Kotimaa

Uudenmaan sote-ratkaisuksi ehdotetaan viittä aluetta – aiemmin kriittinen pormestari Vapaavuori antaa nyt kiitoksen

Uudenmaan sosiaali- ja terveyspalveluja koskenut erillisselvitys esittää palveluiden järjestämistä viiden alueen pohjalta. Yksi niistä olisi Helsingin kaupunki. Kuvituskuva. KUVA: Lassi Puhtimäki
Kotimaa 19.12.2019 20:33
Virpi Niemistö

Uudenmaan soten erillisselvitys esittää sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä viiden alueen pohjalta. Uudenmaan sote-palvelut ja pelastustoimen järjestäisi neljä itsehallintoaluetta ja Helsingin kaupunki.

Neljä itsehallintoaluetta olisivat Länsi-Uusimaa, Keski-Uusimaa, Itä-Uusimaa sekä Vantaan ja Keravan yhteenliittymä.

Myös erikoissairaanhoidon järjestämisvastuu olisi ensisijaisesti alueilla. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS vastaisi lakisääteisesti vaativasta ja muusta tarpeellisesta erikoissairaanhoidosta.

Asiaa selvittäneen työryhmän mukaan esitetty ratkaisu huomioisi Uudenmaan erityispiirteet. Sote-erillisratkaisun vaihtoehtoja selvitettiin tiiviissä yhteistyössä alueen kuntien ja HUSin kanssa syksyllä 2019.

– Uudenmaan kuntien esittämä kuntayhtymäpohjainen ratkaisu todettiin perustuslain ja rahoitusjärjestelmän kannalta ongelmalliseksi sovittaa yhteen hallitusohjelman tarkoittamaan valtakunnalliseen ratkaisuun nähden. Nyt esitetty ratkaisu rakentuu kuitenkin kuntien muovaaman aluejaon pohjalle, sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa todetaan.

Työryhmän toimeksianto ei sisältänyt rahoitusratkaisun arviointia.

Ryhmän laatima loppuraportti lähtee lausuntokierrokselle ensi vuoden alussa.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kiittelee Uudenmaan erityispiirteiden huomioimista. Arkistokuva. KUVA: Aleksi Poutanen

Sipilän hallituksen aikaan sote-uudistusta voimakkaasti kritisoinut Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on nyt tyytyväinen.

– Uudenmaan erityispiirteiden huomioiminen sote-uudistuksen valmistelussa ansaitsee kiitoksen. Valtakunnallisen ratkaisun ja perustuslain tiukat reunaehdot huomioiden kuntien keväällä esittämän mallin pohjalta nyt muodostettu erillisratkaisu on parempi ja riskittömämpi kuin yksi, koko Uudenmaan maakunta. Odotamme hyvän kumppanuuden ja tiiviin vuoropuhelun jatkuvan asian jatkovalmistelun kohdalla, Vapaavuori toteaa sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ratkaisu on kelvoton. Terveydenhuollon toimiva osa eli erikoissairaanhoitokin kärsii, kun HUS rampautetaan. Asiantuntijat ovat suositelleet 5-12 sotealuetta. Nyt niitä tulisi 23, jos HUS:kin lasketaan mukaan. 18 aluetta on ehdoton maksimi. Nyt on 400 kuntaa ja kuntayhtymää, joten parempaan suuntaan mennään. Kiurun Uusimaa-viritelmä on kuitenkin kelvoton ja epätasa-arvoinen muuta maata kohtaan. Uusimaa on yksi maakunta ja sotealue. Piste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Temareiden Suomi käsittää vain Helsigin ja Uudenmaan.
Kulmunin pitää pässinpäille kertoa, että kehä kolmosen ulkopuollakin on Suomea.
Toinen ehdoton vaatimus valtionvarainministerille on ettei myönnä valtion rahoitusta tälle muuta Suomea nylkeneelle ökyrikkaiden alueelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusimaako pääsi tutusti kuorimaan kermat koko nykyhallitukse toteutettavaksi ehdotettavan Sote-suunnitelmien,
- linjauksensa päältä?

