Kotimaa

Vahva Euroopan unioni selvisi vaalien voittajaksi Suomessa – EU-myönteiset ryhmät joutuvat kuitenkin yhdistämään voimiaan parlamentissa

Ville Niinistö johti vihreät hurjaan vaalivoittoon 111 598 äänellään.
Kotimaa 27.5.2019 7:30
Joonas Kuikka

Kansainväliset kaupunkilaiset äänestivät tukensa yhtenäiselle Euroopalle ja ilmastotoimille, kun kokoomus ja vihreät olivat kahden kärki. Brysselissä ja Strasbourgissa Suomen hiipuvien syrjäkylien ääntä kantaa Teuvo Hakkarainen (ps.).

Suomen eurovaalien tuloksesta voi vetää heti yhden johtopäätöksen. Voittajana oli vahva, yhtenäinen Euroopan unioni.

Suomesta Euroopan unioniin lähtee 11 europarlamentaarikkoa eli meppiä puolueista, jotka haluavat rakentaa EU:ta yhdessä. Perussuomalaiset jäi kuukauden takaisesta eduskuntavaalien tuloksestaan ja lähettää Brysseliin sekä Strasbourgiin 2 eurokriittistä ja kansallismielistä meppiä.

Euroopan tukijat kärjessä

Eurovaalien voittajia olivat Suomessa suurin puolue kokoomus 20,8 prosentilla ja suurin nousija, toiseksi kivunnut vihreät 16 prosentilla. Vihreille tulos oli eurovaalihistorian ylivoimaisesti paras.

Kokoomukselle äänisaalis tarkoitti kolmea meppiä. Vihreät saa kaksi meppiä ja kolmannen, jos Britannia lähtee EU:sta.

Eurovaalit sai tulosten perusteella etenkin kaupunkilaiset ja koulutetut suomalaiset liikkeelle. Kokoomus ja vihreät ovat kaupunkilaispuolueita.

Näiden puolueiden kannattajat ovat kansainvälisiä ja kannattavat avointa Euroopan unionia ja sen tuomia etuja Suomelle. He jaksoivat äänestää puolustaakseen kaikkea sitä hyvää, mitä Suomi saa yhtenäisestä Euroopasta.

Kokoomuslaisille korostuu vapaa yhteismarkkina ja EU:n tuoma turvallisuus, vihreille taas suuremmat mantereenlaajuiset vaikutusmahdollisuudet ilmastonmuutoksen nopeaan torjuntaan.

Sdp otti kolmannen sijan 14,6 prosentilla. EU-myönteinen puolue saa europarlamenttiin kaksi meppiä. Lisäksi sdp saa Suomen paikan EU-komissioon, jos puolueen puheenjohtaja Antti Rinne saa kasaan hallituksen Suomeen.

Perussuomalaiset oli vasta neljäs 13,8 prosentin kannatuksella. Suomalaiset äänestävät eurovaaleissa eri periaatteella kuin eduskuntavaaleissa. Moni perussuomalaisten kannattaja ei jaksanut lähteä uurnille. Matala äänestysprosentti 42,7 söi puolueen tulosta eduskuntavaaleihin verrattuna.

Perussuomalaisten kannattajalle EU on paradoksi. Oikein sitä ei haluaisi tukea lähettämällä poliitikkoja parlamenttiin, mutta toisaalta brexit on osoittanut EU-eron järjettömyyden. Äänenpainot eron puolesta ovat vaienneet Suomessa.

Keskustan ja rkp:n tuloksia voi pitää torjuntavoittona. Keskusta menetti vain yhden paikan, rkp piti ainoansa.

Tällainen joukko Eurooppaan

Eurovaaleissa kokemus oli valttia. Kokoomuksesta kaikki kolme meppiä uusivat paikkansa.

Muita uusijoita ovat vihreiden Heidi Hautala, sdp:n Miapetra Kumpula-Natri, keskustan Elsi Katainen ja rkp:n Nils Torvalds. Yli puolet valituista mepeistä tuntee talon tavat.

Uusista mepeistä kovimmat äänisaaliit keräsivät valtakunnallinen äänikuningas Eero Heinäluoma (sd.) yli 128 000 äänellä, Ville Niinistö (vihr.) 111 000 äänellä ja Laura Huhtasaari (ps.) 92 000 äänellä.

Perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen ylsi Eurooppaan joukon pienimmällä äänimäärällä, noin 29 000 äänellä.

Hakkarainen kuitenkin täydentää rosoisella otteellaan muuten siloteltua Suomi-kuvaa parlamentin käytävillä kaupunkilaisliberaalien kauhistukseksi. Häntä voi pitää mepeistä Suomen maaseudun, metsäautoteiden ja kuolevien syrjäkylien tulkkina olemuksellaan ja sanomallaan.

Euroopassa vihreiden ja liberaalien nousu

Hyvin alustavien tulosten mukaan parlamentissa vahvistuu eniten kaksi ryhmää, Vihreät (Greens) sekä keskustaliberaalien Alde, johon kuuluvat Suomesta keskusta ja rkp.

Vihreiden vahvistumista selittää hyvä vaalitulos, Alde taas nousi vaalituloksen lisäksi siksi, että Ranskan presidentin Emmanuel Macronin puolue on liittymässä siihen.

Parlamentin suurin puolue on EPP, johon kuuluvat kokoomuksen mepit. Se ja sdp:n eurooppalainen ryhmä S&D menettivät asemiaan. Niillä ei ole enää yhdessä enemmistöä EU:ssa. Jatkossa päätöksenteko vaatii aiempaa enemmän kompromisseja ja muita EU-myönteisiä ryhmiä.

Oikeistopopulistiset EU-kriittiset ryhmät kasvavat, mutta eivät odotusten mukaisesti. Tähän ryhmään asettautuu myös perussuomalaiset. Vasemmistopopulistiset ryhmät pienenevät. Vasemmistoliiton ainoa meppi Silvia Modig suunnannee Gue/NGL-ryhmään.

Äärilaidat eivät kasvaneet tarpeeksi, että ne itsessään voisivat halvaannuttaa EU:n päätöksentekoa.

Lopulliset tulokset valmistuvat maittain vasta viikon mittaan ja ryhmät järjestäytyvät vasta tulosten jälkeen, joten tarkkoja ryhmien kokoja ei kannata vielä kirjoittaa. Melko varmasti suuruusjärjestys on EPP, S&D, Alde ja Greens, tosin oikeiston mahdollinen uusi ryhmä voi olla vihreiden ryhmää suurempi. Parlamentissa on 751 meppiä.

 

He ovat Suomen 13(+1) meppiä

Kokoomus

Sirpa Pietikäinen, 77571 ääntä

Henna Virkkunen, 70561

Petri Sarvamaa, 64524

Vihreät

Ville Niinistö, 111598

Heidi Hautala, 89562

(Brexit-paikka Alviina Alametsä, 13561, jos Britannia eroaa EU:sta)

Sdp

Eero Heinäluoma, 128113

Miapetra Kumpula-Natri, 68459

Perussuomalaiset

Laura Huhtasaari, 92585

Teuvo Hakkarainen, 29075

Keskusta

Mauri Pekkarinen, 68357

Elsi Katainen, 54557

Vasemmistoliitto

Silvia Modig, 51608

Rkp

Nils Torvalds, 46448

Lähde: Vaalien tulospalvelu

MAINOS

Kommentoi

Jos kokoomus jossakin voittaa, voittaa iso raha ja busines. Huono tavalliselle ihmiselle. Jos vihreät jossakin voittaa, voittaa ilmastoahdistus ja -vouhotus. Huono tavalliselle ihmiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos perussuomalaiset voittaa, voittaa ’tavallinen ihminen’. Huono niille kaikkille jotka eivät ole tarpeeksi ’tavallisia’. Ja kun 70-80% kansasta ei tunnu heitä millään äänestävän, niin voipi miettiä kuka tässä meistä ’tavallinen suomalainen’ sitten ylipäätänsä on. Koko Suomen mittakaavassa kyllä se ’tavallinen’ suomalainen tallaaja taitaa enemmän olla se jolla on lämmin sydän ja kylmä pää kun tiukka paikka tulee. Eikä toisinpäin. Ilmastoasioiden kieltäminen ja vääristely on itsekästä vastuun pakoilua eikä sovi millään tavalla suomalaiseen suoraselkäisyyteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä oli kaksi mahtavaa tapahtumaa eilen ja myös tulosta ajatellen. Vaalit ja lätkä. Suomi voitti molemmat ja länsi myös. Onneksi Venäjän kumartelijat oli ajoissa liikkeellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

