Kotimaa

Uusi tupakkalaki tunnustaa sähkötupakan – ni­ko­tii­ni­nes­tei­den nettikauppa loppuu tammikuussa

Tähän saakka sähkötupakkatarvikkeita on saanut myydä, mutta nikotiiniliuoksia ei. KUVA: Eriika Ahopelto
Kotimaa 28.2.2016 4:00 | Päivitetty 28.2.2016 15:40
Rami Nieminen

Uusi tupakkalaki astuu voimaan toukokuun 20. päivänä. Laki on historiallinen, sillä ensimmäistä kertaa se tunnustaa sähkötupakan ja sallii sen myynnin Suomessa.

Myynti sallitaan luvanvaraisesti kaupoissa ja etämyynti kielletään. Tosin nikotiininesteiden nettikauppaa ei kielletä heti, vaan siihen on lakiesityksessä säädetty siirtymäaika. Rajat ylittävän etämyynnin kielto astuu voimaan 1. tammikuuta 2017. On mahdollista, että ensimmäiset sähkötupakat on silloin jo saatu ruokakauppoihin.

Tähän saakka sähkötupakkatarvikkeita on saanut myydä, mutta nikotiiniliuoksia ei. Niiden tilaaminen ulkomaisista verkkokaupoista on kuitenkin katsottu sallituksi.

Menee oma aikansa, että tuotteita saadaan kauppojen hyllyille.

Johtaja Kari Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä arvioi tuotteiden vaatiman luparuljanssin vievän ehkä loppuvuoden.

Paason mukaan eri tupakkatuotteille on haluttu taata tasapuolinen kohtelu. Suuri osa tupakkalain uudistuksesta johtuu uudesta EU:n tupakkadirektiivistä. Sähkötupakan kohtelu on osittain jäsenmaiden omissa käsissä.

– Periaatteessa sähkösavuke laitetaan samanlaisen säätämisen alle kuin normaalitkin tupakat, Paaso kuvaa Suomen ratkaisua.

Ne pitää siis kaupassa piilottaa kuten muutkin tupakkatuotteet. Eikä nikotiiniliuoksissa sallita muita makuja kuin tupakanmaku. Sähkötupakkaa ei myöskään saa enää imutella paikoissa, joissa tupakointi on kielletty.

 

Juttua korjattu kello 15.40: Aiempaa uutista korjattu lisäämällä tieto, että nikotiininesteiden nettikauppaa ei kielletä heti, vaan siihen on lakiesityksessä säädetty siirtymäaika.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (104)

Milloin ja mistä saa nikotiininesteitä ostaa Suomesta. Itsellä loppuivat nesteet niin yllättäen, että sorruin tavalliseen röökiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ei voi muuta sanoa, ku mitä helvettiä.... Alkaa ärsyttää Suomen laki. Monet on päässyt tupakasta eroon juuri sähkösavukkeiden/vape:n avulla joten miksi täytyy sekin mahdollisuus viedä, että saisi tilata netistä hyvänmakuisia nesteitä ja uusia osia. Älytöntä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päättäjät ovat pikkusieluisia kusipäitä, jotka antoivat ahneudessaan lääkeyhtiöiden lobata tämä laki läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö siis edes mautontakaan nestettä saa tilata tai ostaa edes nikotiinitonta?? Da faq -_-

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tää on kyllä surkuhupaisa laki - sähkötupakan nikotiininesteissä ei saa olla mitään makua mutta kaikenlaisia nikotiinipurukumeja eri makuisina kyllä saa myydä, ja mikä parasta suusuihke on sallittu. Miten se käsitellään lain edessä kun siinäkin on nestettä ja makuaineita. Ihan yhtä lailla nekin pitäisi kieltää sitten. Itse olen jo usean vuoden ollut ilman tupakkaa ja pikkusikareita. Tupakan maku ja haju on todella vastenmielinen. Eli mun vaihtoehto on väkisin alkaa pitämään tupakan mausta tai aloittaa pikkusikareiden polttaminen. Paras vaihtoehto on tietty lopettaa kokonaan, mutta ei tässä laissakaan kyllä oikein järkeä. Ja voi noihin nikotiinipurukumeihin jäädä koukkuun ihan samalla tavalla, pari kaveria vetää toista pakettia päivässä nicorettea...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä tuotteet ovat lääkeyhtiöiden tuotteita ja heillä on rahaa lobata lait sellaisiksi että saavat myydä aivan mitä haluavat. Normaali säännökset ei siis koske heitä, eikä heitä voi verrata pieneen nikotiininesteitä valmistavaan yritykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos nesteet kerran ovat vaarallisia, miksei kehitetä uusia 100% varmasti turvallisia nesteitä? kyseessä olisi isot rahat ja suuri apu. Suuri osa vapettajista ei edes jahtaa nikotiinia, vaan "pilviä"/höyryllä ns leikkimistä. Vapettaminen täytyy erottaa tupakoinnista ja tehdä turvalliseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäs lailla kieltää kaikki nää jotka jahtaa isoja "pilviä"/ höyryjä xD pellejä ne semmoset o

