Kotimaa

Uudet kulutusverot ovat hankalia luoda vaikka planeetta ei kestä nykykulutusta – "Elämme kuin porsaat"

Verotuksen toivottiin olevan muun muassa ennustettavaa ja kevyempää keskustelussa, jossa olivat mukana Elina Lepomäki, Leena Vainiomäki, Merja Mähkä ja Teemu Lehtinen.
Kotimaa 18.7.2019 16:35
Ossi Rajala

Erilaiset kulutus- ja haittaverot voivat entisestään yleistyä ympäristö- ja terveyssyiden takia. Tästä esimerkkeinä ovat kiristyvät polttoaine-, alkoholi- ja tupakkaverot.

Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen kertoo, että uudet vaihtoehdot kulutus- ja haittaveroille ovat kuitenkin vaikeita, koska rajausten tekeminen tuotteissa on vaikeata.

– Aika moni uusista ideoista on ollut hankalia. Muoviverosta on puhuttu. Lentoveroa ei yhtenä maana kannata toteuttaa, koska se on kansainvälinen asia. Sokerivero on osoittautunut hankalaksi, kun on ollut vaikea rajata, mikä on leivonnainen ja mikä makeinen, Lehtinen pohtii.

Lehtisen mukaan perinteiset, energiaan kohdistuvat verot ovat olleet tehokkaita.

– Kaikkein tehokkain vero, mikä meillä on bensavero. Mutta kyllä siinäkin on raja, kuinka paljon sitä voi nostaa. Kiusaus siihen voi tulla, koska se on helppo toteuttaa. Toistaiseksi sähköveroa ei ole kiristetty.

Kulutusverot ovat siinäkin mielessä hankalia, että ne eivät saisi kurittaa vähävaraisten elämää. Erityisesti ilmastonmuutoksen takia kulutusveroja kannattavat kuitenkin monet.

– On ymmärrettävää, että näitä veroja säädetään. Niitä voidaan kompensoida indeksikorostuksina tulonsiirroissa. Alkoholin verotusta korotettaisiin varmaan enemmän, ellei se purkautuisi tuontina Baltian maista. Ilmaista lounasta ja helppoa ratkaisua ei tässä ole, Lehtinen sanoo.

Antti Rinteen (sd.) hallituksen vero-ohjelmaa Lehtinen pitää toistaiseksi lohdullisena.

– Muutoksia esimerkiksi yritys- ja pääomaveroihin ei ole tulossa. Riskejä tulee silloin, jos rahat loppuvat. Sopeutusta voidaan silloin tehdä nostamalla veroja, Lehtinen pohtii

Verotusta, varallisuutta ja luonnon kestävyyttä pohdittiin torstaina useammassa Suomi-Areena -keskustelussa.

Veronmaksajien Lehtisen kanssa samassa keskustelussa ollut kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki oli niin ikään huolissaan korkeasta verotuksesta.

– Suomessa on järkyttävän korkea veroaste. Siihen pitää puuttua. Eläminen on kallista. Suomalaiset kotitaloudet eivät eurooppalaisittain verrattuna ole varakkaita. Esimerkiksi italialaiset kotitaloudet ovat varakkaampia, Lepomäki puhui.

Lepomäen puoluetoveri, entinen kansanedustaja Pertti Salolainen pohti puolestaan taloutta liiallisen kulutuksen kannalta keskustelussa, joka käsitteli planeetan kantokykyä.

– Elämme kuin porsaat ja minäkin olen suuri syntisäkki. Olemme niin suurkuluttajia, että tarvitsisimme 3 maapalloa vastaamaan nykyistä kulutusta. Olen ahdistunut luonnon takia, luonnonsuojelija Salolainen manasi.

Ratkaisuksi pohdittiin kantokyky-keskustelussa niin ikään veroratkaisuja.

– Tarvittaisiin hiilidioksidi-pohjainen arvonlisävero. Kulutusta on verotettava enemmän. Se on kuitenkin tehtävä sosiaalisesti oikeudenmukaisesti, ettei esimerkiksi maaseudulla asuva vähävarainen eläkeläinen kärsi liikaa esimerkiksi polttoaineveron korotuksesta, pohti Aalto-yliopiston liiketalouden professori Minna Halme.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju esitti erilaista ratkaisua.