58 prosenttia äänioikeutetuista jätti äänestämättä, eli haistatti pitkät koko EU:lle. Äänestystulos tulisi aina hylä, ellei äänestysprosentti ylitä puolta äänioikeutetuista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

58 prosenttia äänioikeutetuista jätti äänestämättä, eli haistatti pitkät koko populistiporukalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mutta eikös tuohon nyt olisi kannattanut kirjoittaa selvästi se mikä tilanne on? Vanha valtaapitänyt EU-eliitti on kukistettu ja vieläpäs varsin mukavin lukemin. Ainoa kysymys on, että kuinka suuri tappio tämä vasemmisto-eliitille eli se selviää tässä viikon aikana.

Kukaanhan tässä ei odottanut sitä, että Suomi pelastaisi Euroopan kansat. Se tiedettiin alusta asti, että Suomi EU:n "mallimaana" äänestää eliitin mukana. Kyse oli siitä, että eliitti häviää sellaisissa maissa kuten Ranska ja Belgia ja voi pojat, että eliitti todellakin otti siellä takkiinsa. Kukaan ei osannut odottaa, että eliitti saa nöyryytyksen päämajassaan Belgiassa ja silti sieltä tappio eliitille tuli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:n tasolla äärioikeiston voitto oli samaa luokkaa kuin vihreiden voitto. Mitään siirtymää EU-vastaiseen suuntaan ei siis ollut. Ainoa muutos oli se, että asenteet polarisoituivat aiempaa enemmän äärilaitojen suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestysprosentti on niin matala että tuloksista ei kannata vetää minkäänlaisia johtopäätöksiä puolueiden kannatuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoitatte "keskustaliberaalien Alde, johon kuuluvat Suomesta keskusta ja rkp."
Ei ole mitään keskustaliberaaleja, vain liberaleja.

Se kuuluuko Suomen Keskusta liberaaleihin oikeasti on hieman kyseenalaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänikuningas on Heinäluoma ja äänikuningatar Huhtasaari. Onko se niin vaikea myöntää ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset peloteltua ruotuun - pelko siitä että on kaiksi vaihtoehtoa, joko EU-vasallina tai Venäjä-vasallina...

Persut sai kaksi vähemmän vakavasti otettavaa mannekiinia läpi, joiden toilailuja mediakin sitten odottelee innolla. Siitä voi koitua hyötyä persujen kannatuksen murentamisessa, saas ny nährä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainahan "autossa "jarrut pitää olla muuten menee överiksi ,joten tarpeellisia ovat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:15
Linnanmaalaisen päiväkodin pihalla tulipalo – jo toinen kahden päivän sisällä
18:11
Kansanedustaja Mikko Kärnä harkitsee keskustan puheenjohtajakisaan osallistumista, mikäli muita ehdokkaita ei ilmaannu
18:00
Oululainen nuori telinevoimistelija aloitti harjoittelun jälkijunassa ja nousi ahkeruudellaan arvokisatason urheilijaksi – "Innolla odotan ensimmäisiä MM-kisoja" Tilaajille
17:54
Alle 15-vuotiaita lapsia epäillään Mikkelin koulupalon sytyttämisestä – tutkinnanjohtaja kertoo, miten lasten leikki johti koulun palamiseen
17:31
Kaksi tuomiota Sunny Car Center -vyyhdistä – Markku Ritaluomalle lähes miljoona euroa maksettavaa
17:30
EU:n nimitysruletti pyörähtää käyntiin tänään – huippukokous yrittää löytää nimet huippuvirkoihin
17:29
Kilometrejä pitkä öljypäästö Itämerellä – aiheuttajaa selvitetään
77
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
50
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
30
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
25
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
23
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
19
Pääministeri Rinne HS:lle: Suomalaislääkärin mukaan olisin kuollut, jos minut olisi herätetty Espanjassa
14
Lehto Group käynnistää neljä rakennushanketta ympäri Suomea – pohjoisin paikka Utsjoella, projektien arvo yhteensä 27 miljoonaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy erittäin voimakkaita ukkospuuskia, yli 25 m/s.
Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 20 m/s.
UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

Piippopaksupää
/honen

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Menettekö suviseuroihin muhokselle

100 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Kerro yksikin parempi maa? Lue lisää...
Mc

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image