Kotimaa

Vää­ri­nym­mär­rys aiheutti nettimyrskyn koulujen tasa-arvo-ohjeesta

Kotimaa 18.10.2016 16:52 | Päivitetty 18.10.2016 18:11
STT

Ohjeistus koulujen tasa-arvosuunnitelmista nostatti tiistaina tunteita sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla. Sankat ihmisjoukot perussuomalaisten puheenjohtajaa, ulkoministeri Timo Soinia myöten sanoutuivat irti siitä, että poikia ei saisi enää kutsua pojiksi ja tyttöjä tytöiksi.

Missä näin oli sitten ohjeistettu?

Ei missään. Kyse oli väärinkäsityksestä, joka sai alkunsa Helsingin Sanomien Nyt-liitteen jutun lähdettyä leviämään sosiaalisessa mediassa.

Kyse ei ole myöskään mistään uudistuksesta, vaan tasa-arvosuunnitelmia koskeva laki tuli voimaan perusopetuksessa jo kaksi vuotta sitten. Lukioissa ja ammatillisessa koulutuksessa laki oli voimassa jo aiemmin.

Vuodenvaihteessa loppuu siirtymäaika, jonka loppuun mennessä koulujen pitää tehdä tasa-arvosuunnitelmat. Tätä varten kouluille tehtiin vajaa vuosi sitten opaskirjanen, jonka tarkoitus oli toimia apuna tasa-arvotyön suunnitelmien laatimisessa.

Tämä ohjeistus ei ole pakottava.

- Opasta on väärinymmärretty ihan olan takaa. Kukaan ei ole sanonut, ettei poikia saisi kutsua pojiksi, eikä opetushallitus voisi tällaista säätääkään. Opas on virikemateriaalia, jota voi käyttää, jos kouluilla ja opettajilla ei ole omia ajatuksia aiheesta, kertoo opetusneuvos Satu Elo Opetushallituksesta STT:lle.

Elon tietojen mukaan aihe ei ole nostattanut tunteita kouluilla.

- Tasa-arvoasioissa Suomessa on selvästikin vielä kipukohtia, kun tästä täytyy joidenkin niin kauheasti vouhkata.

Sukupuolikäsitykset juurtuvat kouluissa

Elon mukaan tasa-arvoasiat ovat Suomessa ja Suomen kouluissa keskimäärin hyvällä tolalla. Kaksi isoa ongelmaa kuitenkin on. Miesten ja naisten palkkaerot ovat Suomessa yhä merkittäviä, ja miehet ja naiset hakeutuvat eri ammatteihin. Jälkimmäisen juuret ovat koulutuksessa.

- Käsitykset siitä, missä tytöt ovat hyviä ja missä pojat ovat hyviä, alkavat muotoutua jo varhaisella iällä. Esimerkiksi vielä ensimmäisellä luokalla kaikki kuvittelevat osaavansa matematiikkaa hyvin, mutta jo kolmannella luokalla pojat kuvittelevat osaavansa sitä erittäin hyvin ja tytöt ovat epävarmempia kyvyistään.

Elon mukaan kouluissa pitäisi pystyä vaikuttamaan siihen, ettei tällaisia jakoja tulisi. Sen vuoksi pitäisi välttää luomasta asetelmia, jotka tukevat käsityksiä siitä, että tytöt olisivat jonkinlaisia ja pojat jonkinlaisia. Tähän kouluille tehdyssä tasa-arvo-oppaassakin oli tarkoitus puuttua.

- Tyttöjä ja poikia ei esimerkiksi pitäisi jakaa erillisiin ryhmiin, ellei sille ole jotain erityistä perustetta.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Aiotaanko opetusta tasa-arvoistaa niin, että jatkossa miehiä olisi korkeakouluissa yhtä paljon kuin naisia? Vai ovatko tasa-arvo-ongelmia pelkästään asiat, joissa naisilla menee miehiä huonommin, kuten heidän omassa käsityksessään matematiikan taidoissaan tai väitetyssä pienempipalkkaisuudessa? Mikäli miehiä ei ole läheskään yhtä paljon korkeakouluissa kuin naisia, se ei ole tasa-arvo-ongelma, se on miesten oma ongelma?

Ehdotankin, että kouluissa lakattaisiin puhumasta tasa-arvosta, kun todellisuudessa puhutaan pelkästään naisten aseman parantamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä väärinymmärtäjiä löytyy jopa hallituksenkin riveistä.
Selkokielikään ei taida poistaa heiltä tätä ongelmaa.
Rautalangasta puhumattakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me emme tarvitse mitään tasa-arvo ajatuksia.Mies on mies ja nainen on nainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietysti mies on mies ja nainen on nainen, mutta että tasa-arvoa ei tarvita? Ompa siinä keskiaikainen mielipide.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on ollut tasa-arvoinen jo kymmeniä vuosia, tämä tasa-arvo mitä viime aikoina on ajettu on yhtä kuin tasapäistäminen, sellaista joukkoa on helpompi hallita, kaikki käy tasapäistämisen nimissä, eikä kukaan ole erimieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:07
Kreikka järjesti myöhäisillan ottelussa yllätyksen – voitto Liechtensteinista riittää Suomelle EM-kisapaikkaan
15.10.
Kun yksi meni sisään, Teemu Pukki päätti tehdä toisen maalin samalla tavalla – Huuhkajat on nyt voiton päässä EM-kisapaikasta Tilaajille
15.10.
Mika Nurmela hehkui tyytyväisyyttä Huuhkajien voiton jälkeen, mutta kiisti tuhonneensa päävalmentaja Kanervan lippalakin
15.10.
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
15.10.
Oulun Kiviniemeen tulee pätkä uutta raidetta, jota pitkin malmijunat ajavat Kainuusta suoraan etelään – Heikkilänkankaalle rakennetaan kilometrin pituinen sivuraide
15.10.
Kärppien ja Skellefteån kohtaaminen ratkesi vasta voittolaukauskilpailussa – katso kuvia ottelusta
15.10.
Säveltäjäkonkari Kaj Chydenius: "Jos teen sata laulua, ja niistä vaikkapa neljä ovat hyviä, loput 96 huonoa eivät haittaa tippaakaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yön aikana Kainuun maakunnassa ja Koillismaalla sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi ja Savukoski lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kenelle ilmainen ruokakassi kuuluu ?

Ilmainen ruoka kuuluu jokaiselle joka kehtaa sellaisen käydä noutamassa. Se on kuitenkin selvää säästöä vaikka rahaa ruo... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image