.

Perussuomalaisten kannattajalle EU on paradoksi. Oikein sitä ei haluaisi tukea lähettämällä poliitikkoja parlamenttiin, mutta toisaalta brexit on osoittanut EU-eron järjettömyyden. Äänenpainot eron puolesta ovat vaienneet Suomessa.

Keskustan ja rkp:n tuloksia voi pitää torjuntavoittona. Keskusta menetti vain yhden paikan, rkp piti ainoansa.

Tällainen joukko Eurooppaan

Eurovaaleissa kokemus oli valttia. Kokoomuksesta kaikki kolme meppiä uusivat paikkansa.

Muita uusijoita ovat vihreiden Heidi Hautala, sdp:n Miapetra Kumpula-Natri, keskustan Elsi Katainen ja rkp:n Nils Torvalds. Yli puolet valituista mepeistä tuntee talon tavat.

Uusista mepeistä kovimmat äänisaaliit keräsivät valtakunnallinen äänikuningas Eero Heinäluoma (sd.) yli 128 000 äänellä, Ville Niinistö (vihr.) 111 000 äänellä ja Laura Huhtasaari (ps.) 92 000 äänellä.

Perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen ylsi Eurooppaan joukon pienimmällä äänimäärällä, noin 29 000 äänellä.

Hakkarainen kuitenkin täydentää rosoisella otteellaan muuten siloteltua Suomi-kuvaa parlamentin käytävillä kaupunkilaisliberaalien kauhistukseksi. Häntä voi pitää mepeistä Suomen maaseudun, metsäautoteiden ja kuolevien syrjäkylien tulkkina olemuksellaan ja sanomallaan.

Euroopassa vihreiden ja liberaalien nousu

Hyvin alustavien tulosten mukaan parlamentissa vahvistuu eniten kaksi ryhmää, Vihreät (Greens) sekä keskustaliberaalien Alde, johon kuuluvat Suomesta keskusta ja rkp.

Vihreiden vahvistumista selittää hyvä vaalitulos, Alde taas nousi vaalituloksen lisäksi siksi, että Ranskan presidentin Emmanuel Macronin puolue on liittymässä siihen.

Parlamentin suurin puolue on EPP, johon kuuluvat kokoomuksen mepit. Se ja sdp:n eurooppalainen ryhmä S&D menettivät asemiaan. Niillä ei ole enää yhdessä enemmistöä EU:ssa. Jatkossa päätöksenteko vaatii aiempaa enemmän kompromisseja ja muita EU-myönteisiä ryhmiä.

Oikeistopopulistiset EU-kriittiset ryhmät kasvavat, mutta eivät odotusten mukaisesti. Tähän ryhmään asettautuu myös perussuomalaiset. Vasemmistopopulistiset ryhmät pienenevät. Vasemmistoliiton ainoa meppi Silvia Modig suunnannee Gue/NGL-ryhmään.

Äärilaidat eivät kasvaneet tarpeeksi, että ne itsessään voisivat halvaannuttaa EU:n päätöksentekoa.

Lopulliset tulokset valmistuvat maittain vasta viikon mittaan ja ryhmät järjestäytyvät vasta tulosten jälkeen, joten tarkkoja ryhmien kokoja ei kannata vielä kirjoittaa. Melko varmasti suuruusjärjestys on EPP, S&D, Alde ja Greens, tosin oikeiston mahdollinen uusi ryhmä voi olla vihreiden ryhmää suurempi. Parlamentissa on 751 meppiä.

 

He ovat Suomen 13(+1) meppiä

Kokoomus

Sirpa Pietikäinen, 77571 ääntä

Henna Virkkunen, 70561

Petri Sarvamaa, 64524

Vihreät

Ville Niinistö, 111598

Heidi Hautala, 89562

(Brexit-paikka Alviina Alametsä, 13561, jos Britannia eroaa EU:sta)

