Kotimaa

Uusi lakkovaroitus yksityiselle so­si­aa­li­pal­ve­lua­lal­le - kohteena suuret hoiva-alan yritykset

Kotimaa 2.3.2018 8:20 | Päivitetty 2.3.2018 14:48
STT

Palkansaajajärjestöt ovat antaneet uuden lakkovaroituksen yksityiselle sosiaalipalvelualalle. Lakko alkaisi 26. maaliskuuta ja päättyisi maaliskuun 28. päivänä.

Lakkovaroituksen takana ovat palkansaajajärjestöt ERTO, JHL, Jyty, Pardia, Suomen Terveydenhoitajaliitto, SuPer, Talentia ja Tehy. Järjestöjen mukaan työnantajapuoli ei ole tullut vastaan kiistakysymyksissä, jotka liittyvät etenkin palkkoihin ja nollatuntisopimuksiin.

Kyse on jo kolmannesta lakkovaroituksesta yksityisellä sosiaalipalvelualalla. Uusi lakkovaroitus koskee suuria alan yrityksiä Attendoa, Mehiläistä, Esperiä, Pihlajalinnaa, Vetreaa, Helsingin diakonissalaitoksen hoivaa, Helsingin diakonissalaitoksen säätiötä ja Invalidiliiton asumispalveluja kaikissa toimipisteissä yhtä aikaa.

Palkansaajajärjestöt arvioivat, että yksityisen sosiaalipalvelualan palkat ovat joidenkin ammattiryhmien osalta jääneet jopa 15 prosenttia jälkeen palkoista kunta-alalla. Myös esimerkiksi lomat ovat yksityisellä sosiaalipalvelualalla heikommat kuin kuntasektorilla.

Järjestöjen mukaan yksityisellä sosiaalipalvelualalla toimivat yritykset saavat siten perusteetonta kilpailuetua työntekijöiden kustannuksella.

JHL: Työnseisaus vaikuttaisi koko maan tavaraliikenteeseen

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aikoo pysäyttää tukilakolla Kouvolan ratapihan toiminnan ja Hamina-Kotkan sataman ratapihojen junaliikenteen. Lakossa olisi mukana myös osa Helsingin Ilmalan rautatievarikon töistä.

Työnseisaus vaikuttaisi liiton mukaan koko maan tavaraliikenteeseen ensi keskiviikkona.

Tukilakolla JHL haluaa vauhdittaa sovittelussa olevien työriitojen ratkaisua.

- Nyt miesvaltainen rautatieala tukee työtaistelullaan pienipalkkaisia ja naisvaltaisia aloja, jotta niille saadaan kunnolliset työehdot. Tämä on solidaarisuutta aidoimmillaan, liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo tiedotteessa.

VR:ltä kerrottiin STT:lle, ettei yhtiö kommentoi tukilakkoja tässä vaiheessa millään tavalla.

Työntekijäpuoli laajentamassa työtaistelutoimia yliopistoissa

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko kertoo ryhtyneensä valmisteluihin työtaistelun laajentamiseksi ja syventämiseksi yliopistoissa.

Tukitoimeksi tarkoitettu ylityö- ja vuoronvaihtokielto tulee voimaan ensi keskiviikkona kello seitsemältä ja on voimassa toistaiseksi. Vauhdittaakseen yliopistojen työehtosopimusneuvotteluja Juko jättää hyväksymättä kaikki tähän asti saavutetut virka- ja työehtosopimusten neuvottelutulokset

MAINOS

Kommentoi

Onneksi on vielä olemassa julkiset palvelut joihin voi hätätilassa turvautua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ei varaa eläkkeiden korotuksiin

se ei saisi antaa "etua "suurituloisille? Me tämä maa elätetään. 10%, eli suurituloiset maksaa pitkästi yli puolet vero... Lue lisää...
MIksi?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image