Kotimaa

Vahinkoja aiheuttavista har­maa­hyl­keis­tä aletaan ehkä maksaa tapporahaa – met­säs­tyk­ses­tä ja käsittelystä voisi saada tukea 450-650 euroa

Harmaahylkeen eli hallin aiheuttamia vahinkoja sekä konfliktia voitaisiin ministeriön ehdotuksen mukaan hillitä maksamalla haittayksilöiden poistamisesta taloudellista tukea. KUVA: Kari Suni
Kotimaa 27.2.2019 14:07
Jami Jokinen

Kalastusvahinkoja aiheuttavista harmaahylkeestä eli hallista saatetaan ryhtyä maksamaan Suomessa tapporahaa.

Maa- ja metsätalousministeriön ehdotuksessa hylkeen metsästämiseen ja saaliin käsittelyyn ryhdyttäisiin antamaan taloudellista avustusta. Sillä on tarkoitus lisätä kalanpyydyksiin ja kalankasvattamoihin erikoistuneiden hallien poistamista luonnosta.

Tuki katsotaan tarpeelliseksi, sillä hyljetuotteiden markkinointi on EU:ssa kielletty, mikä vähentää innokkuutta hallinmetsästykseen.

Tavoitteena haittayksilöiden poistaminen

Luken tutkimusten mukaan esimerkiksi rysistä vievät usein kaloja samat yksilöt. Valtaosa niistä on uroksia.

Ministeriön muistion mukaan juuri näiden yksilöiden metsästäminen vähentäisi olennaisesti kaupalliselle kalastukselle ja kalankasvatukselle aiheutuvia haittoja. Tavoitteena on myös opettaa muita hylkeitä karttamaan kalanpyydyksiä ja kasvatusaltaita.

– Tämä pienentäisi olennaisesti hyljekantojen kasvusta kalatalouden elinkeinoille aiheutuvia vahinkoja ja rajoittaisi niistä johtuvaa konfliktia, ministeriö toteaa.

Myyntikielto hillitsee metsästysintoa

Hallinmetsästys on nykylainsäädännön mukaan mahdollista, eikä luvistakaan ole pulaa.

Ongelmaksi sen sijaan näyttää muodostuneen ammuttujen hylkeiden käsittely, kun hyljetuotteiden myynti ei ole sallittua. Ministeriön mukaan tämä on vähentänyt halukkuutta hallinmetsästykseen.

Ehdotuksen mukaan kaupalliselle kalastajalle tai kalankasvatusyritykselle maksettavalla avustuksella katettaisiin myös saaliin kuljettamisesta ja asianmukaisesta käsittelystä aiheutuvia kuluja.

Hylkeet hautaan tai laitokseen

Tukea tarjottaisiin ainoastaan kalastuselinkeinolle, ei yleiseen hylkeenmetsästykseen.

Lisäksi maksu kohdistettaisiin vain vahinkoa aiheuttaneen harmaahylkeen poistamiseen kalanpyydyksestä, kalankasvatuslaitoksesta tai näiden välittömästä läheisyydestä. Tästä olisi laadittava selvitys.

Asianmukaiseksi loppukäsittelyksi katsottaisiin sekä hautaaminen että käsittely teuraseläimiin ja eläinjätteisiin erikoistuneessa laitoksessa. Siitä olisi saatava myös todistus.

Yhden hallin metsästämisestä, kuljettamisesta ja loppukäsittelystä maksettaisiin yhteensä 450-650 euroa.

Asetusluonnos on juuri lähetetty lausuntokierrokselle, ja järjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön vielä kuluvana keväänä.

 

