Kotimaa

Uusi tutkimus: säännöllinen kuntoliikunta vähentää aikuisten ast­ma­lää­ki­tyk­sen tarvetta – löytö on tärkeä kan­san­ter­vey­den ja -talouden näkökulmasta

Astman vuotuiset suorat hoitokustannukset ovat Suomessa yli 200 miljoonaa euroa. Uuden tutkimuksen mukaan säännöllinen kuntoliikunta voi tuoda helpotusta aikuisten astmaan. KUVA: Sallmén Eljas
Kotimaa 19.8.2019 15:52
Iida Ahonen

Oulun yliopiston ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksen (CERH) uuden tutkimuksen mukaan säännöllinen kuntoliikunta parantaa aikuisten astman tasapainoa ja vähentää astmalääkityksen tarvetta.

Astman tasapaino tarkoittaa oireettomuutta, keuhkojen normaalia toimintaa ja sitä, että astma ei haittaa normaalia elämää.

Vaikutus oli selvimmin todettavissa nuorilla, naisilla ja tupakoimattomilla. Säännöllisestä liikunnasta näyttivät hyötyvän eniten myös normaalipainoiset ja ennen vähiten kuntoliikuntaa harjoittaneet astmaatikot.

– Aiemmin astmaa sairastaville on suositeltu, että he välttäisivät voimakasta hengästymistä aiheuttavaa liikuntaa sen mahdollisesti aiheuttamien hengitystieoireiden vuoksi. Ennen tätä tutkimustamme liikunnan vaikutuksista astman tasapainoon ei löydetty tutkimustuloksiin perustuvaa näyttöä, kertoo tutkimuksen johtaja, keuhkosairauksien tutkimusprofessori Maritta Jaakkola.

Tutkimuksessa 131 lievää tai keskivaikeaa astmaa sairastavaa henkilöä osallistui liikuntainterventioryhmään tai vertailuryhmään. Interventioryhmä osallistui yksilöllisesti suunniteltuun, 24 viikkoa kestäneeseen liikuntaohjelmaan. Siihen kuului vähintään 30 minuuttia aerobista liikuntaa ainakin kolmesti viikossa sekä lihasharjoituksia ja venyttelyä kahdesti viikossa.

Interventioryhmässä astman tasapaino parani 62 prosentilla osallistujista, kun vertailuryhmässä kohentumista tapahtui vain 39 prosentilla.

Interventio vähensi myös hengenahdistusta ja lyhytaikaisten keuhkoputkia avaavien astmalääkkeiden tarvetta.

Kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkolan mukaan tutkimuksen havainnot ovat tärkeitä sekä kansanterveyden että kansantalouden näkökulmasta.

Astma on Suomessa yksi yleisimpiä pitkäaikaisia sairauksia. Sitä sairastaa noin 9 prosenttia suomalaisista. Vuotuiset suorat hoitokustannukset ovat yli 200 miljoonaa euroa.

– Astma laskee tuottavuutta sen aiheuttamien sairauspoissaolojen, työtehon heikkenemisen ja työkyvyttömyyseläkkeelle joutumisen vuoksi, Jaakkola sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Ei tarvi mitään tutkimuksia, kun liikkuu säännöllisesti niiin on monta vaivaa ja vastusta vähemmän ja valtion velatkin muuttuu muutamassa vuodessa saataviksi!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tarvittiinko tähänkin tutkimus? .. Eiköhän se ole ollut aina tiedossa, että soffapotut on niitä sairastelijoita. Itse liikun paljon eikä sairaudet iske.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkien kunnan omistamien (kunto-) liikuntapaikkojen maksuton käyttöoikeus säästäisi valtavat määrät raahaa ja työtä terveydenhuollosta ja toisi suurta hyvinvointia varsinkin vähävaraisten, joilla ei ole varaa maksaa käytöstä, elämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:54
Oulun seudun ympäristötoimi purkaa hakemusruuhkaa perustamalla määräaikaisen viran – liikelaitos päätti myös palvelumaksujen nostamisesta
22:05
Oulun joukkoliikenne ottaa pian käyttöön uuden lippu- ja maksujärjestelmän – bussien elinkaari tarkasteluun ensi vuonna
21:11
Oulunsalon ampumaradan melusta valitetaan – mökkiläiset kokevat radan käyttöajat kohtuuttomiksi
20:59
Koronavirus levisi Eurooppaan ja Lähi-itään – Kiinassa koronavirus on vaatinut yli 130 kuolonuhria
20:41
Venäjää uhkaavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään"
20:39
Oulusta Helsinkiin neljässä tunnissa – Petteri Orpo panisi vauhtia ratainvestointeihin Tilaajille
20:31
Luistelun kohuvalmentajan seura äänestää helmikuussa uudesta hallituksesta – Taitoluisteluliitto odottaa selvitystä käytännön toimista, joihin seurassa on ryhdytty
185
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
114
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
96
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
79
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
36
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
20
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja
18
Arviointineuvosto kritisoi hallitusta: "Kulutusta pitäisi lisätä vasta, jos työllisyystavoite saavutetaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image