Kotimaa

Uuteen tu­lo­re­kis­te­riin tehtiin kahden ensimmäisen päivän aikana yli 30 000 ilmoitusta pal­kan­mak­sus­ta

Työnantajat ilmoittavat nyt palkanmaksusta suoraan tulorekisteriin. KUVA: PEKKA AHO
Kotimaa 7.1.2019 6:29
Pasi Klemettilä

1.1. käyttöön otettuun tulorekisteriin tehtiin kahden ensimmäisen päivän aikana ilmoituksia palkanmaksuista tehtiin yli 30 000. Tulonsaaja saa tulorekisteristä ja OmaVero-palvelusta jatkossa tiedot palkoistaan.

Uuden tulorekisterin aiheuttamat vaatimukset voivat vieläkin olla erityisesti pienimmillä yrityksillä sisäistämättä.

Vuodenvaihteesta lähtien työnantajien on ilmoitettava jokainen maksamansa palkka työntekijäkohtaisesti viiden päivän sisällä palkanmaksusta verottajan ylläpitämään tulorekisteriin.

Työnantaja ilmoittaa tiedot vain kerran tulorekisteriin, viiden päivän kuluessa maksusta. Myös esimerkiksi kotitaloustyönantajat, yhdistykset ja järjestöt ilmoittavat maksamansa palkat ja muut suoritukset kuten kustannusten korvaukset tulorekisteriin.

Tähän asti työnantajalla on ollut noin puolitoista kuukautta aikaa ilmoittaa palkat yhtenä summana Verohallinnolle ja muille toimijoille. Työntekijäkohtainen erittely on tehty ainoastaan kerran vuodessa.

Veroasioiden päällikkö Sanna Linna-Aro Suomen Yrittäjistä arvelee, että sellaisissa yrityksissä, joiden apuna palkanmaksussa toimii tilintarkastaja, asia on varmimmin otettu jo huomioon.

Aivan pienissä yrityksissä voi olla enemmän puutteita.

 

Kärryillä olemattomuus on ongelma sikäli, että tämän kuun alusta lähtien pitää toimia uudella tavalla. Laissa on säädetty sanktioita tulorekisterin noudattamatta jättämisestä.

– Tänä vuonna hallinto on vielä suopea. Tämä on harjoitteluvuosi. Ellei ole täysin ilmeinen piittaamattomuus tästä uudesta velvoitteesta, vielä tänä vuonna ei pitäisi mitään seuraamuksia tulla, Linna-Aro sanoo.

– Jos on jollakin tavalla aktiivinen ja yrittää toimia, sen pitäisi riittää. Sitten voi korjata, jos jokin menee väärin tai on muuta ongelmaa.

Kahden ensimmäisen vuorokauden aikana ilmoituksia tehtiin tulorekisteriin yli 30 000.

Tulorekisteri tarjoaa tietoa myös palkansaajalle

Tulorekisteri tarjoaa reaaliaikaisen tietovaraston yksittäisen henkilön saamista palkka- ja etuustuloista.

Yritykset joutuivat aiemmin ilmoittamaan samoja palkkatietoja lukuisille eri tahoille, eri ajankohtina ja ainakin osin eri sisältöisinä.

Tulorekisterin käyttöönoton jälkeen tiedot ilmoitetaan vain yhteen kertaan tähän yhteen keskitettyyn rekisteriin, josta ne välittyvät kaikille näitä tietoja tarvitseville niin yksityisen kuin julkisenkin sektorin toimijoille.

Tulorekisteri ei luo kansalaiselle uusia velvollisuuksia. Ainoastaan palkkaa maksavat kotitaloudet ilmoittavat tiedot tulorekisteriin.

Asioiden hoitaminen viranomaisten kanssa kuitenkin helpottuu. Kun tietoja alkaa kertyä tulorekisteriin, palkkalaskelmia ei tarvitse enää toimittaa viranomaisille esimerkiksi hakemuksen liitteenä.

Kansalainen saa reaaliaikaisen kokonaiskuvan omista palkka-, eläke- ja etuustiedoistaan vuodesta 2020 alkaen, kun myös eläkkeet ja etuudet ilmoitetaan tulorekisteriin. Mukaan tulevat esimerkiksi työttömyyskassat ja kunnat.

