Kotimaa

Vaasan kes­kus­sai­raa­la ei saa laajaa päivystystä – eduskunnassa täpärääkin täpärämpi äänestys

Vaasan keskussairaala jää ainakin toistaiseksi ilman laajan päivystyksen statusta. Johtajaylilääkäri Reijo Autio poseeraa sairaalan edessä. KUVA: Jaakko Elenius
Kotimaa 15.3.2019 13:43
Virpi Niemistö

Vaasan keskussairaala ei saa laajan päivystyksen statusta ainakaan vielä tällä vaalikaudella. Eduskunta päätti asiasta perjantaina äänestyksessä luvuin 92-91.

Näin kansalaisaloite Vaasan keskussairaalan lisäämisestä laajan päivystysten sairaaloihin hylättiin.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta toi eduskunnan suureen saliin valiokunnan mietinnön, johon oli lisätty ponsilauselma, jonka mukaan seuraava hallitus voisi jatkaa Vaasan sairaala-asian käsittelyä.

Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (r) esitti vastaehdotuksen laajan päivystyksen hyväksymisestä, joka siis hävisi äänestyksessä yhdellä äänellä.

Pitkä vääntö ja taistelu

Vaasan keskussairaalan jääminen ilman laajan päivystyksen statusta on hiertänyt alueella siitä lähtien, kun laajan päivystyksen sairaaloista joulukuussa 2016 eduskunnassa päätettiin.

Erityisesti rkp on pitänyt asiaa esillä ruotsinkielisten palvelujen turvaamiseksi.

Vaasan sairaalan laaja päivystys ja sitä vaativa kansalaisaloite nousivat aivan tämän vaalikauden viime metreillä uudelleen käsittelyyn, kun sote-uudistus kaatui.

Vaasaa lähin laajan päivystyksen sairaala on noin 70 kilometrin päässä Seinäjoella, jossa on satsattu ruotsinkielen opetukseen sen jälkeen, kun päivystyspäätös pari vuotta sitten saatiin.

Tuon päivystyspäätöksen seurauksena Vaasasta Seinäjoelle hoitoon on kuitenkin tullut vain vähän ruotsinkielisiä potilaita.

Laajan päivystyksen sairaaloihin on koottu vaativin erikoisalapäivystys. Laajan päivystyksen sairaaloissa ylläpidetään ympärivuorokautisia laajan päivystyksen yksiköitä ja tarjotaan myös sosiaalipäivystystä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uskooko kukaan että Vihreitten Emma Kari ei onnistunut tietokoneella äänestyksessä eikä saanut ääntänsä tulokseen .?
Ratkaiseva ääni JOS olisi ollut laajan päivystyksen puolesta .
Mutta sitä totuutta emme tiedä .
Eikä satuihin kannata uskoa Emmankaan kohdalla .
Ihmisten terveydenhoito sentään kyseessä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaasapäivystää heti vaalien jälkeen ,kokoomus ja keskusta ei vieläkään ole antaneet periksi niillä on aikomus laitaa Markkinamalli läpi heti vaalien jälkeen,niille ei merkaa mitään se että markkinamalli ei vain toimi,kuntienhyväksi ja vanhukset jää hoitamatta leveilläkinharteilla,se on nyt nähty.

Muistakaa Vaasalaiset ja lähikaupungit tämä äänestys hankaloitaa lähialueidenkintoimintaa ruuhkanvuoksi ja onhan se Hengenvaarallistakin matkustaa satojakilometrejä vain joidenkin Bisneshumalantähden,tässä ei ihmisiä ajatella olenkaan. Vaaleissa ei kokoomus ei keskusta.
Vasemmalta aurinko nousee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen eduskunta kiusaa ihan turhaa vaasalaisia ja yleensä rannikon ruotsinkielisiä.Kyseessä on kuitenkin käytännössä ainoa oikeasti ruotsinkielinen sairaala koko Suomessa. Asiaan palataan viimeistään, kun seuraava eduskunta kokoontuu syksyllä. Ruotsinkielisillä on oikeus saada hoitonsa omalla kielellään. Tästä on olemassa oikein tasavallan presidentinn lausuman kirjaus pöytäkirjassa. Seinäjoella ei osata samanlaista ruotsinkieltä kuin rannikkoalueella. Seurauksena saattaa olla pahoja hoitovirheitä ja jopa kuolemantapauksia, jos lääkäri ja potilas eivät ymmärrä toisiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrohan miksi meitä suomalaisia kiusataan rasistisella pakko-ruotsilla, kun meidän palvelut ei kuitenkaan kelpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Samanlaista ruotsinkieltä kuin rannikkoalueella"??? Ei kai ruotsinkaltaisia murteita voi pitää omana kielenään? Opetelkoon ruotsia, niin tulee ymmärretyksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohhoh! Risti seinään! Eduskunta säästi jotain. Onkohan tämä jotenkin perustuslain vastaista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image