Uusimaa ja tiukimmin Helsinki, Väkirikkainpana alueena venkoili koko edellisen eduskunnan ajan vaatien ikiomia, erilaisia sääntöjä ja linjauksiaan hoitomitoituksilleen sekä myös maakunnalleen ja saikin nyt kummallisesti puristettua alueelleen joululahjan tavoin, vain sille alueelle jo viisi eri vastuualuettaan.

Eipä ihmekään, että Vapaavuori ja kokoomuskin ajoivat edellisellä kerralla vain kahdeksaa hoitovastuun aluetta koko valtakuntaamme, mutta saivatkin nyt jotenkin puristettua Etelän vastuuministeriltä suurimman osan itselleen?

Paremminkin voisi kuvata, että kuorivat päältä koko Sote-linjauksesta, kuin vastalahjana kauan harattuaan aikaisemmpia tasavertaisempia suunnitelmia vastaan, niin nyt luvattiinkin vain Uudellemaalle kaikki paksut kermat päältä koko yhteiseksi tarkoitetusta, oikeudenmukaisesti ja tasavertaisesti jaettavasta Suomen Sotke-potista.

On täysin tavatonta ja yltiövastuutonta edes yrittää esittää, että kansakuntamme kerättyjä veroja kohdennettaisiin vain silloin oikein, jos terveydenhuollon sekä sairaalapalvelujen tasavertaisessa jaossa kriteereinä olisi keskeisesti vain ruuhkaSuomen väkiluku versus kansalaistemme välimatkat eritasisiin palveluihin, alueidensa sairauskirjot tai työperäiset sairastumissyyt ehkä myös sairastuvuusaltistumiset, asujaimiston ikärakenne tai yleisesti hoidon saavutettavuuden, aivan eri sfääreihin eroavat välimatkat tai sairaalahoidon tason erot: Yliopistollinen- Keskus- tai aluesairaala tai paikallisesti pienet Terveyskeskukset yms. Kuntakeskuksisten vanhushoitoyksiköt, jopa kuntien puutteellisesti kilpailutetut vain voittoa tavoittalevat yksityiset hoivayksiköt, vanhustemme säilytyspaikat tai satojen kilometrien päähän etäännytetty synnytyssairaalat taksisynnytyksineen!

Tähänkö on nyt tultu aikaisemmasta tasavertaisesti kansalaistensa palveluista vastanneessa ja siitä toiminnasta muillekin valtioille esimerkkiä näyttäen huomaamme elävämme nyt ahneiden valtakunnassa, missä ensimmäisinä Sote-budjetin jakoon ehtinyt kissa: Uusimaa ja Helsinki vievät, aikaisemmin hankalimpina, ei yhtäläisin säännöin sopimiseen lähteneinä
'saavatkin nyt puhistaa koko pöyvän ja me muu Suomi saamme katella vierestä ja yrittää keräillä armopaloja, mitä lattialle tippu' koskapa olette ite valinneet asuinkuntane, ettekä ole vielä kaikki tunkeneet etelään!

Onko toivelistallanne, että viimeinen sammuttaa valon, mutta kyllä palvelut pitää löytyä Saariselältä, Leviltä tai Rukalta, muttei Kuusamolla niin väliä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ouluun samanlainen alue pohjoinen itä,etelä ja länsi oulu hups. Tuli meri vastaan. Ei haittaa kyllä oulun poliitikot hoitaa asian niinkuin muututkin asiat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne viisi (5) sote-aluetta riittäisivät. Demarit ja kokoomus olivat tässä oikeassa. Persuillahan ei ole kantaa perussuomalaisiin tärkeisiin asioihin koska on se "maahanmuutto".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeastaan persut johtaa asioita oppositiosta.
Oletteko huomanneet persuajattelumallin itsessänne?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kukaan edelleenkään edes yrittänyt tutkia, millaiset ja minkä kokoiset sote-alueet todennäköisimmin johtaisivat tehokkaimpaan toimintaan ja hallintoon?

