Kotimaa

Uusi laih­du­tus­lää­ke lupaa tuloksia

Kotimaa 8.1.2006 0:00
Jyri-Jussi Rekinen
Keskivartalolihavuuden hoitoon on luvassa uudenlainen lääke. Rohdon nimi on Rimonabant. Tutkimuksissa on huomattu sen vähentävän ruokahalua, sairaalloista nälkää ja ylensyöntiä. Se myös kiihdyttää rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa.

"Samalla on huomattu, että tupakanhimo vähenee", erikoislääkäri Tiina Nylander Oulun diakonissalaitoksen laihdutusklinikalta kertoo.

Lääkettä on testattu Oysissa. Lääkepurkin hinnan arvellaan olevan 100 euron luokkaa. Markkinoille Rimonabant tulee ensi vuoden loppupuolella.

"Lääke on tarkoitettu reilusti ylipainoisille, joilla on selvästi haittaa lihavuudesta. Rimonabantia ei siis ole suunnattu täsmälaihduttajille", huomauttaa Nylander.

Rohto tepsii erityisesti keskivartalolihavuuteen, josta kärsivät etenkin suomalaiset miehet.

Nylander painottaa, että lääkkeestä on apua silloin, kun se yhdistetään lisääntyneeseen liikuntaan ja elämäntapojen muutokseen.

"Ensisijainen hoito ovat ruokavalio ja liikunta. Nämä yhdistetään aina elämäntapojen muutoksiin."Apua diabeteksen hoitoon.


"Kakkostyypin diabetes uhkaa suomalaisia. Näyttää siltä, että nyt ensimmäisen kerran saadaan lääkkeen muodossa oleva mahdollisuus vastustaa sitä", professori Markku Savolainen Oysista sanoo.

Noin 6 600 potilaan tutkimuksissa Rimonabant vähensi eräitä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä tilastollisesti merkittävästi.

Päivittäisellä 20 milligramman annoksella on saavutettu merkitsevä painon aleneminen ja vyötärönympärysmitan pieneneminen. Myös veren rasva- ja kolesteroliprofiili ovat muuttuneet edullisemmiksi ja insuliiniherkkyys on parantunut.

Koehenkilöitten paino oli kahden vuoden käytön jälkeen keskimäärin lähes 9 kiloa alhaisempi ja vyötärönympärys lähes 8 senttimetriä lyhyempi kuin kokeen alussa.

Niiden, jotka saivat 20 milligramman annosta päivässä, paino laski vielä toisenkin vuoden aikana merkitsevästi.

"Rimonabant on parempi kuin lumelääke. Koeryhmässä käytettiin myös jälkimmäistä, jolla saatiin kolmen kilon pudotus. Rimonabantin käyttäjillä kiloja lähti keskimäärin yhdeksän", Savolainen kertoo.

Lume-lääke koostui pelkästä sokerista, mutta koehenkilöt eivät tienneet sitä.

Savolainen huomauttaa että suhteellisen pienikin 4-5 kilon painonpudotus on tärkeää sydän- ja verisuonisairauksien sekä diabeteksen ehkäisyn kannalta.Ei lapsille


Dosentti ja lastentautien erikoislääkäri Riitta Veijola Oysista painottaa, että Rimonabantista ei ole lihavien lasten hoitoon, sillä sitä ei ole tutkittu lapsilla ollenkaan.

"Yleensäkin laihdutuslääkkeitä edes harkitaan käytettävän lapsiin hyvin, hyvin harvoin", Veijola sanoo.

Vaikka Rimonabantin vaikutus on kokeitten mukaan lupaava, on sillä myös sivuvaikutuksia.

"Eräille henkilöille lääke voi aiheuttaa depressiota", Savolainen kertoo.

Lääke on kannabinoidireseptori, eli sen vaikuttavana aineena ovat kannabiksen johdannaiset.

"Lääke tepsii syömisestä syntyvän mielihyvä-tunteen syntyyn, jolla on syömiskäyttäytymiseen selkeä vaikutus", Savolainen täsmentää. Rimonabant ei kuitenkaan vie kokonaan syömisestä tulevaa mielihyvän tunnetta, vaan vähentää sitä.

Mielihyväreseptorit sijaitsevat keskushermostossa, jonne Rimonabant vaikuttaa. Jotkut koeryhmässä olleet saivat lääkettä nautittuaan masennusoireita. Toisaalta depressiota oli myös lume-lääkettä nauttineilla.

"Kaikkien keskushermostoon vaikuttavien lääkkeitten kanssa pitää olla varovainen", Savolainen toppuuttelee.

Lumelääkedepressiosta kärsi 7,5 prosenttia koeryhmästä ja Rimonobantista aiheutuvasta masennuksesta 8,9 prosenttia.

Rimonabant on ranskalainen keksintö. Oulussa pari vuotta sitten tehtyyn tutkimukseen osallistui 78 potilasta. Kaikkiaan Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa potilaita oli 1500.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:33
Vaikeinta Yini Wangille on yksinäisyys, sillä ujoista oululaisista on hankala saada ystäviä
19:29
Pörssit pääsivät vauhtiin - Helsingissä nousua reilusti yli 2 prosenttia
19:20
Kommentti: Eduskunnan luottamusäänestys ei lopeta työtaisteluita irtisanomislakeja vastaan
19:00
Vanhan auton saa Oulussakin muutettua kulkemaan myös kaasulla – investointi voi nykyhinnoilla maksaa itsensä takaisin parissa vuodessa Tilaajille
18:49
"Deadline oli hänelle pyhä" – Touko Siltala muistelee lämmöllä pitkää ystävyyttään ja yhteistyötä kirjailija Arto Paasilinnan kanssa
18:46
Jalkapallon oma Skoda-cup nosti Huuhkajat lentoon
18:00
Haluatko yliopistoon ilman pääsykoetta tai huippuarvosanoja? Se voi kohta olla mahdollista, jos työskentelet oikeassa firmassa Tilaajille
131
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
73
Poliisi kirjoitti 45 rikesakkoa ilman valoa liikkuneille oululaispyöräilijöille, lisäksi polkupyöräilijöille jaettiin valoja
58
HS-gallup: SDP:n etumatka kasvaa, vihreiden kannatus jatkaa murenemistaan
44
Sipilä syytti ay-liikettä painostamisesta - poliitikoilta vaaditaan nyt rohkeutta ja päättäväisyyttä
43
Antti Rinne: "Surkuhupaisammin ei pääministeri Sipilä voi sanoa" – demarien puheenjohtaja vakuuttaa olevansa valmis pääministeriksi
37
IS: Iissä erikoinen kiista frisbeegolfradasta –"maanomistaja" kielsi alueen käytön ja vei korit pusikkoon, kunnanjohtaja aikoo tehdä rikosilmoituksen
33
Miksi nuoret miehet kaahaavat? Vuosittain liikenteessä kuolee noin 40 nuorta miestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millä keinoin Ay-liikkeen valtaa saadaan rajattua?

Juuri näin. Tässä ollaan niiden asialla jotka eivät pysty itse vaikuttamaan tilanteeseen. Työttömät, syrjäytyneet, vamm... Lue lisää...
Onnea, olet ymmärtän...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image