Kotimaa

Uusi vir­tu­aa­li­va­luut­ta lupaa suuria, KRP kehottaa va­ro­vai­suu­teen

KUVA: Tomi Vuokola
Kotimaa 8.8.2016 2:39 | Päivitetty 8.8.2016 6:15
STT, Kaleva

Kellaritilaan Helsingissä on kokoontunut seitsemän ihmistä kuuntelemaan luentoa. Heille kerrotaan, kuinka pankit tulevat kaatumaan ja perinteinen raha menettää arvonsa.

Puhujilla on ratkaisu uhkakuviin. He kehottavat hankkimaan uutta bittirahaa Onecoinia. Puhujien mukaan sillä voi tienata niin paljon, että rahalla voi vaikka matkustaa loppuelämänsä.

- Huonosti tuottava sijoituskämppä kannattaa myydä ja laittaa rahat tähän, sanoo ekonomi Seppo Metsälä. Hän on yksi Onecoinin koulutuspaketteja myyvistä.

Onecoinin mukaan se toimii samoilla periaatteilla kuin tunnetumpi bittiraha Bitcoin. Rahaa louhitaan eli luodaan "ratkaisemalla matemaattisia algoritmeja". Kun ratkaisu löytyy, käyttäjät saavat kolikoita.

Mukaan louhintaan pääsee ostamalla Onecoinin talouskoulutuspaketteja. Ne maksavat 100, 1 000, 5 000 tai jopa 12 500 euroa. Mukana tulee optioita, joita voi myydä tai louhia Onecoinin omassa "pörssissä".

Onecoin maksaa koulutuspakettien myyjille palkkioita.

Tilaisuus järjestettiin Wincapita-pyramidihuijauksesta kymmeniä tuhansia euroja netonneen miehen hallinnoimissa tiloissa. Hänet on tuomittu menettämään rikoksen tuoma taloudellinen hyöty valtiolle. Tuomion peruste oli, että Wincapitan eli tuolloisen Winclubin toiminnassa tehtyjä rikoksia on tehty myös kyseisen henkilön hyväksi.

Wincapita oli suurin Suomessa paljastunut pyramidihuijaus.

Perustajalla petostuomio

Myös Onecoinia on epäilty julkisuudessa pyramidihuijaukseksi.

Saksalaismediat ovat kertoneet Onecoin-perustajan Ruja Ignatovan petostuomiosta. Lehtitietojen mukaan bulgarialainen Ignatova sai viime keväänä vuoden ja kaksi kuukautta ehdollista vankeutta. Saksalainen noin sadan työntekijän Gusswerk Waltenhofen GmbH ajautui maksukyvyttömäksi sen jälkeen, kun Ignatova ja hänen isänsä siirtyivät yhtiön johtoon. Maksukyvyttömyydestä huolimatta kaksikko muun muassa teki uusia sopimuksia, jotka johtivat tavarantoimittajien tappioihin.

Keskusrikospoliisi (KRP) on kehottanut erityiseen varovaisuuteen Onecoin-virtuaalirahan kaltaisten palveluiden hankinnassa. KRP toi ilmi, että ylisuuret tuotto-odotukset eivät ole realistisia.

KRP kuitenkin totesi, että toimintaa voidaan rikosoikeudellisesti arvioida vasta lähdekoodin julkistamisen jälkeen.

Odotukset loppuvuodessa

Lähdekoodin julkisuus on yksi asia, jossa Onecoin eroaa Bitcoinista. Bitcoinissa rahan luontiin käytetty lähdekoodi on avoin, Onecoinissa ei. Bitcoinien luontia ja siirtelyä voi siis seurata, Onecoinien ei.

Yhdellä Onecoin-sivustolla kerrotaan, että lähdekoodi julkistetaan, kun kolikoita on louhittu 80 prosenttia.

Bitcoineilla voi ostaa monia tuotteita. Markkinoijien mukaan myös Onecoinilla voi tehdä ostoksia tulevaisuudessa. Onecoinin uutissivustolla on kerrottu, että kauppapaikat aukeavat keväällä 2016, kun 30 prosenttia kolikoista on louhittu. Samalla sivulla sanotaan, että kauppapaikkoja pitäisi olla tähän kesään mennessä vähintään 50 000.

Kauppapaikkojen avaus on taas siirtynyt. Heinäkuun tilaisuudessa Helsingissä kerrottiin, että ostoksien teko valuutalla on mahdollista ehkä loppuvuodesta.

Jopa tuhansien eurojen koulutuspaketista saa siis vastineena kolikoita, joilla ei voi ostaa mitään Onecoinin oman pörssin ulkopuolella. Ostajan on luotettava Onecoin-edustajiin, jotka lupailevat rahan arvon nousua ja tuhansia ostospaikkoja.

