Kotimaa

Uusi vaihtoehto -ryhmä jyrää pe­rus­suo­ma­lai­set äänimäärissä – lähes kaksi kertaa enemmän ääniä

Monet perussuomalaisten ääniharavat siirtyivät Uusi vaihtoehto-ryhmään. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 14.6.2017 11:38 | Päivitetty 14.6.2017 14:21
Ossi Rajala

Perussuomalaisista irtautunut Uusi vaihtoehto -ryhmä on kansalaisten silmissä huomattavasti suositumpi kuin jäljelle jääneet Perussuomalaiset, kun tarkastellaan viime eduskuntavaalien tuloksia vuodelta 2015.

20 loikannutta kansanedustajaa sai yhteensä yli 160 000 ääntä ja jäljelle jääneet perussuomalaiset noin 85 600 ääntä. Näin loikkareiden vanha äänipotti on lähes kaksi kertaa suurempi kuin puolueessa pysyvien.

Luvut on laskettu tiistain tiedoilla, joiden mukaan Perussuomalaisiin jäi 16 kansanedustajaa. Tosin Veera Ruoho oli jo STT:lle kertonut lähtevänsä ja ryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi kertoi miettivänsä jatkoa.

Tilanteessa on huomioitava, ettei meppi ja uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho ollut viime eduskuntavaaleissa ehdolla. Hän sai vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Helsingin vaalipiirissä yli 15 000 ääntä, mikä on suuri luottamuksenosoitus äänestäjiltä.

Monet ääniharavat siirtyivät kuitenkin Uusi vaihtoehto -ryhmään. Keskeisin loikkari on äänimäärissä entinen puheenjohtaja Timo Soini, joka sai 2015 vaaleissa lähes 30 000 ääntä.

Muita suosittuja Uusi vaihtoehto -ryhmän poliitikkoja ovat muun muassa Jussi Niinistö (11 767 ääntä) ja Sampo Terho (10 067 ääntä). Lisäksi Jari Lindström, Ritva "Kike" Elomaa, Vesa-Matti Saarakkala ja Hanna Mäntylä keräsivät kukin 8 000–10 000 äänen väliin sijoittuvan potin vaalipiireissään.

Perussuomalaisten puolella yli 8 000 äänen pääsivät viime vaaleissa satakuntalainen Laura Huhtasaari ja Kaakkois-Suomen vaalipiiristä Juho Eerola. Monella Perussuomalaisiin jääneellä on takanaan noin 5 000–7 000 äänen potti, mikä on varsinkin pienemmissä vaalipiireissä kova osoitus luottamuksesta.

Vaalipiireittäin tarkasteltuna Uusi vaihtoehto -ryhmä on niskan päällä monessa piirissä Perussuomalaisiin verrattuna. Uusi vaihtoehto -ryhmän kansanedustajat ovat voitolla äänimäärissä esimerkiksi Uudenmaan, Helsingin, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Lapin, Savo-Karjalan ja Vaasan vaalipiireissä.

Perussuomalaisilla on otetta puolestaan Keski-Suomen, Satakunnan ja Hämeen vaalipiireistä sekä niukasti Oulun piiristä.

Kaakkois-Suomen vaalipiirissä tilanne on melko tasainen, mutta Uusi vaihtoehto hivenen suositumpi.

Jos Uusi vaihtoehto -ryhmä perustaa uuden puolueen, se taistelee seuraavissa vaaleissa samoista äänestäjistä kuin Perussuomalaiset. Toistaiseksi on mahdoton sanoa, miten puolueen äänestäjät tiistaiseen jakaantumiseen suhtautuvat. Jakaantumista tapahtuu todennäköisesti kentälläkin, mutta mittasuhteet selviävät lopullisesti vasta seuraavissa vaaleissa.