Lue lisää 07.01.2019 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Minkä takia tämä kyttäysrekisteri perustettiin, on jäänyt vähän epäselväksi sen tarkoitus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisi olettaa että esim. konkurssin tai avioeron köyhdyttämän ulosottovelallisen mahdollisuudet työssäkäyntiin vaikeutuu entisestään. Tai voihan töissä käydä mutta palkkaa ei saa itse. Tähän asti työnteko on ollut mahdollista vaihtamalla työpaikkaa kahden kuukauden välein jolloin myös palkan on voinut pitää jos on muistanut nostaa tilin tyhjäksi heti kun rahat tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisää turhaa byrokratiaa ja jonka byrokraatit vielä sysäävät yrittäjän tehtäväksi. Jos turhan byrokratian tekijä kaipaa jotain tietoja, niin eikö se älyä itse mennä tekemään sitä keksimäänsä turhaa työtä.
Mutta ainahan byrokraatit sysäävät turhan ja hyödyttömän byrikratiatyön muiden tehtäväksi.

Pienyrittäjä ei enää kohta ehdi tekemään omia töitään lainkaan. Ei tämä ainakaan houkuttele alkaa yrittämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli työnantaja joutuu tekemään nyt verottajan työn?? On se mennyt maailma mallilleen... Ei voi muuta sannoa! Ilimottasin verottajalle, että tee itse omat työsi, ei ole minun velvollisuuteni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi melkoisen mukava lopputulos jos nämä tiedot saataisiin luottamuksellisina yksilöittäin haettuna laitoshoitoa sekä myynti ja ostotoimintaa harjoittavien yritysten käyttöön . Täydentäisi saatavilla olevia luottotietoja ja hiljaisuudessa kerättyjä hyshys rekisterejä mukavasti .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mene kauaa kun sivut hakkeroidaan joko tietojen saamiseksi ja niiden myntiin, tai vain sivujen jumittamiseski toimintakelvottomaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina kun vaikkapa veroviranomainen "töppää" hommassaan jotenkinkaan,on maksajana aina ns.asiakas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä taas uusi temmelyskenttä hakkereille. Suomen hölmölandiassa jossa tietoturva on lapsenkengissä muutenkin.
Ulkomaalaisille toimijoille ja kausityöntekijöille joiden kotipaikka on muualla kuin suomessa tulorekisterillä ole mitään virkaa eikä luontaisetuja nauttiville ketkuille tahi harmaantalouden ammattilaisille.
Näin suomalaisia hölmöjä valvotaan yhä tiukemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennan tehtiin rehellinen veroilmoitus kuulakärkikynällä, allekirjoitettiin omalla nimellä ja säilytettiin turvallisesti verottajan arkistoissa.

Kyllä nyt pitää tehdä kansalaisaloite että saadaan vanha hyvän ajan palvelu takaisin. Se parantaa työllisyyttäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilintarkastajakin jo palkanmaksussa. Kyllä Orwellilainen yhteiskunta alkaa pikapuoliin olla valmis!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:02
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely
7:19
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
7:00
Kalen! kalluppi: Kehukko nää kaveria?
7:00
Jääkärikypärä, Ukko-Mauser-pistooli ja ansiomerkki ovat keräilijöiden aarteita – aselait lähes pysäyttivät aseiden keräilyn Tilaajille
7:00
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
6:24
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
6:21
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
29
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
23
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
9
Tutkinnanjohtaja vahvistaa MTV:lle: Oulun vyyhdessä epäillään, että yksi nuorista tytöistä huumattiin tiedottomaksi ennen tekoa
6
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
2
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
1
Poliisi: Jopa parikymmentä saksalaista ja hollantilaista miestä nujakoi ravintolan luona Levillä
1
Me aikuiset olemme luoneet todellisuuden, johon lastemme on sopeuduttava Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

102 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Aikuisella ihmisellä on ihmisvelvollisuus elättää itsensä ja hieman tukea yhteiskunnan toimintaa. Muutoin on lapsen tas... Lue lisää...
Kylmä totuus

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image