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähkötupakoiden myynti on ollut suomessa sallittua koko ajan, nyt sitä rajoitetaan vain pinimpiin malleihin. Mutta tuo vasta lakiehdotus, jossa monia perustuslakiinkin tprmääviä kohtia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluan sanoa rehellisen mielipiteeni mitenkään yleistämättä ensinnäkin jos poistetaan höyryttelystä karkki- ja hedelmänesteet kokonaan on se Suomeksi yhtä kuin paluu tupakkaan ainakin ihmisille jotka ovat vasta vähän aikaa höyrystelleet ja poistamalla makuvaihtoehtoja laki rikkoo osittain ihmisoikeuslakia eli vapautta päättää mitä nesteitä sähkötupakassaan voi käyttää ja jäljelle jäisi vain tupakan makuisia nesteitä, mutta kun kaikki ihmiset eivät halua höyrystellä tupakanmakua kun kerran siitä mausta on päässyt eroon vaan haluavat karkki- ja hedelmänesteitä.
Nikotiinin määrääkin halutaan kontrolloida pienentämällä milligrammoja ja nestemäärää joka tarkoittaa, että 10ml/20mg ja sekin tarkoittaisi suurimmalle osalle yhtä kuin paluu tupakkaan jos 10ml ei riitä tai 20mg.
Clearo/Tankki kokoa halutaan pienentää 1.9ml ja se on naurettava laki sillä isommalla clearolla tai tankilla on se etu, ettei tarvitse kokoajan täytellä.
En jaksa uskoa, että moista lakia saadaan aikaiseksi sillä se on yhtä kuin vapauden riistoa tai tahallista kontrollia, mutta se ei poista sitä ongelmaa, että mikäli kiellot ja rajoitukset menisikin läpi ihmiset tilaisivat siitä huolimatta makunesteitä ulkomailta tai sitten ostaisivat niitä pimeiltä markkinoilta ja sitähän emme halua Suomessa vaan sitä, että on vapaus valita mitä makua käyttää, kuinka paljon tai vähän kuluu nikotiininestettä tai mikä on clearon tai tankin koko.
Sähkötupakan keksi Kiinalainen nuori mies 90 luvulla sen takia kun oma isä kuoli keuhkosyöpään ja nesteet oli mitä oli silloin, mutta nesteet on todella paljon kehittyneet sillä niissä käytetään aivan samanlaisia makuaineita kuin muissakin valmisteissa jotka eivät mitenkään liity höyryttelyyn sekä niitä ollaan jatkuvasti tutkittu ja saatu puhtaampia nesteitä aikaiseksi mikä on hyvä asia myös diasetyyli ollaan saatu pois suurimmaksi osaksi aine joka aiheuttaa popkorn keuhkoja mikä puolestaan on todella hyvä asia, on myös nesteitä joita voidaan käyttää drinkkien tekoon tai leivontaan ja jos kerran on noin puhtaita nesteitä joita voi käyttää muuhunkin kuin höyrystelyyn on silloin lakiehdotus todella kummallinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No minusta se nyt ei ole niinkään hirveää jos tupakka maut ovat ainoita, sillä olen löytänyt jo muutaman erittäin miellyttävän tupakka maun (Rivers end esimerkiksi).

Yksistään tupakan aromia katsokaas ei voida imitoida, sillä tupakkakasvi itsessään on mauton tuoreena (tupakanlehtiä kastetaan veteen jossa on helvetisti perunankuoria ja kuivatetaan paikassa, jossa halutut aromit imeytyvät lehtiin, maku ja tuoksu ovat nähkääs yksi ja sama asia) joten usein makua imitoidaan pähkinän, pihkan ja sitrushedelmän sekoituksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Kalevalla parempaa tietoa tulevasta? Eihän mitään lakia ole vieläkään muutettu eduskunnassa?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

parempi että kielletään ihan kaikki.. Alkoholin voisi kanssa kieltää, sitten syödään vaan kotona porkkanaa niin ei tule kellekkään paha mieli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika hämmentävän huonoa uutisointia. "Toimittajalle" tiedoksi seuraavaa:
Kyseessä on STM:n tekemä lakiehdotus, joka esitellään eduskunnalle ja sen jälkeen käsitellään ao. valiokunnassa.
Valiokunnan tulisi kuulla asiantuntijoita ja kansalaisjärjestöjä ja se voi kuulemisten jälkeen joko muuttaa, olla muuttamatta tai esittää lakiesityksen hylkäämistä.
Valiokuntakäsittelystä lakiesitys tuodaan eduskunnan käsittelyyn. Ensimmäisessä käsittelyssä käydään yleiskeskustelu ja yksitysikohtainen käsittely. Tarvittaessa pykälistä äänestetään ja lakiin voi ehdottaa muutoksia. Jos muutokset ovat merkittäviä, menee ehdotus uuteen valiokuntakäsittelyyn.
Eduskunnan toisessa käsittelyssä ei enää puututa sisältöön, vaan äänestetään lakiehdotuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.
Onko minulla mennyt jotain ohi, eikö eduskunta enää olekaan se taho, joka päättää uusista laeista? Onko lainsäädäntöprosessi jotenkin muuttunut viime aikoina?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saataisiinko se nuuskakin vihdoin tunnustettua? Täällä on perinteitä sen käytölle pohjoisessa ja pitkin länsirannikkoa Helsinkiin saakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (104)

Uutisvirta

13:36
Pärmäkoski onnistui kiertueen päätöskilpailussa, nousi seitsemänneksi
13:28
Norwegianin koneita Kanarian hiekkamyrskyn silmässä – koneet pitää tarkastaa ennen kuin niillä voi lentää
12:57
Henkilöauto ajautui ulos tieltä Siikalatvalla, ajokeli voi olla huono
11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa: "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
10:50
42-vuotias Dave Ayres torjui voiton Torontosta, ilman minkäänlaista ammattilaitaustaa
71
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
22
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
12
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

255 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Eläkejärjestelmä kyllä kestää, eli turha valitus pois. Ja nuoret sopivaa ammattia hankkimaan ja sitten töihin vaan! Lue lisää...
Öululainen 2

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image