Kotimaa

Uusi asumistuki on lisännyt nuorten yksin asumista – Yksin asuminen yleistyy nopeasti kaikilla suomalaisilla

Uudet opiskelija-asunnot koostuvat pääasiassa yksiöistä, soluja rakentavat enää hyvin harvat. Arkistokuva tamperelaisesta opiskelija-asuntosäätiön rakennuksesta. KUVA: Elias Lahtinen
Kotimaa 16.3.2019 10:00
Petteri Lindholm

Opiskelijat siirtyivät henkilökohtaisesta opintotuen asumislisästä ruokakuntakohtaiseen yleiseen asumistukeen kesällä 2017. Yksin asuvien alle 30-vuotiaiden määrä on kasvanut 20 vuodessa jopa 65 prosentilla.

Opiskelijoiden asumistuen muutos on lisännyt yksinasumisen suosiota.

– Yksin asuva opiskelija saa nykyään enemmän asumistukea kuin aiemmin opintotuen asumislisää, joten yksin asuminen on aikaisempaa houkuttelevampaa, sanoo suunnittelija Mirja Peltonen Kelan lakiyksiköstä.

Samalla se on voinut Peltosen mukaan suunnata kysyntää opiskelija-asunnoista vapaille markkinoille.

Opiskelijat siirtyivät henkilökohtaisesta opintotuen asumislisästä yleiseen asumistukeen kesällä 2017.

Se nosti asumistuen kokoa valtaosalla opiskelijoista, mutta osa myös menetti asumistuen kokonaan.

Syy on siinä, että yleinen asumislisä on ruokakuntakohtainen eli esimerkiksi samassa taloudessa asuvan puolison tulot vaikuttavat asumistuen määrään.

Asumistuen nousun vaikutus on havaittu myös esimerkiksi Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasilla, kertoo säätiön toimitusjohtaja Matti Tarhio.

– Soluasuntojen suosiossa on ollut koko ajan laskeva trendi, mutta asumistuen muutoksen jälkeen kysyntä on laskenut yhä selvemmin.

Solut tyhjenevät

Asumistuen kasvu on kiihdyttänyt opiskelijoiden pakoa soluasunnoista monissa muissakin kaupungeissa.

Näin kertovat opiskelija-asuntoja vuokraavat säätiöt ja yhtiöt esimerkiksi Rovaniemeltä, Lappeenrannasta, Turusta ja Seinäjoelta.

Lappeenrannan opiskelija-asuntosäätiö Loasilla soluja on tyhjänä jopa tuplat aiempaa enemmän, kertoo Loasin toiminnanjohtaja Joonas Grönlund.

– Ennen kevään tyhjäkäyttö oli soluissa keväällä alle kymmenen prosentin luokkaa, mutta asumistuen muutos kellautti tilanteen aika hankalaksi.

Nyt Loasin soluista seisoo tyhjänä keväisin noin 20 prosenttia.

Tuki on sidottu kaupunkien hintatasoihin

Uudessa mallissa yksin asuva opiskelija saa asumiseen keskimäärin 290 euroa kuussa, kun aiempi tuki oli noin 200 euroa.

Samalla kun asumistuki on kasvanut, korkeakouluopiskelijat saavat opintorahaa enää noin 250 euroa kuukaudessa eli 53–86 euroa aiempaa vähemmän.

Opintorahaa ja aikaisempaa asumislisää sai kuukaudessa yhteensä noin 500–530 euroa.

Kun opintoraha ja yleinen asumistuki lasketaan yhteen, opiskelijat saavat uudessa mallissa keskimäärin 550 euroa kuukaudessa.

Suurissa kaupungeissa, joissa vuokrataso on korkeampi, tukea saa enemmän.

– Helsingissä asumistuki on suurin: enimmillään sitä voi saada nykyään 413 euroa kuukaudessa, Kelan tilasto- ja tietovarastoryhmän pääsuunnittelija Heidi Kemppinen kertoo.

Helsinkiläinen opiskelija siis voi saada opiskelukuukausien ajalta yhteensä hieman yli 650 euroa kuussa.

Yksin asuminen yleistyy kaikilla suomalaisilla

Yhteensä 1,2 miljoonaa suomalaista asuu tällä hetkellä yksin.

Yksin asuvien osuus on kasvanut 20 prosenttia vain kymmenessä vuodessa.

Alle 30-vuotiaiden yksin asuminen on yleistynyt vielä nopeammin.