 

Juttua korjattu kello 14.20.: Loikkareiden vanha äänipotti on lähes kaksi kertaa suurempi kuin puolueessa pysyvien, ei lähes puolet suurempi kuten jutussa aiemmin mainittiin.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (121)

Poliitikon selkäranka on venyvä ja joustava
Saa sitten nähdä miten venyvä ja joustava selkäranka äänestäjillä on...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olisin halunnut pönkittää kokoomusta tai kepua, olisin äänestänyt niitä, en perussuomalaisia. Nyt kuitenkin ääneni lipui noitten laariin! Lähtijät pettivät pahasti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestin Halla-ahoa puolueen puheenjohtajavaalissa. Kannattaa tutkia pj-vaalin tuloksia ja vetää siitä johtopäätöksiä. Uutta puheenjohtajistoa äänestivät niin vanhat kuin nuoret, maalaiset kuin kaupunkilaiset. Olimme pettyneitä Soinin hallitustaipaleeseen. Viimeaikaisista puoluegallupeista päätellen myös yli puolet puolueen entisistä äänestäjäkunnastakin koki samoin. Loikkasuomalaiset eivät tule valituiksi v. 2019 ek-vaaleissa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persujen kannatus oli pudonnut jo ennen puoluekokousta 8% yksikköön. Jytkyjä tuskin enää odotettavaissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No näiden petturien äänet siirtyvät tietysti sitten perussuomalaisille ja varmasti tulaantuukin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa on tällä hetkellä vahvasti eri mieltä loikkareiden kannatuksesta. Se ei armoa tunne. Soini veikkasi väärää hevosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silloin oli kyse yhtenäisestä puolueesta ja äänestäjät uskoivat näihin ihmisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa muistaa, että Uusi vaihtoehto petti enemmän äänestäjiään, joita on arviolta yli 165.000. Heidän uusi teesinsä on: "Kunnioitamme Suomen jäsenyyttä EU:ssa." Toisin sanoen käänsivät takkinsa aivan täysin. Kenttä on todella vihainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huutoäänestyksellä päätettiin, ettei Halla-ahon anneta edes näyttää korttejaan käytännössä. Jos arvoista puhutaan, niin mielestäni Sipilällä ja Orpolla ne ovat osoitetusti vähintäänkin yhtä kyseenalaisia. Todellisuudessa tuskin kenellekään herroista arvot ovat niin tärkeitä, etteikö kauppa kävisi, jos hinnasta sovitaan. Etenkin sote-uudistuksessa tämä on jo nähty. Tosiasiassa Sipilä ja Orpo aistivat, että Halla-ahon tie pitää katkaista ennen kuin se on liian myöhäistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksi kertaa enemmän kuin 85000 on 256800. (= 85000 + 2x85000)
kaksinkertainen määrä 85000 verrattuna on 170000 ( = 2x85000)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt voin ehkä itsekkin äänestää tätä uutta tulevaa puoluetta, koska pahimmat iljetykset jotka aikaisemmin saivat itseni karttamaan persuja, ovat nyt poissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pettäjän tie on lyhyt. Ehkä heidän olisi syytä loikkia muihin puolueisiin ensi tilassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en ainakaan ole koskaan äänestänyt uutta vaihtoehtoa vaan perussuomalaisia, mielestäni tällä uusryhmällä ei ole vielä yhtään ääntä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole koskaan kuullut porvarin ajavan demokratiaa ,näennäista kylläkin kuten tässä.Professoritkin olivat sitä mieltä että
hallitus olisi tullut kaataa. Eihän näillä loikkareilla minkään kansalaisryhmän valtuutusta ministeriksi.Sipilän ja Orpon
liperit olivat leipäpappien löpinöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huono uutinen niille kaikille äänestäneille joiden ääni meni hukkaan lupausten pettämisten vuoksi . Olisivatko he tulleet valituksi jos olisivat mainostaneet ennen vaaleja , rupeavansa Kepun ja Kokoomuksen apupuolueeksi , ja luopuvansa oman puolueen agendasta . Nyt nämä nimet roikkuu pelkkänä äänestystuloksen varmistajina siten että hallitus ajaa väkisin haluamansa heikennykset läpi , ja tämä sakki lupautui Sipilälle niin toimimaan . Suomen hallitus , ja eduskunta on toiminallaan viimeistään nyt osoittanut julkisesti olevan kykenemätön hoitamaan maan asioita , näinkin epävarmoina ja vaikeina aikoina pitäisi pystyä olemaan luottamuksen arvoinen mahdollisimman suoraselkäisesti toimimalla .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No juttu se oli tämäkin. Kysyisinkin paremminkin kuten Halla-aho eilen A-Studiossa, keitä ovat tämän "Uuden Vaihtoehdon" mahdolliset kannattajat? Ettei vain "Uusi Vaihtoehto" kilvoittelisi noudatetun politiikan perusteella samoista äänestäjistä paremminkin Kokoomuksen ja Keskustan kanssa? Jussi valittiin puheenjohtajaksi juuri sen vuoksi, että suuri osa PS:n kenttäväestä oli tyytymätöntä Soinin ja hänen kannattajiensa toteuttamaan politiikkaan. Kuka näitä aatteensa myyneitä takinkääntäjiä äänestäisi? Ei ole Soinin porukka kunnostautunut ainakaan siinä köyhän asian ajamisessa ja jos äänestäjälle EU- tai maahanmuuttokriittisyys mitään merkitsee, niin taitaa olla seuraavissa vaaleissa 2019 PS se todennäköisempi vaihtoehto, kumpaa äänestää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osuvampi nimi olisi pienen pieni vaihtoehto. Halla-ahon persut nousee pohjoismaiden sisarpuolueiden tasolle eli 20 %. Halla-aho ja Huhtasaari ovat molemmat karismaattisia johtajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vahvasti olen sitä mieltä, että kansa on enemmän Perussuomalaisten puolella, kuin näiden loikkareiden. Se, että henkilökemiat eivät natsaa, ei ole mikään syy puolueen jakaantumiseen. Oma ministeripesti näytti olevan näille loikkareille tärkeämpää, kuin äänestäjät. Vaikka puoluetukea heille ei enää maksettaisikaan. Halla-ahoko on niin pelottava ja nerokas mies, ettei Orpo ja Sipiläkään uskaltaneet häntä päästää hallitukseen. Soinihan on ollut pelkkä varjo, entisestä itsestään, kun hallituksen leiriin ryhtyi. Seuraavissa eduskuntavaaleissa voi tulla suuria yllätyksiä kaikille hallituspuolueille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (121)

