Kotimaa

Uusi suo­ma­lais­tut­ki­mus kertoo, minkä ikäisinä lapset kannattaa laittaa päivähoitoon

KUVA: Eljas Sallmén
Kotimaa 17.11.2016 15:10
Riikka Happonen

Suomalaislapset hyötyvät päivähoidosta eniten, jos se aloitetaan 1–3-vuotiaana. Näin todetaan uudessa suomalaistutkimuksessa, jossa seurattiin vuosina 1989 ja 1990 syntyneiden lasten koulutietä 22-vuotiaaksi saakka.

– Viimeistään kolmevuotiaana tai aikaisemmin päivähoidon aloittaneet pärjäävät paremmin koulussa kuin sitä myöhemmin aloittaneet tai esikouluikään saakka kotihoidossa olleet. Alle kolmevuotiaana päivähoidon aloittaneiden välillä erot ovat pieniä, mutta jos oikein haluaa optimoida, paras ikä aloittaa päivähoito on kaksivuotiaana, kertoo yksi tutkimuksen tekijöistä, sosiologian professori Jani Erola Turun yliopistosta.

Tutkimusryhmä seurasi päivähoidon vaikutusta lasten etenemiselle lukioon tai ammattikouluun, lukion oppimäärän suorittamiseen sekä korkeakouluopintoihin etenemiselle. Tulosten mukaan päivähoidolla oli positiivinen vaikutus näihin kaikkiin.

Suurin vaikutus varhain aloitetulla päivähoidolla oli lukiosta suoriutumiseen, pienin toiselle asteelle jatkamiseen. Erolan mukaan selitykseksi tarjotaan yleensä kahta asiaa.

– Yksi on ajatus investoinnista varhaiseen pääomaan: mitä aikaisemmin siihen satsataan, sitä enemmän se kasautuu ja hyödyttää myöhemmässä koulutusvaiheessa. Yhtä hyvin voidaan ajatella, että päivähoidolla on suojaava vaikutus: säännöllinen aikuiskontakti perheen ulkopuolella voi suojata lasta perhettä kohtaavilta murheilta.

Enemmän hyötyä kuin haittaa

Erolan mukaan tutkitut lapset hyötyivät päivähoidosta perhetaustasta riippumatta, mikä on kansainvälisesti poikkeuksellista.

– Monissa maissa on tultu sellaiseen tulokseen, että päivähoidosta hyötyvät vahvimmin matalien tuloryhmien tai matalasti koulutettujen perheiden lapset. Suomen järjestelmä on kuitenkin aika eriytymätön eli samoissa päiväkodeissa on kaikenlaisia lapsia. Se voi selittää tulostamme, Erola sanoo.

Voiko tämän perusteella suositella suomalaisille päivähoidon aloittamista alle kolmevuotiaana?

– En menisi sanomaan, että kaikki lapset pitäisi ehdottomasti laittaa päivähoitoon. Mutta sen uskallan sanoa, että useimmissa tapauksissa se hyödyttää lapsia enemmän kuin kotihoito. Ei siitä ainakaan haittaa ole, Erola vastaa.

Hän huomauttaa, että Suomessa aiheeseen liittyvää keskustelua on leimannut kiintymyssuhdetta korostava tutkimus, jonka mukaan liian aikaisessa vaiheessa aloitettu päivähoito voi vahingoittaa lapsen ja vanhempien välistä kiintymyssuhdetta.

– Voi olla, että erittäin varhain aloitetusta päivähoidosta on haittoja, mutta meidän tutkimuksemme perusteella jo yksivuotiaana hyödyt näyttäisivät olevan vahvempia. Tämä puoli on puuttunut suomalaisesta keskustelusta kokonaan, Erola sanoo.


Vain noin joka toinen päivähoidossa

Tällä hetkellä päivähoitoon osallistuu alle kaksi kolmasosaa siihen oikeutetuista suomalaislapsista. Muissa Pohjoismaissa vastaava luku on noin 90 prosenttia. Erola myöntää, ettei suomalainen päivähoitojärjestelmä kestäisi yhtäkkistä muutosta.

Silti hän suosittelee hyödyntämään tutkimustuloksia päivähoitopolitiikassa.

– Se vaatisi investointeja yhteiskunnalta, mutta jos se kertautuu lasten ja myös äitien hyötyinä, kun he pääsevät työmarkkinoille nykyistä nopeammin, lopputulos voi olla kuitenkin positiivinen, Erola toteaa.

