Kotimaa

Uusi per­he­va­paa­mal­li voimaan vuonna 2019

Kotihoidontukea saa vuosittain noin 100 000 suomalaista. KUVA: Jouko Hänninen
Kotimaa 31.8.2017 14:51
Hannamari Ahonen

Uusi perhevapaamalli tulee voimaan vuoden 2019 alussa. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.), opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) valmistelevat perhevapaamallin yksityiskohdat yhdessä työmarkkina- ja lapsi- ja perhejärjestöjen kanssa tammikuun loppuun mennessä. Hallituksen esitys uusiksi perhevapaiksi valmistuu ensi syksynä.

Sekä työmarkkinajärjestöt että eri puolueet ovat jo esittäneet omia perhevapaamallejaan. Annika Saarikon mukaan niissä on yhteisiä tavoitteita, jotka otetaan valmistelussa huomioon.

Perhevapaamallin uudistamisella on tavoitteena edistää nuorten naisten paluuta työelämään. Lisäksi tavoitteena on helpottaa perhe-elämän ja työn yhdistämistä, lisätä isien osallisuutta perhevapaisiin ja lasten osallistumista varhaiskasvatukseen ja tuoda joustavuutta perheille.

Silti mahdollisuus hoitaa lasta 3-vuotiaaksi asti kotona säilyy. Erityisesti Sinisten eduskuntaryhmästä tuli kannanottoja, että kotihoidontuki pitää säilyttää vahvana vaihtoehtona. Kotihoidontukea saa vuosittain noin 100 000 suomalaista.

Perhevapaamallin rahoitus arvioidaan osana valmistelua. Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan malli on kustannusneutraali eli lisärahaa budjetissa ei anneta, vaan mallin rahat otetaan jostakin muualta.

Lapsiperheille hyviä uutisia budjetissa oli se, että pikkulapsiperheiden vanhempainpäiväraha nousee ja yksinhuoltajien lapsilisää korotetaan viidellä eurolla kuukaudessa. Myös opiskelevia lapsiperheitä tuetaan nostamalla opintotuen huoltajakorotusta. Siihen budjetissa myönnettiin 10 miljoonaa euroa.

Hallitus myös päätti alentaa varhaiskasvatusmaksuja ensi vuoden alusta 70 miljoonalla eurolla. Toisen lapsen sisaralennus nostetaan 50 prosenttiin. 6 700 perhettä vapautuu päivähoitomaksuista kokonaan.

Lisäksi aloitetaan kokeilu maksuttomasta varhaiskasvatuksesta 5-vuotiaille. Kokeiluun haetaan halukkaita kuntia ja siihen myönnettiin 5 miljoonaa euroa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tärkeää olisi säilyttää vapaus valita, ettei ketään Äitiä tultaisi kotoa hakemaan töihin ja itkeviä lapsia jätettäis päiväkotiin....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

133
Puheenaihe: Tarvitseeko Oulu lisää korkeaa rakentamista? – "Torni on torahammas muuten yhtenäisessä hammasrivissä"
29
Käännytykset Afganistaniin keskeytettävä Lukijalta
24
Unettomuutta ei kannata vähätellä – pahimmassa tapauksessa koko elämä saattaa kulua pienessä väsymystilassa
24
Uutisanalyysi: Putinin ja Merkelin tapaaminen käytiin epäluottamuksen ilmapiirissä – Putin saapui tapaamiseen Karin Kneisslin häistä
20
Elintärkeidenkin lääkkeiden saatavuudessa yhä enemmän jatkuvia ongelmia - SDP:n Tytti Tuppurainen jätti asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle
19
Nämä taidot jokaisen koiran pitäisi hallita, "Koulutustaso näkyy jo lenkillä" – katso kuvia tokon SM-kisoista Limingasta
15
Sirkkaleipää saa jo – missä viipyy sääskileipä? Tutkija kertoo sopivatko sääsket ihmisravinnoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Työttömien joukossa on lukematon määrä luuseri loisijoita, mutta suotakoot se heille. Tuskin heistä mitään hyötyä työelä... Lue lisää...
Veronmaksaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image