Uutisvirta

9:36
Syyttäjä vaatii toimittajalle vähintään 15 päiväsakkoa oululaisen kaupunginvaltuutetun kunnian loukkaamisesta – asiaa käsitellään Oulun käräjäoikeudessa
8:57
Erdoğan esitti vaalitilaisuuksissaan terroristin videokuvaa – Uuden-Seelannin ulkoministeri matkustaa Turkkiin selvittämään asiaa
8:43
SY:n kysely: Yli puolet olisi valmiita sopimaan sunnuntaityökorvauksista paikallisesti
8:00
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
7:42
Sdp:n etumatka kokoomukseen nähden kasvoi hieman
7:35
Uudessa-Seelannissa uusi terrori-iskuun liittyvä pidätys – nainen jakoi vihaviestin Facebook-sivuillaan
7:00
Naiset muoteissaan vuonna 1968 – ruotsalaissarjan nautinnollisinta katsottavaa on ajankuva miljöineen
39
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
38
Kommentti: Hulevesilasku tulee, vaikka ei johtaisi vesitippaakaan ulos tontilta
13
Sulamisvedet ja loska aiheuttavat ongelmia Oulun seudulla – lähetä kuva hankalista paikoista
12
Oulu toivoi paria miljoonaa seksuaalirikosten ehkäisyyn, mutta summa jäänee pienemmäksi – muut kaupungit eivät ole hakeneet yhtä isoja summia
11
Tuore laskelma väläyttää tuntuvia korotuksia työeläkemaksuihin tulevaisuudessa – Suomen eläkejärjestelmä voi kriisiytyä alhaisen syntyvyyden takia
10
Sdp:n etumatka kokoomukseen nähden kasvoi hieman
7
Sulamisvedet tulvivat kaduille viime vuotta pahemmin – yöpakkaset tuovat helpotusta loskainfernoon, mutta tekevät kaduista liukkaita

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Oulun Stora Enson tehdas onko seuraava?

123 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeiden OSTOvoimaa on korotettava

Eläkeläiset oli yksi valtavan suuri kansalaisryhmä, jota oikeistohallituksemme kohteli kaltoin. Meillä on yhtäjaksoisti ... Lue lisää...
korjaus helppoa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image