Tutkimuksessa ei selvitetty valitun päivähoitomuodon eli päiväkodin tai perhepäivähoidon vaikutusta koulumenestykseen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (48)

Köhöm..lähellä kasvaa. 3v nukkuu useimmiten sylissä päivällä. Läheisyyttä. Sitä ei noissa ryhmissä saa. Joku joka on vain kun on kasvun aika mutta läheisyys on se kasvualusta mikä on luontevin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä tahon masinoima tutkimus? Ei mene läpi tälle varhaiskasvatuksen ammattilaiselle! Lapsiryhmät ovat liian suuria jokaista ikäryhmää ajatellen,useiden lasten hoitopäivät liian pitkiä ja kuormittavia.Isossa ryhmässä oleminen ei sovi kaikille.
Erityistä tukea tarvitsevia ei kyetä tukemaan tarpeeksi,koska henkilökuntaresurssit ja tilat eivät yksinkertaisesti riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotona minut on hoidettu ja äiti oli läsnäoleva kotiäiti. Olen akateemisesti koulutettu, hyvässä johtavassa asemassa työpaikassani ja hyvää palkaakin saan. Miten tämä on mahdollista kotihoidosta tulleelle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..ja vanhemmat kannattaa panna hoitoon siinä vaiheessa kun älypuhelimen räplääminen syrjäyttää tärkeysjärjestyksessä lastenhoidon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkimuksen idealla minun kuuluisi kai olla luuseri pelkällä peruskoulupohjalla, koska olen saanut olla kotona kouluikään asti. Silti olen maisteri ja hyvässä virassa.

No joo, olin viikon päiväkodissa 4-vuotiaana ja kyllästyin hermoheikoksi. Ei saanut tehdä mitä halusi, piti piirtää ja leikkiä silloin kun muutkin piirsivät ja leikkivät, pidettiin ulkona tumput suorana seisomassa ilman mitään kunnon virikkeitä.

Kouluikään asti jatkuneesta kotihoidosta olen vanhemmilleni ikuisesti kiitollinen! Ensin hoiti äiti ja sitten mummo, isäkin silloin kun ehti. Lukivat minulle, ulkoilu oli esim. puistoissa ja metsissä kulkemista, kaikkien ihmeellisten kasvien ja lintujen katselua. Turvallinen tuttu ympäristö, läheiset ihmiset, jotka fyysisesti hoitivat ja älyllisesti ruokkivat. Lukemaan opin 4-vuotiaana ja siitäkös uusi mahtava maailma avautui.

Ai niin: tutistakin luovuin vasta 4-vuotiaana. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin juuri tänään pari tuntia seuraamassa 1-3-vuotiaiden päiväkotiryhmässä. On todella vaikea kuvitella, että ne räkä poskella maassa itkevät 1-vuotiaat hyötyvät päiväkodista jotenkin enemmän kuin kotihoidosta normaalijärkisen aktiivisen vanhemman kanssa. Alkoholistit, mielenterveysongelmaiset jne ongelmaperheet ovat tietysti asia erikseen. pienten sylin tarve vain on niin suuri, eikä sitä tavallisessa päiväkotiarjessa voi millään riittää kaikille. Vanhemman ja lapsen välisestä kiintymyssuhteesta puhumattakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka herää tässä maassa tähän pienten lasten tilanteeseen suurissa päiväkotiryhmissä?
Jonkun puolueettoman tahon pitäisi herätä ja mennä paikanpäälle seuraamaan päiväkotityötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näppärästi tästä jutusta oli unohtunut vanhempien oman koulutuksen vaikutukset. Koulutetut vanhemmat laittavat lapsensa keskimäärin aiemmin päivähoitoon ja heidän lapsensa myös kouluttautuvat todennäköisemmin pidemmälle.

