Kotimaa

Uusi päänavaus suomalaiseen elin­tar­vi­ke­vien­tiin – Valiolle äi­din­mai­don­kor­vik­keen vientilupa Kiinaan

Valio luettelee suomalaisten tuotteiden vahvuuksiksi puhtaan luonnon ja erittäin korkealaatuisen maidon.
Kotimaa 9.1.2019 10:56
Virpi Niemistö

Maitojauheskandaali vavisutti jättimaata ja sairastutti kymmeniä tuhansia lapsia kymmenen vuotta sitten. Nyt vaurastuneet kiinalaisvanhemmat haluavat ennen kaikkea varmistaa lastensa ruuan turvallisuuden, joka on suomalaisten vientivaltti.

Kiina on myöntänyt ensimmäistä kertaa äidinmaidonkorvikkeelle vientiluvan Suomesta Kiinaan.

Elintarvikeyritys Valion Lapinlahden ja Turengin tehtaiden vientilupa vahvistettiin tiistaina maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikön Jaana Husu-Kallion vienninedistämisvierailulla Pekingissä.

Vientilupien avaamista on valmisteltu maa- ja metsätalousministeriön ja Ruokaviraston (vuoden 2019 alkuun asti Elintarviketurvallisuusvirasto Evira) vientitiimin yhteistyöllä.

– Kiinan markkinoille ei ole helppoa päästä, tämä on upea juttu, toteaa eläinlääkintöneuvos Hentriikka Kontio maa- ja metsätalousministeriöstä.

Suomesta on tähän mennessä voitu viedä maito- ja herajauhetta Kiinaan, missä siitä on valmistettu äidinmaidonkorviketta.

Nyt tuotteet voidaan valmistaa ja pakata Suomessa vähittäismyyntipakkauksiin suoraan kiinalaisille kuluttajille myytäväksi.

– Äidinmaidonkorvikkeet ovat korkean lisäarvon tuotteita, joissa suomalainen puhdas ja turvallinen raaka-aine ja tuotantotapa nousevat vahvasti sille kuuluvaan arvoonsa. Hyvät vientinäkymät parantavat myös teollisuuden kykyä maksaa korkeampaa hintaa tuottajille saakka, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) toteaa ministeriön tiedotteessa.

Kiinan viranomaisille on toimitettu laajat selvitykset liittyen äidinmaidonkorvikkeen valmistukseen Suomessa ja viranomaiset ovat käyneet Suomessa tarkastamassa äidinmaidonkorviketta tuottavat laitokset.

Melamiiniskandaali kymmenen vuotta sitten

Kiinassa koettiin iso ruokaskandaali kymmenen vuotta sitten, kun syksyllä 2008 paljastui, että paikalliset valmistajat olivat lisänneet maitojauheeseen myrkyllistä melamiinia proteiinimäärän nostamiseksi ja näin paremman hinnan saamiseksi.

Vaarallista melamiinia löytyi jopa joka viidennen kiinalaisen meijerin tuotteista.

– Kiinassa nettikaupat, marketit ja lastentarvikeliikkeiden hyllyt notkuvat kymmenien eri valmistajien vaihtoehtoja. Valion vahvuuksia ovat suomalainen puhdas luonto ja erittäin korkealaatuinen maito, joka tulee suoraan omistajiltamme eli 5 000 suomalaiselta maitotilalta. Kiinassa vanhemmat haluavat ennen kaikkea turvallista ruokaa lapsilleen, sanoo Valion kategoriajohtaja Jussi Mattsson yhtiön tiedotteessa.

Uusia lupia haetaan

Kiinaan viedään Suomesta maitotuotteista myös voita ja pieniä määriä juustoa.

Sianlihanvientiä Suomesta Kiinaan Kontio kuvaa menestystarinaksi.

Suomalaisyrityksistä Atria aloitti sianlihan viennin Kiinaan vuoden 2017 keväällä. HKScan pääsi samoille apajille vuotta myöhemmin.

Verkot ovat vesillä myös naudan- ja siipikarjalihan sekä kalojen viennille.