– Tuotevero olisi parempi kuin arvonlisävero, jotta ympäristöystävällisten teknologioiden kehittämistä tuettaisiin. Suomessa on jo ympäristöveroja. Lisätään vain esimerkiksi muovikassien verotusta tuntuvasti niin kangaskassit yleistyvät, Kangasharju sanoi.

Keskustelijat olivat samaa mieltä siitä, että kansainvälisesti pitäisi saada aikaan lentovero ilmastosyistä.

– Lentovero pitäisi syntyä vähintään EU-tasolla, jotta esimerkiksi Suomi ei heikennä oman lentoyhtiönsä asemaa, Salolainen sanoi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (105)

Valtiontalous alijäämäisen. Valtion menoja täytyy vähentää byrokratiaa karsimalla eikä kulutusveroja lisäämällä kasvattaa valtion tuloja. Miksi kaikilla valtion työ-/virkasuhteessa olevalla työntekijöillä on avustaja nostamassa hyvän suurista kuukausipalkkaa? Mikäli työntekijä ei osaa suorittaa työtehtäviään itsenäisesti ilman avustajaa niin hänet on erotettava. Kuluttajien elinkustannukset ovat niin isot että kuukausitulot eivät riitä enää kohtuullisiin menoihin Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Emme elä niinkään kuin porsaat vaan pikemminkin kuin rutto ja syöpä - sikiämällä kuin kanit ja tuhoamalla kaiken tiltämme kuin rotat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on todella ontuvaa kommentointia siellä ja täällä. Jos näiden älypäiden mukaan meillä on globaali ilmastoongelma siihen pitää tarttua mitä moninaisin veroin, maksuin ja sakoin. Paras kohden on tietenkin se ihminen jolla ei ole osaa eikä arpaa koko hulinaan, tavallinen kuluttaja, köyhä tai rikas. Parasta tässä arkumentoinnissa oli tuo kohta kirjoituksesta jossa puhuttiin lentoverosta. Meillä siis on muka ilmastoongelma jonka yksi suurimpia aiheuttajia on lentoliikenne mutta sitä ei voida ratkaista koska se on globaali ongelma? Hui helinää ja pässin päätä seinään. Jos mikä niin tämä on idiootimaisuuden huippu. Meillä on siis ongelma joka on globaali mutta sen ongelmia ei voi ratkaista koska ne ovat globaaleja??!

Veroja ja toimenpiteitä kyllä osataan suutaroida onhan meillä hyvä syy vai onko? Olisikohan kyseessä globaali suurpuhallus luonnon ja ihmisten kustannuksella, muistelkaapas vaikka hieman näitä "ekoautojen" päästöhuijauksia, vaikka aluksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi veroista olivat keskustelemassa lähinnä kokoomuslaiset? Lepomäki on vieläpä kovan linjan uusliberaali oikeistolainen. Lehtinen on kokoomuslainen, jonka veronmaksajat-yhdistys edustaa rikkaimpia ja ajaa hyvin kokoomuslaista veropolitiikkaa. Tämän porukan arvostus on nolla. Missä ympäristöjörjestöt, ay-liike, vasemmisto, kulutustutkijat?

Ekokatastrofi laittanut kaikki mittarit punaselle ja nämä kokoomustyypit pohtii, että notta joskus jotain pikku lentoveron tynkää olisi hyvä saada! Ei, kulutus rankasti alas heti, jotta kasvihuonepäästöt saadaan alas heti ja luonnon tuhoaminen pysäytettyä! Kaikelle maapalloa tuhoavalle toiminnalle kunnon vero ja välittömästi. Kompensaatiot köyhemmille, jotta on varaa välttämättömimpään.

Joku vinkuu aina, että suomalaisten osuus on niin pieni, ei vaikutaplääplääpläää. Me olemme maailman rikkaimmassa 10 %:ssa, joka aiheuttaa 50 % päästöistä. Jos varsinkin ostat kiinalaisia tai muita aasialaisia tuotteita, olet osa Aasian kulutuskuormaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulutusveroja lisää mutta mitä?
Muovipulloilla on korvattu lasiset virvokepullot > muovivero
Kiinasta ostetut tavarat ym tulevat pahvipakkauksissa > pahvivero -samoin pahvisille maito ja piimätölkeille.
Ylisuuret ikkunat terassit ja parvekkeet nykytaloissa > ikkunavero ja terassivero