Varsinaisessa tutkimuksessa tämä oli mainittu oleelliseksi syyksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan oli tutkimus, voin kyllä todeta ettei pidä paikkaansa, minulla kaksi sisarusta toinen on käytännön ihminen ja toinen teoreetikko eli akateemisesti koulutettu, ja ihan työläisperheestä ollaan. Minä olen siltä ja väliltä ja kaikki me pärjätään hyvin elämässä. Mikähän autuaaksitekevä paikka se lukio sitten on, ammattikoulun käyneet pärjäävät ihan yhtä hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan lapsesta eli siis yksilöstä kiinni, miten pärjää missäkin; koulussa, sosiaalisissa suhteissa, työelämässä. Tälläiset tutkimusket ovat syyllistäviä ja voivat olla jopa etukäteen maksettuja toivotun tuloksen saavuttamiseen. Miten ennen kunnallisia päivähoitopaikkoja vaikka 30-luvulla, ihmiset pääsivät lukion hyvin läpi ja suuntasivat akateemisille aloille. Eivätpä olleet päivähoidossa. Lastentarhanope oon, joten teidän jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kotiäitien (ja -isien) mollaamiskampanja alkaa olla jo niin tarkoitushakuista, että näissä menee näitten "tutkimusten" uskottavuus.
Ainoastaan yksi kokoomuksen kansanedustaja on uskaltanut sanoa, mikä on oikeasti taustalla tässä agendassa, ja se on ulkomaalaisten integrointi Suomen yhteiskuntaan. Ulkomaalaistaustaiset naiset tekevät runsaasti lapsia, hoitavat heitä kotona eivätkä lapset integroidu, opi kunnolla kieliä tai sosiaalistu yhteiskuntaan. Heissä pelätään olevan tulevaisuuden syrjäytyvät ja tikittävä aikapommi. Eskari tehtiin tämän vuoksi jo pakolliseksi, koska vaikka suomalaiset perheet toivat lapsensa tunnollisesti eskariin, tietyt etniset ryhmät eivät tuoneet. Ja nyt sitten oikein urakalla yritetään pakottaa kaikki lapset varhain päivähoitoon kertomatta siihen OIKEAA poliittista syytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan oikea ja totuudellinen mielipide tässä edellä. Päiväkodissa töissä olen minä ja se laitos ei tee kenestäkään lapsesta fiksua ainakaan. Tälläiset tutkimukset ovat esim. Thl:n ja kuntaliittojen tilaamia. Käytäntö sanoo, että tutkimusta on manipuloitu rajusti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt taas suurin osa kommentoijista hoitaa lapsensa 3v asti kotona ja suivaantuvat kun joku on tehnyt tutkimuksen mikä ei puolla tätä :D eikä kaikki jotka palaavat äloman jälkeen töihin ole akateemisia uraohjuksia. Joillain ei ole varaa jäädä äloman jälkeen kotiin kun molempien vanhempien tulot tarvitaan perheen elättämiseen. Ja ei kai lasta ole pakko laittaa mihinkään ylisuureen päiväkotiryhmään. On pienryhmiä, perhepäivähoitajia ja yksityisiä päiväkoteja joissa ryhmäkoot maltillisempia. Nyt taas ihmiset tietämättömyyttään kivittävät tutkimuksen tekiän. Ja se että lapsi on päivähoidossa alle 3v ei tarkoita että lapsi jäisi vaille äidin rakkautta ja tee heistä koulukiusaajia. Ei meidän lapset ainakaan ole kiusaajia ja jääneet rakkautta vailla vaikka 1v oli ikää kun päivähoitoon menivät vaan hyvin pärjäävät koulussa ja ihmiset kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen kuullut usemman päiväkodin työntekijän sanovan, että eivät laittaisi omaa lastaan koskaan päiväkotiin. Läheinen tuttavani työskentelee päiväkodissa ja hän on myös tätä mieltä. Kertomiensa asioiden perusteella en myöskään itse vie koskaan lapsiani sinne. Perhepäivähoito tms. asia erikseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa ottaa yhden vuoden ja sadan kolmentoistapäivän kohdalla jos haluaa matikasta todistukseen 9. Yhden päivän viivästyä voi tiputtaa arvosanan 8:aan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on ollut 7v ikäiseksi tutti, kävin lukion 4ällää loput ämmää. Eikä ole ollut oikomislaitteita hampaissa, eikä reikiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisenlaisia tutkimuksiakin löytyy. Mm. siitä, miten suuret päiväkotiryhmät vaikuttavat kielteisesti lapsen stressitasoon, kielelliseen kehitykseen, muistiin ja minäkuvaan. Tervetuloa vaan seuraamaan päiväkotiin suurten lapsiryhmien touhua pienissä tiloissa. Mielestäni nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa aivan liian vähäisten aikuisten määrän suhteessa kasvatettaviin lapsiin. Liiallista kaaosta sen vuoksi mielestäni päiväkotipäivät lapsilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (48)

Uutisvirta

25
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
22
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
14
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
13
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
10
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
9
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
8
Harkimo vihjaa loikkauksesta: "Huomenna selviää, kuka kansanedustaja liittyy Liike Nyt -eduskuntaryhmään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

231 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image