Tuntuu vaan siltä, että kaikki on valtapeliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan totta, valtapelistä on kyse.

Aivan tarpeettoman paljon on kiistelty maakuntien tai sote-alueiden koosta, sillä loppujen lopuksi sillä ei ole olennaista merkitystä. Tässä on mainio esimerkki siitä miten rajoittuneeksi keskustelu voi mennä. Ei ole edes mielekästä tehdä samankokoisia alueita, koska niiden tulisi olla vain olla terveydenhoidon kannalta mahdollisimman luontevia. Eri alueilla voisi olla eri tasoisia palveluja. Esimerkiksi Helsingin yliopistollisen keskussairaalan palvelut voisivat edelleenkin edustaa yleisesti ottaen korkeinta tasoa Suomessa. Jollain toisella alueella voitaisiin myös mainiosti erikoistua johonkin niin, että siellä taso ylittää Helsinginkin tason. Myöskään kaikkien yliopistollisten sairaaloiden ei tarvitsisi olla samantasoisia ainakaan siltä osin mikä ei edellytä kiireellistä hoitoa. Siis alueet voisivat muodostaa jatkumon, jossa saavutettaisiin valtakunnallisesti optimaalinen tulos ennen muuta hoidon, mutta myös taloudellisuuden suhteen. Tällainen tietenkin edellyttää valtion kokonaisrahoitusta ja Terveyshallitusta, joka vastaisi koko maan terveydenhuollon yleisorganisoinnista. Tarkempia tietoja googlaamalla Pelkistetty Sote.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ''tutkinut'' lopputulos on se että Suomeen paras vaihtoehto on yksi kappale (1 kpl) ''sote-alueita''.

Se on paras - leveimmät hartijat, yksi rahoituskanava, kansalaisten tasavertaisuus, valtakunnan parhaat käytännöt kaikkialle, suurimmat voimat vastustamaan riistoa yksityistämisellä, jne. jne. - kaikki mahdolliset edut Suomelle ja suomalaisille.

Helsinki on jo aloittanut terveyskeskusten yksityistämisen tahkoamaan verovaroja yksityisille sijoittajille - tosin tässä vaiheessa ''vasta'' kokeilemalla ulkoistusta, mikä on pelkkä törkeän surkea hämäys- ja salailuyritys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:31
Suomalaiset oppaat eivät pääse vierailemaan Teneriffan eristyshotellissa – hotelli vastaa asiakkaidensa ruokailusta
13:27
Poliisi: Pohjoispohjanmaalaisen tilan hätäteurastuksessa ei tehty rikosta – myöskään eläinlääkäristä tehty kantelu ei aiheuttanut seuraamuksia
13:09
Hurja tilanne Oulujärvellä: Jää petti alta ja traktori vajosi järven pohjaan
12:58
Veljensä sorakuopalle ampunut hovioikeudessa: ”Purskahdin hysteeriseen itkuun” Tilaajille
12:47
Jokinen ja Karvinen takaisin kokoonpanossa, Annusen paluu venyy ­– Manner kasasi uuden kakkosketjun HPK-peliin: ”Uskon, että tuossa on nyt oikea koostumus”
11:52
Poliisin menettely selvitetään – rahankuljetuksen ryöstöyritys olisi voinut ratketa jo 14 vuotta sitten
11:27
VR poisti koronavirusepäilyn vuoksi junavaunuja käytöstä – "Varotoimenpiteenä on tehty ylimääräinen tehosiivous"
42
Osallistu kyselyyn: Pitäisikö Oulun yliopiston muuttaa Linnanmaalta kaupungin keskustaan?
28
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
20
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
20
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
19
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
17
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
10
VR poisti koronavirusepäilyn vuoksi junavaunuja käytöstä – "Varotoimenpiteenä on tehty ylimääräinen tehosiivous"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image