Kotimaa

Uu­tis­suo­ma­lai­nen: Uudistus karsii yliopisto-opis­ke­li­joi­den ter­veys­pal­ve­lui­ta - jatkossa YTHS ei ehkä tarjoa gynekologin palveluita

Kotimaa 21.2.2018 5:16 | Päivitetty 21.2.2018 5:18
STT

Opiskeluterveydenhuollon uudistus karsii yliopisto-opiskelijoiden palveluita samalla, kun ammattikorkeakouluopiskelijat tuodaan Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluiden piiriin, kertoo Uutissuomalainen.

Uutissuomalaisen mukaan uudistusta valmistellut työryhmä esittää, että YTHS ei enää tarjoa opiskelijoille gynekologien ja ihotautilääkärien palveluita vuoden 2020 alusta lähtien, vaan keskittyy perustasoisiin palveluihin. Erikoislääkäripalveluista vain mielenterveyspalvelut jäävät osaksi opiskeluterveydenhuoltoa.

Karsittavat palvelut eivät ole tähänkään saakka kuuluneet terveydenhuoltolain mukaan opiskeluterveydenhuoltoon, mutta niitä on silti tarjottu.

- Tässä on kyse palveluiden yhdenmukaistamisesta, koska lainsäädäntö edellyttää samantasoisia opiskeluterveydenhuollon palveluja tuottajasta riippumatta, sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies ja uudistustyöryhmän puheenjohtaja Maire Kolimaa kertoo Uutissuomalaisen haastattelussa.

Myös vaihto-opiskelijoiden oikeutta palveluihin rajataan niin, että vain tutkintoa suorittavat opiskelijat saavat käyttää YTHS:n palveluita. YTHS laajenee merkittävästi, kun sen palveluiden piiriin tulevat vuoden 2020 alussa kaikki korkeakouluopiskelijat. YTHS:n asiakasmäärä nousee 126 000 opiskelijasta reiluun 250 000 opiskelijaan.

MAINOS

Kommentoi

Pimppilääkärille kyllä pääsee. Kaikki pitäs olla ilmaista tai halapaa, kun opiskelijakorttia vilauttaa. Muualla maailmassa yleisesti maksetaan opiskelusta. Täällä ei. Opintovelkaa otin itse reilusti. Pakko oli, kun ei asumistuet riittäneet edes asumiseen. Kannustan muitakin siihen. Tekee mieli valmistuakin joskus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...kun siellä yliopistossa opiskelee opiskelijoita jotka eivät näytä koskaan valmistuvan, miksi minun pitää maksaa siitä, että saisivat vielä ilmaisen terveydenhuollon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

YTHS ei kyllä nyt tarjoa oulussa kovin hyvia palveluita, mutta sitten yliopisto-opiskelija joutuu maksamaan pakkomaksun jäsenmaksussaan. Jos Palveluita karsitaan niin joko pakko maksu pois ja asiakkuus vapaehtoiseksi. Tiedän montakin nykyopiskelijaa joita YTHS on kehottanut käyttämään kunnallista palvelua kun ei ole tarjota maksulle vastinetta.
Kun aloitin opiskelun niin palvelu oli erinomaista ja sai apua terveydellisissä ongelmissa mutta kun opinnot etenivät niin näki selvästi kuinka palvelun taso laski koko ajan ja kun valmistuin niin tiesin että fuksit eivät saaneet edes kunnollista terveystarkastusta.
Jos vielä olisin opiskelija niin kannattaisin miettiä miksi edes ylioppilaskunnan jäsenmaksussa on pakollinen YTHS kohta jos ei oikeasti edes palveluita tarjota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä ex-opiskelijan kanssa. Itse opiskelin yliopistolla 1990-luvun alussa ja palasin jatkamassa opinnot loppuun 2010-luvulla. Ero entiseen oli todella iso. Sain itse saman neuvon kunnallisten palveluiden käyttämisestä, eikä erikoissairaanhoitoa todellakaan ole saatavilla.

Epäselväksi on jäänyt, miksi palveluita karsitaan. Nykyisessä YTHS:n versiossa perustasoiset palvelut tarkoittavat lähinnä puheluita hoitajien kanssa. Lääkärille pääsee, jos osaa hyvin perustella asiansa. Toisin sanoen - YTHS on tullut tarpeettomaksi, koska samantasoiset ja jopa paremmat palvelut ovat saatavissa kaupungilta ja niitä ohjataan myös käyttämään.