– Sianlihan lupien kanssa meni kymmenen vuotta, Kontio kuvaa Kiinan vientilupien saantiin vaadittavaa työtä ja pitkäjännitteisyyttä.

MAINOS

Kommentoi

Millaisin markkinointikeinon Valio aikoo äidinmaidonkorviketta markkinoida Kiinassa? Kiina ei ole ratifioinut WHO:n äidinmaidonkorvikkeita ja niiden markkinointia koskevaa ohjeistusta samalla tavalla kuin Suomi on. Uutinen on oikeasti kammottava: suomalainen yhtiö voi halutessaan tahkota rahaa kiinalaivauvojen terveydellä. Valiolta voitaisiin kysyä, aikovatko he Kiinan markkinoilla noudattaa WHO:n korvikekoodia markkinoinnissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hinta onkin jo yli 10e kg kotimaiselle kuluttajalle ...suomalainen maksaa nämäkin viennin edistämis matkat .kuten ennenkin tehtiin muistetaan voi vuoret

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

aivan helposti kaikki Valion maito voidaa käyttää Kiinaan vietäviin korkean lisäarvon tuotteisiin. Ei tarvitse sitten monikansallisen Arlan ja kumppaneiden syyttää Valiota saalistushinnoittelusta, kun suomalaisen kaupan hyllyiltä ei Valion tuotteita hakemallakaan löydä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätäkö on huoltovarmuuden yllä pitäminen millä mm perustellaan tukia, kiinalaisten auttamista ostamaan halvemmalla maitojauhetta ja muita tuotteita? Voi ...kauta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lupa viedä Kiinaan äidinmaidonkorviketta säilyy niin kauan, kun kiinalaiset saavat Suomesta vastineeksi jotain. Jos suomalaiset eivät anna mitä kiinalaiset pyytävät, äidinmaidonkorvikkeiden vienti pysähtyy kuin seinään.

Norjalaisen lohen vienti Kiinaan tyssäsi boikottiin, kun norjalaiset myönsivät Nobel-palkinnon kiinalaiselle toisinajattelijalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuenko minä veroillani maataloustukien kautta kiinalaisten maitojauheen ostoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et, mutta valinnoillasi kaupassa päätät minne maailman paras maito menee. EU-tuet ovat väistämättömiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko siis maito, josta valmistetaan maitojauhe, jotenkin korvamerkittyä eikä siitä makseta mitään tukia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa maksetaan kyllä EU-tukien lisäksi yli toinen mokoma erimuotoisia kansallisia tukia. EU-tuetkin tulevat omasta kukkarostamme. Eli kyllä, kaikki me tuemme Valion liiketoimintaa veroillamme epäsuorasti. Budjetista noin kolme miljardia menee suoraan maatalouselinkeinolle (tuet, eläkkeet) tavalla, jota ei voi kuvailla kuin ilmauksella: valtion erityisessä suojeluksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

samoin tuit Oltermannin syöttämistä venäläisille ennen Putinin vastapakotteita. Tästä MTK ja kepu edelleenkin ovat katkeria...ei Putinille, vaan niille, jotka eivät anna Putinin vapaasti laajentaa imperiumiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulisi että vienti ja vientitulot / työpaikat Suomessa kelpaisi suomalaiselle veronmaksajalle mutta ei. Mikä mahtaisi olla se vientituote jota Suomesta saa viedä ilman että ammattiveronmaksajamielensäpahoittajat harmistuu? Jos kansa saisi päättää Suomalaisten vientiyritysten tuotantolaitoksien oviaukot umpeutuisivat hämähäkin verkoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
10
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla
7
Raksilan uimahallissa on otettu käyttöön lyhennetyt kesäaukioloajat ­– kysyimme, missä asiasta on tiedotettu
5
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
4
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
4
Hallitus päätti perustaa eläinasiamiehen viran, mutta koska ja millä nimellä? – Eläinten hyvinvointilaki on myös uuden hallituksen työlistalla
4
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image