Kotimaa

Uusi luuri kädessä kouluun – kolmella neljästä eka­luok­ka­lai­ses­ta on oma puhelin

Telia-kaupan myyjä Juho Heikkilä sanoo, että puhelimia ostetaan heiltä kaikenikäisille lapsille. Hän ei ole huomannut, että lapsille ostettaisiin selkeästi halvempia puhelimia kuin aikuisille. KUVA: Maiju Pohjanheimo
Kotimaa 8.8.2017 9:20
Eetu Halonen

Teleoperaattorit DNA, Elisa ja Telia tiedottivat kaikki elokuun alussa, että puhelinkauppa on käynyt kesällä vilkkaana. Yksi syy menekkiin on operaattoreiden mukaan nimenomaan koulujen alkaminen.

DNA:n heinäkuussa teettämän kyselytutkimuksen perusteella jo kolmella neljästä ekaluokkalaisesta on puhelin. Tutkimukseen vastasi noin tuhat aikuista, joilla oli 6–16-vuotiaita lapsia huollettavanaan.

– Tutkimuksen mukaan lasten ensimmäisistä puhelimista lähes puolet ostetaan uutena, osastopäällikkö Niina Hagman DNA:lta kertoo.

Hagmanin mukaan useana vuotena tehdystä tutkimuksesta nähdään, että koululaisille ostetaan uusia puhelimia paljon juuri heinä–elokuun taitteessa.

– Syksy on monille uuden alkua, jolloin päivitetään kaikenlaisia varusteita. Lisäksi eri toimijat kohdistavat myyntikampanjoitaan tähän ajankohtaan, Hagman sanoo.

Kalevan tavoittamista myymälöistä vahvistetaan, että puhelinten myynnissä tapahtuu piikki ennen koulujen alkamista.

– Tämä on joulun jälkeen toiseksi kovin sesonki puhelinmyynnissä. Kasvanut kysyntä alkaa näkyä jo heinäkuun alussa, osastopäällikkö Oskari Nylander Oulun Gigantti Megastoresta kertoo.

Sama asia on havaittu myös kauppakeskus Valkean Telia-myymälässä.

– Ihan kaikenikäisille lapsille ostetaan meiltä sekä kalliita että halvempia puhelimia, myyjä Juho Heikkilä kertoo.

Lue lisää 08.08.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Muuten olen sitä mieltä, ettei alaikäisillä tulisi olla mitään pääsyä massakommunikointivälineisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvioni mukaan semmoinen alakouluikäinen tyttö kaverilleen "mä niin haluun sen puhelimen, se kyllä maksaa yli 500eur mutta kyllä mutsi maksaa"
Lause herätti huomioni ja vilkaisin puhelinta kyseisen neitokaisen kädessä huomasin sen olevan tälläkin hetkellä kallis malli. Lähtiessä neitokainen nakkasi puhelimen takataskuu jossa se keikkui että joku nappaisi sen mukaan tai tipahtaa lattialle/maahan.
Olen muutenkin huomannut että aika paljon nuorilla tytöillä on puhelin takataskussa ja mitä isompi sen komeampi, samalla niihin ei ole hankittu mitään suojia, eli opetetaan että puhelin on kertakulutustavara ja uuden saa heti tilalle ja tietenkin se on kaikkein kallein mitä markkinoilla on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vakuutuksesta saa uuden, ei ole mitään ongelmaa joten turha on puhelinta alkaa säälimään.
Omavastuu 0€, niin miksi pitäisi suotta varoa, sillä se puhelin on nimenomaan kulutustavaraa.
Minulla menee 3- 4 puhelinta vuodessa, joskus hajoaa ja joskus ei, mutta minä kun en korjattua puhelinta käytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EI koulussa tarvitse puhelimia, siellä seurataan opetusta, toivottavasti! PUhelimet pois ennen tunnin alkua ja välitunnilla opetellaan sosiaalisia taitoja, ei virtuaalitekniikoita. Epäilen tuoren, että nämä nuoret jatkuvasti yhä nössömmät ja vetelämmät - vapaan kasvatuksen tulosta itsekin - opettajantekeleet eivät paljoa saa aikaiseksi. Jospa rehtoreilla olisi vähän enemmän munaa tai jotain sen tapaista tässä asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivois vanhemmilta vähän harkintaa näissä älyluurihommissa. Ihan pikkuiset kiroilevat kaikenmaailman älyluuriryhmissä ja katsovat netistä karseita juttuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäähän lapselle hommata vähintään halvin iphone kertomaan perheen statuksesta, kylläkin osamaksulla. ;-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niitä saa nykyään alle satasella. Käytettyjä kirjaimellisesti parilla kympillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäpä hän, jolle ei ole kotona varaa ostaa luuria. Toisilla on tiukkaa ja elämä vaatimatonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mobira Cityman 900 tai vastaava oli eräällä koneurakoitsijalla aikoinaan käytössä työpaikallamme Raahen Rautaruukilla. Elettiin joko 80-luvun loppua tai 90-luvun alkua. Silloin kuitenkin tvssä ja mediassa oli kovasti puhetta matkapuhelimista, joka teki suurta nousua silloin. Mainitsin silloin työpaikan kahvipöydässä, että tulee vielä aika että kaikilla lapsillakin on matkapuhelimet. Silloiset kolleegat: E. Alamikkelä, J. Sirkkiä, P. Viitanen ja R. Pajula nauroivat minut pihalle :) Mutta kuten ennustin, niin se aika on lähellä :) 3/4 jo ekaluokkalaisilla matkapuhelin. Se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa :) t. O. Ohenoja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri oli mediassa juttua ettei kotona ole lapsille ruokaa mutta näköjään puhelin on :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se kosketusnäytöllinen laite pitää löytyä jokaiselta nykypäivänä. Puhelin on terminä aika huono, sillä ei nykyään noilla paljon soitella joten se ei kuvaa laitteen käyttötarkoitusta. Vanhempien pitää opettaa lapsille puhelinten käyttöä niin, että se ei haittaa elämänmenoa. Kyllä ne lapsetkin tajuaa mikä niille on parasta. Kielloilla että stimuloi lasten kognitiivista kehitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä sai puhelimen vasta kun lähtee yläasteelle. Ja iltaisin luuri pistetään lukkokaappiin normaalia elämää häiritsemästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja ennen ala-astetta oli yksi lelu, ja sekin aina patterin välissä. Vauvana sai tutin tunniksi jouluna ja juhannuksena, ettei vain päässyt kuri ja askeetisuus unohtumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo ja mää sain puhelimen vasta armeijaan mennessä, joten ei kukaan sitä ennn puhelinta tarvi. Maailma muuttuu ja on aivan turha kiusata lasta kieltämällä puhelin. Parempi on pienestä pitäen opetella käyttämään puhelinta ja nettiä oikein, ja opetella mm. sosiaalisen median pelisäännöt jo ennen kuin niiden kanssa on jouduttu ongelmiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ei varaa eläkkeiden korotuksiin

se ei saisi antaa "etua "suurituloisille? Me tämä maa elätetään. 10%, eli suurituloiset maksaa pitkästi yli puolet vero... Lue lisää...
MIksi?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image