Sdp

Eero Heinäluoma, 128113

Miapetra Kumpula-Natri, 68459

Perussuomalaiset

Laura Huhtasaari, 92585

Teuvo Hakkarainen, 29075

Keskusta

Mauri Pekkarinen, 68357

Elsi Katainen, 54557

Vasemmistoliitto

Silvia Modig, 51608

Rkp

Nils Torvalds, 46448

Lähde: Vaalien tulospalvelu

MAINOS

Kommentoi

Jos kokoomus jossakin voittaa, voittaa iso raha ja busines. Huono tavalliselle ihmiselle. Jos vihreät jossakin voittaa, voittaa ilmastoahdistus ja -vouhotus. Huono tavalliselle ihmiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos perussuomalaiset voittaa, voittaa ’tavallinen ihminen’. Huono niille kaikkille jotka eivät ole tarpeeksi ’tavallisia’. Ja kun 70-80% kansasta ei tunnu heitä millään äänestävän, niin voipi miettiä kuka tässä meistä ’tavallinen suomalainen’ sitten ylipäätänsä on. Koko Suomen mittakaavassa kyllä se ’tavallinen’ suomalainen tallaaja taitaa enemmän olla se jolla on lämmin sydän ja kylmä pää kun tiukka paikka tulee. Eikä toisinpäin. Ilmastoasioiden kieltäminen ja vääristely on itsekästä vastuun pakoilua eikä sovi millään tavalla suomalaiseen suoraselkäisyyteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä oli kaksi mahtavaa tapahtumaa eilen ja myös tulosta ajatellen. Vaalit ja lätkä. Suomi voitti molemmat ja länsi myös. Onneksi Venäjän kumartelijat oli ajoissa liikkeellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

58 prosenttia äänioikeutetuista jätti äänestämättä, eli haistatti pitkät koko EU:lle. Äänestystulos tulisi aina hylä, ellei äänestysprosentti ylitä puolta äänioikeutetuista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

58 prosenttia äänioikeutetuista jätti äänestämättä, eli haistatti pitkät koko populistiporukalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mutta eikös tuohon nyt olisi kannattanut kirjoittaa selvästi se mikä tilanne on? Vanha valtaapitänyt EU-eliitti on kukistettu ja vieläpäs varsin mukavin lukemin. Ainoa kysymys on, että kuinka suuri tappio tämä vasemmisto-eliitille eli se selviää tässä viikon aikana.

Kukaanhan tässä ei odottanut sitä, että Suomi pelastaisi Euroopan kansat. Se tiedettiin alusta asti, että Suomi EU:n "mallimaana" äänestää eliitin mukana. Kyse oli siitä, että eliitti häviää sellaisissa maissa kuten Ranska ja Belgia ja voi pojat, että eliitti todellakin otti siellä takkiinsa. Kukaan ei osannut odottaa, että eliitti saa nöyryytyksen päämajassaan Belgiassa ja silti sieltä tappio eliitille tuli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:n tasolla äärioikeiston voitto oli samaa luokkaa kuin vihreiden voitto. Mitään siirtymää EU-vastaiseen suuntaan ei siis ollut. Ainoa muutos oli se, että asenteet polarisoituivat aiempaa enemmän äärilaitojen suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestysprosentti on niin matala että tuloksista ei kannata vetää minkäänlaisia johtopäätöksiä puolueiden kannatuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoitatte "keskustaliberaalien Alde, johon kuuluvat Suomesta keskusta ja rkp."
Ei ole mitään keskustaliberaaleja, vain liberaleja.

Se kuuluuko Suomen Keskusta liberaaleihin oikeasti on hieman kyseenalaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänikuningas on Heinäluoma ja äänikuningatar Huhtasaari. Onko se niin vaikea myöntää ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset peloteltua ruotuun - pelko siitä että on kaiksi vaihtoehtoa, joko EU-vasallina tai Venäjä-vasallina...

Persut sai kaksi vähemmän vakavasti otettavaa mannekiinia läpi, joiden toilailuja mediakin sitten odottelee innolla. Siitä voi koitua hyötyä persujen kannatuksen murentamisessa, saas ny nährä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainahan "autossa "jarrut pitää olla muuten menee överiksi ,joten tarpeellisia ovat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
14:25
Rajakylän uudessa hyvinvointipisteessä hurja vilske torstaina avajaisissa
14:12
Arvio: Ad Astra vie Brad Pittin päänsisäiselle tutkimusmatkalle avaruuteen – "Elokuva tuntuu hieman paisutellulta ja omasta tärkeydestään lumoutuneelta" Tilaajille
13:51
Merivoimien uusien alusten rakentaminen Suomessa varmistui – neljä korvettia valmistuvat Rauman telakalla ja tuovat tuhansia työpaikkoja
13:49
Terentjeff: "Otamme alueelle saapuneet uudet toimijat avosylin vastaan" – Oululaiselle Kuurulle moduulisviittejä Isolle-Syötteelle
13:30
Suomen Lidl saa uuden toimitusjohtajan, kun vanha päätti jättää tehtävänsä: "Oikea hetki vaihtaa kapulaa"
77
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
51
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
36
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
35
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
32
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
30
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
26
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image