Kotimaa

Vaatiiko pe­rus­tus­la­ki­va­lio­kun­ta sote-ilmoitusta EU:lle vai ei? Pontta ei tehty, mutta sanamuoto sitä suosii, arvioi professori

Perustuslakivaliokunta käsitteli mahdollista EU-notifikaatiota perjantaina antamassaan lausunnossa sote-uudistuksesta. Kuva Euroopan parlamentista Strasbourgista. KUVA: Emilia Kangasluoma
Kotimaa 22.2.2019 21:09
Markku Uhari

Perustuslakivaliokunta sai perjantaina valmiiksi lausuntonsa sote-uudistuksesta. EU-notifikaatiota ei lopulta vaadittu ponnella. Eurooppaoikeuden professori kuitenkin arvioi, että sanamuotoilu puhuu muuta.

Perustuslakivaliokunta päätti perjantaina valmistuneessa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta koskevassa lausunnossaan olla vaatimatta EU-notifikaatiota muutosehdotuksella eli ponnella.

Valinnanvapaudesta tehtävä EU-notifikaatio on ollut yksi kiistakysymyksistä perustuslakivaliokunnassa viime viikkoina.

Kyse on siitä, onko sote-uudistuksen yhteydessä toteutettava valinnanvapaus sopusoinnussa Euroopan unionin kilpailu- ja valtiontukilainsäädännön kanssa.

Epäselvissä tilanteissa asiasta pitäisi ilmoittaa Euroopan komissiolle, jotta komissio voisi sanoa epäselvyyteen viimeisen sanan.

Vaikkei perustuslakivaliokunta tehnyt muutosehdotusta, niin se kuitenkin suosii lausunnossaan käyttämillään sanamuodoilla EU-notifikaation tekemistä.

Näin sanoo Helsingin yliopiston eurooppaoikeuden professori Juha Raitio Helsingin yliopistosta.

– Näyttäisi selkeästi siltä, että oikeudellinen epävarmuus poistuu sen myötä, että asia notifioidaan asianmukaisesti komissiolle, Raitio arvioi lausuntoa Lännen Medialle.

Raitio ei ota kantaa siihen, miten valtiosääntöoikeudellisesti EU-notifikaatioasia lopulta ratkaistaan, koska asiasta ei tehty pontta. Hän kommentoi vain tekstin muotoilua.

Varsinkin opposition edustajat totesivat perjantain tiedotustilaisuudessa, että sanamuotoilu on tiukka.

Notifiointiprosessia ei ehdittäisi käydä niinä viikkoina, joita eduskunnalla on aikaa puida sote-kokonaisuutta tällä vaalikaudella.

Vaaliloma alkaa kolmen viikon päästä maaliskuun puolessavälissä, ja Raition mukaan notifiointi kestää yksinkertaisissakin asioissa Euroopan komissiossa muutaman kuukauden.

– Tämä on monimutkainen asia, jossa voi olla useita valtiontukielementtejä, eli vuosi–parikin voi mennä, toteaa Raitio.

Helsingin yliopiston yhteiskuntapolitiikan professori Heikki Hiilamo arvioi perjantaina Lännen Medialle, että perustuslakivaliokunnan ponsi EU-notifikaatiosta olisi todennäköisesti estänyt koko lakipaketin etenemisen tällä kaudella.

Perustuslakivaliokunnan lausunto etenee seuraavaksi sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsiteltäväksi.

MAINOS

Kommentoi

Ei riitä hallituksella kanttia sanoa, etteivät pystyneet saamaan neljässä vuodessa yhtä asiaa valmiiksi ja lopulta kansa saa kärsiä huonosta päätöksestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kai se kysyttävä isännältä mitä renki saa tehdä,joko nyt heti tai myöhemmin joutuu itkemään ja kysymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:00
Oululaisyrityksen Oura-älysormus palkittiin Pohjois- ja Itä-Suomen tuottavimpana ideana
10:59
Kaksi uutta tekniikan alan YAMK-koulutusta Oulun ammattikorkeakouluun, talotekniikka ja hitsausala
10:28
Analyysi: Paljastiko Heinäluoman ilmoitus Sdp:n sisäisen kisan EU-pestiin? Kumpula-Natri: "Minulle on ollut itsestään selvää, että Eero on käytettävissä"
10:19
Tunnistamaton sähkölaite aiheutti säteilyhälytyksen liminkalaisessa romuliikkeessä
10:05
Analyysi: Altavastaajan rooli sopii Suomelle – keltanokkamiehistöltä vaaditaan täydellistä onnistumista, jotta matka jatkuu Bratislavan mitalipeleihin Tilaajille
10:05
Auto suistui bussipysäkin liikennemerkkiin ja mäntyyn Oulun Maikkulassa
9:58
STUK on saanut niukasti lupa-aineistoa Fennovoimalta tänä vuonna – yhtiö oli aikonut lähettää suuren osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alussa
29
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
23
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
13
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
9
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
9
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
8
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image