MAINOS

Kommentoi

Valkohäntäpeurasta tulisi myös maksaa tapporahaa ja vapauttaa lupa maksuista kokonaan. Pinta-ala vaatimus myös pois. Metsästysseurojen intresseissä ei ole vähentää vaan pitää kanta nykyisellään tai kasvattaa. Maanomistajien ja liikenteen kustannuksella laiduntaa jumalaton karja, eikä asialle voi tehdä mitään, kun se on niin pyhä eläin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tuhoja verrataan,pitäisi hirvestä maksaa moninkertainen tapporaha!! Silti jotkut vielä ruokkivat niitä,mikä pitäisi tehdä rangaistavaksi!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpöhöpö. Vuoden aikana yksi hylje voi syödä kalastajan pyydyksestä satoja kiloja kalaa hajoittaen samalla pyydyksiä, jotka maksavat 20-5000€ riippuen pyydyksestä. Että siitäkö alkaa laskemaan että paljonko tuohon vahinkoon mahtuu männyn taimia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruhot voi sitten lähettää pakastettuina Alaskan Inuiteille koska hylkeiden pyynti sielä on vaikeutunut ilmaston lämpenemisen myötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös hirvistä voisi valtio antaa tapporahaa. Hirvivahinko tuen hakeminen on liian byrokraattista. Etelä Suomessa hirvi syö jo kuusiakin, mitä ennen pidettiin mahdottomana. Omat kuuset ovat kuitenkin vielä rauhassa hirviltä. Silti lähes joka vuosi pitää hommata hirvivahinko arvioija mäntypalstoille. Hirvenlihan lisäksi sopiva raha olisi n. tonni per hirvi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kun opettelet kasvattaan metäsäsi ruotsin mallilla ni riittää hirville syötävää ja jää sullekki muuan näre pystöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä haittaa nämä tekevät? Haittaavat HARRASTEkalastajia. Tälläkään perällä ei niin montaa ammattikalastajaa ole, että nuo niitä häiritsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hylje on haittaeläin siinä kuin rottakin.Hylkeestä saa vettä pitäviä asusteita ja lihan voi syöttää minkkitarhojen minkeille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halli kuuluu kiintiömetsästyksen piiriin, sille ei myydä erikseen lupia vaan yleisellä vesialueella on jokaisella metsästyskortin haltijalla metsästää hylkeitä kiintiön puitteissa, noin tuhat hyljettä vuodessa koko Suomenlahdella. Metsästys on vaan todella vaativaa ja alan harrastajat vähissä. Lukekaapa mistä tuon palkkion saa, ammattikalastaja joka ottaa pyydyksestään hylkeen, ehkä jopa 200 kg ja raahaa sen maihin, perkaa ja kuljettaa käsittelylaitokseen. Ei ihan pikkusavotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tapporaha ei kuulu 2000-luvulle. Se kuului 1950-luvulle.

Missään muualla sivistyneessä maailmassa tämmöinen ehdotusta ei edes tehtäisi. Mutta Suomi ei olekaan sivistynyt maa. Maa- ja metsätalousministeriöön on pesiytynyt todella käsittämättömiä vanhanaikaisia ja taatumuksellisia arvoja kannattavaa väkeä. Pitäisi kaikki luonnonvaraisiin eläimiin ja kaloihin keskittyvät päätökset siirtää pois MMM:ta ympäristöministeriöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Suomi kuulu sivistyneeseen maailmaan. Täällä saa olla kuka vain ja tehdä mitä vain, myös hylje.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sisävesilaitoksissa on vähemmän haittaa hylkeistä ja merimetsoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt olisi hyvää lähiruokaa tiedossa pienellä hiilijalanjäljellä kouluihin ja päiväkoteihin.

Huippukokit vain ideoimaan hylkeestä herkullisia reseptejä ja eikun syömään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tässä järki hävisi ja pahasti.

Toki hyljeongelmalle pitää jotain tehdä, mutta valtion maksamat tapporahat eivät todellakaan kuulu nykyaikaan. Metsästystä voitaisiin lisätä ilman tapporahaakin. Hyljelupia voitaisiin jopa myydä ja tienata jotain valtion kassaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukahan niitä hyljelupia ostaisi jos "ilmaiset" luvatkaan ei kiinnosta tarpeeksi. Kiintiöstä ammutaan vain murto-osa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eli laitan firman pystyyn ja valtio antaa minulle 600 ekee per ruumis. no kyllähän mun rysis olisi ainakin 5kpl/viikko. jotenkin kuullostas ihan pöhölöltä! mut jos näin on ammattikalastajia on yht äkkiä aika paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös niiden ampumisesta saanut sakot tähän saakka. Nyt saa rahaa. Niin se maailma muuttuu. Milloin muuten torin häirikkölokit saadaan kuriin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moniko on käynyt hylkeenpyynnissä? Ei niitä tuosta nuin vain tapeta. Moni ei lähde 30 -50km veneellä ulos ja jäälauttojen päälle henkensäkaupalla pyyntiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image