Kotimaa

Uuden komission va­ra­pu­heen­joh­ta­ja Helsingissä: EU:sta tehdään avoimempi ja tuodaan se lähemmäksi jäsenmaiden kansalaisia

Uuden komission jäsenet näkyvät jäsenmaissa erityisesti kauden ensimmäisellä puolikkaalla, kertoo komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič. KUVA: Mauri Ratilainen / Com.Pic / Par
Kotimaa 3.12.2019 10:00
Jami Jokinen

Maroš Šefčovič pyysi kansallisilta parlamenteilta myös vinkkejä siitä, mikä EU-lainsäännössä aiheuttaa eniten turhaa byrokratiaa.

Euroopan Unionin johto haluaa tuoda unionin ja sen päätöksenteon lähemmäs jäsenmaiden kansalaisia.

Maanantaina aloittaneen uuden komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič lupaa, että komissaarit jalkautuvat jäsenmaihin aiempaa aktiivisemmin. Tähän velvoittaa puheenjohtaja Ursula von der Leyenin linjaus.

– On tärkeää, että keskusteluja ei käydä vain Brysselissä, vaan jäsenmaissa ja niiden kansalaisten kanssa, Šefčovič sanoo.

Hän puhui EU-parlamenttien COSAC-konferenssissa maanantaina Helsingissä. COSAC on jäsenmaiden EU-valiokuntien ja Euroopan parlamentin edustajien konferenssi, joka jatkuu vielä tänään.

Turhan byrokratian purkutalkoot?

Uusia komissaareja nähdään siis vastaisuudessa Suomessakin. Käytännössä kohteena ovat erityisesti kansalliset parlamentit eli meillä eduskunta.

– Haluamme vahvistaa yhteyttä kansallisiin parlamentaarikoihin, koska te edustatte kansalaisia, Šefčovič perustelee.

Varapuheenjohtajan mukaan parhaillaan mietitään, miten kansalliset parlamentit saataisiin käytännössä paremmin mukaan unionin lainvalmisteluun ja mahdollisemman aikaisin.

Nykyisen lainsäädännön pullonkaulojakin halutaan avata jäsenmaiden parlamenttien avulla. Tähän Šefčovič pyysi vinkkejä suoraan konferenssin valtuuskunnilta.

– Kertokaa meille, mikä harmittaa lainsäädännössä ja mikä on aiheuttanut eniten turhaa byrokratiaa. Katsotaan, mitä voidaan tehdä.

Helsingin lisäksi komissaareja on syytä odottaa "EU:n maakuntakierroksella" myös muualle, sillä von der Leyenin ohjeistus korostaa tiettävästi jäsenmaiden näkemyksiin tutustumista muuallakin kuin pääkaupungeissa.

Pysyykö EU palkintopallilla?

Avoimuuden lisäämisen ohella Šefčovič korostaa EU-päätöksenteossa tähyämistä riittävän laajalle.

Hänen mielestään pitäisi katsoa ”horisonttia kauemmas” ja miettiä, halutaanko EU:n olevan tulevaisuudessa maailman talouksien kolmen parhaan joukossa palkintopallilla, vai puskevatko muut sen tieltään.

Tällä hän viittasi muun muassa tutkimuksen, teknologisen kehityksen ja ilmastopolitiikan rooliin.

– Tänään tekemämme päätökset määrittävät missä Eurooppa on globaalin kilpailun maailmassa seuraavan vuosisadan aikana, varapuheenjohtaja totesi.

– Kaikkien päätösten tulee huomioida, että EU on palkintokorokkeella tulevaisuudessakin.

Kansallisten parlamenttien roolia EU:n kehittämisessä korostettiin konferenssissa muutoinkin. Muita puheenaiheita olivat muun muassa oikeusvaltioperiaate, ja tiistaina keskustellaan ilmastotavoitteista.

MAINOS

Kommentoi

Palkintopallilla ovat jatkossa nousevat, nyt kehitysmaan tasolla olevat valtiot, joilla on paljon nuoria tekemään työtä. Junnaava byrokratiakukkanen EU ei kovin merkittävä tule olemaan - juna meni jo. Byrokratiaa voitaisiin purkaa ensimmäiseksi tarpeettoman Brysselin ja Stasbourgin välisen matkustelun lopettamalla. Kuvaavaa on, että iso kohtuullisen merkittävä valtio on jäämässä pois niin budjetti kasvaa ja henkilöstöä lisätään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:04
Kokoomuksen Orpo esittää, että hallitustunnustelija olisi sdp:n pääministeriehdokas – "On hieman erikoista, että Antti Rinne toimisi tunnustelijana"
16:56
Pohjantiellä tapahtui peräänajo-onnettomuus Kontinkankaan liittymästä pohjoiseen päin
16:52
Perussuomalaiset harkitsee välikysymystä, jos vihreiden Haavisto jatkaa ulkoministerinä uudessa hallituksessa
16:35
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
16:24
Käräjäoikeus piti Päivi Anttikosken kertomusta syrjinnästä uskottavana, mutta katsoi, ettei hän ollut valitsijoiden mielestä tehtävään paras
15:43
Perussuomalaisten kannatus jatkaa nousuaan gallupeissa – professori Jokisipilä: "Voi nousta 30 prosenttiin"
15:31
Punamultakriisi lauennut? – SDP ja keskusta vakuuttavat löytäneensä taas toisensa
108
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
71
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
63
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

328 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image