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verotusta voi ihan hyvin kiristää ja paljon. Ihmisillä on varaa ostella turhia autoja, kesämökkejä, moottorikelkkoja, mopoja lapsilleen, ja silti kuskata harrastuksiin autolla. Samoin kännykät, pelikoneet ja muu viihde-elektroniikka ovat kaikki täysin tarpeettomia. Veroilla ostetaan etukäteen ihmisille tarpeellisia ja hyödyllisiä yhteiskunnan tarjoamia palveluita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porsaat eivät käytä mitään noista eikä niillä liioin ole käytössä lääketiedettä joten miksi siis "elämme kuin porsaat"??
Miksi ei voida suoraan sanoa kuten asia on elämme kuin syöpäsolut jotka kuvittelevat että lisääntyminen on elämää..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten olisi KUSETUSVERO? Siis mitä enemmän kansanEDUSTAJA valehtelee, sitä enemmän hän maksaisi veroa (tienaisi vähemmän palkkaa VERORAHOISTA).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessahan se on fiksua mennä kärjessä. On hyvä, että ajattelemme luontoa, mutta Suomen kokoisen maan päästöt ovat vaina pieni tarha kokonaisuudessa siitä, mitä Intia, Yhdysvallat, ja Kiina tuottavat. Eivätkä he ota mallia meistä, se on jo nähty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

verottaa kasvisruokaa kovemmin kun se on muotia ja ulkomaisille kasviksille kovemmat verot

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuren kulutuksen perustekijä on ylikansoittuminen. Jos ihmisiä olisi vain puolet nykyisestä, ei kulutuksesta tarvitsisi huolta kantaa. Siksi tämä on korjaamaton ongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on suursäästötalouuden aika. Itse pyrin olla ostamatta yhtään mitään vain mikä on ihan pakko. Viinatkin valmistan ihan ite. Minusta tätä hokemaa on hoettu jo 90-luvulta asti. Maapallo vissiin venyy kulutukseen ihan hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

muuten hyvät ideat mutta poltto aine verot ei , sen vaikutus on suoraan kaikkeen mikä kulkee tai tuodaan kumipyörin ja sitä tavaraa on paljon pitäis nyt olla järki päässä, miten olis veron korotus yli 10,oooe kuukaudessa tienaaville ja isoihin osinkoihin siellä olis varaa maksumiehillä yllin kyllin eikä vähä palkkaiset ja eläkeläiset olis aina maksu miehinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietenkin uudet berot ovat hankalia, koska Suomessa verotus on jo nyt niin tapissa että uudet verot vain laskevat verokertymää. Poliitikothan ei Lafferin käyrästä näytä juuri perustavan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen hallitus voi kokeilla verojen nostoa, mutta silloin pesti jää yllättävän lyhyeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lentovero ei kurita köyhiä koska köyhät eivät reissaa mailmalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs sitten kun se ns. köyhä nelihenkinen perhe päättää säästää ja pääsee lähtemään Turkkiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Lentoveroa ei laiteta koska eihän se käy että herrojen lompakolla alettaisiin käymään. Kyllä risoo taas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (105)

Uutisvirta

6:43
Koripallolegenda Kobe Bryant kuoli helikopterin maahansyöksyssä
6:24
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
6:00
Holokaustin tapahtumien läpikäynti on paras tapa vakuuttaa nuoriso: ei koskaan enää Lukijalta
6:00
Karkotus vei sudet kauemmas pihapiireistä – lukiolaiset Raili Heikkala ja Ellen Littow jäljittivät Lukan liikkeitä Limingan seudulla Tilaajille
6:00
Ravimies Lintilä palasi tuttuun työpaikkaan ja puhuu etätyön puolesta – "Laitosten siirto maakuntiin on hyödytöntä" Tilaajille
26.1.
Anita Korva näki valonpilkahduksia Rokualla OHS:n kansallisissa kisoissa
26.1.
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
5
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
5
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
3
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
2
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
1
Hyllylle laitettavista käsimatkatavaroista joutuu jatkossa maksamaan ylimääräistä Norwegianin lennoilla
1
Holokaustin tapahtumien läpikäynti on paras tapa vakuuttaa nuoriso: ei koskaan enää Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan itäosassa, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Länsi-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

213 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image