STT:n toimittaja osallistui Onecoin-tilaisuuteen kertomatta olevansa toimittaja.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Nämä toistuvat pyramidihuijaukset kertovat, että ihmisiä on erittäin vaikea suojella heidän omalta tyhmyydeltään. Mihin asti tämä on valtion ja poliisin vastuullakaan sillä Darwin awardsit ovat jaossa joka päivä uudelleen. Ehkä oikeustoimikelpoisuus tulisi evätä kaikilta näihin langenneilta, jotta olisivat turvassa siltä seuraavalta pyramidipeliltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohan on pyramidihuijaus eikä mikään virtuaalivaluutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaveri on laittanut Onecoiniin 40 tuhatta euroa. Kaikki rahat on menny käteisenä maajohtajan taskuun. Maajohtaja kinuaa kaveria myymään osakkeet pois ja ostamaan lisää coineja ja kertoilee tarinaa yhteisen kämpän ostosta etelän lämmöstä. Porsseilla on tarkotus ajella auringonlaskuun käsi kädessä maajohtajan kanssa. Mikähän hemmetti tämän maan viranomaisia vaivaa? Tyhmyydellehän ei viranomainenkaan mitään voi, mutta kymmenien miljoonien eurojen rikoksen on annettu jatkua ihan tietoisesti kohta kaksi vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäisenä kyllä tutkisin tarkemmin kyseisen henkilön "ekonomi" -tittelin todenperäisyyden. Näissä vastaavissa kuvioissa on ennenkin pyörinyt kaikenlaisia veijareita itse keksityillä titteleillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tämä ole enää edes uusi. Maakunnissa Taunot ja Reinot ovat tunkanneet ykskolikkoa ja vuosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saako tyhmiä pettää!? Laissa ei mainita tyhmiä erikseen, joten kenen tahansa pettäminen saattaa täyttää rikoksen tunnusmerkistön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitse kummoisia selvännäkijän lahjoja ennustaa että hyväuskoiset menettävät rahansa, ja jälkipyykki työllistää sekä poliisia että oikeuslaitosta vielä pitkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin mutta kun siknaali viisari näyttää, että nyt kannattaa ostaa ja rutkasti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

80 % mistä?.... En löytänyt mitään konkreettista arvoa josta voidaan laskea 80% osuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

aina löytyy uusia höynäytettäviä.
Joidenkin on aivan välttämättä otettava oppi kantapään kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No huh huh, klassisen ponzi hujauksen piirteet olemassa. Sisääntulevalla rahalla maksetaan systeemissä jo sisällä oleville. Markkinointikin on samanlaista kuin wincapita aikoinaan.

Miksi ihmiset siirtyisivät käyttämään jotain onecoinia, kun bitcoin on jo olemassa? Ei miksikään, joten ei tuolla edes voi olla tulevvaisuutta. Jonkun pitäisi viheltää peli poikki ennenkuin rahat katoavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bitcoin on samanlainen pyramidihuijaus.
Ei ole olemassa valuuttaa ilkman keskuspankkia. On vain huijausvaluutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos joku on niin typerä että tuohon haksahtaa, niin antaa mennä vaan. Voiko sitä kutsua jonkin sortin sosialistiseksi darwinismiksi jos oman idiotismin myötä menettää rahaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkäläiset varusteet on hankittava tähän louhintaan, ainakin suojakypärä ja kumironttoset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se raha puussa kasvaa.. Pörsissä keinotellaan minkä ehditään ja päälle vielä muutamalla näppäimen painamisella ilmestyy muutama uusi miljardi rahaa aina kun sitä tarvitaan. Pösissäkin tietokoneet tekee treidaamisen pitkälle. Kunhan on vain rahaa mitä sijoittaa ja rahaa ostaa vaadittavat laitteet homma lähtee toimimaan kuin junan vessa. Köyhiltä rahat pois ja rikkaille.. Sehän se koko nykysysteemin ydin on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pörssissä on oikeita yrityksiä joiden taloustiedot ovat julkisia. Kurssit perustuvat oikeaan liiketoimintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riistokapitalismi... niin tuhoisaa kun se on niin aika kaksinaamaista toimintaa harrastetaan suomessa , on se vaan hassua et jotkut tuotaa saa harrastaa verorahoilla ja mitään sanktiota ei tapahdu mutta toisille sitten lankeaa vankeutta kun omilla rahoilla koitetaan rikastua,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

jos sota syttyy

104 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Vuosina 2011-18, jolloin y on täällä valitellut eläkkeiden ja valtion varojen loppumista, toteutunut kehitys on reaalima... Lue lisää...
Ei päätä eikä häntää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

8.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image