Jokunen vuosi sitten ammattikorkeakoulujen opiskelijat katkerina valittivat YTHS:stä ja sen palveluista, koska heidän oli pakko käyttää kaupungin palveluita. Noh. Sitä saa, mitä tilaa. Nyt amk-opiskelijat siirretään YTHS:n palveltaviksi. Ehkä ei olisi kannattanut valittaa? AMK-politikointi on varmasti osaltaan vaikuttanut heikennyksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Anteeksi nyt vaan, mutta AMK opiskelijoiden terveydenhuolto on surkeaa. Palvelun laatu vaihtelee sen mukaan missä satut opiskelemaan ja on sidottu opiskelupaikkakuntaan. Uudistuksessa toki YTHS valikoimasta karsiutuu gynekologille ja ihotautilääkärin palvelut, mutta ne eivät katoa, vaan siirtyvät maakunnalle. Pääpointtihan uudistuksessa on se, että opiskelijat ovat tämän jälkeen tasa-arvoisessa asemassa terveydenhuollon suhteen ja noin 100 tuhannen ihmisen terveydenhuolto paranee. Ihme vastakkainasettelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseenalaistan myös tuon ylioppilaskunnan pakkojäsenmaksun. Ei kuulu enää tähän päivään, ennen asia saattoi olla perusteltu kun ylioppilaskunta ajoi opiskelijoiden aseman parantamista. Nykyään järjestö näyttää keskittyvän kaikenlaisten vähemmistöjen etujen ajamiseen, feminismiin kasvinsyöntiin ja muuhun ituhippeilyyn. Ideologioita joita en todellakaan kannata, enkä halua tukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:51
Kuusamon kaupungin netissä oleva kanava lähettää liveohjelmaa koronaepidemian ajan
14:43
Mies syyllistyi jälleen kerran ajo-oikeudetta ajoon Kajaanissa – epäillään myös huumeissa auton kuljettamisesta
14:38
Postilähetyksiä varastettiin ja apteekkiin yritettiin murtautua Alavieskassa – poliisi otti kiinni kolme nuorta miestä
14:29
Ennätyssuuri otsonikato havaittiin Sodankylän luotauksessa – viikonlopun aikana UV-säteily on tavanomaista voimakkaampaa
14:12
Hengityssuojaimien kysyntä räjähti taivaisiin koronan myötä, ja se näkyy oululaisen ensihoitotukkuri MedKitin toiminnassa – "Hinnat ovat kymmenkertaistuneet, väistelemme huijauksia koko ajan" Tilaajille
14:02
Kainuussa kaksi uutta koronatartuntaa – yhteensä maakunnassa kahdeksan tapausta
13:50
Akavan Erityisalat: Oulun kaupungin päätös palkanmaksun keskeytyksestä perusteeton
61
Pääministeri Marin: "Joudumme joka päivä hallituksena paimentamaan kenttää, että linjauksia noudatetaan" – torui kyselytunnilla Kelaa
45
Oppilaiden eväsjakelua laajennetaan Oulussa – tiistaista alkaen eväsjakelu käytössä 30 koulussa, katso lista eväiden jakopaikoista
37
Raju ja nopea reagointi tehosi – Tämän takia Latvia on Euroopan viimeinen kolkka ilman koronakuolemia
34
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, OYSissa hoidettavana kuusi potilasta – alueella tehdään noin 450 testiä vuorokaudessa
23
Oulun Torinrantaan tulevan Allas Sea Poolin rakentaminen lykkääntyy koronaepidemian vuoksi
14
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
14
Satoja Oulun kaupungin työntekijöitä yt-neuvottelujen piirissä – lukuisilla sivistys- ja kulttuuripalvelujen henkilöillä palkanmaksu päättymässä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

241 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Alman gallup: SDP nousi ykköseksi perus­suo­ma­laisten ohi – Keskusta neljäntenä!!

halla-aho se vaan ihannoi unkaria ja orbania somessa,Ei hyvää päivää taas! Oltashan sitä pahassa lirissä jos tuommonen ... Lue lisää...
Oltashan lirissä jos

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

3.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image