
Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) väläyttää Postin pilkkomista kahteen yhtiöön, uutisoi Uutissuomalainen. Ministerin kaavailuissa toinen yhtiö hoitaisi pakettiliiketoimintaa ja toinen postimerkillisen kirjepostin.
Mallissa valtio tukisi Postia vuosittain sadoilla miljoonilla euroilla, joilla se takaisi yleispalveluvelvoitteen piiriin kuuluvan kirjepostin kulun.
Paatero sanoo, että Postin tulevaisuuden vaihtoehtoja käydään läpi työryhmässä. Avoinna on myös ministerin mukaan kysymys, tuettaisiinko sanomalehtien jakelua valtion varoin.
Ministeriltä on viime päivinä toistuvasti kysytty, antoiko hän suostumuksensa 700 pakettilajittelijan siirrosta toisen työehtosopimuksen piiriin. Työehtosopimusasia on Postin työriidan keskiössä. Paatero ei ole antanut kysymykseen suoraa vastausta.
Ministeri sanoo Uutissuomalaiselle, että valmisteilla on omistajaohjauksen periaatelinjaus, joka koskee kaikkia valtionyhtiöitä.
– Toinen kysymys on se, onko olemassa vaihtoehtoa. Se vaatisi lain, että samaa tehtävää tekevien ihmisten osalta ei saisi olla mahdollisuutta vaihtaa erilaisiin sopimuksiin, Paatero sanoi.
Kommentoi ()
Onko tarkoitus myydä Posti "globaalille toimijalle" ? Voi voi entäs "kriisiajan" tärkeät kirjeet/viestit ...sopiiko niitä antaa kenentahansa kyytiin....miettikääpä tätä VIISAAT...
Kuulostaa nerokkaalta, onkohan ihan puolueen ajatuspajalta tilattu idea. Perustetaan kaksinkertainen organisaatio hoitamaan samaa toimintaa, sillä sitä säästöä syntyy. Joko hallituspuolueet ovat jo läänittäneet uusien virastojen johtoryhmät?
Tämä pilkkomisajatus on aika vanha jo. Lisäksi se olisi järkeväkin, mikäli pakettiliiketoiminta yksityistettäisiin. Valtiolla ei todellakaan ole mitään intressiä alkaa toimimaan kovasti kilpaillulla alalla.
Jos Posti olisi oikea valtionyhtiö, eikä liikelaitos,niin ei tarvitsisi maksaa johtajien älyttömyyksiin nousseita palkkoja , vaan sitä johtaisi kohtuullisella korvauksella toimeentulevat henkilöt. Ei veronmaksajien rahoittaman firman johtajan tarvitse tienata miljoonaa vuodessa. Nekin rahat voisi käyttää "tekeviin käsiin", leviävien per....en sijaan....
Kyllä johtajien korkeimmat palkat ovat yleensä valtionyhtiöissä.
Tämä johtajien etu johtuu siitä, että yhtiöiden hallituksissa toimii suppea kaveripiiri, joka pitää huolen omista palkoista olemalla kavereilleen höveli palvelu ja vastapalvelu -periaatteella. Valtionyhtiöissä kaveripiiri on kaikkein pienin, kun yhtälössä mukana on poliittiset sidonnaisuudet.
Mikä näitä politiikkoja riivaa. Edellisessä hallituksessa Kekusta petti maaseutujen ihmiset ja nyt demarit kyykyttävät työläisiä. Kokoomus sentään on pysynyt rikkaille uskollisena. Perussuomalaiset ovat kohta vaikeuksissa, kun kaikki äänestäjät etsivät luotettavaa puoluetta, jota äänestä.
Siitä tulee mullekin miljoonapalkkainen eläkevirka, ei rahat lopu.
Mitään sanomaton ympäripyöreä jorina. Suomen valtio on liian pieni yksikkö globaalissa universumissa
taapero, jätä jo eroilmoitus niin pääset vähemmällä,
Suomen Posti, on laitos joka kantaa tärkeät viestit joka kotiin, sillä palvelulla ei ole kilpailijaa, eikä tule
Mainosjakajat on ihan eri kategoriassa
Porvarihallituksen jäljet ovat kamalaa katsottavaa, SDP ja hallitus on ihmeissään, nyt alkaa kaikki sammakot pikkuhiljaa löytyä myös koko kansan nähtäville.
Työsopimus shoppailu on Porvareiden ikioma testamentti suomalaisille, halvin tarjous voittaa.
Postipeku Vennamo ent. Telen myöhemmin Soneran vieminen pörssikeinottelun piiriin, ja siitä Saksan sijoitusten onnistumiseen loppusijoitus paikka Ruotsista.
Postin laittaminen myyntikuntoon ja hallituksen pelastajaksi näyttää koituvat Rinteen ja Paateron poliittiseksi itsemurhasta.
Välttämättä huono idea näin poljetaan halpuutetaan kaikkien palkat käy niin kuin sähkönsiirto linjojen myymisenki
Voisiko joku viisaampi kertoa kuka hyötyisi pilkkomisesta?
Tällä eriytetään ns. pakettiliiketoiminta ja perinteinen postinjakelu. Palveluliiketoiminta saa jatkaa voittotavoittelema yksikkönä ja kilpaile muiden alan toimijoiden kanssa ilman valtion tukea. Näin kilpailuasema ei vääristy.
Postinjakelu säilyy Postilla ja sitä mitä todennäköisimmin valtio johtuu tukemaan lähivuosina, että postinjakelu koko maahan voidaan turvata. Tähän voitaisiin vielä lisätä velvollisuus työllistää työelämästä syrjäytyneitä tai vajaatyökykyisiä. Posti olisi tässä mainio koska heillä on toimintaa lähes koko maassa.
Pilkkominen sallii työehtosopimusten vaihtamisen, koska tällöin katsotaan niiden olevan erillisiä toisistaan (nykyisin postin tehtäviin katsotaan kuuluvaksi kirjeposti SEKÄ pakettiposti).
Toisin sanoen, tämä on yritys valtiojohdolta työnantajan tavoitteiden tyydyttämiseksi. Valtiojohto ja työnantaja ovat siis käytännössä samalla puolella kiistassa, vaikka lapsellinen poliitikkojen teatteri pyrkii muuta kertomaan.
Työnantajan ahneus, tarve pyrkiä kohti mahdollisimman halpaa työehtosopimusta, on tässäkin taustalla. Koko järjestelmämme sairaus näkyy tässäkin yhteydessä.
Pikkuvirkasia paperinpyörittäijiä vain lisää. Ex-poliitikoille suojatyöpaikkoja
Pakettipuolen ostaja.
Myöhäistä. Sehän on jo pilkottu. Eli perinteiseen postiin ja posti palvelut osakeyhtiöön, jossa nimenomaan alettiin polkea palkkoja.
Kukn miltä näyttää. Yhdistäkää sanomalehtien aamujakeluun päiväposti. Meille kansalaisille riittää, että posti tulee kerran päivässä. Nille, joille ei tule aamun sanomalehteä kotiin, riittää postkn jakelu 3 krt vko, ma, ke ja pe. Tarvitaan siis synergioita.
Tässä on vain se mutta, että sanomalehtien varhaisjakelua hoitavat yksityiset sanomalehtiyhtiöt. Niitä ei voi velvoittaa hoitamaan kirjeiden jakelua ja jos jakelu ulkoistetaan niille niin ne voivat itse määrittää hinnat.