20 vuotta sitten noin 130 000 alle 30-vuotiasta asui yksin. Nyt yksin asuvia on jo 215 000 eli lähes 65 prosenttia enemmän.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mitä enemmän asutoja sitä parempi suurempi rakentamisen, sähkömyynnin, isännöinnin jms. business.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitusta on suureen ääneen huudettu palauttamaan koulutukseen lisää rahaa. Ainut mitä hallitus päättyneellä kaudella teki, oli puristaa pikkuisen tutkintojen valmistumisaikoja lyhyemmiksi, siis opiskelu vain karvan verran intensiivisemmäksi. Sekin oli mainio ekoteko, vähentää ikiteekkareita roikkumasta yliopiston kahvilassa lattea litkimässä yhteiskunnan täystuella ja asumasta ilmaiseksi tukirahalla (tietysti kaupungin ydinkeskustan uudessa yksiössä, joka rakennettu yhteiskunnallisella lainarahalla). Ei siihen pidä enää palata, siis koulutusresursseja ei pidä tässä mielessä lisätä.

Reippaasti ylempi korkeakoulututkinto 5-6 vuodessa ja sitten työelämään, kantamaan myös omaa ekologista vastuuta yhteiskunnasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisen on hyvä yksin. Huvittavaa, että vedetään ilmastoasiat ja vasemmisto tähänkin mukaan, vaikka kyseessä on oikeistolaisen yksilöllisyysideologian edistäminen. Oikeistohallitus ajoi tämän muutoksen, jotta parisuhteessa elävien tuet putoaisivat ja yksin asuvien kasvaisi. Mistä voi edes tietää, että he elävät yksin, jotka ovat huolestuneita ilmastonmuutoksesta? Yleensä ihmiset luonnollisesti asettavat elämän helppouden ja mukavuuden kaiken muun edelle, vaikka olisivat huolestuneet asioista. Muutoksen odotetaan tulevan oman itsensä ulkopuolelta ja siinä opiskelijat eivät ole yhtään erilaisia kuin muut. Se on lähinnä merkki välinpitämättömyydestä tulevaisuuden tapahtumiin tämän hetken kustannuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuorten ilmastopuheet kuulostavat päälleliimatuilta, kun teot ja puheet eivät kohtaa. Oman mukavuuden vuoksi pitää olla omat tilat ja laitteet. Mistään ei olla valmiita tinkimään, kun mennään omille mukavuusalueille. Ei muuta kun banderollia pystyyn ja vaaditaan muilta tekoja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tympii maksaa 1/3 palkkatuloista veroja, jotta mm. asumistukiin ja muihin ylisuuriin tulonsiirtoihin riittää rahat. Tosissaan mennee nuppi jumiin ja vasemmistolle ei ääntä tipu. Jos sossut saa päättää, vievät pirut vielä muutaman satasen osingoistakin isomman siivun tulevaisuudessa.

Onneksi osakesäästötili tulee ja eivät uskalla sitä enää kuopata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä. Ennen asuttiin soluissa, juuri siitä syystä, kun ei ollut varaa asua muuten opiskelupaikkakunnalla. Nyt ollaan liian höveleitä tukien suhteen ja asumisessa on liikaa bisnestä mukana. Opiskelijalle ei pitäisi maksaa, kuin minimaalinen asumistuki, jos kimppa-asuminen tai muu edullisempi asuminen ei maistu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:35
Uudessa-Seelannissa uusi terrori-iskuun liittyvä pidätys – nainen jakoi vihaviestin Facebook-sivuillaan
7:00
Naiset muoteissaan vuonna 1968 – ruotsalaissarjan nautinnollisinta katsottavaa on ajankuva miljöineen
7:00
Kone on lämmin kumppani – elokuva vuodelta 2012 on toistaiseksi scifi-draamaa
7:00
1960-luvulla söimme sokeria enemmän kuin lihaa – Selvitimme viime vuosikymmenten suurimmat voittajat ja häviäjät lautasillamme, tulokset voivat yllättää Tilaajille
7:00
Kiimingin ja Haukiputaan jokivarren osayleiskaava mahdollistaa 100 uutta taloa ja pari-kolmesataa uutta asukasta – "Tänne sopii kyllä lisää väkeä", sanoo Aarre Holappa Haipuskylältä Tilaajille
7:00
Matalasesonki on ollut Norwegianin pelastus Boeingien käyttökiellossa – Suomeen tulossa jopa lisää reittejä, ei vähennyksiä, yhtiö sanoo
6:50
Poliisi nappasi kiinni Oulun Rajakylässä miehen, jota epäillään huumeissa ajamisesta autolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Eläkkeiden OSTOvoimaa on korotettava

116 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeiden OSTOvoimaa on korotettava

Syy siihen, miksi eläkkeiden ostovoima laskee on taitettu indeksi. Syyllinen taitettuun indeksiin on SDP Paavo Lipposen... Lue lisää...
seppä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image