Kotimaa

Uusi tutkimus: säännöllinen kuntoliikunta vähentää aikuisten ast­ma­lää­ki­tyk­sen tarvetta – löytö on tärkeä kan­san­ter­vey­den ja -talouden näkökulmasta

Astman vuotuiset suorat hoitokustannukset ovat Suomessa yli 200 miljoonaa euroa. Uuden tutkimuksen mukaan säännöllinen kuntoliikunta voi tuoda helpotusta aikuisten astmaan. KUVA: Sallmén Eljas
Kotimaa 19.8.2019 15:52
Iida Ahonen

Oulun yliopiston ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksen (CERH) uuden tutkimuksen mukaan säännöllinen kuntoliikunta parantaa aikuisten astman tasapainoa ja vähentää astmalääkityksen tarvetta.

Astman tasapaino tarkoittaa oireettomuutta, keuhkojen normaalia toimintaa ja sitä, että astma ei haittaa normaalia elämää.

Vaikutus oli selvimmin todettavissa nuorilla, naisilla ja tupakoimattomilla. Säännöllisestä liikunnasta näyttivät hyötyvän eniten myös normaalipainoiset ja ennen vähiten kuntoliikuntaa harjoittaneet astmaatikot.

– Aiemmin astmaa sairastaville on suositeltu, että he välttäisivät voimakasta hengästymistä aiheuttavaa liikuntaa sen mahdollisesti aiheuttamien hengitystieoireiden vuoksi. Ennen tätä tutkimustamme liikunnan vaikutuksista astman tasapainoon ei löydetty tutkimustuloksiin perustuvaa näyttöä, kertoo tutkimuksen johtaja, keuhkosairauksien tutkimusprofessori Maritta Jaakkola.

Tutkimuksessa 131 lievää tai keskivaikeaa astmaa sairastavaa henkilöä osallistui liikuntainterventioryhmään tai vertailuryhmään. Interventioryhmä osallistui yksilöllisesti suunniteltuun, 24 viikkoa kestäneeseen liikuntaohjelmaan. Siihen kuului vähintään 30 minuuttia aerobista liikuntaa ainakin kolmesti viikossa sekä lihasharjoituksia ja venyttelyä kahdesti viikossa.

Interventioryhmässä astman tasapaino parani 62 prosentilla osallistujista, kun vertailuryhmässä kohentumista tapahtui vain 39 prosentilla.

Interventio vähensi myös hengenahdistusta ja lyhytaikaisten keuhkoputkia avaavien astmalääkkeiden tarvetta.

Kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkolan mukaan tutkimuksen havainnot ovat tärkeitä sekä kansanterveyden että kansantalouden näkökulmasta.

Astma on Suomessa yksi yleisimpiä pitkäaikaisia sairauksia. Sitä sairastaa noin 9 prosenttia suomalaisista. Vuotuiset suorat hoitokustannukset ovat yli 200 miljoonaa euroa.

– Astma laskee tuottavuutta sen aiheuttamien sairauspoissaolojen, työtehon heikkenemisen ja työkyvyttömyyseläkkeelle joutumisen vuoksi, Jaakkola sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Ei tarvi mitään tutkimuksia, kun liikkuu säännöllisesti niiin on monta vaivaa ja vastusta vähemmän ja valtion velatkin muuttuu muutamassa vuodessa saataviksi!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tarvittiinko tähänkin tutkimus? .. Eiköhän se ole ollut aina tiedossa, että soffapotut on niitä sairastelijoita. Itse liikun paljon eikä sairaudet iske.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkien kunnan omistamien (kunto-) liikuntapaikkojen maksuton käyttöoikeus säästäisi valtavat määrät raahaa ja työtä terveydenhuollosta ja toisi suurta hyvinvointia varsinkin vähävaraisten, joilla ei ole varaa maksaa käytöstä, elämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15.9.
Pahin painajainen Stozice Arenan korkean katon alla – Suomen varmalta näyttänyt voitto karkasi käsistä viiden ottelupallon jälkeen
15.9.
Tekninen vika viivästyttänyt Finnairin lentoa Kemistä Helsinkiin tuntikausia, mekaanikot lennätettiin paikalle – "Todella ikävää tällainen"
15.9.
Öljymarkkinat uskovat Saudi-Arabian jalostamoiskujen johtavan jyrkkään hinnannousuun
15.9.
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
15.9.
Reissusa: Roomasta leirintäaluemökin vuokrannut Päivi Kinnunen pääsi seuraamaan lempisarjansa Isä Matteon kuvauksia
15.9.
Kuka kätki hopea-aarteen Inarijärven rannalle? Kysymys piinasi Seppo Saraspäätä 16 vuotta, kunnes hän ratkaisi sen Tilaajille
15.9.
Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

89 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image