Kotimaa

Uusi malli ravisuttaa yliopistojen rahoitusta - Niinimäki: Ei tietoa, ketkä voittavat

Yliopistot käyvät strategisesta rahasta parhaillaan sopimusneuvotteluja opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Arkistokuva. KUVA: Kontiainen Jarmo
Kotimaa 16.5.2016 3:00
Mirja Niemitalo

Yliopistot pelkäävät, että valtioneuvoston äskettäin hyväksymä uusi rahoitusmalli johtaa siihen, että yliopistojen väliset rahoitussuhteet muuttuvat nopeassa tahdissa.

Ensi vuonna voimaan tulevassa uudistuksessa lisätään harkinnanvaraisen rahoituksen osuutta laskennallisten perusteiden kustannuksella.

– Tähän mennessä rahoitus on muuttunut hitaasti tuloksen perusteella, Oulun yliopiston rehtori ja Suomen yliopistoneuvoston puheenjohtaja Jouko Niinimäki toteaa.

Yhtenä tärkeänä laskennallisena rahoitusperusteena on valmistuneiden määrä. Uusi rahoitusmalli katsoo tästä askeleen pidemmälle.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan uudistustyö jatkuu edelleen kahden vuoden kuluttua, jolloin nykyinen laskennallisiin rahoitusperusteisiin kuuluva ”valmistuneet työlliset” -osio on muuttumassa laadulliseksi.

– Yliopistojen rahoituskriteeriksi tulisi siis laadullinen työllisyys eli se, onko työllistytty koulutustasoa vastaavasti, Grahn-Laasonen kertoo.

Grahn-Laasosen mukaan myös osa tohtorintutkinnoista saatavasta rahoituksesta voitaisiin muuttaa tohtoreiden laadullista työllistymistä mittaavaksi.

Yliopistot ovat valittaneet, että harkinnanvaraisen rahoituksen perusteet eivät ole riittävän läpinäkyviä, mikä vaikeuttaa pitkäjänteistä suunnittelua.  

Yliopistot käyvät strategisesta rahasta parhaillaan sopimusneuvotteluja opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.  Niinimäen mukaan vielä ei voi sanoa, mitkä yliopistot voittavat ja mitkä häviävät uudessa mallissa.

Myöntöperusteita monia

Harkinnanvaraista strategista rahoitusta myönnetään työelämään siirtymisen nopeuttamiseen, tutkimus- ja oppimisympäristöjen kehittämiseen, osaamisen hyödyntämiseen ja yliopiston toiminnan yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen.

Myöntöperusteita ovat lisäksi alueellisten ja alakohtaisten osaamiskeskittymien luominen yliopiston oman profiilin mukaisesti sekä rakenteiden ja toimintatapojen uudistaminen.

Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen epäilee, ettei strategisella rahoituksella pystytä nopeuttamaan työelämään siirtymistä.

– Kyseessä on paljon kokonaisvaltaisempi asia, jossa yliopiston pitää tehdä monenlaisia toimintakulttuurin muutoksia, jotka eivät ole juurikaan riippuvaisia rahasta vaan toimintakulttuurista, Väänänen sanoo.

Grahn-Laasosen mukaan strategisen rahoituksen osuutta vahvistamalla on mahdollista tukea niitä yliopistojen kehittämistoimia, joiden vaikutukset näkyvät  laskennallisissa indikaattoreissa vasta vuosien päästä.

Yliopistojen on tehtävä ehdotukset siitä, miten aikovat käyttää strategista rahoitusta. Pelkkä ilmoitus ei riitä, vaan toimista on sovittava ministeriön kanssa.

– Strategiarahoituksellapalkitaan nimensä mukaisesti laadukkaasta strategiatyöstä, Grahn-Laasonen toteaa.

Yliopistojen perusrahoitus koostuu jatkossa 72-prosenttisesti tutkimukseen ja koulutukseen perustuvista laskennallisista tekijöistä.

28 prosenttia rahoituksesta pohjautuu koulutus- ja tiedepoliittisiin tavoitteisiin. Tässä korissa strateginen rahoitus nousee 12 prosenttiin aiemmasta kymmenestä.

Yliopistojen rahoituspotti kokonaisuudessaan on noin 1,6 miljardia euroa vuosittain.

MAINOS

Kommentoi

Jos ei ole tietoa yliopistolla ketkä voittavat niin ois syytä lopettaa rahoitus....jos noin simppeliä asiaa ei tiiä niin on taso alempana kuin tarhassa....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että Kaleva kaivaa näitä ihmeellisyyksiä esille. Tällä tuhotaan sivistystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusien opiskelijoiden sisäänottoa pitäisi leikata huomattavasti useimmilla aloilla. Sinällään olisikin hyvä, että osa rahoituksesta tulisi työllistävyyden mukaan. Tämä pakottaisi korkeakouluja miettimään, kuinka paljon opiskelijoita kannattaa ylipäänsä kouluttaa. Tällä hetkellä rahoitusta tulee puhtaasti valmistuneiden mukaan.

