Kotimaa

Uu­tis­suo­ma­lai­nen: Uudistus karsii yliopisto-opis­ke­li­joi­den ter­veys­pal­ve­lui­ta - jatkossa YTHS ei ehkä tarjoa gynekologin palveluita

Kotimaa 21.2.2018 5:16 | Päivitetty 21.2.2018 5:18
STT

Opiskeluterveydenhuollon uudistus karsii yliopisto-opiskelijoiden palveluita samalla, kun ammattikorkeakouluopiskelijat tuodaan Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluiden piiriin, kertoo Uutissuomalainen.

Uutissuomalaisen mukaan uudistusta valmistellut työryhmä esittää, että YTHS ei enää tarjoa opiskelijoille gynekologien ja ihotautilääkärien palveluita vuoden 2020 alusta lähtien, vaan keskittyy perustasoisiin palveluihin. Erikoislääkäripalveluista vain mielenterveyspalvelut jäävät osaksi opiskeluterveydenhuoltoa.

Karsittavat palvelut eivät ole tähänkään saakka kuuluneet terveydenhuoltolain mukaan opiskeluterveydenhuoltoon, mutta niitä on silti tarjottu.

- Tässä on kyse palveluiden yhdenmukaistamisesta, koska lainsäädäntö edellyttää samantasoisia opiskeluterveydenhuollon palveluja tuottajasta riippumatta, sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies ja uudistustyöryhmän puheenjohtaja Maire Kolimaa kertoo Uutissuomalaisen haastattelussa.

Myös vaihto-opiskelijoiden oikeutta palveluihin rajataan niin, että vain tutkintoa suorittavat opiskelijat saavat käyttää YTHS:n palveluita. YTHS laajenee merkittävästi, kun sen palveluiden piiriin tulevat vuoden 2020 alussa kaikki korkeakouluopiskelijat. YTHS:n asiakasmäärä nousee 126 000 opiskelijasta reiluun 250 000 opiskelijaan.

MAINOS

Kommentoi

Pimppilääkärille kyllä pääsee. Kaikki pitäs olla ilmaista tai halapaa, kun opiskelijakorttia vilauttaa. Muualla maailmassa yleisesti maksetaan opiskelusta. Täällä ei. Opintovelkaa otin itse reilusti. Pakko oli, kun ei asumistuet riittäneet edes asumiseen. Kannustan muitakin siihen. Tekee mieli valmistuakin joskus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...kun siellä yliopistossa opiskelee opiskelijoita jotka eivät näytä koskaan valmistuvan, miksi minun pitää maksaa siitä, että saisivat vielä ilmaisen terveydenhuollon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

YTHS ei kyllä nyt tarjoa oulussa kovin hyvia palveluita, mutta sitten yliopisto-opiskelija joutuu maksamaan pakkomaksun jäsenmaksussaan. Jos Palveluita karsitaan niin joko pakko maksu pois ja asiakkuus vapaehtoiseksi. Tiedän montakin nykyopiskelijaa joita YTHS on kehottanut käyttämään kunnallista palvelua kun ei ole tarjota maksulle vastinetta.
Kun aloitin opiskelun niin palvelu oli erinomaista ja sai apua terveydellisissä ongelmissa mutta kun opinnot etenivät niin näki selvästi kuinka palvelun taso laski koko ajan ja kun valmistuin niin tiesin että fuksit eivät saaneet edes kunnollista terveystarkastusta.
Jos vielä olisin opiskelija niin kannattaisin miettiä miksi edes ylioppilaskunnan jäsenmaksussa on pakollinen YTHS kohta jos ei oikeasti edes palveluita tarjota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä ex-opiskelijan kanssa. Itse opiskelin yliopistolla 1990-luvun alussa ja palasin jatkamassa opinnot loppuun 2010-luvulla. Ero entiseen oli todella iso. Sain itse saman neuvon kunnallisten palveluiden käyttämisestä, eikä erikoissairaanhoitoa todellakaan ole saatavilla.

Epäselväksi on jäänyt, miksi palveluita karsitaan. Nykyisessä YTHS:n versiossa perustasoiset palvelut tarkoittavat lähinnä puheluita hoitajien kanssa. Lääkärille pääsee, jos osaa hyvin perustella asiansa. Toisin sanoen - YTHS on tullut tarpeettomaksi, koska samantasoiset ja jopa paremmat palvelut ovat saatavissa kaupungilta ja niitä ohjataan myös käyttämään.

Jokunen vuosi sitten ammattikorkeakoulujen opiskelijat katkerina valittivat YTHS:stä ja sen palveluista, koska heidän oli pakko käyttää kaupungin palveluita. Noh. Sitä saa, mitä tilaa. Nyt amk-opiskelijat siirretään YTHS:n palveltaviksi. Ehkä ei olisi kannattanut valittaa? AMK-politikointi on varmasti osaltaan vaikuttanut heikennyksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Anteeksi nyt vaan, mutta AMK opiskelijoiden terveydenhuolto on surkeaa. Palvelun laatu vaihtelee sen mukaan missä satut opiskelemaan ja on sidottu opiskelupaikkakuntaan. Uudistuksessa toki YTHS valikoimasta karsiutuu gynekologille ja ihotautilääkärin palvelut, mutta ne eivät katoa, vaan siirtyvät maakunnalle. Pääpointtihan uudistuksessa on se, että opiskelijat ovat tämän jälkeen tasa-arvoisessa asemassa terveydenhuollon suhteen ja noin 100 tuhannen ihmisen terveydenhuolto paranee. Ihme vastakkainasettelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseenalaistan myös tuon ylioppilaskunnan pakkojäsenmaksun. Ei kuulu enää tähän päivään, ennen asia saattoi olla perusteltu kun ylioppilaskunta ajoi opiskelijoiden aseman parantamista. Nykyään järjestö näyttää keskittyvän kaikenlaisten vähemmistöjen etujen ajamiseen, feminismiin kasvinsyöntiin ja muuhun ituhippeilyyn. Ideologioita joita en todellakaan kannata, enkä halua tukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:36
Kultasirkku havaittu Hailuodossa – lintu nähtiin Suomessa edellisen kerran vuonna 2007
12:22
Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset: useita aloja poistetaan saatavusharkinnan piiristä ulkomaista työvoimaa palkattaessa
12:00
Euroopan unioni ei ole täydellinen mutta sen hyödyt ovat valtavat
11:55
Merivartiostot suorittavat tehostettua vesiliikennevalvontaa tänäkin juhannuksena – muistathan nämä asiat, ennen kuin lähdet vesille
11:44
Mykkäklassikoita livemusiikin kera Valveella elokuussa – Chaplinin Kultakuumekin saa monitaiteellisen säestyksen
11:34
Mikkelin rajua koulupaloa tutkitaan tuhopolttona – tutkinnanjohtaja tyynnyttelee somehuhuja
11:32
Kiinan Xi matkusti Pohjois-Koreaan tapaamaan Kimiä, Yhdysvaltain Trump haluaa kuulla uutiset pian Xiltä itseltään
52
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
31
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
22
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
20
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
17
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
11
HS: Harkimon liike aikoo rekisteröityä puolueeksi – "Tiedän ja ymmärrän, että tästä tulee kritiikkiä"
11
Lehto Group käynnistää neljä rakennushanketta ympäri Suomea – pohjoisin paikka Utsjoella, projektien arvo yhteensä 27 miljoonaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

oulu
mällinen h

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image