Yhteiskunnan kannalta on taloudellisesti kestämätöntä kouluttaa ihmisiä työttömäksi. Henkilökohtaisella tasolla työttömäksi valmistuminen on katastrofi. Esimerkiksi insinöörejä alkaa olla niinkuin taivaalla tähtiä, kaikille ei tule mitenkään riittämään töitä. Bioaloilla taas ei ole töitä koskaan ollutkaan, silti sinne koulutetaan jatkuvalla syötöllä ihmisiä.

Ei siis ole mikään ihme, jos valmistuneet "karkaavat" ulkomaille. Ei heillä ole muutakaan vaihtoehtoa. Olisikin vain parempi, jos mahdollisimman moni pystyisi lähtemään ulkomaille, ja mielellään vapaaehtoisesti. Näin he eivät kuormittaisi työttömyydellään Suomen tilannetta. Hyvä kysymys onkin, kannattaako porukkaa ylikouluttaa niin paljon, että siitä riittää ulkomaidenkin tarpeeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harkinnanvaraisuus ja strateginen rahoitus panevat yliopistot matelemaan Grahn-Laasosen edessä. Niiden on pakko suostua mihin tahansa tempoiluun ja ylhäältä päin syötettyyn "hienoon" ideaan. Yliopistolaitos ja koko koulutusjärjestelmä ajautuu Sannin linjoilla kohti uutta sote-kaaosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joutaa lopettaa koko systeemi. Karkaavat vaan ulkomaille töihin kun on kalliilla niitä hyysätty. Ammattikoulu riittää nykyään aivan hyvin. Yhden yliopiston voisi säilyttää ja nimetä sen Kekkosen mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Suomessa ei koulutuksella tai tiedolla tee mitään, nöyränä vaan töitä pitää tehdä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perheestä koko ajatus, eihän sannilta ja stupilta vii muuta odottaakaan. "Valmistuneet työllistyneet" rokottaa kaikkia muita asuinseutuja paitsi helsinkiä, turkua ja tamperetta. Niillä seuduilla on eniten työpaikkoja. Vastaavasti esim oulun seudulla työllistyminen ei olekaan lähellekään niin hyvää. Eipä ole tasa-arvoista tällainen krahnlaasosen malli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:18
Traktorin peräkärry kaatui Siikalatvan Kestiläntiellä – toinen kaista suljettu onnettomuuspaikalla
11:16
Valio määrättiin maksamaan miljoonakorvaukset paikallismeijereille – summa kuitenkin paljon pienempi kuin alkuperäinen yli 40 miljoonan euron vaade
10:09
Hallitus esittää määrärahaa Oulun ratapihan peruskorjaukseen ja turvalaitteisiin – pohjoisen, idän ja lännen nopeista ratahankkeista päätetään myöhemmin
10:01
Oulun kaupungin puhelinliikennettä vaivannut vika saatiin korjattua, puhelinyhteydet toimivat normaalisti
9:49
Yhdysvallat lähettää lisää joukkoja Lähi-itään "puolustuksellisista syistä" – Iranin syyllisyydestä tankkeri-iskuihin uutta kuvamateriaalia
9:25
Kiimingin Jokirannan koulun rakennustyöt alkavat kesällä – koulun käyttäjät osallistuvat rakennuksen suunnitteluun
9:07
Tulipalo kerrostalossa Rovaniemellä – naapurin nopea toiminta pelasti tilanteen palon leviämiseltä
59
Kovács: "Nyt olisi tyylikästä selkeästi päättää, että palvellaan kaikkia seurakuntalaisia tasapuolisesti"
30
Erkkolan sillalla testataan infotaulua, jolta voi nähdä kevyen liikenteen liikkujien määrän – "Jos kaikki menee hyvin, näyttöjä asennetaan todennäköisesti 3-5 kappaletta"
23
ICT-alan rekrytointinälkä ei ota loppuakseen Oulun seudulla – seuraavien kahden vuoden aikana alalle tarvitaan 1800 työntekijää lisää
12
Hallitus esittää määrärahaa Oulun ratapihan peruskorjaukseen ja turvalaitteisiin – pohjoisen, idän ja lännen nopeista ratahankkeista päätetään myöhemmin
8
Eero Pyötsiä vahvin ehdokas puolustusvoimain komentajaksi – nimitys voi tulla jo loppuviikosta
8
Oulun kaupungin puhelinliikenteessä häiriöitä – hyvinvointikeskusten ajanvarausnumerot poissa toiminnasta
5
Poliisit jättikyselyssä: Turvapaikanhakijatilanne uhkaa suomalaisten turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan itäosassa, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä Ylitornion kunnassa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi vain osaa ihmisiä kuunnellaan?

Ei ole kuin yhdenlaisia persuja... Juuri niitä isoja vauvoja... Äänekkäitä isoja vauvoja... Lue lisää...
Sihveri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image